Vakvezető kutya-találkozó 2024

Views: 2

 

Április 20-án a LÁTVASE vakvezető kutyával közlekedő tagjai is részt vettek kutyáikkal egyetemben az MVGYOSZ csepeli Vakvezető Kiképző Központjában tartott országos vakvezető kutya -találkozón. Az Egyesületet három kutya: Lóci, Potter és Rió képviselte.

A program egy ünnepélyes megemlékezésből, egy díjátadóból, egy vakvezető kutya-bemutatóból, egy lakatfal felavatásából és egy kvízjátékból állt. A megemlékezésen többek között dr. Nagy Sándor, a Szövetség elnöke méltatta a kiképzés fontosságát, a kutyusok munkáját, illetőleg a nemrégiben elhunyt vitéz lovag Rithnovszky Jánost, aki a magyarországi vakvezető kutya-kiképzés megteremtője volt. Ezt követően átadásra kerültek a Rithnovszky-díjak is. A díjat a Szövetség olyan  önkénteseinek adományozza, akik kölyöknevelőként önzetlen munkájuk révén hozzájárulnak ahhoz, hogy a látássérült / vak emberek jól képzett vakvezető kutyákhoz juthassanak, így alkotva meg a kutya-gazda páros közös munkáját, együttes boldogságát. 

A díjátadót egy vakvezető kutya-bemutató követte a tanpályán, mely során bemutatásra került az, hogy a különböző képzési stádiumokban hogyan és miként viselkednek „szemeink”.  Majd egy új akadály, a magas peronnal ellátott közlekedési eszközökön meglévő lépcső felavatása következett. Ezen akadály gyakorlata főként olyan esetekben válik hasznossá, amikor a régebbi típusú vasúti kocsikba kell feljutnunk. A program vége felé pedig egy lakatfal került átadásra, rajta a gazdák elhelyezhették a saját és a jelenlegi, esetlegesen a már nem dolgozó kutyájuk nevével ellátott lakatokat – így szimbolizálva a kettejük között lévő múlhatatlan, örök összetartozást. A különböző programpontok között egy-egy szavalat, valamint egy-egy ének is elhangzott. A játékos kedvű gazdák között egy kvízjáték is lebonyolításra került, benne a kérdések a kiképzés elméleti és gyakorlati anyagához kapcsolódtak. Ezt követően kötetlen beszélgetéseknek, piknikezésnek örülhettünk.   

E nap nem csupán a gazdáknak tartogatott nagy élményeket, a kutyáknak legalább ekkora öröm volt az egymás, az Alma mater, valamint az egykori kiképzőik viszontlátása. Ezúton is köszönjük a Szövetség, a Kiképző Központ munkatársai, illetőleg az önkéntesek áldozatos, odaadó munkáját, szervezését, azért, hogy számunkra ne csupán az az egy-egy nap, hanem az összes fantasztikus legyen!

Köszönjük!

(Csiszár Tamás)

Print Friendly, PDF & Email