MVGYOSZ hírlevél 17/2024 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 0

Sajtótájékoztatón mutatta be az MVGYOSZ a szolgáltatásait

Április 24-én az MVGYOSZ megújult székházában és az új szolgáltatóházban járt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Dukai Miklós önkormányzati államtitkár és Borbély Ádám zuglói önkormányzati képviselő. Az épületegyüttes bejárása alkalmával a vendégek megtekintették a segédeszközbolt kínálatát, a Braille- és hangoskönyvtárat, a Braille-nyomda működését, valamint az adaptált, nagyított tankönyvek készítését. A látogatás fényképes összefoglalója az MVGYOSZ Facebook-oldalán tekinthető meg.
TOVÁBB

Összefoglaló az MVGYOSZ áprilisi elnökségi üléséről

Megtartotta tavaszi ülését az MVGYOSZ elnöksége. Az április 12-re összehívott online megbeszélésen többek között a szempontrendszer alkalmazásával kapcsolatos 2023-as tapasztalatokról, az MVGYOSZ alapszabályának módosítástervezetéről is szó esett, valamint elfogadásra kerültek az időszaki beszámolók is.
TOVÁBB

Emlékezzünk Sipeki Balás Bélára!

Sipeki Balás Béla halálának nyolcvanadik évfordulóján, 2024. május 6-án, 14:00 órakor koszorúzási ünnepséget rendez az MVGYOSZ a Fiumei úti sírkertben. A szövetség szeretettel várja mindazokat, akik az emlékezés virágait szeretnék elhelyezni a látássérült emberek egyik legjelentősebb mecénásának sírjánál.
TOVÁBB

Látássérült személyek foglalkoztatása - Felmérés 2024

Az egyik legnagyobb hazai nagyvállalat az MVGYOSZ-szel és tagegyesületeivel együttműködve azon dolgozik, hogy tudatosan, az érintettek véleményének megismerése révén tudjon felkészülni egy, a látássérült személyek számára is végezhető munkakör kialakítására.
TOVÁBB

Két önkéntes kölyöknevelő kapott idén Rithnovszky-díjat

A vakvezetőkutyák világnapját megelőző hétvégén, 2024. április 20-án, szombaton 10 órától rendezte meg az MVGYOSZ az idei országos találkozót, ahol önkéntes kölyöknevelők, kutyakiképzők, vakvezetőkutyával közlekedő látássérült gazdik és vakvezetőkutyáik találkozhattak egymással az ország egész területéről. Az eseményen két kölyöknevelő kapott gyémánt fokozatú Rithnovszky-díjat, és egy újdonságra, a lakatfal felavatására is sor került.
TOVÁBB

Újabb 1%-os kampányfilm érhető el a Facebookon!

A múlt heti videóban már szó esett arról, hogy a vakvezetőkutya legfontosabb feladata az, hogy a gazdáját biztonságosan elvezesse egyik pontból a másikba. Most azt mutatjuk meg, hogy mi az, ami ugyan nem tartozik a feladatai közé, de látássérült gazdija kedvéért mégis megteszi. A vakvezetőkutyák imádják, ha akad valami hasznos tennivalójuk, figyelnek a gazdáikra, akikkel kölcsönösen formálják egymást, ezért közös életük során sok plusz dolgot is megtanulnak egymástól. Ez a különleges kapcsolat teszi egyedivé az összes gazdi-vakvezetőkutya párost. A videóban Gál Enikő és vakvezetőkutyája, Artúr látható. Köszönjük a közreműködésüket!
TOVÁBB

A vakvezetőkutyák világnapját egy vizsgáról szóló hírrel köszöntöttük

Április 23-án délelőtt Bot Bernadett és Ginger vakvezetőkutya sikeres közlekedésbiztonsági vizsgát tett Szekszárd belvárosában. A felkészült párosnak az áprilisi hűvös, borús idő sem jelentett akadályt, szabályosan és tempósan teljesítették a vasútállomástól a gyógyszertárig vezető vizsgaútvonalat. Ismerje meg Bot Bernadett történetét, amelyből az is kiderül, hogy mi mindenben segíti a frissen vizsgázott Ginger a látássérült gazdáját.
TOVÁBB

A bolt kínálatából – Masszázskesztyű (színes)

A vakvezetőkutyák világnapjához kapcsolódva egy kis kényeztetés kijár még a négylábú barátainknak. A speciális masszázskesztyű ötujjas, jelenleg L-es méretben kapható, csuklórögzítővel állítható. A kényeztetést a kesztyű tenyerén található puha, gumitüskés kefe garantálja, amelynek segítségével könnyedén rendben tudjuk tartani kedvencünk bundáját és nem utolsó sorban a vérkeringését is stimuláljuk. Előnye, hogy az elhalt szőr hozzátapad a kesztyűhöz, így fésülés végén egyben lehúzható. Tagi kedvezményes ár: 2561 Ft.
TOVÁBB

Narrálva ajánljuk – Játszd újra, Sam!

Dátum: 2024. május 31. 19:00 óra
Helyszín: Jászai Mari Színház, Tatabánya, Nagyszínpad
Narráló: Mihály Csaba művészeti főtitkár
Hősünket, a filmkritikus Allant elhagyja a felesége, persze ez nem meglepő, hiszen neurotikus, gátlásos, esetlen… az a csoda, hogy volt egyáltalán felesége. Mi lehet az oka a kudarcainak? Hogy kéne viselkednie? Hogy lehetne sikeres, igazi kemény fickó, akiért bomlanak a nők? A válaszokat a Casablanca sztárjától, Humphrey Bogarttól várja, aki számára a férfi idolt testesíti meg, de segítségére sietnek barátai, Linda és Dick Christie is, akik randikat szerveznek neki… de semmi sem úgy alakul, ahogy eltervezik… Allan a képzelet és valóság határán egyre lehetetlenebb helyzetekbe kerül. Vajon sikerül megtalálnia önmagát és a szerelmet?
TOVÁBB

Okosmorzsa - Egyedülálló iOS frissítés az Apple Watch keresése funkció

Elérkezett az is, hogy a legújabb iOS beállításokban alkalmazható legyen, hogy a Vezérlőközpontban a felhasználó hozzáférjen a "Saját Watch pingelése" funkcióhoz, ami lehetővé teszi, hogy az óráját könnyedén megtalálja. Ez különösen hasznos funkció, ha valaki rendszeresen felügyeli az Apple óráját, és fontos számára, hogy könnyen megtalálja az eszközt.
TOVÁBB

Új Apple Music app érkezett Windowsra, a Gépházban kipróbáljuk

Az Apple cég zenestream szolgáltatásához történő hozzáférést számítógépen immáron egy vadonatúj alkalmazás teszi lehetővé, mi pedig megnézzük, mit lehet vele kezdeni Windows alatt.
TOVÁBB

Heti könyvajánló
Klasszikusok a könyvespolcon 1.

Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember (1902)

Időtartam: 11 óra 54 perc
A mű három verzióban érhető el, felolvassák: Bodor Tibor, Fekete Ernő és Sudár Annamária
Braille: 11 kötet (rövidírás)

Több mint egy évtizede, 2011. szeptember 9-én hunyt el Legeza Ilona. A debreceni születésű fiatal hölgy korán férjhez ment, húszéves volt, amikor fia megszületett. Eleinte könyvtárosként dolgozott, majd a harmincas éveiben elveszítette a látását, de hatalmas akaraterővel már a nyolcvanas években megtanult számítógéppel dolgozni, 1993-tól rövid összefoglaló könyvismertetőket írt az MVGYOSZ hangoskönyvtárában elérhető könyvekhez. 1998-ig 1600 könyvismertetőt készített el, majd ő szerkesztette a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) könyvismertetőinek adatbázisát is. Heti könyvajánlóink között mostantól egy-egy általa írt olyan ajánlót is megjelenítünk, amely mű Braille-ben és hangoskönyvként is elérhető az MVGYOSZ könyvtáraiban. Elsőként Gárdonyi Géza nagy klasszikusát ajánljuk olvasóink figyelmébe.
TOVÁBB


Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban a Hírlevél kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet.
A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/playKöszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!


A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email