Jeli arborétum 2024 Semper vireo (örökké zöldellek)

Views: 1

 
Múlt pénteken, -immáron sokadik alkalommal-, tettek emlékezetes kirándulást a LÁTVASE tagjai a Jeli arborétum fái és virágai között. A megérkezést követően az érdeklődők előbb gróf Ambrózy-Migazzi István sírjánál egy megemlékezéssel egybekötött koszorúzáson, majd az újonnan megnyitott mediterrán kert felavatásán vettek részt. A most átadott kert csak emeli az arborétum különlegességét, elvégre itt olyan, hazánkban nem őshonos növényekkel találkozhatunk, melyek eddig kizárólag csak a mediterrán területeken élhettek meg, megtartva teljes pompájukat.
 
A hivatalos rész lezárása után szabad program következett mely során lehetőség nyílt a helyi Lombkorona sétány és a gróf úrról elnevezett kilátó megmászására, a Varázskert felfedezésére, vagy ha éppen arra támadt kedvünk, a sétára, bejárva az egész arborétum csodálatos világát, miközben teljes szépségében élhettük meg a rododendronok virágba borulását. E látványosság méltán teszi híressé és népszerűvé az arborétumot, nem csupán a hazai, a külföldi közönség előtt is.
 
 
Ezúton is köszönet illeti az Erdészeti Zrt. munkatársait, egyfelől azért, mert ismételten lehetővé tették számunkra az arborétum bejárását, mely során végig járhattuk az akadálymentesített tanösvényt, itt a növények melletti tájékoztató táblák, Braille írással, illetve a pénztárnál kölcsönözhető audio eszközök segítségével a nem látók is minden információt megkaphatnak. Másfelől pedig azért, mert folyamatosan ápolják és fejlesztik az Ambrózy-örökséget, az ő munkájuk nélkül nem tündökölne így az arborétum.
 
(Csiszár Tamás)

Print Friendly, PDF & Email