Tudta?-rovat, 2. rész Érdekességek a vakvezető kutyák képzésének kezdetéről

Views: 2

A kutyákkal kapcsolatos tudásunk, valamint az emberiség morális fejlődése és a világháborúk okozta új problémakörök megjelenése együttesen vezetett el oda, hogy a 20. század elején a rendőr-, a mentő-, valamint az egyéb feladatokra kiképzett kutyák mellett megjelentek a vakvezető kutyák is. Habár korábban is voltak a történelem során vakokat kísérő kutyák, tudatosan csak a 18. század közepétől kezdték el vakvezető kutyának hívni, valamint előbb egyedi, majd később intézményes keretek között képezni őket. Az első vakvezető kutya-iskola 1916-ban, Németországban nyitotta meg kapuit – igaz, anyagi okok miatt sajnos csak rövid ideig működött. Ellenben a példa „ragadósnak” bizonyult, mivel 1942-ben az angolszász területeken – egészen pontosan Amerikában -, hazánkban pedig – viszonylag későn – a 60-70-es években született meg a vakvezető kutyák gondolata, s kezdődött el a képzés. A kutyák fajtáját tekintve, elmondható, hogy bármelyik alkalmasnak volt tekinthető, amelyik méretében, habitusában, viselkedésében megfelelt a velük szemben állított követelményeknek. A testméretek szempontjából a közép-nagy méretű kutyák voltak a legalkalmasabbak, mivel egyrészt hámban is kényelmesen, biztonsággal vezetnek, elég, sem nem kevés, sem pedig nem túlzott az erejük e munka elvégzéséhez, másrészt pedig a megjelenésük is tekintélyt parancsoló, ugyanakkor nem elrettentő, félelmet keltő. Egyik tipikus képviselőjük a németjuhász kutya. A nagyobb testű kutyák a fizikai adottságaik lévén, a gyapjasabb, hosszabb szőrű kutyák az esztétikum, valamint a higiéniai okok folytán nem voltak éppenséggel ajánlatosak e munkára. Ám ez nem azt jelentette, hogy egyáltalán nem volt képviselőjük, ugyanis az egyénileg képzett vakvezetők között a németjuhász kutya mellett találhattunk szettereket, skótjuhászokat, bernáthegyiket, terriereket, később pedig retrievereket is. A legelterjedtebb munkakutyának tehát a németjuhász kutyákat tartották, hiszen ők mindazon fizikai és mentális tulajdonsággal rendelkeznek, melyek alkalmassá tették a vakvezető kutya-kiképzésre. A kontinensen, Magyarországot is beleértve, e fajtát, míg az angolszász területeken a retrievereket részesítették előnyben.

Az etetésről lévén szó elmondható, hogy ahhoz képest, hogy manapság már rengeteg sok féle táp és konzerv között is válogathatunk, ez régebben nem éppen így volt: A vakvezető kutya című könyv szerzői leírják, hogy mivel németjuhász kutyákról beszélünk elsősorban, ezért bőséges húsadag illetőleg vízben főzött tészta tegye ki a napi táplálékot.

A magyarországi vakvezető kutya-kiképzés gondolata a század második felében született meg Rithnovszky János fejében, aki Németországból behozott könyvekből, anyagokból alakította ki a hazai vakvezető kutya-kiképzés alapjait. Előbb egyéni-, majd a 70-es évek második felétől intézményesítve, a Vakok Szövetsége keretein belül kezdődött meg a kutya-kiképzés. János bácsinak hatalmas szerepe van abban, hogy a közel 50 év alatt több 100 látássérültnek adták már vissza a szabadságát. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2020-ban Rithnovszky-díjat alapított, mellyel a kölyöknevelőket tüntetik ki, emellett az ő nevét viseli a Kiképzőközpont területén lévő tanpálya is. Rithnovszky János idén márciusban, életének 93. évében hunyt el, emlékére a Kiképzőközpont április 20-án, az Országos vakvezető kutya-találkozón lakatfalat létesített, rajta a gazdik és kutyáik nevével ellátott lakatokat helyeztek el.

A következő cikkben arról lesz szó, hogy miként néz ki ma a kiképzés, milyen állomásai vannak, az egyes stációk hogyan épülnek egymásra. Egyszóval arról fogunk írni, hogy miként lesz egy játékos kölyökből dolgozó, fegyelmezett vakvezető kutya

Tartsanak velünk legközelebb is!

(Csiszár Tamás)

Print Friendly, PDF & Email