Nagyon hasznos segédeszköz a KUTATÁS a Jaws felhasználók részére

Views: 0

Információk első kézből, közvetlenül az Informatika a Látássérültekért Alapítványtól

A Jaws felhasználók részére nagyszerű segédeszközt fejlesztett az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, mely a háttérben aktívan futó Jaws program közben Jaws billentyűparanccsal aktiválható.

Kutatás

A Kutatás szolgáltatás olyan sokoldalú eszköz, amelyik lehetővé teszi a gyors információszerzést, majd egyszerűen visszatérhet eredeti feladatához. Ez a szolgáltatás az információk kikereséséhez úgynevezett keresési forrásokat használ és az Eredmény megjelenítőben jeleníti meg, legyen az egy szó jelentése, a legfrissebb hírek, az időjárás várható alakulása, vagy a forrástól függően más hasznos tudnivaló. A számítógépéről bármely alkalmazásból néhány billentyűparanccsal rögtön elindíthatja a kutatást. Az érdekelt információ gyors megtalálásához tegye a következőt:

Nyomja meg az INSERT+SZÓKÖZ, majd R gombokat. (Első alkalmazásakor telepíteni kell a kutatás szolgáltatást, amit fel is kínál!) Megjelenik a Kutatás párbeszédpanel és a fókusz a szó, vagy kifejezés kombinált szerkesztőmezőben van.

Hajtsa végre a következők valamelyikét:

1. Írja be a szót, kifejezést, dátumot, nevet vagy mást a kombinált szerkesztőmezőbe, nyomja meg a TAB billentyűt, majd válassza ki a keresési forrást a listából. (Ez olyan moduloknál kell, ahol valamit le lehet kérdezni; például a szótár ilyen.

2. Nyomja meg a TAB billentyűt, hogy rögtön a keresési források listájára lépjen, majd válassza ki a keresési forrást a listából. Ez elsődlegesen a híreket tartalmazó moduloknál kell. Nyomja meg az ENTER billentyűt. Néhány másodperc múlva megnyílik az Eredménymegjelenítő a keresési eredménnyel.

A JAWS magyar változata többek között a következő keresési forrásokat használja:

Wikipédia: Lexikonként vagy enciklopédiaként működik, dokumentumok vagy weblapok olvasásakor képes a kurzornál lévő szóhoz részletes tájékoztatást adni. Arra is lehetőség van, hogy a szerkeszthető kombinált listamezőbe beírja a keresett releváns megnevezést.

Dital: Keresés a Dital könyvtárban. Az eredmények letöltéséhez a Dital szolgáltatásba előzetesen be kell jelentkezni!

FS termék: A telepített és jelenleg is futó Freedom Scientific termék hitelesítési információinak lekérdezése.

MetNet: 5 napos előrejelzés: Bejelenti a várható időjárást. Ennél a forrásnál nem kell beírni semmit a kombinált szerkesztőmezőbe, csak a keresési forrást kell kiválasztani a listából.

Infoalap hírek: Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány weboldalán megjelenő legfrissebb híreket olvassa fel. Adott cikk felolvasásához válassza a hivatkozását.

Lapról hangra legfrissebbek: A Lapról hangra portál legfrissebb hírei

Mai ige: A maiige.hu weboldal aktuális napra vonatkozó igéje

MVGYOSZ hírek: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének hírei.

Sztaki Angol – magyar szótár

Sztaki Német – magyar szótár

Sztaki Magyar – angol szótár

Sztaki Magyar – német szótár

Sztaki Magyar – francia szótár

Sztaki Francia – magyar szótár

Sztaki Magyar – olasz szótár

Sztaki Olasz – magyar szótár

Valutaváltó: Ez a keresési forrás használható egy adott pénznem más pénznemben kifejezett árfolyamának megfelelő átszámítására. A szerkesztőmezőbe beírt értéknek a másik pénznemre való átszámítása a napi banki árfolyamon történik. Megjegyzés: A külföldi pénznemek jelölése a nemzetközi egyezményes három betűs rövidítéssel történik, például HUF a forint, USD az amerikai dollár és EUR az euró rövidítése.

Lehetőség van a gyárilag meglévő kutatási modulokon túl sok egyéb modul beszerzésére is. Ehhez csupán a Kutatási modul kezelő alkalmazást kell telepíteni, amely elérhető az Informatika a Látássérültekért Alapítvány weboldalának Letöltések aloldaláról itt.

A Kutatási modul kezelő alkalmazással rengeteg híroldalt, informatikai, telefonos portált, stb. adhatunk hozzá a kutatás szolgáltatás keresési forrásaihoz.

 

Üdvözlettel:

Herceg Lajos

Infoalap

Print Friendly, PDF & Email