MVGYOSZ partnerszervezeteinek hírlevele 21. szám 2019.10.11.

Views: 13

 Lezajlott a VGYKE tisztújító közgyűlése 
 Sikeresen, jó hangulatban, több mint 100 tag részvételével zajlott le a VGYKE tisztújító közgyűlése 2019. szeptember 28-án. A jelenlévők egyöntetű szavazata alapján Fodor Ágnes megkezdhette negyedik elnöki ciklusát.
 Elnök: Fodor Ágnes
 Elnökségi tagok: Mészáros Ágnes (alelnök), dr. Ozvári-Lukács Réka, dr. Kiss János, Leány Ferenc.
 Póttagok: Kollárszky Boglárka, Helmes Renáta.
 Felügyelőbizottsági tagok: Almádi Krisztina Éva, Bodáné Ágoston Mária,
 dr. Gyimesiné Dobos Marianna.
 Szívből gratulálunk, és jó egészséget, sok sikert kívánunk az elnökségnek a feladatai elvégzéséhez! 
 VGYKE 
   
 Hangvarázs – Újra Vaksötét koncertet szervez a Bodor Tibor Kulturális Egyesület 
 Bár csak nemrég ért véget az előző, teltházzal zajlott Vaksötét koncert programja, november hetedikére ismét nagy dobással készül a Bodor Tibor Kulturális Egyesület.
 Ezúttal másodjára töltenék meg közel háromszáz emberrel a Duna Palota színháztermét. Mint megszokhattuk, az egyesület a koncertekből befolyó összeget látássérült munkatársaik támogatására, valamint a felolvasóik technikai segítésére fordítja, hogy ennek mentén újabb és újabb hangoskönyvek készülhessenek el az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtára számára.
 Ezúttal Vincze Lilla szép hangjában gyönyörködhetnek azok, akik november hetedikének estéjét rászánják némi zenehallgatásra. A koncert programjában jelen lesznek ismert és népszerű filmslágerek, francia és magyar nyelvű sanzonok, valamint az énekesnő dalai közül is néhány. Egy biztos: Lilla ezeket a dalokat ilyen felállásban még soha, sehol nem énekelte.
 A művésznőt ezúttal is Helle Maximilian kíséri majd zongorán.
 Jegyek az alábbi linken igényelhetőek: http://bit.ly/2lZHmNe
 Puskás Kata Szidónia 
 Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnöke 
   
 Dr. Bánó Miklós Braille-írás és játék a pontokkal vetélkedő 
 A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete 
 2019. október 12-én szombaton délelőtt 10 órai kezdettel, 
 immár 14. alkalommal Országos Braille-írás és játék a pontokkal 
 vetélkedőt rendez. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 Móricz Zsigmond irodalmi műveltségi vetélkedő 
 A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Horizont Kultúrcsoportja 
 2019-ben is megszervezi irodalmi műveltségi vetélkedőjét. 
 TOVÁBB A PROGRAMRA 
   
 
 „Minden másképp szól” 
 Landini koncert 2019. október 16-án 15:00-tól
 a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Hermina termében
 (1146 Budapest, Hermina út 47.). 
 TOVÁBB A PROGRAMRA 
   
 „Muzsikánál nincs jobb barát” 
 Kisnémedi Varga Pál és barátai zenés műsort adnak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházában 2019. november 16-án. 
 A műsorban fellépnek:
 Kisnémedi Varga Pál, Hlavátsch László, Kovács Böske, Barabás Sándor, Ódor Vera, Németh Nikoletta, Hegyi Erzsébet.
 Konferál: Bodrogi Zsuzsi
 Zenei kíséret: Reményi Géza és zenekara
 A műsorban magyar nóták, operettek, örök zöldek is elhangzanak.
 Időpont: 2019. november 16. 14:30
 Helyszín: MVGYOSZ székház (1146 Budapest, Hermina út 47.)
 Belépő: 1200 Ft
 Jegyeket az MVGYOSZ székház portáján lehet kapni 2019. szeptember 10-től. 
   
 Tegyük láthatóvá a múzeumot! 
 2019. szeptember 24-én a miskolci Herman Ottó Múzeumban megrendezett sajtónyilvános nyitórendezvénnyel vette kezdetét a miskolci székhelyű Látás-Mód Alapítvány "Tegyük láthatóvá a múzeumot!" elnevezésű új projektje. 
 A 2019 szeptemberében induló és 2020 júniusában záródó programsorozat célja a múzeumokban dolgozó szakemberek és munkatársak felkészítése a látássérült személyek fogadására. A miskolci Herman Ottó Múzeummal történő szakmai együttműködés révén kiválasztott intézményekben egy alkalmankénti 3 órás műhelymunka keretében történik az ismeretek elméleti és gyakorlati szinten történő átadása.
 A műhelymunka tematikájában helyet kaptak a látássérüléssel kapcsolatos ismeretek, a kommunikáció és a segítségnyújtás módjai, az audio-narráció alkalmazása múzeumi keretek között, saját élményű tárlatvezetés lefedett szemmel, ill. szimulációs szemüveg használatával, valamint a helyi adottságokhoz alkalmazható javaslatok a kiállítások látássérült személyek részére történő akadálymentesítéséhez.
 A megvalósítás 10 hónapja alatt 10 helyszínre látogatnak el az alapítvány munkatársai Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén.
 A program a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg (kódszám: FOF2019/137).
 A program kivitelezője a Látás-Mód Alapítvány.
 Szakmai partner: Herman Ottó Múzeum.
 Weisz Ildikó 
 gyógypedagógus, az alapítvány elnöke 
   
 A Fehérbot nemzetközi napja a Vakbarát Alapítvánnyal 
 A Fehérbot nemzetközi napja alkalmából szeretettel meghívjuk a látássérülteket és a zuglói lakosságot 2019. október 15-én 17:00-20:00 óra között a Budapest XIV. Zuglói Civilház színháztermébe.
 Szakmai előadásokkal, zenével, prózával, érzékenyítő, interaktív játékokkal egybekötött programmal szeretnénk megemlékezni a fehérbot eszmei feltalálójáról. A fehérbot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d Herbemont grófnőtől származik. Ezt az alkalmat szeretnénk megragadni arra, hogy a társadalom részéről fennálló, az ismeretlenségből adódó, a vakokkal szemben tanúsított tartózkodó magatartást programunk segítségével feloldjuk.
 Elsősorban a zuglói lakosság figyelmét szeretnénk felhívni a fehérbottal közlekedő emberekre. Rendezvényünk segítségével bevezetni őket egy olyan világba, ahol megismerkedhetnek azokkal az eszközökkel, élethelyzetekkel, mely által hatékonyabban tudják segíteni és megérteni a látássérültek társadalomba való beilleszkedésének nehézségét. Budapest viszonylatában, talán országosan is, Zuglóban él vagy dolgozik a legtöbb látásában akadályozott személy, hiszen itt működik a legtöbb látássérülteket foglalkoztató nonprofit szervezet, és a látássérülteket tömörítő iskola, intézet.
 Ünnepi megemlékezéssel nyitjuk meg a rendezvényt, melyen a Vakbarát Alapítvány elnöke ünnepi beszédet mond. Ezt szociológiai és egyéb szakmai előadások követik. A feladat komplex, így a rendezvényt is több oldalról közelítjük meg. Kevesen tudják, hogy mennyi tehetség van a látássérültek között is, mert akadályoztatásuk folytán nekik nehezebb kibontakozni. Rendezvényünk alkalmával meghívunk néhány zenében, vagy irodalomban már sikerrel szerepelt látássérültet. Kettős célt szolgálunk ezzel a feladattal, mert nyilvánosságot kap olyan előadó, aki nehezebben jut fellépéshez, és ezzel egy időben az ép társadalom osztozhat egy ritkán hozzáférhető művészi élményben. Kulturális programunkkal példaként szeretnénk szolgálni, hogy anyagi segítség mellett, kellő szakértelemmel hasznos szakmai összekötő munkát tudunk végezni.
 A komplexitás másik oldala az érzékenyítés. Reményeink szerint különböző korosztály vesz majd részt tervezett rendezvényünkön, így játékos feladatokkal kipróbálhatnak különböző élethelyzeteket, és így saját élményeiken keresztül megtapasztalhatják azokat a nehézségeket, melyekkel minden nap szembesül egy látássérült. Nem titkoljuk azt a reményünket, hogy a játék oldott légkörében kellő empátiával, odafordulással interaktív szituációk jönnek létre, amelyben addig ki nem mondott kérdésekre módunk lesz válaszolni, ezzel az ép és fogyatékkal élők különben egymástól elszigetelt világában közösen tudunk szocializálódni. Alapvető feltétele egy egészséges társadalomnak az elfogadó, nyitott és toleráns társadalmi attitűd a fogyatékkal élőkkel szemben. Ezt a célt tartjuk szem előtt, és ezért igyekszünk minél több élményt és információt adni magunkról, ezzel mintegy kezdeményezve egy egészséges irányba vezető interakciót.
 A programot 2019. október 15-én 17-20 óra között kívánjuk megtartani a Budapest XIV. Csertő park 12. szám alatt található Zuglói Civilház szinháztermében. 
 Kérem, legyen ön is a vendégünk!
 Farkas Péter 
 a Vakbarát Alapítvány elnöke 
   
 Pályázati felhívás 
 Az önállóan lakni, közösségben élni csoport irodalmi pályázatot hirdet segítő és segített közös világáról. 
 Pályázó nemre, életkorra, világnézetre tekintet nélkül bárki lehet.
 A pályamunkák beküldési határideje 2019. október 27. 
 A történeteket, novellákat, verseket, egyéb írásokat az olkepalyazatok@webmail.hu e-mail címen várjuk. A nyertes pályázók ajándékcsomagban részesülnek.
 A zsűri tiszteletbeli elnöke Lackfi János József Attila-díjas író, költő, műfordító.
 A díjazott pályaműveket szakmai zsűri fogja kiválasztani.
 Az eredményhirdetésről a későbbiekben adunk tájékoztatást.
 Írásra fel! 
 TOVÁBB A PÁLYÁZAT RÉSZLETEIRE 
   
 Partnerszervezeteink híreit nem ellenőriztük, azok valóság tartalmáért 
 a szerkesztő felelősséget nem vállal! 
   
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette: 
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email