MVGYOSZ hírlevél 48. szám 2019.10.11. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Visits: 37

 Az MVGYOSZ rendezvényei 
A Fehérbot nemzetközi napja 2019. október 14. 
A vak és gyengénlátó emberek társadalmi részvételének erősítése megköveteli, hogy az érdekképviselet a felnövekvő generációkra különös figyelmet fordítson. 
A társadalmi integráció első fontos színtere a nevelés-oktatás intézményrendszere, ezért a Fehérbot nemzetközi napján 2019-ben a látássérült diákok köz- és felsőoktatásban való egyenlő esélyű részvételére irányítjuk a szakma és a sajtó figyelmét.
A Fehérbot nemzetközi napját egy nappal megelőző sajtónyilvános eseményen nemcsak az MVGYOSZ látássérült diákokat segítő "A jövő kilátásai" című projektjének legfrissebb fejleményeiről számolunk be, hanem egy különleges kiállításra is hívjuk vendégeinket, mely a vak és gyengénlátó diákok oktatását segítő izgalmas és különleges eszközök tárházába enged betekintést és ad tippeket diákoknak, szülőknek, pedagógusoknak és döntéshozóknak egy befogadóbb oktatási környezet megvalósításához.
Emellett, hagyományainkhoz híven, azon személyek kitüntetése sem marad el, akik az elmúlt években a látássérült emberek társadalmi integrációját kiemelkedő munkájukkal támogatták. 
TOVÁBB A RÉSZLETES PROGRAMRA 
  
Az MVGYOSZ hírei 
Negyedéves beszámoló a Távszem projektről 
A hetedik negyedév a Távszem projekt talán legizgalmasabb időszaka volt. 
2019 júliusában elindult a Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka, így ez a negyedév elsősorban a szolgáltatás mindennapi működésének kialakításával telt.
A negyedév legnagyobb eseménye a projekten belül a július 16-án megtartott sajtónyilvános esemény volt.
Elérhetővé vált a Távszem alkalmazás az Appstore-ban és a Play Áruházban is.
Az operátorok ettől a naptól folyamatos műszakbeosztásban dolgoznak és a két ügyfélszolgálati munkatárs feladatai is jelentősen megsokasodtak.
A teljes időszakra vállalt 3600 hívás helyett már szeptember végén több mint 4300 hívásnál jártunk.
További 322 darab iPhone kerül kiosztásra.
Szeptember végén lezárult a közbeszerzési eljárás, a nyertes ajánlattevővel októberben történik meg a szerződéskötés.
Az iPhone-ok ezt követően kerülnek a tagegyesületekhez.
Az egyesületeknél megtartandó utolsó körös Távszem tájékoztatók szervezése is megkezdődött, ezek többsége október és november során valósul meg.
A projekt utolsó időszakában összesen hét regionális szakmai workshopot rendezünk. 
TOVÁBB A TELJES BESZÁMOLÓRA 
  
Vegyen részt a Távszem szolgáltatás értékelésében! 
Tisztelt Távszem Felhasználó! 
Lezárásához közeleg a Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – Távszem (EFOP-1.1.5-17-2017-00001) projekt. 
A megvalósítási időszak utolsó szakaszában feladatunk a Távszem applikáció és szolgáltatás működésének, használhatóságának és minőségének értékelése, valamint a fejlesztési javaslatok összegyűjtése.
Kérjük, legyen segítségünkre a projekt értékelő tanulmányának elkészítésében azzal, hogy leírja véleményét a Távszemről! Az értékelő kérdőív, melynek kitöltése nagyjából 15-20 percet vesz igénybe, online, akadálymentesen kitölthető az alábbi linken:
https://online-kerdoiv.com/
index/view/hash/
71a9af6bd17ee45ff4b6f835fb12d4
42?fbclid=
IwAR2FhDx8TXaaWc2BWRPCdtNZ_
OyLCKPeb4CywjlUoZXFdiSb77jtrA94BQ0
kitöltés névtelen, a kérdőív elején szereplő demográfiai adatokat (nem, életkor, látássérültség mértéke stb.) kizárólag statisztikai adatgyűjtés céljából használjuk fel.
A projekt keretében iPhone-hoz jutó felhasználók számára a kitöltés része a szerződésben vállalt együttműködésnek, a többi, saját készülékről regisztráló felhasználótól pedig örömmel vesszük, ha megosztja velünk véleményét, tapasztalatait és a szolgáltatás fejlesztésére irányuló ötleteit.
A kérdőívet 2019. november 15. éjfélig lehet kitölteni, ezt követően a felületet lezárjuk, az értékelő tanulmányban az ezen időpontig beérkezett válaszokat használjuk fel. A kutatás eredményeit a projekt záróeseményét követően mindenki számára hozzáférhetővé tesszük.
A Távszem szolgáltatás használatához a továbbiakban is sok örömöt kívánunk! 
A Távszem projekt csapata 
  
Az MVGYOSZ nemzetközi hírei 
Egy vak légiutas személyes tapasztalatai 
Az Európai Bizottság módosítani szeretné az Európai Parlament és a Tanács 1107/2006/EK számú, a légi járműveken utazó fogyatékkal élő, illetve csökkent mozgásképességű személyek jogairól szóló rendelet szövegezését. 
Ennek kapcsán írt Rudolf Volejnik, a Csehországi Vakok Szövetsége alelnöke egy cikket az Európai Vakok Szövetsége (EBU) 2019. szeptemberi hírlevelében, melyben rendszeresen utazó vak személyként összegzi és írja le légi utazásai során gyűjtött személyes tapasztalatait, és vonja le következtetéseit.
Ollé Attila
nemzetközi referens 
TOVÁBB A CIKKRE 
  
Nyilvános konzultáció – Európai fogyatékosságügyi stratégia
2010-2020 
Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt hirdetett az Európai fogyatékosságügyi stratégia 2010-2020 tárgyában. A konzultáció célja az, hogy a bizottság megismerhesse az uniós polgárok véleményét az Uniós fogyatékossági stratégia következtében történt vagy meg nem történt változásokról, illetve a jövőbeni hangsúlyokról. 
Brüsszeli visszajelzések szerint Magyarországról nagyon kevés válasz érkezett eddig. A konzultáció 2019. október 23-án zárul.
Az MVGYOSZ azEurópai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) és az Európai Vakok Szövetsége (EBU) kérését is tolmácsolja akkor, amikor azt kérjük, hogy lehetőleg minél több látássérült, illetve egyéb fogyatékossággal élő személy töltse ki a magyar nyelven is elérhető kérdőívet.
Az MVGYOSZ kérésére az INFOALAP megvizsgálta a kérdéses weboldalt és nem találtak súlyos akadálymentességi problémát rajta. Szakmai álláspontjuk szerint képernyőolvasó programmal kitölthető az Európai Bizottság nyilvános konzultációs kérdőíve.
A weboldalak használatában kevésbé jártas felhasználók részére az űrlap kitöltésének megkönnyítéséhez készített rövid útmutatót a tovább az útmutatóra gomra kattintva lehet letölteni.
Az online kérdőív linkje a tovább a kérdőívre gomra kattintva érhető el.
Előre is köszönjük mindazoknak a segítségét, akik a kérdőív kitöltésével hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai fogyatékosságügyi stratégia 2010-2020 további sorsa a vakok és gyengénlátók érdekeinek figyelembevételével is történjen.
Ollé Attila 
nemzetközi referens 
TOVÁBB AZ ÚTMUTATÓRA 
TOVÁBB A KÉRDŐÍVRE 
  
Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok 
Beszélgetés Sebők Jánosné Andi Távszem operátorral
„Sebőkné Andi vagyok, Távszem operátor. 50 éves múltam, 29 éve házas, két nagy fiam van, családomra nagyon büszke vagyok. Szabadidőmben férjemmel motorozni szoktunk. Szeretek a természetben lenni, és kedvelem az állatokat.
A családom és a munkatársaim nagyon fontosak az életemben. Akkor vagyok elégedett, ha a körülöttem lévők is jól érzik magukat. Szeretek a kedvükben járni és meglepni őket apró figyelmességekkel. Vidám embernek tartom magam, nagyon szeretem, ha valakinek jó a humora és kacaghatok vele.
Szeretem magam megmérettetni és új helyzetek elé állítani. Barátnőm, Puskás Kata Szidónia hívta fel figyelmemet erre a szép hivatásra. Mindig is szerettem segíteni másoknak. A szolgáltatás elindulása adta a legtöbb élményt számomra.” 
TOVÁBB A BESZÉLGETÉSRE 
  
Az MVGYOSZ segédeszközboltjának kínálatából 
A héten a nagyítókat vettük szemügyre, és ajánlatunkban kétfajta nagyító szerepel. 
TOVÁBB A HETI AJÁNLATOKRA 
  
Vakságról a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
Walter Jens: A vak 
A könyv hőse, Heinrich Mittenhaufen hamburgi tanító, negyvenéves korában vörheny-megbetegedés következtében megvakul. A borzalmas csapást csak úgy tudja elviselni, hogy a valóságból álmai világába menekül, s építőjáték kockáiból építgeti légvárait. A szerző mesteri lélektani érzékkel mutatja meg, hogyan tér vissza hőse az álmok birodalmából az életbe, hogyan tanulja meg elviselni sorsát, s hogyan kezd bízni a jövőben. 
TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
  
A vakírás feltalálójának élete a Louis Braille Könyvtárban 
Október 15-én a Fehérbot nemzetközi napjára emlékezünk!
Jakob Streit: Louis Braille 
Amikor Louis Braille 1809. január 4-én egy Párizshoz közeli faluban, Coupray-ban megszületett, még csak néhány olyan iskola volt egész Európában, ahová a vakok járhattak. Különböző kézműves szakmákat és zenét tanultak. Ám könnyen alkalmazható írás hiányában a világ jelentős része hozzáférhetetlen maradt számukra. Louis látóként született. De amikor háromévesen, mint annyiszor, apja nyeregmíves-műhelyében játszott, egy árral megsebesítette magát, és nem sokkal később megvakult. Alig tizennégy éves, amikor kitapogatható írás kifejlesztésébe fog, amelyből később megszületik az a bizonyos Braille-írás, amelynek segítségével a vakok mind a mai napig írnak és olvasnak. 
TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
 
A hírlevelet szerkesztette:
Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

 

Print Friendly, PDF & Email