MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 69. szám 2018.11.30.

Views: 92

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. november 23-28.)
2. Meghívó elnökségi ülésre
3. Megjelent az MVGYOSZ Hangoskönyvtár alkalmazás
4. Tájékoztató a szolgáltatások ünnepi nyitva tartásáról
5. 2019-ben is várja az érdeklődőket az OkosKlub
6. Mi történt a kutyaiskolában?
7. Segédeszközbolt termékajánló
Újdonságok
7.1. Sonic mp3-lejátszó
7.2. Fejhallgatók
7.3. Többféle fehérbot
Heti ajánlat
7.4. Mini, fém pendrive (32 Gb)
7.5. Esőkabát pelerin
Takarékos ajánlat
7.6. Közlekedést segítő négygombos távirányító
8. Heti könyvajánló – kerek évfordulók tükrében

Vendégoldal

9. Az Összhang Alapítvány meghívója
10. Helyesbítés: Hermina Csomag
11. Bieber Mária decemberi programajánlója
12. Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft. Kedvezményes meghívói
13. A Református Vakmisszió tájékoztatója és felhívása
14. Az AKKU Egyesület programajánlója

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. november 23-28.)

Az MVGYOSZ tevékenységének fontos területe az egyenlő esélyű hozzáférés látássérült személyek számára való biztosítása, az akadálymentes fizikai és infókommunikációs környezet kialakítását segítő információk átadása, az ehhez kapcsolódó szakmai állásfoglalások kiadása. A szövetség ezen tevékenysége során szorosan együttműködik a Rehabilitációs Környezettervező Szakmérnökök és Rehabilitációs Környezettervező Szakemberek Országos Egyesületével (REKORE). A 2011-ben megállapodásba foglalt együttműködés jegyében a két szervezet folyamatosan egyeztet a vak és gyengénlátó embereket segítő megoldásokról a gyalogos és közösségi közlekedés, valamint a közhasználatú épületek és a közszolgáltatások igénybevétele során.

Az akadálymentes fizikai és infókommunikációs környezet kialakítása meglehetősen fiatal, alig húsz évre visszatekintő szakma Magyarországon, aminek számos eszköze csak a gyakorlatban, élesben próbálható ki. Így lehetséges, hogy a területtel foglalkozó szakemberek a gyakorlatban megszerzett tapasztalatokból, gyakran szó szerint saját vagy mások hibáiból tanulva fejlesztik az alkalmazható megoldásokat és eszközrendszereket. Ennek megfelelően a témában már elkészült MVGYOSZ állásfoglalás megújítása, a jelenleg már működő gyakorlathoz igazítása is szükségessé vált, ahogy számos egyéb szakmai segédlet is elavult mostanra.

A taktilis burkolati jelzések témakörében 2018. november 23-ára szervezett kerekasztal-beszélgetést az MVGYOSZ és a REKORE a szövetség tagegyesületeinek bevonásával. A kerekasztal-beszélgetésen az MVGYOSZ 7 tagegyesületének képviselői mellett számos rehabilitációs szakmérnök is részt vett. A megbeszélés résztvevői a REKORE tagjai által felvetett kérdések és az MVGYOSZ képviselői által megfogalmazott javaslatok mentén járták körül a taktilis vezetősávok és veszélyre figyelmeztető taktilis jelzések kialakításának és elhelyezésének kérdéskörét kül- és beltérben egyaránt. A kérdések érintették a vezetősávok középületeken belüli elhelyezésének szabályrendszerét, a figyelmeztető jelzések elhelyezésének minimum követelményeit, a látássérült emberek tájékozódásának alapjait, beleértve a fehérbotos és vakvezetőkutyás közlekedést is.

A résztvevők a megbeszélésen többek között rögzítették, hogy a rámpák kezdetét és végét semmilyen körülmények között nem szükséges figyelmeztető jelzéssel jelölni, hiszen az a lépcsőkkel ellentétben nem veszélyforrás. Ezzel szemben minden esetben kötelező figyelmeztető jelzés elhelyezése lépcsősorok tetején a lépcsőkar teljes szélességében, gyalogátkelőknél, valamint megállókban a jármű első ajtaját jelezve. A félrevezetés elkerülése és a mozgássérültek számára történő akadályképzés elkerülése érdekében a vezetősávok irányváltásait vagy elágazásait sima felülettel kell jelölni, ott a figyelmeztető jelzés nem alkalmazható. A vezetősávok esetében nem várják el a látássérültek képviselői a kontrasztos kialakítást, viszont fontosnak tartják, hogy a vizuális környezet jól átlátható, megfelelően megvilágított legyen és ne jelentsen balesetveszélyt a gyengénlátó emberek számára. Ezért különösen fontos a lépcsősorok első és utolsó lépcsőfokának jól látható megjelölése, a taktilis figyelmeztető jelzések kontrasztos kialakítása, valamint az üvegfalak és ajtók szemmagasságban látható jelzése. A résztvevők fontosnak tartják, hogy a taktilis burkolatok helyszíntől és környező burkolattól függetlenül közel azonos formában kerüljenek kialakításra, így a jövőben nem lesznek elfogadottak vezetősávként a szőnyegek vagy a padlóburkolatétól eltérő felületű gresslapok. A vezetősávokat egymás mellett futó, szabványos kialakítású, kidomborodó pálca-szerű elemekből, a figyelmeztető jelzéseket pedig diagonális hálóban elrendezett, szintén kidomborodó csonka kúpokból kell kialakítani. A taktilis burkolatok magassága kültérben legfeljebb 5 mm, beltérben elfogadott a 3 mm-es magasság. Közhasználatú épületek esetében a résztvevők nyilatkozata szerint a mindent behálózó vezetősávok helyett célszerűbb a jól szervezett személyi segítség biztosítása, valamint hangostérképek készíttetése.

Az egyéb témák között felmerült a kérdés, hogy az MVGYOSZ milyen konkrét termékek beépítését javasolja taktilis burkolati jelzésként. A bemutatott fémből és műanyagból készült, Németországban gyártott mintadarabok megfelelnek a vonatkozó szabványokban előírtaknak és a szövetség állásfoglalásának. Emellett bemutatásra került az Óbudai Egyetemen kifejlesztett és jelenleg az MVGYOSZ székházában kipróbálható Ariadné rendszer, mely egy passzív elektronikus jeladóból és egy, a fehérbotba épített vevőből állva láthatatlan vezetősávként segíti a vakok tájékozódását. Az Ariadné rendszer előnye a “láthatatlanságán” túl, hogy tömeggyártás esetén a jelenlegieknél sokkal olcsóbb alternatívát kínálhat a taktilis burkolatok piacán. Ehhez azonban további teszt-helyszínekre és a forgalmazást elindító vállalkozásra van szükség.

A kerekasztal-megbeszélésen elhangzottakból emlékeztető készült, melyet megkapnak a résztvevő szervezetek és szakemberek, valamint az MVGYOSZ tagegyesületei. A megbeszélésen megállapított keretek és szabályok részletes és szakmailag pontos megfogalmazásával várhatóan 2019. elejére létrejön a taktilis burkolati jelzésekkel kapcsolatos új MVGYOSZ állásfoglalás, melynek alapján országosan egységes taktilis jelzésrendszer jöhet létre.

*

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit KFT. (FSZK) számos olyan tevékenységet valósít meg, mely közvetlenül vagy közvetve jelentős hatást gyakorol a látássérült személyek életminőségére, a nekik nyújtott szolgáltatásokra. Éppen ezért az MVGYOSZ elnöke különösen fontosnak tartja a szervezettel mostanra meglazult együttműködés megerősítését és szakmai tevékenységük támogatását az érdekképviselet által feltárt igényekkel, tapasztalatokkal. Az FSZK élén néhány hónapja új ügyvezető áll, akivel dr. Nagy Sándor személyes találkozót kezdeményezett bemutatkozás céljából.

Tóth Tibor, az FSZK új ügyvezetője november 28-án fogadta az MVGYOSZ elnökét és munkatársait, akik röviden vázolták az együttműködés szorosabbra fűzésével kapcsolatos lehetőségeket és felajánlották szakmai segítségüket a vak és gyengénlátó emberekkel kapcsolatos kérdésekben. A beszélgetés során kitértek a szakemberek képzésével, az akadálymentesítéssel, a pályázatokkal és az érzékenyítő programokkal kapcsolatos kérdésekre is. Tóth Tibor rendkívül pozitívan fogadta a megkeresést és javasolta, hogy más országos fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezetekhez hasonlóan az MVGYOSZ és az FSZK között is együttműködési megállapodás jöjjön létre. Elmondta továbbá, hogy a szervezet a közeljövőben átalakul, aminek eredményeként hamarosan új néven és a jelenleginél lényegesen nagyobb apparátussal tevékenykedik majd a fogyatékos emberek érdekében.

A gyakorlati együttműködés várhatóan rövid időn belül kezdetét veszi, mivel az FSZK-n belül folyamatban van az egyik kiemelt EFOP projekt, a Montázs szakmai átdolgozása, amibe az új ügyvezető be kívánja vonni a fogyatékos emberek országos érdekképviseleti szervezeteit. Emellett az MVGYOSZ és a többi érdekvédelmi szervezet a jövőben rendszeresen lehetőséget kap az FSZK által kiírandó pályázatok véleményezésére, a beérkező pályázatok bírálatában való részvételre, valamint folyamatosan személyes kapcsolatot tarthatnak az FSZK vezetésével annak érdekében, hogy becsatornázzák a fogyatékos emberek igényeit, szükségleteit.

Németh Orsolya

***

2.
Meghívó elnökségi ülésre

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Elnöksége 2018. december 4. (kedd) 10:00 órai kezdettel elnökségi ülést tart, melyre Önt tisztelettel meghívom.
Az ülés helye: MVGYOSZ székháza (1146 Budapest, Hermina út 47.)

Napirendi javaslat: 

 1. Beszámoló az elnök munkájáról
  Előadó: dr. Nagy Sándor elnök
  2. Beszámoló a gazdasági vezető munkájáról
  Előadó: dr. Verdes Zsuzsanna gazdasági vezető
  3. Beszámoló a szakmai vezető munkájáról
  Előadó: Angyal Gábor szakmai vezető
  4. Elektronikus szavazások megerősítése
  Előadó: dr. Nagy Sándor elnök
  5. Tájékoztatás a VKK tulajdoni helyzetének várható változásáról, döntés az új jogi helyzet elfogadásáról
  Előadó: dr. Nagy Sándor elnök
  6. A tagegyesületeket megillető 2019. évi állami támogatás felosztása alapelveinek megbeszélése
  Előadó: Dr. Nagy Sándor Elnök
  7. Tájékoztatás a Távszem projekt helyzetéről
  Előadó: dr. Nagyné Berke Mónika, Gulyás Zsuzsanna
  8. Bejelentések, vegyes ügyek

  Megjelenésére feltétlen számítok.

  dr. Nagy Sándor elnök

  ***

  3. Megjelent az MVGYOSZ Hangoskönyvtár alkalmazás

  Az MVGYOSZ Centenáriumi Év programsorozatának zárásához közeledve ezúton szeretnénk egy újabb meglepetéssel kedveskedni. A szeptember 5-én, a 100 új hangos- és Braille-könyv átadásán beharangozott, majd a november 14-én megrendezett LESEK-en bemutatott MVGYOSZ Hangoskönyvtár applikáció mostantól elérhető.

  Az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtárához online hozzáférést biztosító alkalmazás 2018. november 26-tól letölthető az App Store-ból „MVGYOSZ Hangoskönyvtára” néven. Mostantól tehát több száz iPhone-nal rendelkező látássérült személy érheti el az MVGYOSZ hangoskönyvtári állományát bárhol és bármikor.

  Az alkalmazást ingyenesen töltheti le az a látássérült személy, aki érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkezik a szövetség valamely tagegyesületénél. A regisztráció során mindenkinek saját törzsszámát és e-mail címét kell megadnia. Fontos, hogy a törzsszám az adott tagegyesületre vonatkozó megyekóddal kiegészítve érvényes, továbbá kizárólag azzal az e-mail címmel lehet az alkalmazást használni, amelyet az egyesület nyilvántart a szintén 2018-ban bevezetett egységes tagnyilvántartó rendszerben. A regisztráció véglegesítéséhez rá kell kattintani az e-mailben kapott megerősítő linkre. Ezt követően válik hozzáférhetővé az online hangoskönyvtár.

  Figyelem: az alkalmazást kizárólag azon tagegyesületek látássérült tagjai tudják letölteni, melyek már bevezették és használják az MVGYOSZ egységes tagnyilvántartó rendszerét, ugyanis a regisztráció és a jogosultság, azaz a látássérültség igazolása ezen rendszeren keresztül történik. A tagegyesületek belépése és a tagság adatainak feltöltése az egységes tagnyilvántartó rendszerbe folyamatosan zajlik

  Amennyiben a regisztráció során problémája adódik, úgy kérjük, egyeztesse adatait annál az egyesületnél, ahol Ön tag.

  Az androidos készülékkel rendelkező látássérült érdeklődőknek sincs okuk a csüggedésre, hiszen hamarosan számukra is elérhető lesz az alkalmazás.

  Az online hangoskönyvtárban jelenleg 290 felolvasott könyv érhető el, elsősorban azok, amelyeket ebben az évben készítettek el az önkéntesek. A hangoskönyvtár régi állományát is elkezdtük felülvizsgálni, ebből már több mint 500 könyv vár feltöltésre, tehát az online állomány folyamatosan, napról napra bővül.

  A látássérült felhasználók számára kialakított, teljeskörűen akadálymentes alkalmazást szeretnénk még inkább felhasználó baráttá tenni. Annak érdekében, hogy a következő verziók kiadása során maximálisan figyelembe vegyük a felhasználók igényeit és javaslatait, kérjük, hogy észrevételeiket, javaslataikat írják meg nekünk a nagyne.monika@mvgyosz.hu e-mail címre.

  Kellemes kikapcsolódást és jó olvasást kívánunk Önöknek!

  dr. Nagyné Berke Mónika
  A hangoskönyv projekt koordinátora

  ***

  4. Tájékoztató a szolgáltatások ünnepi nyitvatartásáról

  Az alábbiakban rendre feltüntetjük az MVGYOSZ Székház szolgáltatásainak év végi nyitvatartási rendjét:

Főpénztár
Utolsó nyitvatartási nap: 2018. december 13. csütörtök.
Kezdés: 2019. január 9. szerda.
Jogsegélyszolgálat
Utolsó alkalom: 2018. december 19. szerda.
Kezdés: 2019. január 2. szerda.
Okosklub
Utolsó alkalom: 2018. december 21. péntek
Kezdés: 2019. január 2. szerda
Braille-könyvtár, Bodor Tibor Hangoskönyvtár, Segédeszközbolt
Utolsó nyitva tartási nap: 2018. december 14. péntek.

Kezdés: 2019. január 8. kedd.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2018-ban december 21-én, pénteken fogadja utoljára ügyfeleit. A székház december 22-től 2019. január 1-ig zárva lesz.
Nyitás időpontja január 2. (szerda)

Árvay Mária

***

5. 2019-ben is várja az érdeklődőket az OkosKlub

Az MVGYOSZ OkosKlub szolgáltatása 2019-ben is várja azokat a látássérülteket, akik szeretnék megtanulni az érintőképernyős okostelefon használatot gyengénlátóként, vagy vakon, vagy akik a látás hiányát bizonyos területen pótolni képes alkalmazások használatát sajátítanák el.
Lehetőség van a MacOS operációs rendszer, valamint különböző informatikai kommunikációs kiegészítő eszközök, mint pl. Braille-kijelzők megismerésére is.
Igény esetén Windows, Jaws, NVDA és BeLin oktatás is lehetséges.
Az oktatás kis csoportokban (2 – 3 fő), vagy magánórák keretében zajlik.
Az OkosKlub szolgáltatás díja 5.000 Ft a befizetéstől számított 6 hónapra, ami legfeljebb 10 90 perces (2*45 perces tanóra) oktatást tartalmaz.
Jelentkezni e-mailben az okosklub@mvgyosz.hu címre küldött levélben, vagy a 06 (1) 384-8440 telefonszámon lehet.

Berkó Norbert

***

 1. Mi történt a kutyaiskolában?

  Tudósítás két közlekedésbiztonsági vizsgáról

  Sikeres Közlekedésbiztonsági vizsgát tett dr. Tábor István és Pakli vakvezetőkutya (labradoodle). Szívből gratulálunk a párosnak, további balesetmentes közlekedést kívánunk!
  Köszönjük Gombás Imrének és családjának Pakli felnevelését!
  Köszönjük vizsgabíróink munkáját is: Juhászné Mályi Edit, Nyíriné Kovács Mária,
  Renkó Zsuzsanna.
  Pakli kiképzője: József Anna

  *
  Sikeres Közlekedésbiztonsági vizsgát tett Pece Merilin és Nancy vakvezetőkutya.
  Köszönjük szépen vizsgabíróink munkáját: Juhászné Mályi Edit, Hajdu Mária, Rózsa Kata
  Kiképző: Renkó Zsuzsanna

  Schiff Mónika, központvezető

  ***

  7. Segédeszközbolt termékajánló – az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából

  Újdonságok

  7.1. Sonic mp3-lejátszó

  Bevezető ár: 22.990 Ft
  Kifejezetten látássérültek számára fejlesztett MP3 lejátszó, hálózati töltővel. A készülék USB 2.0 digitális adathordozó (pendrive) csatlakozó aljzattal van ellátva. A pendrive-on tárolt hangfájlok lejátszására alkalmas. Beépített sztereó hangszórókkal, tölthető akkumulátorral, 3,5 mm átmérőjű sztereó jack fülhallgató csatlakozó aljzattal, jól kitapintható és egyértelműen felismerhető, kontrasztos színezetű kezelő gombokkal rendelkezik. A hálózati töltő USB C típusú csatlakozású. A lejátszás leállítását követően újbóli bekapcsolás esetén ugyanonnan folytatódik a lejátszani kívánt hanganyag, ahol kikapcsolás előtt abba lett hagyva (ahogy az a hangkazetták esetében megszokott volt).
  Mérete kb. 5,5 x 5,5 x 16 cm. Egy teljes feltöltéssel kb. 4 órányi hanganyag lejátszására alkalmas. A készülék Bluetooth kapcsolattal rendelkező okostelefon kihangosítására is használható.
  Bolti készlet 25 darab.

  7.2. Fejhallgatók
  Többféle típusú fejhallgató kapható Segédeszközboltunkban 900 és 1900 Ft. közötti áron. Mindegyik készülék rendelkezik hangerő-szabályzóval. A kábelek méretei különböző hosszúságúak, a hangszórókat védő szivacsok nagyságai típusonként eltérnek.

  7.3. Többféle fehérbot
  Bőr bevonatú markolattal készült, öt részre összecsukható, cseh alumínium és üvegszálas fehérbot
  A bőr bevonat előnye a hagyományos, fából készült markolatéval szemben:
  – elegáns kivitelezés és megjelenés,
  – meleg, kellemes tapintás, gyorsan átveszi a kéz hőmérsékletét.
  Az alumínium változat ára: 11.990 Ft
  Az üvegszálas változat ára: 14.990 Ft.

  Neoprém bevonatú markolattal készült, öt részre összecsukható, cseh alumínium és üvegszálas fehérbot
  A neoprém bevonat előnye a hagyományos, fából készült markolatéval szemben:
  – csúszásmentesség,
  – meleg, kellemes tapintás, gyorsan átveszi a kéz hőmérsékletét.
  Az alumínium változat ára: 11.500 Ft
  Az üvegszálas változat ára: 14.400 Ft.

  Heti ajánlat

  7.4. Mini, fém pendrive (32 Gb)
  Ár: 2300 Ft.

  7.5. Esőkabát pelerin
  Ár: 2700 Ft.
  Ez a bebújós, kapucnis, praktikus darab megvéd bennünket az esőtől, továbbá használata során nagy méretének köszönhetően elfér alatta a hátizsákunk, vagy oldaltáskánk is. Amikor épp nincsen rá szükségünk, kis helyen tudjuk tárolni, mivel kb 15*15*2 cm-esre össze lehet hajtogatni. A bal és jobb oldalán található egy-egy lyuknak köszönhetően kezünket szabadon tudjuk mozgatni, de a felkarunkat még így is védi a csapadéktól.
  További termékjellemzők
  – szabása: uniszex
  – mérete: univerzális (180 cm magas embernek a térde alá ér)
  – színe: fehér, a mell és hát részén szürke fényvisszaverő csíkkal
  – anyaga: PVC.

  Takarékos ajánlat

  7.6. Közlekedést segítő négygombos távirányító
  Ára: 1585 Ft.
  A készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható vele.

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

  A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

  Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
  Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

  Benedek Zoltán

  ***

  8. Heti könyvajánló – kerek évfordulók tükrében

  100 éve elhunyt Kaffka Margit író-, költőnő,
  (1880. június 10. – 1918. december 1.)

  Családtörténet és memoár a Braille-könyvtárban.
  Kaffka Margit: Színek és évek
  (5 kötet)

  A Színek és évek egy öregedő asszony, egy hajdani dzsentrilány emlékezésének foglalata. Az egymásba hullámzó emlékek azonban áttörik az idő határait, élővé teszik a múlt példázatát, s egybemosnak történetet, lírát és kommentárt. A regény hősnője – sorsával egyszerre példázza a régi asszonyi élet csendes pusztulását és a süppedő világ erkölcsét, melyet Kaffka Margit gyalázatos tisztességnek nevez. Az az életforma, mely megszabja Pórtelky Magda gondolkodásának, vágyainak és lehetőségeinek határát, a nő számára egyetlen utat hagy: a házasságot. Magda is ősei módjára, megyei ember feleségeként akarja életét berendezni. Amikor azonban egy tragikus véletlen megfosztja férjétől, szembetalálja magát a megváltozott világgal, amely szinte kálváriát járat vele. Második házasságát már azzal a meggondolással kezdi, hogy számára nincs más megoldás, mint egy új férj. Látszólag megint megkapaszkodik tehát, pedig élete süllyedése valójában most kezdődik el. Az emlékvilág falai lassan leomlanak, és durván láthatóvá lesz az élősdi és kiszolgáltatott asszony alakja.

  Idézhető idézetek:
  “Amióta öreg vagyok, tudom már, hogy a legrosszabb dolog sem olyan rossz, hogy óvni és ijeszteni érdemes volna vele magunkat vagy egymást.”
  “…csak azokat a napokat vesztettük el igazán, amelyekre nem emlékszünk.”
  “Én nem felelhetek ma annak a valakinek a tetteiről, akit húsz esztendővel ezelőtt az én nevemen hívtak.”

  A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
  http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
  kedd: 10:00-18:00
  Csütörtök: 9:00-17:00
  péntek: 8:30-12:30
  Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

  *

  135 éve született Babits Mihály költő, író, szerkesztő, műfordító,
  (1883. november 26 – 1941. augusztus 4.)

  Lélektani regény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
  Babits Mihály: Timár Virgil fia

  Babits Mihály, a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar költője nyolc évig tanult a Pécsi Ciszterci Főgimnáziumban, és 1901 júniusában itt érettségizett.
  Ennek emlékére László Károly, 1941-ben ugyancsak ebben az iskolában érett öregdiákunk, kiadatta ezer példányban a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma tanárainak és diákjainak ajándékul Babits Mihálynak azt a művét, mely a Pécsi Ciszterci Gimnáziumban töltött diákéveinek, és a bajai gimnáziumi gyakorló tanári éveinek élményéből született, Timár Virgil fia című regényét. A főszereplő ciszterci tanár vonásait a rendi hagyományok szerint a pécsi Mócs Szaniszló és a bajai Dombi Márk alakjáról mintázta.
  A mű az író egyik legszemélyesebb gondjának, a magányból fakadó szenvedésnek és a közösséghez vezető út keresésének finoman árnyalt ábrázolása. A klasszikusan zárt szerkezetű lélektani regény – Timár Virgil szerzetestanár és törvénytelen származású Vágner Pista kapcsolatának lírai rajza – önéletrajzi elemekre épül.

  Idézhető idézetek:
  “Kevés emberi viszony van, mely gazdagabb érzelmeket fejtene ki a naiv lélekből, mint a tanár és tanítvány viszonya.”
  “Nem az a hős, aki nem küzd soha: hanem az, aki győz!”

  A könyv adatai
  Felolvassa: Bodor Tibor.
  Időtartam: 3 óra 45 perc.
  Adathordozó: 1 CD.

  A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
  http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitva tartás szerint:
  Kedd: 10.00 – 18.00
  Csütörtök: 9.00 – 17.00
  Péntek: 8.30 – 12.30

  Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

  Árvay Mária

  ***

Vendégoldal

9. Az Összhang Alapítvány meghívója

Szeretettel várunk az alábbi programra!
Tapasztalatok, történetek fogyatékos emberekről, akadálymentesítésről, esélyekről és Amerikáról.
Húsz év telt el azóta, hogy Magyarországon hatályba lépett a fogyatékos személyek esélyegyenlőségét garantáló törvény. Vélhetőleg ez az évforduló játszott szerepet abban, hogy idén az International Visitor Leadership Program, valamint az Amerikai Nagykövetség segítségével fogyatékos emberek és civil szervezeteik képviselőinek egy nyolcfős csoportja, köztük Dr. Bölkény Ágota és Nemes-Nagy Tünde, látássérült szakemberek ez év októberében három héten keresztül tanulmányozhatták a fogyatékossággal élő emberek szervezeteinek tevékenységét.
Az idén tízéves Összhang Alapítvány a fogyatékossággal élő személyek társadalmi szerepvállalásáért arra kérte Dr. Bölkény Ágotát, Huszár Daniellát, Nemes-Nagy Tündét és Parti Mónikát, beszéljenek szakmai tapasztalataikról, élményeikről, hogy a Fogyatékossággal élő Személyek Nemzetközi Napja alkalmából közösen mérlegelhessük a hazai megvalósítás esélyeit, lehetőségeit.
Várunk 2018. december 4-én 16:00órától 18:00 óráig a vakok iskolájának Nádor Termében (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39).

Megtisztelő jelenlétedre, kérdéseidre, gondolataidra feltétlenül számítunk!

Maria Magdolna Flamich
Hoffmann Rita
Összhang Alapítvány

***

10. Helyesbítés, Hermina Csomag

Értesítünk minden érintettet, hogy a Hermina Csomag ajánlatnál a jelentkezés feltételeinél a korábban kiküldött hirdetésben helytelen e-mail cím szerepelt.
A helyes e-mail cím, amire a jelentkezéseket várjuk: sopron@herminaegyesulet.hu
A hibáért ezúton is elnézést kérünk!

A szervezők

***

11. Bieber Mária decemberi programajánlója

Kedves Érdeklődők!
2018 decemberében 3 programra invitáljuk Önöket szeretettel. Ezek az alábbiak:
1. „Zene füleimnek” – 2018. dec. 10. hétfő, 18.30-20.00.
2. Terefere-Vacsora otthonosan – 2018. dec. 14. péntek, 17.00-20.00.
3. Boldog Ember Klub – 2018. dec. 15. szombat, 15.00-18.00.

A felhívások szövegei közé csillagjelet tettem a tájékozódás segítése céljából.

*

„Zene füleimnek”
avagy:
zenetörténeti praktikum az egyházzene tükrében

Dr. Kovács Péter, gyakorló kántor interaktív előadássorozatot indított a fenti címmel.

„A zene az egyetlen világnyelv, melyet bárki, bárhol megérthet.” (Debussy)

Az alkalmakat havonta egy estére, másfél óra időtartamra terveztük.

A második alkalom időpontja:
2018. dec. 10. hétfő, 18.30-20.00 óra.

Mire számíthatnak az Érdeklődők?
A résztvevők interaktív és derűvel fűszerezett együttlétre számíthatnak.
Vigyázat: a zene nemcsak a füleinknek szól majd, hanem a szívünket is megérintheti.

A decemberi alkalom témája:
A gregorián ének (1.).

Az este tervezett menete:
* Bemutatkozás, ismerkedés (kb.: 10 perc)
* Történelmi bevezető, előző rész összefoglalója (kb.: 20 perc)
* A gregorián ének (kb.: 35-40 perc)
* Kérdések és válaszok (kb.: 10-15 perc)

További tervezett témák:
– Kora középkor és a reneszánsz kor egyházi zenéje
Reformáció zenéje Európában és Magyarországon
Német korál, genfi zsoltárok
Barokk kor zenéje
“Bach a Mester”
Romantika egyházi zenéi, (Liszt, Brahms)
A XX. Század egyházi zenéje,
Magyarok az egyházi zenében: Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán.

Jelentkezési határidő:
a programot megelőző szombat este 20.00 óra.

Helyszín:
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, egy magánlakás tágas és kényelmes nappalijában.

Megközelíthető:
a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 110-es, 112-es és 133E-s autóbusszal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.

Költségek:
Az együttlét költségeit egymás közt megosztjuk.
(A legelső alkalom úgynevezett kóstoló alkalom, ingyenes!)

Jelentkezés és bővebb információkérés a bieber.m@freemail.hu e-mail címen lehetséges.
Kérem a tárgysorban feltűntetni: „Zene füleimnek” vagy zenetörténet felnőttek részére.

Bieber Mária

*

Terefere-Vacsora Otthonosan!

Házias ízek, ínycsiklandó ételek, különleges csemegék
József atya konyhájából

„Evés közben jön meg az étvágy.”
(Magyar közmondás)

József atya szeret sütni-főzni.
Bízik abban, hogy otthoni körülmények között is lehet étterem-színvonalú vacsorákat szervezni kedves barátai, jó ismerősei, finom falatokat kedvelő vendégei számára.
Gondot fordít arra, hogy minőségi alapanyagokból, megfelelő technológiával elkészítve, ízlésesen tálalva helyezze vendégei elé a frissen összeállított vacsorát.
A menüsor megtervezésekor előnyben részesíti a szezonális zöldségek, gyümölcsök és egyéb magyar termékek beszerezhetőségét.
Remek érzés terített asztal köré leülni, jó illatú, finom zamatú ételeket fogyasztva ismerkedni, beszélgetni egymással.
Miről lehet beszélgetni?
A vendégek hozzák a témát, a házigazda adja a vacsorát!

Aktuális ajánlatunk:

Welcome drink:
Aszalt vegyes gyümölcsön érlelt mézes pálinka vagy vaníliás–citromos mézes ágyas pálinka. (Mindkettő 10 éves!)

Plusz:
Előételként kacsamáj és kacsatepertő magos kenyérrel és marinált lilahagymával.
(Adag: 10 dkg máj fejenként, sütés előtt mérve.)

Leves:
borkrémleves tejszínhabbal, pirított mandulával, pálinkába áztatott vegyes gyümölccsel.

Főétel:
pulykahús kétféleképpen elkészítve:
1. rablónyárs pulykából;
2. göngyölt, töltött pulykamell.
Köretek: burgonyapüré és majonézes káposztasaláta.

Desszert:
Panettoni, azaz olasz gyümölcsös karácsonyi kuglóf, forrócsokoládé.

Italok a welcome drinken kívül:

Étkezés közben:
Szénsavas vagy szénsavmentes ásványvíz.

Főételhez:
2 dl olasz habzóbor.

Figyelem!

A leves alkoholt tartalmaz.
Allergén anyagok:
tej, mandula, mogyoró, gomba.

Egyéb tudnivalók:
A házigazdák a vacsora ideje alatt elsősorban a vendéglátással, kínálással foglalatoskodnak, a társasághoz a desszerttel együtt csatlakoznak.
Az ételekből bőséges adagot lehet fogyasztani, repeta azonban nincsen.
Kérjük, saját ételt vagy italt kiegészítésképpen senki se hozzon!
Esetleges ételallergiáról jelentkezéskor kérjük, a házigazdákat tájékoztatni szíveskedjenek, illetve a jelentkezésüket az allergén anyagok figyelembe vételével tegyék meg.
A lakásban dohányozni tilos!
A szőnyeggel borított előszoba és nappali miatt kérjük a kutyusok és egyéb házikedvencek otthonhagyását!

Jelentkezhetnek:
Látássérült és látó személyek, egyedülállók és családosok családtagjaikkal, barátaikkal együtt.
Vendégek száma: maximum 10 fő.
Részt venni jelentkezési sorrendben lehetséges.
Az első 10 jelentkezőt tudjuk vendégül látni.

Időpont:
2018. dec. 14. péntek, 17.00—20.00 óra között.

Jelentkezési határidő:
2018. dec. 10. hétfő, 20.00 óra.

Jelentkezés módja:
Elektronikus levélben.

Helyszín:
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, egy magánlakás tágas és kényelmes nappalijában.

Megközelíthető:
a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 108E-s, 110-es, 112-es és 133E-s autóbuszokkal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.

Költségek:
A vacsora-hozzájárulás mindig az adott menüsortól függ.
Aktuális hozzájárulás:
6.500 Ft/fő.

Jelentkezés és bővebb információk a bieber.m@freemail.hu e-mail címen kérhetők.
Kérem a tárgysorban feltűntetni: Terefere-Vacsora Otthonosan.

Bieber Mária

*

A boldogságra való képességünk fejleszthető!

Boldog Ember Klubfoglalkozást tartunk látássérült és látó felnőttek részére!

„A pszichológia által leírt összefüggésekben nem kell hinni – azok ugyanis tudományosan igazolt tények.” (Dr. Szondy Máté)

A Jobb Veled a Világ Alapítvány tízhónapos boldogságprogramjának tematikája alapján Boldog Ember Klubot szervezünk az érdeklődők részére.

A program a pozitív pszichológia kutatási eredményeire építve ad módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez az iskolás és a felnőtt korosztály számára egyaránt.

Érdemes megismerkedni az úgynevezett boldogságfokozó technikákkal, és azokat tudatosan alkalmazni mindennapjaink során. Ha így teszünk, nemcsak boldog pillanatokat élhetünk át, hanem azt is megtapasztalhatjuk, hogy boldogabban jobban boldogulunk az életünkben.

Melyik boldogságfokozó technikával foglalkozunk decemberben?
Szeptemberben megismerkedtünk a hálával, októberben az optimista gondolkodásmóddal, novemberben a társas kapcsolatok ápolásával, decemberben pedig a jó cselekedetekkel foglalkozunk.

Mi a boldogságfoglalkozások célja?
A Boldogságfoglalkozások célja nem az, hogy elhitesse a résztvevőkkel azt, hogy az élet problémamentes, hanem az, hogy segítséget adjon ahhoz, hogy képesek legyünk szembenézni az élet kihívásaival, hatékonyan tudjunk megbirkózni a nehézségekkel, valamint a testi-lelki egészségmegőrzés fontosságának tudatosításával előmozdítsa a sikeres életmódváltást. A Boldogságfoglalkozás a tudatos életmódnak az önismereten alapuló módszertana. Minden egyes boldogságfokozó technika mögött empirikus kutatási eredmények állnak.

Mérő László nyomán nem csupán az érdekel bennünket, hogy lelki értelemben hogyan kapaszkodhatunk fel mínusz ötről nullára, hanem az még inkább, hogy nulláról hogyan juthatunk el plusz ötre.

Foglalkozásainkon világnézetre való tekintet nélkül szeretettel látunk minden kedves Érdeklődőt.

Saját hozzáadott értékként inkluzív szemléletű foglalkozásokat tartunk, akadálymentességet biztosítva a látássérült résztvevők számára is.
Az egyes alkalmak a résztvevők aktivitására, együttműködésére és kreativitására épülnek.

Mikor lesz a következő boldogságfoglalkozás?
A foglalkozásokat havonta egy alkalommal, szombat délutánonként szervezzük meg.
A soron következő boldogságfoglalkozás időpontja:
2018. dec. 15. szombat: 15.00—18.00 óra
A pontos kezdés érdekében kérünk, érkezz meg 14.45 körül.

Helyszín:
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, egy magánlakás tágas és kényelmes nappalijában.

Megközelíthető:
a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 108E-s, 110-es, 112-es, 133E-s autóbuszokkal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.

Részvételi költségek:
A foglalkozás költségeit egymás közt megosztjuk.

Jelentkezési határidő:
2018. dec. 13. csütörtök, 20.00 óra.

Bővebb információkat a bieber.m@freemail.hu e-mail címen lehet kérni.
Kérem a tárgysorban feltűntetni: Boldog Ember Klub/Boldogságfoglalkozás felnőttek részére.

Bieber Mária

***

12. Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft. Kedvezményes meghívói

2018. december 3. 19:30
MR 6-os Stúdió
“A kis Modernszkij”
Stravinsky:
Macskabölcsődalok
Csészealjak
Négy orosz dal
Négy dal
Pribaoutki
Fúvósszimfóniák
                 …
Három Shakespeare-dal
Epitaphium
A bagoly és a cica
A katona története – koncertszvit

Közreműködnek:
a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának szólistái
Vezényel: Farkas Róbert
Jegyár: 800 Ft                                  

Jegyek kaphatók:
www.jegymester.hu,
Müpa és Zeneakadémia jegypénztárak,
a hangverseny előtt a helyszínen
Figyelem! A szövetség tagjai az alábbi elérhetőségeken kaphatnak jegyeket:
megyeri.tunde@mtva.hu e-mail címen vagy a 06/1/328 7182-es telefonszámon.

*

2018. december 14. 18:00
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
A Magyar Rádió Gyermekkórusának hangversenye
Karácsonyi hangverseny
Vezényel:
Walter Judit, Vargáné Körber Katalin,
Dinyés Soma

Közreműködnek:
a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kamaraegyüttese,
a Magyar Rádió Énekkara
Arany Zsuzsanna (zongora), Mészáros Zsolt Máté (orgona)

Kedvezményes jegyár: 800 Ft

Jegyek kaphatók:
www.jegymester.hu,
Müpa és Zeneakadémia jegypénztárak
Figyelem! A szövetség tagjai az alábbi elérhetőségeken kaphatnak jegyeket:
megyeri.tunde@mtva.hu e-mail címen vagy a 06/1/328 7182-es telefonszámon.

*

2018. december 19. 20:00
Mátyás-templom
“Anno Sacri bérlet 4.”
a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara
(karigazgató: Pad Zoltán)
Vezényel:
Antal Mátyás
Közreműködik:
Zemlényi Eszter, Kissjudit Anna,
Gál József, Fülep Máté (ének)
Bach és Telemann kantáták
Kedvezményes jegyár: 800 Ft
Jegyek kaphatók:
www.jegymester.hu,
Müpa és Zeneakadémia jegypénztárak
a koncert előtt a helyszínen

Figyelem! A szövetség tagjai az alábbi elérhetőségeken kaphatnak jegyeket:
megyeri.tunde@mtva.hu e-mail címen vagy a 06/1/328 7182-es telefonszámon.

Megyeri Tünde

***

13. A Református Vakmisszió tájékoztatója és felhívása

Szeretettel köszöntöm a vak és látássérült Testvéreket!
Kérem fogadják szívesen az adventi és karácsonyi ünnepkörhöz tartozva az alábbi rövid igei üzenetet a Református Vakmisszió részéről a következő Igevers alapján:  „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” János 3, 16. Karácsony ünnepe azt jelzi számunkra, hogy Isten kinyilvánította az Ő szeretetét az emberiség felé Jézus Krisztus által. Isten szeretete kezdeményező szeretetet, hiszen Ő semmit sem várva odahajolt hozzánk. Isten szeretete feltétel nélküli, úgy jöhetünk Hozzá, amint vagyunk. Ezért a szeretetért nem kell megdolgoznunk, nem kell kiérdemelnünk, egyszerűen csak el kell fogadnunk. Ez a szeretet nem attól függ, hogy éppen hogyan viselkedünk, vagy hogy éppen milyen az Istennel való kapcsolatunk. Hiszen Isten szeretete Jézus Krisztus testet öltésében jelent meg, Jézus Krisztus a bizonyítéka annak, hogy Isten szeret minket, ahogyan az Ige is mondja egy másik helyen: „Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát elküldte Isten a világba, hogy éljünk Őáltala. Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy Ő szeretett minket, és elküldte Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért.” 1János 4, 9-10.

Nógrádiné Kovács Alexandra vagyok, református lelkipásztor, a Vakmisszióhoz 2018. október 15-től kirendelt lelkészként szolgálok. Magamról azt szeretném mondani, hogy Kecskeméten születtem, katolikus családba. Az Isten felénk irányuló szeretetét már kisgyermekkorom óta megtapasztalhattam, hiszen szüleim és nagyszüleim vallásos nevelésben részesítettek. Gyermekkoromban a zenei világ nagyon közel állt hozzám, hiszen több éven keresztül tanultam hegedülni, zongorázni, később pedig orgonázni is. Viszont, ha megkérdezték, hogy mi szeretnék lenni, ha nagy leszek, akkor erre mindig azt válaszoltam, hogy orvos, hogy meggyógyíthassam a betegeket. Időközben szüleim megnézték a Luther című filmet, amely nagy hatással volt rájuk, így át is tértek a református vallásra. Minden vasárnap jártunk istentiszteletre, azt éreztük, hogy Isten minden egyes alkalommal szól hozzánk, az Ő Igéje nagyon megérintette a szívünket. Szüleim hatására általános iskolát váltottam, így a Kecskeméti Református Általános Iskolába, majd Gimnáziumba jártam. Az iskola lehetővé tette számomra, hogy minden reggelemet áhítattal kezdjem, amely nem volt kötelező, de én minden egyes alkalmon ott voltam, mert úgy éreztem, hogy nagyon jó ott lenni. Minden reggel szólt hozzám Isten Igéje az Ő Szentlelke által, végül a konfirmáció során egy igével megerősítette bennem, hogy Ő azt szeretné, hogy lelkipásztor legyek, ne az emberek testét gyógyítsam, hanem az ő lelküket. Ez az ige a következő volt: “Légy erős és bátor, ne félj és ne rettegj, mert veled van Istened az Úr, mindenütt, amerre csak jársz.” Józs 1, 9. Ugyanakkor a gimnázium évei alatt vívódtam: orvos vagy lelkipásztor legyek. Végül a budapesti teológiára jelentkeztem. A teológia évei alatt megismertem a férjemet, akivel 3 éve élünk házasságban. Ő automatizáló mérnökként dolgozik Budapesten. Isten több helyzetben is éreztette velem, hogy akkor lesz áldás életemen, hogyha az Ő akaratát viszem véghez, ha nem én ülök a saját trónomon, hanem átadom Neki a helyet, és Ő irányít.

Szívesen fogadok bárkit, aki szeretne kapcsolatba lépni a Vakmisszióval.
Az alábbi elérhetőségen elérnek minket: vakmisszio.rmk@gmail.com
Rendszeres alkalmunkat a Vakok Intézetében tartjuk minden héten csütörtökön 15:00 órakor az alábbi címen: 1146 Budapest, Hungária körút 144-146. II. emeleti Imateremben, amelyre szeretettel várok minden érdeklődőt!

2018. december 14-én Farmoson 11:00 órakor emléktáblát helyezünk el Matolcsy Miklósné emlékére, aki elsőként kezdett pontírásos bibliai könyveket nyomtatni Magyarországon. A részleteket az alábbi meghívóban olvashatják.

“…Mindenre van erőm
a Krisztusban,
Aki engem megerősít…” Fil 4,13

2018. december 14 -én, pénteken délelőtt 11 órakor
Farmoson, a Matolcsy – kúria (Oktatóközpont) épületén emléktáblát helyezünk el

Matolcsy Miklósné Éberling Nagy Pálma
(1874. december 24 – 1936.december 2.)
a küldetéses Asszony, a “vakok misszionáriusa”
életművének megbecsüléseként.

Az ünnepségen Nagytiszteletű Takaró András lelkipásztor,
a Délpesti Református Egyházmegye esperese Igei köszöntőt mond,
majd a Református Missziói Központ vak munkatársai
(Bondár Gyöngyi, Gál András, Stolmár Barbara, Szakáll Zsombor) verssel és énekkel tisztelegnek Matolcsy Miklósné emléke előtt, akinek életútját Magyarné Balogh Erzsébet, a Református Missziói Központ lelkész – igazgatója idézi fel.

Az ünnepségre nagy szeretettel hívjuk és várjuk!

Cím: 1151, Budapest, Alag utca 3. Telefon: 36 – 1 – 271 -0498; E-mail: iroda@rmk.uh

Nógrádiné Kovács Alexandra
Vakmisszió lelkipásztora

***

14. Az AKKU Egyesület programajánlója

Szabó Magda: Régimódi történet – színházi előadás audionarrációval
2019. január 20., 18:30 Vörösmarty Színház, Székesfehérvár

A Vörösmarty Színház Régimódi történet című előadását 2019. január 20-án vasárnap közönségünk látássérült tagjai számára akadálymentesített formában játssza.
Az előadás alatt a narrációt látássérült vendégeink egy készülék segítségével, fülhallgatón keresztül követhetik. Az eszközök és a jegyek limitált száma miatt kérjük, részvételi szándékát minél előbb jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
email: akadalymenteskultura@gmail.com
telefon: +36 70 383 7766

Helyszín: Vörösmarty Színház, 8000 Székesfehérvár, Fő út 8.
Jegyár: jegyeket látássérültek, valamint egy fő kísérőjük számára – a megfelelő létszám esetén jelentős csoportos kedvezménnyel ! –  az alábbi négy kategóriában lehet igényelni:
Jobb oldali 2. Páholy 1-5. szék (Teljes áron: 3300 forint/db; Csoportos kedvezmény esetén: 2310 forint/db)
Jobb oldali 1 Páholy 1-4. szék (Teljes áron: 3300 forint/db; Csoportos kedvezmény esetén: 2310 forint/db)
Zsöllye 3. sor (jobb) 1-6. szék (Teljes áron: 3700 forint/db; Csoportos kedvezmény esetén: 2590 forint/db)
Zsöllye 4. sor (jobb) 1-6. szék (Teljes áron: 3700 forint/db; Csoportos kedvezmény esetén: 2590 forint/db)

Közönségünk látássérült tagjai és kísérőik az előadás előtt 18 órától színpadbejáráson vehetnek részt.

A nap menete:
17:45 – érkezés és találkozó a ruhatárnál, büfé, mosdó használat
18:00 – színpadbejárás
18:20 – a készülékek és fülhallgatók kiosztása, üzembe helyezése, a nézőtéri helyek elfoglalása
18:30 – az előadás kezdete

Az előadás időtartama: 3 óra 20 perc egy szünettel
A narrációt készítette, valamint az előadást narrálja: Pethes Ágnes
Az előadás után szeretettel várunk mindenkit egy rövid élménybeszámolóra és tapasztalatcserére!

A Vörösmarty Színház hivatalos ajánlója:

Szabó Magda Régimódi történet című regénye feleleveníti saját családjának, elsősorban édesanyjának múltját. A történet az 1830-as évektől követi nyomon négy nemzedék életét, egy család történetét: tele fájdalommal, szeretettel, együttléttel, különválással. Egy női történet, amelyben a kislányok süldő lányokká nőnek, szerelembe esnek, kiábrándulnak, férjhez mennek, anyává válnak. Olyan nők története ez, akiket arra rendelt az élet, hogy saját lábukra álljanak, és kezükbe vegyék sorsuk irányítását. Olyan anyáké, akik harcolnak egymással, a világgal, családjuk tagjaival, és minden erejükkel küzdenek a fennmaradásért. Hogy legyen, aki elmeséli majd a történetet…

AKKU Egyesület

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email