MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 70. szám 2018.12.07.

Views: 28

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. november 29-december 4.)
2. Elnöki beszámoló a 2018.szeptember 21. és november 27. között végzett munkáról
3. Az MVGYOSZ pályázati kiírása: SÉSEJT – 18.01
4. 2018 decemberében is megjelenik a Vakok Világa
5. A kártya megszűnik, a kedvezmény marad
6. 100-ast egy 100-asért eredményhirdetés
7. Egy hét alatt megdupláztuk az Online Hangoskönyvtár állományát
8. Tájékoztató a szolgáltatások ünnepi nyitvatartásáról
9. 2019-ben is várja az érdeklődőket az OkosKlub
10. Mi történt a kutyaiskolában?
11. Már megvásárolhatók a 2019-es Braille-naptárak
12. Segédeszközbolt termékajánló
Heti ajánlat
12.1. Illatmécses
12.2. Fém mécsestartó
12.3. Kerámia mécsestartó
12.4. Sütikiszúró formák
12.5. Zöldség- és gyümölcsmosó tál
12.6. Reggeliző asztal
12.7. Tapintható mágneses karóra
Takarékos ajánlat
12.8. Közlekedést segítő négygombos távirányító
13. Heti könyvajánló – kerek évfordulók tükrében

Vendégoldal
14. Chicago, audionarrációval
15. A 90 decibel decemberi, januári kínálata

A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz.

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. november 29-december 4.)

December 3. az ENSZ döntése alapján 1992. óta a fogyatékos emberek nemzetközi napja. Célja, hogy felhívja a figyelmet arra a több tízmillió emberre, aki valamilyen betegség vagy baleset következtében fogyatékossággal él. Ezen a napon világszerte, így Magyarországon is, szemléletformáló akciókkal,műsorokkal, gálaestekkel, díjátadókkal és egyéb eseményekkel igyekeznek kommunikálni a világnap üzenetét az érintettek szervezetei és a kormányzati intézmények egyaránt.

Ezen a napon nyitotta meg hivatalosan Szem(l)életmód Elemi Rehabilitációs Központjának új, zuglói telephelyét a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (BULÁKE). Az Ilka utca 35. sz. alatt található önkormányzati ingatlanban kialakított szolgáltató hely megnyitóján Karácsony Gergely, a XIV.kerület polgármestere és dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke mondott köszöntőbeszédet.

Ugyancsak december 3-án rendezték meg immár ötödik alkalommal a Nemzeti Színházban a “Jobb velünk a világ” díjátadó gálát, melyen az MVGYOSZ elnöke,három látássérült munkatársa és két kísérőjük vett részt. Az esemény kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek rendkívüli értékeire, a társadalmi integráció fontosságára és arra, hogy közös feladatunk számukra ehhez minél több lehetőséget teremteni. Ezen az eseményen került sor a Fogyatékosság-barát munkahely díjak arany fokozatainak, valamint az idén először kiosztott Példakép és Munka-Társ díjak átadására. Ugyancsak itt adták át a Kézenfogva nevelőszülői díjat három olyan nevelőszülőnek, akik súlyosan vagy halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelnek. A gálaműsorban fellépett többek között Agárdi Szilvia látássérült énekesnő és a Never Give Up Gospel Kórus, melynek szintén több látássérült tagja van.

Az MVGYOSZ képviseletében dr. Nagy Sándor és jelen sorok írója vett részt december 4-én az Összhang Alapítvány által a Vakok Általános Iskolájának Nádortermében megrendezett beszélgetésen. A programon az Amerikai Nagykövetség ösztöndíj programja keretében három hetet az USA-ban töltő, látás- és mozgássérült személyekből, valamint az akadálymentesítéssel foglalkozó szakemberekből és személyi segítőkből álló csapat négy tagja számolt be a program keretében megismert jó gyakorlatokról és az Amerikai Egyesült Államokban a fogyatékos emberekkel kapcsolatosan fennálló korszerű szemléletről és joggyakorlatról. A nyolc fős csoport tagja volt két látássérült személy is: dr. Bölkény Ágota jogász és Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke. A beszélgetés keretében a szövetség képviselői elsősorban az USA-beli fogyatékosügyi szabályozással és a foglalkoztatással kapcsolatosan tettek fel kérdéseket. Emellett a résztvevők beszámoltak a fogyatékos emberek oktatásának, lakhatásának, szabadidős és kulturális lehetőségeinek akadálymentességéről és személyes benyomásaikról.Többen közülük olyan ötleteket, tapasztalatokat is hoztak haza, amiket itthon is megvalósíthatónak látnak.

November 29-én szintén jelen sorok írója vett részt a LÁRESZ Egyesület könyvbemutatóján és közgyűlésén a Premier Kult Caféban. Az egyesület 2018-banmagyar nyelvre fordítva elektronikus könyvként adta ki Joseph Cutter A vakgyermekek önálló mozgása és közlekedése – A támogató modell c. munkáját a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit KFT. (FSZK) pályázati támogatásával. A könyv egy a gyógypedagógiai és az érdekképviseleti szakma számára egyaránt rendkívül érdekes és újszerű szemléletben mutatja be a szerző által kidolgozott, a vak csecsemők és kisgyermekek tájékozódási és közlekedési képességeit fejlesztő saját módszertanát. A kötet egyik fordítója dr. Gombás Judit vak nyelvtanár, fordító és egyetemi oktató volt. A könyvbemutatót követő közgyűlésen az egyesület tevékenységeiről és aktuális projektjeiről szóló beszámolókon túl számos olyan ötlet és gyakorlati kérdés merült fel, melynek keretében szorosabbra fűzhető az együttműködés a LÁRESZ és a szövetség között. Ilyen témakörök voltak többek között az akadálymentesítés,ezen belül a hangjelzést adó jelzőlámpák telepítésével kapcsolatos lobbi-munka,valamint az okostelefonok és egyéb modern informatikai eszközök”vakos” használatának oktatásával kapcsolatos kérdések. A LÁRESZ és az MVGYOSZ képviselői hamarosan személyes egyeztetés keretében tárgyalnak az együttműködés konkrét lehetőségeiről.

Németh Orsolya

***

2. Elnöki beszámoló a 2018.szeptember 21. és november 27. között végzett munkáról

Módosító indítványt terjesztettünk elő a MÁV üzletszabályzatához, a fogyatékossággal élő utasok érdekében.
Egy látássérült utas panaszára levélben fordultunk a MÁV-START Zrt.vezérigazgatójához, amelyben segítségét kértük a probléma megoldására. Az utaskísérők nem engedték a fogyatékossággal élő utasnak a részére fenntartott hely használatát, illetve nem lehet oda célzottan jegyet vásárolni.
A MÁV ügyfélszolgálati szakértője válaszában megírta, hogy a Hortobágy EC vonat 403 sz. kocsijának első fülkéje a fogyatékkal élők utazására szolgál, így azt a látássérültek természetesen igénybe vehetik.
A második panasszal kapcsolatban kifejtette, hogy a fogyatékkal élők számára fenntartott fülkébe technikai okokból jelenleg a célzott helyfoglalás nem lehetséges. Az ezzel kapcsolatos építő jellegű észrevételünket megköszönték,melyet megfontolás, ill. a megvalósítási lehetőségek vizsgálata céljából munkatársaiknak továbbítottak.

A Humán Dialog munkatársaival áttekintettük az adománygyűjtéssel kapcsolatos feladatokat.

Részt vettem az Informatika a Látássérültekért Alapítvány adományozási tevékenységének 15 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén és a Vakok Iskolájában működő szakiskola pékműhelyének avató ünnepségén.

A Főkefe Ipari Nonprofit Kft.-vel együttműködésben megküldtem annak az öt tagegyesületnek a bedolgozói listát, amelynek területén laknak. A Főkefe arra várt választ, hogy a munkavállalók képesek-e bejárni munkavégzésre a felajánlott telephelyre. Aki ezt indokoltan nem tudja vállalni, annak, ígéretük szerint nem szüntetik meg a munkajogviszonyát.

Egyeztettem Ungvár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel a napirend utáni felszólalásának témáit, amelyek a következők voltak: filmek feliratozása, az informatikai társadalom rohamos fejlődésével járó egyenlő esélyű hozzáférés megvalósítása a honlapokhoz, az elektronikus űrlapokhoz.

Közigazgatási egyeztetés útján véleményeztem a 2021. évi népszámlálásról szóló előterjesztést.

Részt vettem a FESZT elnökségi ülésén.

A FESZT tagegyesületeinek képviselőivel dolgoztunk a FESZT alapszabályának módosításán, Németh Orsolya munkatársam pedig a Befogadó Magyar Településpályázatainak elbírálásában vett részt.

Fogadtam a Református Missziói Központ lelkész-igazgató asszonyát és lelkésznőjét,akikkel az együttműködés lehetőségeit beszéltük meg.

Levelet írtunk a Szerencsejáték Zrt.-nek, amelyben nyomatékosan kértük, mint állami, közpénzből működő és magát fogyatékos személyek esélyegyenlősége iránt elkötelezettként definiáló vállalatot, hogy mindenki számára egyenlő eséllyel hozzáférhető weboldalt készítsen a vonatkozó szabványoknak megfelelően.

Munkatársaimmal megbeszélést tartottunk a Városliget Zrt. dolgozóival a Vakok Kertje üzemeltetéséről, továbbá megállapodtunk a tesztelés időpontjaiban.

Munkatársaim részt vettek és képviselték a Szövetséget a “Sokféleség, mint társadalmi érték?” című Hatodik Fogyatékosságtudományi Konferencián, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.

Részt vettem a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciáján.

Az MVGYOSZ akadálymentesítéssel megbízott munkatársai részt vettek a BKK Zrt. INCLUSION kutatás-fejlesztési projekt keretében megrendezésre kerülő stakeholder workshopon.
Az INCLUSION projekt célja:
– közösségi közlekedéshez való hozzáférhetőség vizsgálata és fejlesztése,
– a mobilitást, elérhetőséget befolyásoló főbb tényezők és a leginkább kiszolgáltatott társadalmi csoportok mobilitási igényeinek, feltételeinek vizsgálata és fejlesztése,
– továbbá ezek alapján olyan átültethető innovációk azonosítása, amelyek javíthatják az elérhetőséget, különösen a kiszolgáltatott utazók számára.
Budapest célja a projektben:
– mozgásukban korlátozott emberek közösségi közlekedéshez való hozzáférésének vizsgálata, javítása egy esettanulmány, pilot akció vizsgálatával,
– pilot tevékenység előkészítése, végrehajtása és értékelése.
A pilot akció 5 olyan célcsoportra fog koncentrálni, akik valamilyen módon mozgásukban korlátozottak:
– vakok és gyengénlátók,
– mozgássérültek,
– babakocsival vagy nehéz csomaggal közlekedők,
– turisták,
– hosszabb távon Budapesten élő külföldiek.

Felkértem Kácsor- Macska Zsuzsannát, az elnökség tagját, hogy képviselje Kecskeméten a Szövetséget a város főterét bemutató makett átadásán.

Sajtótájékoztatón vettem részt Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottal, amelyen tájékoztatást adtunk arról, hogy akadálymentes lesz a vakok és gyengénlátók számára a nyolcadik, a családok védelméről szóló nemzeti konzultációval kapcsolatos tájékoztatás.
A sajtótájékoztató után kértem a képviselő urat, hogy egyeztessünk a közszférabeli honlapok és alkalmazások akadálymentesítéséről szóló törvénymódosításával kapcsolatban.

Részt vettem a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia és a Digitális Oktatási Stratégia megvitatásán. Felhívtam a figyelmet arra,hogy lehetővé kell tenni a digitális információkhoz való egyenlő esélyű hozzáférést. Elmondtam, hogy milyen méltánytalan a látássérült emberekre nézve az új közszférabeli honlapok és alkalmazások akadálymentesítéséről szólótörvény.

Levélben kértem a köztársasági elnök urat arra, hogy ne írja alá a közszférabeli honlapok és alkalmazások akadálymentesítéséről szóló törvényt.

Az EMMI Fogyatékosságügyi Főosztályának munkatársával egyeztetve elkészítettem a postai szolgáltatások általános szerződési feltételeinek módosításáról szólótervezetet. Ennek értelmében: a nevének aláírására képes látássérült címzettrészére, ha ezt kifejezetten kéri, akkor a könyvelt küldeményt a Posta, írni tudó, nagykorú tanú jelenléte nélkül is kézbesíti.

Partnerségi megállapodás jött létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Érdekképviseleti Szervezetek együttműködése érdekében, amelynek célja aszociális intézményi férőhelyek kiváltásáról szóló hosszú távú koncepció felülvizsgálata. Az előkészítésben és az aláírás során képviseltem a szövetséget.

Megújítottuk az Együttműködési megállapodást a Kittenberger Kálmán Nonprofit Kft.-vel annak érdekében, hogy a Veszprémi Állatkert bemutatótermei, közönségterei,programjai, szolgáltatásai a látássérültek számára a lehető legszélesebb értelemben elérhetővé váljanak.

Együttműködési megállapodást írtam alá a Rehabilitációs Környezettervező Szakmérnökök és Rehabilitációs Környezettervező Szakemberek Országos Egyesülete (REKORE) képviselőjével, az akadálymentes, mindenki számára hozzáférhető és biztonságosan használható környezet és szolgáltatások kialakítása érdekében.

A FESZT-en belül egyeztettünk az ápolási díj szabályainak módosításáról,valamint a gyermekek otthongondozási díjának (GYOD) bevezetéséről szóló törvénytervezettel kapcsolatban.

Az Apple jóvá hagyta az MVGYOSZ által megrendelt és kifejlesztett online hangoskönyv alkalmazást.

Beszámolóm végén felhívom a tisztelt elnökség figyelmét arra, hogy az MVGYOSZ hírlevelében Németh Orsolya munkatársam hétről-hétre részletesen bemutatja a Szövetség érdekképviseleti munkáját, amelyből részletesebb tájékoztatást kapna kaz elnök tevékenységéről is.

dr. Nagy Sándor
elnök

***

3. Az MVGYOSZ pályázati kiírása: SÉSEJT – 18.01

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Budapest Zugló XIV. kerület Önkormányzat Szociális Bizottsága támogatásával pályázatot ír ki zuglói állandólakcímmel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, aktívhangoskönyvtár-kölcsönző látássérült személyek részére akadálymentesen használható, MP3 formátumú fájlokat lejátszó eszköz megszerzésére. A pályázati kiírást, a pályázaton való részvétel részletes feltételeit, valamint a benyújtandó adatlapot és igazolást a jelen hírlevél mellékletében az itt található „Segédeszköz_pályázat_mellékletekkel_SÉSEJT_18.01.doc” dokumentum tartalmazza.

Nagy-Virág Krisztina

***

4. 2018 decemberében is megjelenik a Vakok Világa

Köszönjük, hogy előfizetett újságunkra!

Házunk tájáról
2018-ban üléseztek a küldöttek. Rövid beszámoló az ülésről.
Megjelent az MVGYOSZ 2017. évi közhasznúsági melléklete (ennek első részét közöljük).
Érdekképviselet, fontos előkészítő megbeszélések és döntések Németh Orsi tollából: foglalkoztatás, rehabilitáció, akadálymentesítés, egyenlő esélyű hozzáférés a felsőoktatásban.
Körkép Európából: hol tart a hangoskönyv szolgáltatás más országokban.

*

Nyelvünk csodái, irodalmunk szépségei
Ismét versek, itt a karácsony!
Marika most Forgács Sárával, a hangos Vakok Világa felolvasójával beszélgetett.

*

Első a család
Jakab Miklósra emlékezünk.
Tuti tippek, rövid hírek
Megtalálták a diszlexia okát?
10 érdekesség legjobb barátunkról, a kutyáról!
Néhány érdekesség a magyar kutatás területéről.

*

Tuti tippek, rövid hírek
Jön a karácsony, süssünk, főzzünk!
Segédeszközboltunkban kapható: …
Hírek a kutyaiskolából.

*

Náluk jártunk
Vas megyében a tűzoltókkal közösen gyakorlatoztak a látássérültek.

*

Meghívók, közlemények, hirdetések
Figyelem, a szövetség sajtótermékeinek pontos árát ismertetjük!
Kapható 2019-es naptárak a szövetségben.
Ismertetjük a Hermina csomagot, nyaraljunk 2019-ben is.
Pályaválasztást segítő tájékoztató kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok munkatársaim és a magam nevében valamennyi olvasónknak!

Kellemes időtöltést, jó olvasást mindenkinek!
Reméljük, hogy találnak kedvükre valót!
Írjanak nekünk!
Mondják el véleményüket, osszák meg írásaikat!
Szerkesszünk újságot közösen!

Előfizetési lehetőség elektronikus VV-re:

A VV e-mailben kérhető elektronikus változatának 2019. évi lapszámai esetében a szolgáltatásért előfizetési díjat kell fizetni, amelynek összege 1 évre 1890Ft.
Lehetőség van féléves előfizetésre is, melynek díja 945 Ft.

A félév január 1-jén és július 1-jén kezdődik.

Befizetési határidő:  választott előfizetési időszak előtti hónap utolsó napjáig. 

Az újság síkírású, Braille és hangos változata is megrendelhető:
Befizetés módja:
– emailben (email cím: elofizetes@mvgyosz.hu)
– személyesen a Szövetség székházában található pénzügyi osztályon (1146Budapest, Hermina út 47) vagy
– telefonon 06 1 384-8440/119 melléken, Szitás Anettnél.
A személyes előfizetés előtt kérjük, minden esetben telefonon egyeztessen kolléganőnkkel!

Továbbá lehetőség van annál az egyesületnél történő előfizetésre is, ahol tagaz illető. Ezek részleteiről az adott egyesület ad tájékoztatást.

Az előfizetés ügyintézője: Szitás Anett. Távolléte esetén a pénzügyi osztálymunkatársai segítenek az ügyintézés zavartalan lebonyolításában.

Az előző évek gyakorlatához híven az előfizetési igény jelzését követően számlát állítunk ki, amelynek ellenében várjuk a befizetéseket. Az összegbeérkezését követően az igénylést előfizetéssé véglegesítjük, így Önnek a továbbiakban nincs más dolga, mint várni a sajtóterméket az előfizetett formában.

Számlázást követően Önnek háromféle lehetősége van a befizetésre. Átutalásesetén a bankszámlaszám minden esetben megtalálható a számlán. A megjegyzésrovatba a számla sorszámát kérjük feltüntetni. Postai befizetés esetén csekket az MVGYOSZ biztosít.

Várjuk megrendelését.

Elérhetőségünk:
vakokvilaga@mvgyosz.hu
sztaki1em@t-online.hu
elofizetes@mvgyosz.hu
+36303585555

A Vakok Világa munkatársai nevében
Sztakó Krisztina szerkesztő

***

5. A kártya megszűnik, a kedvezmény marad

2019. január 1-jétől már nem kapnak rehabilitációs kártyát azok, akik erre eddig jogosultak voltak.
Mint ismeretes 2012-től a rehabilitálhatónak minősülő, majd 2017. január1-jétől már a b2 és c2 komplex minősítésű megváltozott munkaképességű személyek is igényelhették a rehabilitációs kártyát, amely az őket foglalkoztató munkaadók számára adókedvezményt biztosított.
Idén született meg a szociális hozzájárulási adóról rendelkező 2018. évi LII.törvény, ami 2019. január 1-én lép hatályba.
Ennek, a megváltozott munkaképességű munkavállalókat is érintő egyik legfontosabb rendelkezése, hogy változott azon jogosultak köre, akik után az adókedvezmény igénybe vehető. 
Bár a megváltozott munkaképességűek ezután rehabilitációs kártyát már nem igényelhetnek, azonban a velük összefüggésben eddig érvényesített, a szociális hozzájárulási adó megfizetése alóli kedvezmény továbbra is megmarad a következők szerint:
Az adókedvezményt a megváltozott munkaképességűnek minősülő személyek foglalkoztatásával összefüggésben lehet érvényesíteni. Megváltozott munkaképességűnek minősülnek mindazok, akiknek az egészségi állapota a komplex minősítés alapján 60 %, vagy kisebb mértékű, illetve komplex minősítés nélkül azok, akik 2011. december 31-én I. vagy II. továbbá III. csoportos rokkantsági,baleseti rokkantsági nyugdíjra voltak jogosultak, 2012. január 1. után pedig rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátásban részesülnek.
Ez azt jelenti, hogy bővült azon személyek köre, akikkel kapcsolatban az adókedvezmény érvényesíthető. Mostantól ugyanis a d), valamint az e) komplex minősítéssel rendelkező megváltozott munkaképességűek után, sőt – a komplex minősítéssel nem rendelkező – volt rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok foglalkoztatása esetén is érvényesíthető lesz.
A kedvezményt továbbra is az alábbi foglalkoztatások esetén lehet érvényesíteni:
– a foglalkoztató, aki megváltozott munkaképességű személyt munkaviszonyban alkalmaz (a megbízási jogviszony tehát erre nem teremt alapot),
– bizonyos gazdasági társaságok megváltozott munkaképességű tagjával fennállóadókötelezettséget eredményező jogviszony (pl. betéti társaság, közkereseti társaság, korlátolt felelősségű társaság, egyéni cég, stb.),
– egyéni vállalkozó, ha megváltozott munkaképességű.
Ha tehát valaki megváltozott munkaképességűként pl. egybetéti társaság tagja és ebben a minőségében munkát végez, akkor vele kapcsolatban jár az adókedvezmény. Ugyanígy az egyéni vállalkozó is érvényesítheti ezt, ha megváltozott munkaképességűként folytatja vállalkozói tevékenységét.

A fentiekből látható, hogy továbbra sem illeti meg viszont adókedvezmény a munkáltatót, ha olyan munkavállalót foglalkoztat, aki ugyan súlyosan fogyatékosnak minősül, azonban nem a most említett ellátásokat kapja, hanem rokkantsági járadékban, vagy csak fogyatékossági támogatásban részesül.
Érthetetlen a szabályozás ily módon történt kialakítása, hiszen a súlyosan fogyatékos, de más ellátásra jogosult munkavállalók is ugyanolyan hátrányban vannak a munkaerőpiacon, mint azok, akik után a kedvezmény érvényesíthető.Aggályosnak tartjuk továbbá azt is, hogy a költségvetési szervek nem érvényesíthetik az adókedvezményt akkor sem, ha megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak. Álláspontunk szerint ez a szabályozás komoly hiányossága, ugyanis ezeket a szerveket nem ösztönzi arra, hogy – a munkaerőpiacon egyébként rendkívül hátrányos helyzetben lévő – megváltozott munkaképességű embereket alkalmazzanak.

A kedvezményt munkaviszony, illetve tagi jogviszony esetében a foglalkoztató,illetve a társaság, egyéni vállalkozó esetében pedig maga a vállalkozó érvényesítheti.
Minthogy rehabilitációs kártya mostantól nem lesz, a megváltozott munkaképességtényét a munkavállalónak a komplex minősítésről szóló dokumentummal, aki pedig nem vett részt komplex felülvizsgálaton annak a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj megállapító határozattal, illetve azon irattal lehet igazolni, ami ezen ellátás megváltozott munkaképességű ellátásként történőfolyósításáról tájékoztat. Adókedvezményként ezután is az adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszerese után megállapított adó (19,5 %) megfizetése alól mentesül az arra jogosult.

Gulyásné Dr. Bölkény Ágota
jogtanácsos

***

6. 100-ast egy 100-asért eredményhirdetés

Kedves Olvasóink!

Nagy örömmel tudatjuk Önökkel, hogy a 100-ast egy 100-asért! Verseny eredménye megszületett.

Hétről hétre követtük, milyen nagyszerű és motiváló munkát végeznek a látássérült versenyzők. Túrázás, futás, tekerés, úszás, lovaglás…és nem soroltuk fel az összes megmozdulást.

Minden versenyző, illetve versenyzőcsapat büszke lehet magára!

A kitartás, a hatalmas igyekezet mindig meghozza gyümölcsét, ahogy az most is történt. Szeretnénk bejelenteni, hogy látva milyen erőbefektetéseket tettek a résztvevők, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége úgy döntött a versenyben 4 győztest hirdet.

Díjazottak (ABC sorrendben)

– egyéni kategóriában:

Balogh Ádám

Hajnalné Filipich Adrienn

– csapat kategóriában:

Nagy Erzsébet és Boros Lajos csapata

Vámos Margit és Majzik Zsolt csapata

Gratulálunk a nyerteseknek!

Minden díjazott jutalma egy 100000 Ft értékű sportszer vásárlási utalvány,melynek átvétele megbeszélés alapján fog történni.

Szeretnénk emellett elmondani, hogy az MVGYOSZ-nek is megvoltak a legszimpatikusabb versenyzői, akik igazán példaértékű munkát végeztek. Ők is megérdemlik a jutalmat. Erről és a verseny további adatairól hamarosan tájékoztatni fogjuk a kedves olvasókat.

A szervezők

***

7. Egy hét alatt megdupláztuk az Online Hangoskönyvtár állományát

Már több mint 500 mű érhető el a Bodor Tibor Hangoskönyvtár online,okostelefonon hallgatható állományában. Az MVGYOSZ Hangoskönyvtár applikációt az elmúlt másfél hétben közel 100 látássérült felhasználó töltötte le.

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület és az MVGYOSZ önkéntes felolvasói által a zelmúlt egy évben elkészített hangoskönyvek között számos újdonság és igazi bestseller szerepel, melyeket először az Online Hangoskönyvtár felhasználói érhetnek el. Ráadásként egyre több régi klasszikus hangoskönyv is elérhetővé válik Bodor Tibor felolvasásában.

Töltse le Ön is az MVGYOSZ Hangoskönyvtár alkalmazást az Appstore-ból és válogasson többek között Grecsó Krisztián, Jakupcsek Gabriella, D. Tóth Kriszta és Paulo Coelho írásaiból. A gyermekeket és a fiatalokat számos ifjúsági- és kalandregény, mese és vers várja, így többek között elérhetőek Berg Judit, Böszörményi Gyula, Janikovszki Éva és Bálint Ágnes kötetei is. A pszichológia iránt érdeklődők mostantól hangoskönyv formájában is megismerhetik Bagdi Emőke,Pál Ferenc, Vekerdi Tamás, Polcz Alaine és Feldmár András gondolatait. A klasszikusokat keresőknek ajánljuk Hemingway, Tolsztoj, Rejtő, Mikszáth és Krúdy örökbecsű regényeit, de a fantasyt, a scifit és az életrajzi regényeket kedvelőket is gazdag kínálat várja.

Az Online Hangoskönyvtár állománya napról napra bővül. Regisztráljon és olvasson valódi emberi hangok közvetítésével akár utazás, várakozás vagy az ünnepi készülődés kipihenése közben!

Németh Orsolya

***

8. Tájékoztató a szolgáltatások ünnepi nyitva tartásáról

Az alábbiakban rendre feltüntetjük az MVGYOSZ Székház szolgáltatásainak év végi nyitvatartási rendjét:

Főpénztár
Utolsó nyitvatartási nap: 2018. december 13. csütörtök.
Kezdés: 2019. január 9. szerda.

Jogsegélyszolgálat
Utolsó alkalom: 2018. december 19. szerda.
Kezdés: 2019. január 2. szerda.

Okosklub
Utolsó alkalom: 2018. december 21. péntek
Kezdés: 2019. január 2. szerda

Braille-könyvtár, Bodor Tibor Hangoskönyvtár, Segédeszközbolt
Utolsó nyitva tartási nap: 2018. december 14. péntek.
Kezdés: 2019. január 8. kedd.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2018-ban december 21-én,pénteken fogadja utoljára ügyfeleit. A székház december 22-től 2019. január1-ig zárva lesz.
Nyitás időpontja január 2. (szerda)

Árvay Mária

***

9. 2019-ben is várja az érdeklődőket azOkosKlub

Az MVGYOSZ OkosKlub szolgáltatása 2019-ben is várja azokat a látássérülteket,akik szeretnék megtanulni az érintőképernyős okostelefon használatot gyengénlátóként, vagy vakon, vagy akik a látás hiányát bizonyos területen pótolni képes alkalmazások használatát sajátítanák el.
Lehetőség van a MacOS operációs rendszer, valamint különböző informatikai kommunikációs kiegészítő eszközök, mint pl. Braille-kijelzők megismerésére is. Igényesetén Windows, Jaws, NVDA és BeLin oktatás is lehetséges.

Az oktatás kis csoportokban (2 – 3 fő), vagy magánórák keretében zajlik.
Az OkosKlub szolgáltatás díja 5.000 Ft a befizetéstől számított 6 hónapra, ami legfeljebb 1090 perces (2*45 perces tanóra) oktatást tartalmaz.

Jelentkezni e-mailben az okosklub@mvgyosz.hucímre küldött levélben, vagy a 06 (1) 384-8440 telefonszámon lehet.

Berkó Norbert

***

10. Mi történt a kutyaiskolában?

Gratulálunk!

Kitűnő Közlekedésbiztonsági vizsgát tett Kovács Ferencné és Dalma vakvezetőkutya.  További balesetmentes közlekedést kívánunk!
Köszönjük Németh Gábornak és családjának a nevelő munkát!
Köszönjük vizsgabíróink munkáját: Hajdu Mária, Nyíriné Kovács Mária, Bajnóczy Enikő.
Kiképző: József Anna

*

Sikeres Közlekedésbiztonsági vizsgát tett Tóth Miklósné és Póker vakvezetőkutya. Gratulálunk a párosnak! 
Hálásan köszönjük Erdélyi Gabriella és kedves családja nevelőmunkáját!

Köszönjük a vizsgabírók munkáját: Juhászné Mályi Edit, Nyíriné Kovács Mária, Rózsa Kata
Kiképző: Németh Ágnes

Schiff Mónika, központvezető

***

11. Már megvásárolhatók a 2019-es Braille-naptárak

Már megvásárolhatók a 2019-es naptárak Braille-nyomtatásban, többféle változatban:

Klasszikus kivitelű:
Mérete: A 5
Nyomtatás: 2 oldalas
Szerkesztés módja: 1 oldalon 2 hét
Egyéb: Névnapokat tartalmazza, + a végén üres jegyzetlapok vannak, műanyag,spirálgerinc kötésű.
Ára: Bruttó 670Ft

Bővített kivitelű
Mérete: A 4
Nyomtatás: 2 oldalas
Szerkesztés módja: Folytatólagos
Egyéb: közérdekű telefonszámokat, jeles napokat, világnapokat is tartalmaz.
Jelöli az aktuális hetet.
Ára: Bruttó 790 Ft

Koczkásné Tóth Csilla
Szolgáltatási központ vezető

***
 12. Segédeszközbolt termékajánló – Az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából

Heti ajánlat

12.1. Illatmécses
Ár: 140 Ft.
A csomag hat darab kellemes illatú mécsest tartalmaz.

12.2. Fém mécsestartó
Ár: 100 Ft.
A termék egy kisebb és egy nagyobb, virág alakú mécsestartót tartalmaz.

12.3. Kerámia mécsestartó
Ár: 300 Ft.
A termék henger alakú, kb. 5 cm magas.

12.4. Sütikiszúró formák
Ár: 340 Ft./db
Három féle forma kapható üzletünkben: szív, csillag, virág.
A kiszúróval a kinyújtott sütemény tésztát lehet egy mozdulattal formára vágni úgy, hogy a tésztalapra rányomjuk azt.
A termék anyaga fém.

12.5. Zöldség- és gyümölcsmosó tál
Ár: 2050 Ft.
A termék nagy előnye, hogy rendelkezik egy félköríves szűrővel, melyet az edényperemére pattinthatunk, így nem kell külön szűrőt használnunk. A tál anyaga vastag műanyag.

12.6. Reggeliző asztal
Ár: 2100 Ft.
Ha szeretnénk párunknak kedveskedni és ágyba vinni neki a reggelit, vagy egyik családtagunk ágyhoz kötött, akkor ez a termék nem hiányozhat a háztartásból.Kihajtható lábainak köszönhetően stabilan áll még az ágy felületén is. A kb.60*30 cm-es tálaló felület három részre osztott. Jobb és bal oldalt egy-egy kisebb rész találunk, ahová például az evőeszközöket, poharakat tehetjük, míg a középső, nagyobbik részre kerülhetnek a tányérok.

12.7. Tapintható mágneses karóra
Ár: 35.000 Ft.
A karóra mágnesességet felhasználva mutatja az időt. A karórának nincs fedele,hanem közvetlenül tudjuk kitapintani rajta az időt. A karóra oldalsó peremén egy golyó megy, mely az óra állását mutatja. Az óra felső részén egy belsővájatban pedig egy másik golyót tudunk kitapintani, mely a percet mutatja meg.A golyók könnyen elmozdulnak, de ez nem jelent problémát, hiszen pici megmozgatva az órát, automatikusan visszaállnak a helyes időre. Ez teszi lehetővé, hogy kézzel sosem tudjuk elállítani az órát.
A 12-t egy háromszög, a 3, 6, 9 órát egy hosszabb vonal, míg a többit egy rövidebb vonal jelzi.

Takarékos ajánlat


12.8. Közlekedést segítő négygombos távirányító
Ára: 1585 Ft.
A készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható vele.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

13. Heti könyvajánló – kerek évfordulók tükrében


235 éve elhunyt Jelky András kalandos életű utazó, emlékiratíró
(1738. április 20 – 1783. december 6.)

Életrajzi és kalandregény a Braille-könyvtárban.
Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai
(6 kötet)

Aki Baján jár, ne felejtse el megnézni Jelky András szobrát. Világjáró, nagy lendületű lépése van ott bronzba öntve. A szobor tekintete bizakodó és messzire néző – olyan amilyen a valóságban is lehetett. Előtte is, utána is sokan járták a világot, hírneves utazók fedeztek föl népeket és földeket – Jelky András bajai szabólegény kalandos életének históriája azonban újból és újból lázba hozza az olvasókat. Igaz nem akármilyen szabólegény volt ő: nemcsak varrótűt, hanem hogyha kellett a kardot is derekasan forgatta. Ki is vágta magát minden helyzetből.S bármilyen messzire bármilyen különös tájakra sodorta is a sorsa, hazáját sohasem felejtette. Öregkorában tért haza élményekben gazdagon – híre a mesék világjáró királyfiainak népszerűségével vetekszik.

Idézhető idézetek:
“Hát nem lehet békesség az emberek között, nem lehet a munkának, a szeretetnek, az élet boldogságának élni?!”

“András szívét is, amint közelebb került hazája földjéhez, mint bármikor az elmúlt esztendő alatt, oly fájdalmas erővel ragadta meg a honvágy, hogy a könnyek újra és újra elborították a szemét.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtárnyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

80 éve elhunyt Aszlányi Károly író, újságíró
(1908. április 22 – 1938. december 8.)

Szórakoztató irodalom, humor a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
Aszlányi Károly: Hét pofon

… valahányszor új regényt akarok írni a szegényekről, akiké a mennyeknek országa, mindig találkozom a HÉT POFONNAL, amint különböző díszes álöltözetben jön szembe azután kényszeríti, hogy foglalkozzam vele. Eddig mindig sikerült valami kifogással sikátorokon s átjáróházakon megszöknöm előle. De most itt ül velem szemben s meséli, hogyan villanyozta fel angol, német, amerikai s másnemű olvasóit történetének frappáns fordulataival…

Idézhető idézetek:
“Ha apró földi dolgok mérgesítik, mindig olvasson el gyorsan egycsillagászati szakkönyvet.”

“A pénz vagy van, vagy nincs.
Ha van, akkor nincs mit róla mondanunk. Ha nincs, akkor szerezni kell, ez az igazság.”

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitva tartás szerint:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal


14. Chicago, audionarrációval


John Kander–Fred Ebb–Bob Fosse: Chicago – audionarrációval
2019. január 2. 19.30 Átrium Film-Színház
Ezen az estén két lány történetét meséljük el önöknek, akik… Nem könnyű elmondani, de valami olyasmiről van szó, olyan egyszerű dologról, hogy ők boldogok szeretnének lenni. Persze rögtön felmerül a kérdés: mit is jelent az, hogy boldogság…”

Praktikus információk
Helyszín: 1024, Átrium Film-Színház, Margit krt. 55.
Megközelíthetőség: 4-6-os villamossal a Mechwart liget megállótól
Jegyár: látássérült vendégek számára 5400/fő (A jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésünkre!)
„A Chicagónak Alföldi rendezésében több rétege van, mint egy leveles tésztának. Úgy meséli el az eredeti történetet,ahogy közben minden aktuális problémára reagál és állásfoglalás közben elgondolkodtat. A »kiszólások« görbe tükrök, de nem csak a nézőtéren ülőknek,hanem az egész társadalomnak: Mitől reméljük a boldogságot? Mit ér a figyelem?Hogyan használnak ki minket és mi hogyan használunk ki másokat? Van-e bennük még emberség? Meglepő a történetmesélés.
A Konferanszié átkeretezi a történetet, és az újra és újra ismételt monológvisszhangot ver a nézőben. Alföldi rendezésében a
Chicago nem egy könnyű esti szórakozás, hanem egy nagyon intenzív utazás,amelyben a nézőtéren ülők sem csupán szemlélők, hanem részesei a történetnek.Ez a Chicago felkavaró, megrázó és zseniális.Én pont ilyen élményre vágytam és én éppen ezért nagyon szerettem. Napokkal az előadás után, még mindig forgatom magamban és még mindig lenyűgöz minden részletében. Eláll a lélegzetem attól, hogy egy ilyen»könnyű kis darabot« ennyire mélyen, ennyire felkavaróan színpadra lehet állítani.”(moksha.hu)

Az esemény menete
18.00 gyülekező a színház előcsarnokában
18.20 színpadbejárás
19.00 mosdó és büféhasználat
19.15 a nézőtéri helyek elfoglalása, a fülmonitorok kiosztása és beüzemelése
19.30 az előadás kezdete

Az előadás időtartama: 3 óra, egy szünettel.
A narrációt készítette, valamint az előadást narrálja: Cseh Adrienn

Az előadás alatt az audionarrációt vendégeink egy készülék segítségével,fülhallgatón keresztül követhetik. A jegyek és eszközök limitált száma miatt kérjük, részvételi szándékát minél előbb jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
email: akadalymenteskultura@gmail.comvagy
telefonon: +36 30 606 97 69

Igény esetén a helyszínre való eljutásban segítséget biztosítunk, ez irányú kérését kérjük, mielőbb jelezze felénk, legkésőbb az előadás előtti napon. Ellenkezőesetben sajnos nem tudunk segítséget nyújtani a színházhoz történő eljutásban.

AKKU Egyesület

***

15. A 90 decibel decemberi, januári kínálata


Kedves Olvasók!

Már meghirdetett és újabb színházi eseményekről szeretnénk hírt adni az alábbiakban.

December 9., 11 óra
Erkel Színház, Budapest
Puccini: Nyugat lánya (opera)
Látássérülteknek narrált, hallássérülteknek feliratozott előadás!
Jegyár: 1.100.-Ft
Puccini 1907-es New Yorki-i útja során látta David Belasco darabját, s döntött az operaszínpadon némileg szokatlannak ható vadnyugati szerelmi történetmegzenésítése mellett. A színházi alapanyag jó választásnak bizonyult, a hatásos történetvezetés biztos kézzel vezeti a nézőket a végkifejlethez. Minnie karaktere is jól illeszkedik a Puccini hősnők sorába: a szerelem, szenvedély vezérli, és ezért az életét sem fél kockára tenni.

December 19., 19 óra
Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad, Budapest
Földes László Hobo: Hé, Magyar Joe
Látássérülteknek narrált, hallássérülteknek jelelt előadás!
Jegyár: 1.300.-Ft
“Az ötlet a semmiből csapott le rám. Jimi Hendrix világhírre juttatott egyféltékenységi gyilkosságról szóló bluest, a Hey Joe-t, amit én negyven éve lefordítottam, és azóta is játszom. Valamiért eszembe jutott, hogy ha nekem amerikai nevem van, azaz a „Hobo”, akkor a „Joe” is lehet magyar, és egy ültő helyemben leírtam a gyilkos élettörténetének vázlatát.
Joe Magyar József néven született a hetvenes évek végén. Apja a rendszerváltás után bankár lett, verte a fiát, az anyja színésznő volt, bármit eljátszott,csak anya nem volt. Józsi utálta az iskolát, futballista akart lenni.Megismerte a bluest, és a legjobban a Hey Joe tetszett neki. A BKV Előre ificsapatában középcsatárt játszott, és minden gól után a dal egyik sorát kiabálta: „Lelövöm az asszonyt!” Ezért nevezték el Joe-nak.
Eddig a történet, amit 27 dalszövegben írtam meg, és ősszel dupla lemezként,egy hangoskönyvben jelenik meg. Megmutattam az anyagot Vidnyánszky Attilának, aki egy kétszereplős előadást vizionált a dalok köré. Színész alakítja majd Joe-t, én pedig szokás szerint az igric, a mesélő leszek.”

A december 21-i Diótörőre minden jegy elkelt!

December 29., 15 óra
Pécsi Nemzeti Színház
Francis Veber: Balfácánt vacsorára (vígjáték 2 felvonásban)
Látássérülteknek narrált előadás!
Jegyár: 1.300.-Ft
A milliomos könyvkiadó – Pierre Brochant – és unatkozó barátai különös vacsorákat szerveznek: mindenki hoz magával egy balfácánt, és aki a legnagyobbat hozza, jutalmat kap. Nagy formátumú hülyét találni persze rettenetesen nehéz, de az este különlegesnek ígérkezik: a tökkelütött búgócsigagyűjtő után a megszállott makettépítő, Francois Pignon személyében fölbukkan a láthatáron egy világbajnok barom. Az előjelek azonban nem kedvezőek: Brochant úrnak egy rossz mozdulattól becsípődik a dereka, felesége váratlanul lelép, de mielőtt a sorozatos csapások miatt a meghívást lemondhatná, a balfácán megérkezik, és ami még nagyobb baj: nagyon lelkes. Egy biztos: ez a vacsora örökre emlékezetes marad.

2019. január 11., 19 Óra
Váci Dunakanyar Színház
Szakonyi Károly: Adáshiba
Látássérülteknek narrált, hallássérülteknek jelelt előadás!
Jegyár: kérjük érdeklődjön!
Szakonyi Károly legendás, elsöprő erejű komédiája, az Adáshiba meghódította a magyar és az európai színpadokat, s közel fél évszázada töretlen népszerűségnek örvend.
Az elragadóan mulatságos történet kíméletlen aktualitással mutat rá a 21.század kortüneteire, a mindennapjaink sekélyességére, és arra, hogy a csodák ideje mára már jóvátehetetlenül elmúlt.

2019. január 26., 19 óra
Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad
Katona József: Bánk Bán
Látássérülteknek narrált előadás!
Jegyár: 1.300.-Ft
Vidnyánszky Attila a Bánk bánt kamaraszínházi produkcióként állítja színpadra.Ez a forma mindenekelőtt arra adhat alkalmat, hogy közelebb hozza a közönséghez a drámai összeütközést, a „végsőkig feszült indulatok nyelvét”, mely Szerb Antal szerint ebben a darabban „az első intonációtól az utolsó szóig magával ragad”, kiváltva a klasszikus tragédiákra jellemző katarzist.

2019. január 27., 11 óra
Erkel Színház, Budapest
Meyerbeer: A hugenották
Látássérülteknek narrált, hallássérülteknek feliratozott előadás!
Jegyár: 1.300.-Ft
2017-ben az Opera Meyerbeer kiváló grand operája, A hugenották műsorra tűzésével ünnepelte a reformáció kezdetének 500. évfordulóját.
A történet alapjául a francia vallásháborúk egyik legszörnyűbb eseménye, az1572-es Szent Bertalan-éji mészárlás szolgált, amely során a Párizsba gyűlt francia reformátusokat (hugenottákat) a király beleegyezésével lemészárolták.
A darab a francia nagyopera egyik legeklatánsabb példája, amely 1836-os párizsi ősbemutatója után csakhamar az egész világot meghódította, és azóta is a legnépszerűbb és legtöbbet játszott művek között tartják számon.

Az előadásokra jelentkezni az info@90decibel.org e-mail címen vagy a 06 20 9588688-as mobilszámon lehet.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

90 decibel

***

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email