MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 68. szám 2018.11.23.

Visits: 29

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. november 9-22.)
2. Operett Gála – az MVGYOSZ Centenáriumi Évének záró rendezvénye
3. Változás az MVGYOSZ szolgáltatásainak rendjében
4. A jövő kilátásai – év végi összefoglaló
5. Már megvásárolhatók a 2019-es Braille-naptárak
6. Mi történt a kutyaiskolában?
6.1 Vakvezetőkutya-kiképző iskola Japánban
6.2 Világra jöttünk!
7. Segédeszközbolt termékajánló
Újdonságok
7.1. Burgonyatörő
7.2. Percjelző óra gyengénlátóknak
7.3. Teatojás (fém)
7.4. Teatojás (rozsdamentes acél)
Heti ajánlat
7.5. Mézpumpa
Takarékos ajánlat
7.6. Közlekedést segítő négygombos távirányító
8. Heti könyvajánló – névnapok tükrében

Vendégoldal

9. Hermina Csomag
10. Meghívó kerekasztal beszélgetésre
11. Dr. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének levele
12. Pályaválasztást segítő tájékoztató

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. november 9-22.)

Újabb fordulatot vett a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló törvény tervezetének véleményezése kapcsán elindult érdekképviseleti munka. A 2018. augusztusában benyújtott, az MVGYOSZ és jogi szakértői, valamint az Informatika a Látássérültekért Alapítvány által kidolgozott módosító javaslatok sajnálatos módon szinte egyáltalán nem kerültek be a november elején a parlament elé terjesztett törvénytervezetbe, ráadásul az ígért szakmai egyeztetések sem valósultak meg, így a véleményezést végző szakértők ismét munkához láttak.
Az újabb módosító indítványok értelemszerűen szinte teljes mértékben megegyeztek a korábbiakkal, hangsúlyozva, hogy az érdekvédők sérelmezik az előző körben megfogalmazott észrevételeik teljes figyelmen kívül hagyását. A meglehetősen terjedelmes módosító indítvány csomagot dr. Nagy Sándor elnök számos döntéshozó részére eljuttatta, így megkapta azt többek között Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a Belügyminisztérium illetékes államtitkársága, a Közigazgatásfejlesztési Operatív Program Monitoring Bizottságának tagjai, Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Fogyatékosügyi Főosztálya is.
Vélhetően az EU-s irányelv késedelmes hazai implementációja miatt a parlament rendkívüli gyorsasággal tárgyalta és november 13-án egyhangúlag elfogadta a törvénytervezetet, melybe az ismételten megküldött javaslatokat megint csak nem építették be. Ezért az MVGYOSZ elnöke végső megoldásként levélben Áder János köztársasági elnökhöz fordult kérve, hogy jelenlegi formájában a törvénytervezetet ne írja alá.
A törvényhez tartozó, a konkrét szabályokat kialakító végrehajtási rendeletek még nem születtek meg, így van még lehetőség azokban is erősíteni a látássérült személyek számára az egyenlő esélyű hozzáférést garantáló szempontok érvényesítését, azonban maga a törvény is olyan súlyos hiányosságokkal bír, melyek jelentősen korlátozzák ennek lehetőségét. Így például a tervezetben még mindig igen szűkre szabott azon honlapok és elektronikus űrlapok köre, melyek tekintetében a kormányzat kötelezett az akadálymentes kialakítás biztosítására, miközben a korábban a látássérültek által használható rendszerek mostanra részben vagy egészben hozzáférhetetlenné váltak. Ilyen többek között az általános és középiskolás diákok elektronikus osztálynapló rendszere, az E-kréta, melyhez jelenleg nem tudnak hozzáférni a képernyőolvasót használó látássérült diákok és szülők. A törvény tervezete továbbá semmilyen komoly szankciót nem határoz meg azon kötelezettek részére, akik a jogszabályban foglalt követelményeknek nem tesznek eleget, illetve az akadálymentesség igazolását is gyakorlatilag az érintettek önbevallásához kötik, azt szakértői véleménnyel a közszférabeli szervezetek nem kötelesek alátámasztani.
Az MVGYOSZ és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány az eddiginél is szorosabb összefogásban továbbra is folytatja az érdekképviseleti munkát ezen a rendkívül fontos területen.

A hírlevél elkészültét követően érkezett a hír, miszerint a Magyar Közlöny 2018/183. számában, LXXV. számon megjelent a törvény.

*

Az MVGYOSZ-t rendszeresen megkeresik olyan felsőoktatási intézmények, melyek oktatói fontosnak tartják a fogyatékos személyek egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítását és társadalmi részvételének erősítését, és ezeket a tudástartalmakat a képzési programokba is be kívánják építeni. Szerencsére egyre inkább jellemző, hogy az oktatásba minden területen bevonják az adott témakör szakértőit, így fogyatékos személyek és a velük foglalkozó szakemberek is egyre gyakrabban jelennek meg vendégelőadóként vagy akár oktatóként az egyetemeken. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán mostanra már egész rendszere alakult ki az ún. participatív, azaz részvételen alapuló oktatásnak, de más felsőoktatási intézmények is egyre többször élnek ezzel a lehetőséggel.
Az MVGYOSZ képviseletében jelen sorok írója az elmúlt hetekben két felsőoktatási intézmény mesterszakos hallgatóinak is tartott szemináriumi órát a látássérült emberekkel kapcsolatban.

November 9-én a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi és Vendéglátóipari Karának turizmusmenedzsment szakos hallgatói kaptak ilyen módon információt és konkrét javaslatokat az általuk kidolgozandó projektekhez, melyek keretében a fogyatékos személyek turisztikai attrakciókkal és azok hozzáférhetőségével kapcsolatos információszerzését tervezik segíteni. A hallgatók információkat kaptak az egyenlő esélyű hozzáférés alapelveiről, a webes tartalmak és szoftverek hozzáférhető kialakítását lehetővé tevő szabványokról és ajánlásokról, továbbá a látássérült emberek turizmussal, turisztikai szolgáltatásokkal és információszerzéssel kapcsolatos vélt és valós igényeiről.

November 20-án az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának humán erőforrás menedzsment szakon tanuló hallgatói szerezhettek elméleti és gyakorlati ismereteket a vak és gyengénlátó személyek nyílt munkaerő-piaci integrációjának lehetőségeiről és korlátairól. A szemináriumi óra során a hallgatók összesen 15 szakma / munkakör kapcsán beszélgethettek a vendégelőadóval arról, hogy az adott tevékenységek elvégezhetőek-e látássérült munkavállalók által, illetve ehhez milyen eszközökre, támogatásokra van szükség. Valamennyi munkakörhöz egy-egy valós személy és élettörténet kapcsolódott, amiket a résztvevők – természetesen a konkrét személy és szervezet beazonosításának lehetősége nélkül – megismerhettek. Az órán a számítógép-használatot támogató szoftverek és a munkavégzést segítő speciális eszközök mellett szóba kerültek a látássérült személyek foglalkoztatását megnehezítő képzési, foglalkozás-egészségügyi, társadalmi és szervezeti korlátok, a közgondolkodásban meggyökeresedett előítéletek és sztereotípiák is.

Bízunk benne, hogy egyre rendszeresebbé válnak a hasonló felkérések és hogy ezek által a friss diplomás szakemberek már a jelenleginél lényegesen több és korszerűbb, a fogyatékos munkavállalókra, ügyfelekre, ellátottakra és állampolgárokra vonatkozó gyakorlati tudással lépnek ki a munkaerő-piacra.

Németh Orsolya

***

2.
Operett Gála – az MVGYOSZ Centenáriumi Évének záró rendezvénye

Te rongyos élet… Jaj cica eszem azt a csöpp kis szád…
Asszonykám adj egy kis kimenőt… Hajmási Péter Hajmási Pál….
Ugye mindenki számára ismerős sorok, ahogy olvassuk már dúdoljuk is a dallamot.

A 100 éves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége meghívja Önt és kedves családját, barátait, ismerőseit, munkatársait a Centenáriumi év záró eseményére az Operettszínházba.

A nagyszabású gálaműsorban a legnagyobb operett slágerekből és kevésbé ismert zenei ínyencségekből hallhatnak színes válogatást, az Operettszínház sztárjainak előadásában. Fellépnek:
Bordás Barbara
Dancs Annamari
Fischl Mónika
Kalocsai Zsuzsa
Lukács Anita
Oszvald Marika
Dolhai Attila
Kerényi Miklós Máté
Laki Péter
Vadász Zsolt

Közreműködik az Operettszínház Zenekara és Balettkara.

Természetesen a fellépők között köszönthetjük a Centenáriumi év nagyköveteit, Szendy Szilvi és Peller Károly színművészeket.

Emellett látássérült előadókkal is találkozhatunk a színpadon! Hogy kikkel? Az egyelőre maradjon titok.

A gála időpontja: 2018. december 9. vasárnap 15:00 – 18:00 óra között
Helyszíne: Operettszínház Budapest, Nagymező utca 17.

Látássérült személyek, és 1 fő kísérő részére a belépődíj fejenként 500 Ft.
Egyéb esetben 3000 Ft / fő.
Támogatói jegy vásárlására is van lehetőség, ez esetben 6000 Ft a jegy ára.

FIGYELEM! Már csak 60 darab jegy maradt!

A jegyeket kizárólag a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházában (Budapest, Hermina út 47.) lehet megvásárolni a Bodor Tibor Hangoskönyvtár munkatársainál, a könyvtár nyitvatartási idejében: kedden 10.00 és 18.00 óra, csütörtökön 9.00 és 17.00 óra, és pénteken 8.30 és 12.30 óra között, valamint hétfő és szerdai napokon pedig 8.30 és 15.30 óra között 2018. november 7-től!

A látássérültség igazolására kérjük, hozza magával MVGYOSZ tagsági igazolványát.

Kérdéseit, észrevételeit írja meg a szervezes@mvgyosz.hu mail címre.

Köszönjük, ha velünk ünnepel, és együtt zárhatjuk le a  akok szövetségének Centenáriumi Évét.

Puskás Anett

***

3. Változás az MVGYOSZ szolgáltatásainak rendjében

Értesítek minden érintettet, hogy 2018. december 1-jén, szombaton, az MVGYOSZ Székházában, minden szolgáltatás szünetel!
Megértésüket köszönjük!

Árvay Mária

***

4. A jövő kilátásai – év végi összefoglaló

A jövő kilátásai című projekt célja a középiskolás tanulók tanulás-tanítási helyzetének felmérése és a „jó gyakorlat” elemzése alapján a feltételek javítását szolgáló javaslatok kidolgozása.

A projektet koordináló munkabizottság vezetője dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke, munkatársai: dr. Csocsán Emmy gyógypedagógus, egyetemi tanár, Kuminka Györgyné gyógypedagógus, történelem és orosz szakos tanár, Puskás Anett érdekképviseleti előadó és ifjúsági referens, MVGYOSZ.

A projekt vállalt feladatai a célcsoporttal foglalkozó intézmények, az érintett látássérült fiatalok, családtagjaik, tanáraik felkeresése és felkérésük az együttműködésre. Segítségükkel célzott adatgyűjtés, az adatok kiértékelése, a pozitív és negatív gyakorlat és kihatásaik elemzése. A hazai és nemzetközi „jó gyakorlat” alapján a tanulás-tanítás feltételeinek javítását szolgáló javaslatok közös kidolgozása. Ahogy olvasható, az MVGYOSZ ezen projektjében is érvényesül az “Együtt formáljuk élhetőbbé a világot.” elv.

A projekt által összegyűjtött információkat disszemináljuk. Terveink között szerepel a projekt lezárásakor a “jó gyakorlatokat” kiadványban megjeleníteni.

A 2018-as év történései:
Adatbázist generáltunk a témában érdekelt intézményekről, szervezetekről és személyekről.
Interjúkat készítettünk:
– ELTE Speciális Hallgatói ügyeket Támogató Iroda – Kovács Krisztina
– Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Látásvizsgáló Gyógypedagógiai Tanácsadó, Korai Fejlesztő Oktató és Gondozó Tagintézménye – Dr. Földiné Angyalossy Zsuzsánna
– Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona – Lakatosné Nagy Brigitta
– Gyengénlátók Általános Iskolája Egységes Gyógypedagógiai Intézménye és Kollégiuma – Kónya Kata

Az MVGYOSZ centenáriumi ünnepi fehérbot hete programsorozat keretében megrendeztük „A jövő kilátásai – nyílt kerekasztal-beszélgetés” című konferenciát 2018. október 19-én, ahol mind a fiatal látássérültek, mind a szakemberek és a szülők is megjelentek. Az eseményen egy nagyobb látképet adtunk a projektről, s felhívtuk a figyelmet a csatlakozás lehetőségére és fontosságára.

A 2019-es évben tervezzük:
Rendszeres találkozók szervezését, ahol a fiatalok, szakemberek és szülők megbeszélhetik az adott témával kapcsolatos gondolatokat. A témák a nyílt kerekasztal beszélgetés rendezvényen kitöltött kérdőíven szereplő témák és a javasolt témák közül kerülnek ki.
Bővítjük a kapcsolatot az Oktatási Hivatallal, a tanárok továbbképzésében résztvevő intézményekkel, a tankerületek vezetőivel valamint az egyetemek, főiskolák speciális tanulási szükségletű hallgatóival foglalkozó szervezeteivel, az érintett középfokú és felsőfokú intézményekkel valamint a témában kutatással foglalkozó szakemberekkel.

Ha úgy gondolják, Önök is tudnak információkkal, nevekkel, címekkel segíteni, illetve ismernek jógyakorlatokat és a jelenlegi helyzetben az integrációt nehezítő tényezőket, vegyék fel velünk a kapcsolatot. Fogadjuk jelentkezésüket a szervezes@mvgyosz.hu mail címen.

Puskás Anett
projekt munkatárs

***

5. Már megvásárolhatók a 2019-es Braille-naptárak

Már megvásárolhatók a 2019-es naptárak Braille-nyomtatásban, többféle változatban:

Klasszikus kivitelű:
Mérete: A 5
Nyomtatás: 2 oldalas
Szerkesztés módja: 1 oldalon 2 hét
Egyéb: Névnapokat tartalmazza, + a végén üres jegyzetlapok vannak, műanyag, spirálgerinc kötésű.
Ára: Bruttó 670Ft

Bővített kivitelű
Mérete: A 4
Nyomtatás: 2 oldalas
Szerkesztés módja: Folytatólagos
Egyéb: közérdekű telefonszámokat, jeles napokat, világnapokat is tartalmaz.
Jelöli az aktuális hetet.
Ára: Bruttó 790 Ft

Koczkásné Tóth Csilla
Szolgáltatási központ vezető

***

6. Mi történt a kutyaiskolában?

6.1 Vakvezetőkutya-kiképző iskola Japánban

Köszönjük a Japan Guide Dog Association-nek és különösen Sam Tawada Úrnak, amiért vendégül látta kiképző kollégánkat a szervezet Yokohamai központjában!
Bemutatták a központ működését, találkozhattunk a japán kutyaiskola dolgozóival és tanulóival. Köszönjük, hogy megnézhettük, hogyan képzik Japánban a vakvezetőkutyákat, és kollégánk egy kutyussal még Yokohama központjában vakon is dolgozhatott, ami egy nagy élmény volt.
Japánban egészen más rendszerű vakvezető hámok vannak, amiken a magyarországitól teljesen eltérő fogó van.
Tudtátok, hogy a japán vakvezetőkutyák tudják zacskóba végezni a dolgukat? Ez azért még minket is meglepett!

Rózsa Kata és Menyhárt Zsolt

*

6.2 Világra jöttünk!

“Üdvözlet mindenkinek! Jelentem 2 hete megszülettünk. 2 nővéremmel (Rouge és Ruby) 5 bátyámmal (Raoul, Roger, Robin, Ryan, Rowan) és Katie mamámmal remekül vagyunk. Ha megnövünk vakvezetőkutyák leszünk. Már alig várom!
Amint kinyitom a szemem, hamarosan ismét jelentkezem!
Rory, a labilány “

Tenyésztési programfelelős: Gazsó Krisztina

Schiff Mónika, központvezető

***

7. Segédeszközbolt termékajánló – az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából

Újdonságok

7.1. Burgonyatörő

Ár: 2330 Ft.
A termék anyaga teljes egészében rozsdamentes acélból készült. A rugós mechanikának köszönhetően még könnyebbé és egyszerűbbé válik a termék használata.

7.2. Percjelző óra gyengénlátóknak
Ár: 1100 Ft.
Ha olyan tevékenységet végzünk, ahol fontos az eltelt idő mérése és nem szeretnénk erre a célra az okos telefonunkat használni, akkor ez a termék hasznos lehet számunkra.
Az óra anyaga műanyag, szerkezete mechanikus, formája kakas alakú. A visszaszámlálás ideje max. 60 percre állítható. Az idő lejártát klasszikus vekker hangon jelzi.

7.3. Teatojás (fém)
Ár: 160 Ft.

7.4. Teatojás (rozsdamentes acél)
Ár: 500 Ft.

Heti ajánlat

7.5. Mézpumpa
Ár: 640 Ft.
A termék előnye, hogy csöppenés mentesen adagolhatjuk ki vele a kívánt mennyiségű mézet. A termék tartalmaz egy műanyag pumpát és két féle méretű műanyag tetőt.

Takarékos ajánlat

7.6. Közlekedést segítő négygombos távirányító
Ára: 1585 Ft.
A készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható vele.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet:
12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen
(150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a
rendeles@mvgyosz.hu
 e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

8. Heti könyvajánló – névnapok tükrében

November 19. Erzsébet – héber eredetű; jelentése: Isten az én esküvésem.

Életrajzi regény a Braille-könyvtárban.
Kertész Erzsébet: Elizabeth
(11 kötet)

Komor, barátságtalan ház a londoni Wimpole Street 50. Nyomasztó az élete ebben a házban még annak is, aki napközben elhagyhatja, s szabadon járhat-kelhet az utcákon. De még nyomasztóbb a mozdulatlanságra kárhoztatott betegnek.
A sápadt, sötét hajú lány, akit súlyos betegsége az ágyhoz köt, valóban a Wimpole Street foglya – s ahogy telnek-múlnak az évek, egyre kevesebb a reménye arra, hogy valaha kiszabaduljon a komor falak közül. Nemcsak lehetősége, de ereje sincs a szökéshez. Egy napon mégis megtörténik a csoda… Kertész Erzsébet egyik legsikeresebb életrajzi regénye híven és bensőségesen számol be a finom hangú, mélyen érző angol költőnő romantikus fordulatokban bővelkedő sorsáról.

Idézhető idézetek:
“De a legtöbb nő olyanná válik, amilyenné a férfi teszi. Nemes lelkek felemelik, alacsony lelkek a sárba taszítják.”

“…nem igaz, hogy a nehéz gyerekkor megedzi, erősebbé teszi az embereket. Éppen a boldog gyerekkor ad erőt az élet későbbi nehézségeinek elviselésére.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

November 25. Katalin – egyiptomi-görög-német-magyar eredetű; jelentése: korona; mindig tiszta.

Életrajzi regény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
Osvát Katalin: Agatha Christie

Agatha Christie, a krimi királynője, a misztérium nagyasszonya, ma is a legnépszerűbb bűnügyi szerző. Könyvei több mint 400 millió példányban jelentek meg.
66 detektívregényt és 147 bűnügyi novellát írt. Színdarabjait, filmjeit, a könyvei nyomán készült tévéfilmeket mindenütt a világon játsszák. Az Egérfogó több mint négy évtizede megy Londonban: ez abszolút színházi rekord! Hogyan élt, hogyan alkotott a krimi királynője? – erre keres választ kötetünk, az írónő hiteles életrajza.

Idézhető idézetek:
“Christie az Önéletrajzában írja: “Manapság minduntalan kapok olyan leveleket, hogy Marple kisasszonynak és Hercule Poirot-nak találkoznia kellene. Miért kellene találkozniuk? Bizonyos vagyok benne, hogy egyáltalán nem élveznék a dolgot.”

“Angliában Sherlock Holmes óta divat komolyan venni a mesterdetektívet. Conan Doyle hősének Baker Street-i házát Holmes rajongói kegyhelynek tekintették.
Poirot kultusza Anglián kívül is hódított, Belgiumban például Poirot-múzeumot létesítettek, melyet Agatha és Max a háború utáni években meg is látogatott.”

A könyv adatai
Felolvassa: Barna Emese.
Időtartam: 8 óra 8 perc.
Adathordozó: 1 CD.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitva tartás szerint:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

9. Hermina Csomag

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete, valamint együttműködő partnere a Szieszta Hotel Sopron közösen kidolgozott csomagjai:

2018. december 20.-ig érvényes ajánlatunk:
3 éjszaka/4 nap:
Kétágyas Classic szoba 7.500,-Ft/fő/éj
Háromágyas Classic szoba 7.200,-Ft/fő/éj
Egyágyas felár 2.900,-Ft/fő/éj

6 éjszaka/7 nap:
Kétágyas Classic szoba 7.300,-Ft/fő/éj
Háromágyas Classic szoba 7.000,-Ft/fő/éj
Egyágyas felár 2.900,-Ft/fő/éj

2019. január 02 – december 20-ig érvényes ajánlatunk:
3 éjszaka/4 nap:
Kétágyas Classic szoba 7.900,-Ft/fő/éj
Háromágyas Classic szoba 7.500,-Ft/fő/éj
Egyágyas felár 3.000,-Ft/fő/éj

6 éjszaka/7 nap:
Kétágyas Classic szoba 7.600,-Ft/fő/éj
Háromágyas Classic szoba 7.200,-Ft/fő/éj
Egyágyas felár 3.000,-Ft/fő/éj

Classic szoba:
Minden szoba fürdőszobás (fürdőkádas, törölköző, folyékony szappan van), erkélyes, színes TV, telefon, kis hűtő van a szobákban.

Gyermekkedvezmények felnőttekkel egy szobában:
– 0-4,99 éves korig a szállás és a félpanziós ellátás ingyenes,
– 5-13,99 éves korig 50%-os kedvezményt biztosítunk a szállás és a félpanziós ellátás árából alapágy és pótágy esetén is.
Vakvezetőkutya hozható a szállodába, éjszakánként 2.000,- Ft térítési díj ellenében.
Az étterem és a wellness részleg kivételével a kutyával a szálloda területén belül bárhol lehet közlekedni.
A szobát érkezés napján 14.00 órától foglalhatják el Vendégeink, és utazás napján 10.00 óráig áll rendelkezésükre.

Ajánlatunk tartalma:
– Szállás svédasztalos reggelivel és vacsorával (A vacsora típusa a házban tartózkodó vendéglétszám függvénye: svédasztalos vagy háromfogásos vacsora, italt nem tartalmaz.) Ételkínálatunkban szerepelnek táplálékallergiásoknak (glutén-, laktózérzékenyeknek és cukorbetegeknek) is megfelelő ételek, melyeket kérésre szolgálunk fel, kérjük, ilyen irányú igényét jelezze foglaláskor és a  helyszínen, az étteremben is!;
– A szálloda wellness-szigetének használata (beltéri medence, finn-szauna, pezsgőfürdő, gőzfürdő, kondicionáló terem);
– Retro Disco péntek esténként;
– Élőzene szombat esténként;
– Erdei kirándulás a Károly-kilátóhoz és a Kőhalmi Tamás Vadászati Múzeumhoz szombatonként (9.50);
– Városnézés idegenvezetővel vasárnaponként (9.50);
– ÁFA.
(A fel nem használt csomagelemekért visszatérítés nem jár. A kültéri programok az időjárás függvényében vehetők igénybe.)

A szobaár nem tartalmazza:
– Idegenforgalmi adó: 450,-Ft/fő/éj (2018-ban), 18 éves kortól fizetendő;
– Fürdőköpeny: 1.500 Ft/db/teljes időszak – igény esetén;
– Parkolás: 700 Ft/szgk/éj – amely a Hermina Csomagban ingyenes!

Szolgáltatásaink:
étterem, drinkbár, fitness-wellness centrum, aromafürdő, jáde-lávaköves masszázságy, oxigénterápia, szolárium, infraszauna, teniszpályák, biliárdasztalok, csocsó, ping-pong, szabadtéri sakk.

Közlekedéssel kapcsolatos információ:
A szállodához a vasútállomástól és a buszpályaudvartól az 1-es és 2-es számú helyi járatos, akadálymentes autóbuszokkal lehet eljutni, melyekkel a belváros (Óváros, Tűztorony) is könnyen megközelíthető.

Fakultatív programlehetőségek a környéken térítés ellenében, időjárás függvényében:
– Nagycenki Széchenyi Kastély és Múzeumvasút;
– Egy nap a Császárvárosban, Pozsonyban, vagy 1 nap 2 főváros buszos kirándulás Pozsonyba és Bécsbe;
– Hohe Wand Naturpark – Ausztria;
– Fertőrákos szárazon és vízen, kisvonattal, hajózással;
– Fertőrákosi Kőfejtő-Témapark;
– Fertődi és Kismartoni Eszterházy Kastély (Eszterházi Vigasságok, kastélyvezetés, kávéval, sütivel );
– Lővér Kalandpark;
– Soproni bobpálya;
– Csokoládé kóstolás a Harrer Csokoládéműhelyben;
– Múzeumlátogatások Sopronban;
– Ligneum (Nyugat-Magyarországi Egyetem látogatóközpont);
– Páneurópai Piknik Emlékhely;
– Fertő-Hanság Nemzeti Park;
– Familypark St Margarethen-ben;
– Bor- és pálinkakóstoló;
– Színházi előadások és más kulturális programok (nyáron a Fertőrákosi Barlangszínházban, évadban a Petőfi Színházban);
– Szállodánktól gyalogos és kerékpáros kirándulások indulnak Sopron és a Fertő-tó környékére. Részletek, ajánlatok: www.soproniseta.hu;
– Vezetett túrák gyalog, biciklivel, vagy segway-vel;
– Sárvár, Hegykő termálfürdő;
– Aktuális soproni programok;

Az igénybevétel feltétele:
A Hermina csomagot azok a látássérültek vehetik igénybe 1 fő kísérővel, akik tagjai az MVGYOSZ valamelyik tagegyesületének és ezt a tényt érvényes tagsági igazolványukkal igazolni tudják.

Igénylés menete:
Ha szeretne élni a lehetőséggel, jelentkezzen a sopron(@herminaegyesulet.hu e-mail címre.
Az e-mail szövegének tartalmaznia kell: a jelentkező nevét, a kísérő nevét, az üdülés dátumát (tervezett érkezés napja), melyik csomagot kívánja igénybe venni (3-6 éjszakás) nevezze meg melyik egyesületnek a tagja, az MVGYOSZ igazolványban szereplő törzsszámát, valamint az igazolvány fényképes és tagdíjfizetéses oldalainak szkennelt változatát. Amennyiben a szkennelés nem megoldható, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete a tagsági viszony igazolása végett felkeresi az Ön egyesületét.
A jogos igényeket továbbítjuk a Szieszta Hotel részére, akik a jelentkező e-mail címére küldenek további tájékoztatást.

Fizetés módja:
A szálloda visszajelzését követően az általuk megadott számlára 50 % előleg átutalással vagy SZÉP kártyás utalással érkezés előtt 15 nappal, a fennmaradó összeg rendezése a helyszínen készpénzben, SZÉP kártyával (OTP, K&H, MKB) vagy bankkártyával (VISA, EC/MC, AMEX) fizetendő.

Lemondási feltételek:
A lefoglalt szoba érkezés előtt 15 napig mondható le kötbérmentesen.
Ezen túli lemondás, meg nem érkezés, vagy korábbi elutazás esetén a szálloda jogosult a foglalás 50%-áig kötbért felszámolni.

Hermina Egyesület

***

 1. Meghívó kerekasztal-beszélgetésre

  Sziasztok!
  Králik Eszter vagyok és ismét egy izgalmas kerekasztal-beszélgetésre invitállak Titeket!
  Közel 3 éve foglalkozom a látássérülteket érintő vásárlói problémákkal, és bár eddig is nagyon sokat tanultam Tőletek, most újabb témákkal kapcsolatban érdekelne a véleményetek, tapasztalataitok!
  4 témakört szeretnék érinteni veletek a beszélgetés során: Nehézségek a vásárlások során; Megoldási javaslatok a nehézségek kiküszöbölésére; Márkahűség és elégedettség; Termékhasználat és újrahasznosítás
  Szóval, ha a felsoroltak közül akár az egyikben is úgy érzed, hogy lenne mit megosztanod velem, várlak szeretettel!
  A beszélgetést kb. 2 órásra tervezem.
  Helyszín: 3-as metró Pöttyös utcai megállójától 2 percre. Kérés esetén kísérőt tudok biztosítani!
  Időpont: December 3. (hétfő) vagy December 4. (kedd) késő délutáni órákban.
  A korábbi kerekasztal beszélgetések sikere miatt a részvételért ajándék csoki jár!
  Várom jelentkezésetek e-mailen vagy telefonon!
  Elérhetőségeim:
  keszterluca@gmail.com
  06-70/544-0744

  Králik Eszter

  ***

  11. Dr. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének levele

  „Örömmel tájékoztatom, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság közreműködésével 2019. februárban Inkluzív Sportoktató szakirányú továbbképzés indul a Testnevelési Egyetemen.
  A két féléves Inkluzív Sportoktató szakirányú továbbképzés célja a szakemberek felkészítése a sajátos nevelési igényű és fogyatékossággal élők oktatására, nevelésére, sportolásuk támogatására. Az új, prominens oktatókkal kialakított, gyakorlatorientált képzéssel kapcsolatban a Magyar Paralimpiai Bizottság tandíj támogatási programot hirdet a továbbképzés éves díja egy részének átvállalásával, ezzel is ösztönözve a részvételt.”

  A továbbképzés és a támogatás részletei az alábbi linken találhatóak:
  http://www.hparalimpia.hu/inkluziv-sportoktato-kepzes-a-testnevelesi-egyetemen

  Dr. Szabó László

  ***

  12. Pályaválasztást segítő tájékoztató

  Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
  Fenntartó és működtető: Debreceni Tankerületi Központ
  Jogelőd intézmények:
  Györffy István Középiskolai Kollégium, 1974.
  Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola és Kollégium, 1972.

  Jelentkezési feltételek
  1. Országos beiskolázási körzet

  2. Kizárólag LÁTÁSSÉRÜLT (gyengénlátó/vak) SNI tanulók jelentkezhetnek
  (Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Látásvizsgáló Gyógypedagógiai Tanácsadó, Korai Fejlesztő, Oktató és Gondozó Tagintézménye által kiadott szakértői vélemény)
  3. Jelentkezési lap kitöltése (KIFIR)
  4. Felvételi vizsgák:
  – írásbeli vizsga nincs
  – szóbeli elbeszélgetés (!) 2019. március 1. 11 óra
  5. Pontszámítás: hozott pontok alapján, max.50 pont
  (7. évfolyam végi, 8. évfolyam félévi eredmények alapján magyar nyelv és irodalom (átlaga), történelem, matematika, idegen nyelv, 1 választott tárgy (vagy biológia vagy kémia vagy földrajz vagy fizika) tantárgyak alapján).

  Amit nyújtunk:
  0001 kód általános
  tantervű gimnáziumi osztály

  Idegen nyelv: 1. angol; 2. német
  Kis létszám: 9-11 fő
  Speciális eszközök, módszerek, gyógypedagógusok
  Épületen belüli 4 ágyas kollégiumi elhelyezés
  Érettségi, érettségire épülő felsőfokú  OKJ szakma (idegen nyelvű kereskedelmi ügyintéző; 2022-23-as tanévtől)
  Sószoba és modern háztartást imitáló helyiség használata (önkiszolgálás gyakorlási lehetőség)
  Gimnazistáink mondták:
  Hozzám hasonló problémával küzdő diákok vannak itt
  Felkészült és befogadó tanárok segítenek bennünket
  Itt elfogadnak
  Sok speciális eszköz áll rendelkezésre
  A másnapi felkészüléshez is sok segítséget kaphatunk (kollégium)
  A kis létszám miatt több figyelmet kapunk

  Információk: www.hbmaigk.hu
  Cím: 4032 Debrecen, Lóverseny utca 3.
  Telefon: 52/417-945

  ***

  A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

  ***

  Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

  ***

  A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email