MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 42. szám 2018.07.13.

Views: 26

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Felhívás az MVGYOSZ Székházának biztonságos megközelítése érdekében
2. Változás a közösségi közlekedésben az 1-es villamos vonalán
3. EBU Sajtóközlemény: Folytatódnak az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagról
szóló tárgyalások
4. Digitális Braille-olvasósarok a MVGYOSZ Braille-könyvtárában
5. Segédeszközbolt termékajánló
5.1. Lak István: A tövises tarlóktól a hangoskönyvekig
5.2. Bieber Mária: Bevezetés a Braille írás-olvasás rejtelmeibe
5.3. Közlekedést segítő négygombos távirányító
6. Sokszínű heti könyvajánló

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Felhívás az MVGYOSZ Székházának biztonságos megközelítése érdekében

Felhívjuk az MVGYOSZ Székházába érkezők figyelmét, hogy 2018. július 5-étől az udvaron felújítási munkák kezdődtek, melyek során a főbejárathoz vezető járdát is felbontották. Kérjük ezért, hogy a bejárat megközelítésekor fokozott körültekintéssel közlekedjenek!
A munkálatok előreláthatólag szeptember elejéig szakaszosan zajlanak.

Németh Orsolya

***

2. Változás a közösségi közlekedésben az 1-es villamos vonalán

Tájékoztatjuk a hírlevél olvasóit, hogy “2018. július 7-től, szombattól 27-ig, péntekig az 1-es villamos a Bécsi út / Vörösvári út végállomás felől a Puskás Ferenc Stadion M megállóhelyig, a Fehérvári út / Etele út végállomás felől pedig a Közvágóhíd H megállóhelyig visz utasokat. A kimaradó szakaszon a Közvágóhíd H és a Puskás Ferenc Stadion M között közlekedő,
1-es jelzésű pótlóbusszal lehet utazni. A pótlóbusz a villamosvonallal párhuzamosan közlekedik, útvonala és megállóhelyeinek elhelyezkedése térképes felületen követhető nyomon ezen a linken: <http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP01?layers=GSVB>.
A pótlóbuszra a Puskás Ferenc Stadionnál a 77-es trolibusz megállóhelyén, a Hungária körúton, a Közvágóhídnál pedig a 23-as autóbusz Boráros tér irányú megállóját követően, a Soroksári út – Máriássy utca torkolatában a vasúti híd alatt kialakított végállomásnál lehet felszállni.

Július 28-tól, szombattól várhatóan a nyári iskolai szünet végéig folytatódik majd a felújítás; ebben az időszakban Óbuda felől már hosszabb szakaszon, egészen a Népligetig járnak majd a villamosok. A július végétől augusztus végéig tartó építési ütem közlekedési rendjéről a BKK hamarosan részletes tájékoztatást ad.

A villamospótló autóbuszok közlekedése mellett az Infopark és környéke jobb kiszolgálása érdekében a 153-as busz útvonalát a villamospótlás teljes idejére meghosszabbítják a Népligetig.”

Forrás: bkk.hu

dr. Nagy Sándor
elnök

***

3. EBU Sajtóközlemény: Folytatódnak az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagról szóló tárgyalások

Az Európai Bizottság 2015. decemberében tett javaslatot egy Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagra, amely bizonyos kulcsfontosságú termékek és szolgáltatások akadálymentesítésére vonatkozóan egységes követelményeket támasztana az Unió területén annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élők is teljes mértékben részt tudjanak venni a társadalom életében.
Az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság között háromoldalú tárgyalások azonban elakadtak, inkább politikai, mint tartalmi okok miatt. Most, hogy Bulgáriától Ausztria vette át az Unió soros elnökségét, és az idei év végéig szóló munkaprogramjában szerepel az Intézkedéscsomag témája, remélhetőleg újraindulnak a tárgyalások.
Mivel 2019. májusban lesznek a következő Európa Parlamenti választások, még fontosabb lenne az, hogy a vonatkozó direktívát az idei év végéig elfogadják.
Tekintettel a téma kiemelt fontosságára, az Európai Vakok Szövetsége sajtóközleményt adott ki. A 2018.07.04-i Sajtóközlemény az alábbi linkre kattintva érhető el, magyar nyelven:  http://www.mvgyosz.hu/sites/default/files/mvgyosz_nemzk_hirek_EBU_sajtokozl_osztrak_EUelnoks_surg_2018.07.04.pdf
 
Ollé Attila
nemzetközi referens

***

4. Digitális Braille-olvasósarok a MVGYOSZ Braille-könyvtárában

A Braille-kultúra megőrzése, a Braille-írás-olvasás elsajátításának és gyakorlásának támogatása a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kiemelt feladata.

A Braille-könyvek előállítása mellett, azt kiegészítendő, a könyvtárban új szolgáltatást vezettünk be. Ugyanis a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudjuk lehetővé tenni, hogy a Braille-könyvek iránt érdeklődők a könyvesboltok kínálatában újonnan megjelenő könyvek széles választékához rövid időn belül Braille-nyomtatásban hozzáférjenek. Ezért azon olvasók számára, akik minél előbb szeretnék a frissen megjelent és digitális formában elérhetővé vált irodalmi műveket pontírásban olvasni, Budapest Zugló Önkormányzata Szociális Bizottsága támogatásából, egy digitális Braille-olvasósarkot alakítottunk ki a Szövetség Braille-könyvtárában.

A Focus 80 cellás Braille-sort, a pályázat segítségével, kedvezményesen vásároltuk meg az „Informatika a látássérültekért” Alapítványtól. Ennek az eszköznek a segítségével kényelmesen, egyszerűen, és ami rendkívül fontos, Braille-írásban válik elérhetővé az interneten hozzáférhető sok ezer elektronikus könyv.

Az új szolgáltatás iránt érdeklődőket is szeretettel várja Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

Köszönjük Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának a Braille-könyvtár olvasótermi szolgáltatásának elindításához nyújtott támogatását és az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány segítségét, együttműködését.

Nagy-Virág Krisztina

****

5. Segédeszközbolt termékajánló

Újdonság
5.1. Lak István: A tövises tarlóktól a hangoskönyvekig
Ára: 5000 Ft.
A szerző a könyvben életének élményeit írja le. Az írás első fele a szülőfölddel foglalkozik, emberekkel, tájakkal, emberi kapcsolatokkal, az akkori vidéki élet hangulatával, nehézségeivel, örömeivel. A könyvben például olyan eszközökről is ír, amiket sokan nem is ismernek. A könyv második fele inkább utazásokról és találkozásokról szól. A szerző művét mindenkinek ajánlja, aki szereti a helytörténeti írásokat, akiknek fontos érték a tájegységek kultúrájának a megismerése és azoknak, akik vele együtt szeretik átélni a kárpát-medencei magyarság erejét, gazdagságát és szépségét.
A könyv keményborítású, A5-ös méretű, síkírásos.
Oldalak száma 284.

Heti ajánlat
5.2. Bieber Mária: Bevezetés a Braille írás-olvasás rejtelmeibe
Ára: 3600 Ft.
Bieber Mária tanár és gyógypedagógus. „Bevezetés a Braille-írás-olvasás rejtelmeibe” című könyvében a Braille-írás-olvasás múltját, jelenét, jövőjét és szabályait, továbbá az oktatási módszereit, az alkalmazható területeket és a saját, évtizedek alatt összegyűjtött tapasztalatait mutatja be az olvasó számára.
A könyv keményborítású, A4-es méretű, síkírásos.
Oldalak száma 158.

Takarékos ajánlat
5.3. Közlekedést segítő négygombos távirányító
Ára: 1585 Ft.
A  készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával  aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél
lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval
felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható
vele.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet:
12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen
(150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a
rendeles@mvgyosz.hu
 e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

6. Sokszínű heti könyvajánló
90 éve született Nagy Katalin író,
(1928. július 13. – 1988. április 10.)

Ifjúsági regény a Braille-könyvtárban.
Nagy Katalin: Legfeljebb három pofon
(4 kötet)
Hová tűnt Pók Öcsi, az iskola legjobb ugrója, a bajnok? Mert eltűnt a verseny előtt, s Ködmön Erzsi, a tanárnője, hiába keresi. Nem kerül elő még éjszakára sem. Mennyi izgalom Öcsiért! Már Pók Margitka, a nővére is nyugtalan, pedig ő tudja, hogy Öcsi el szokott tűnni. tudja, hogy Öcsi azért tűnik el, mert ő is keres valakit. Az apját keresi, aki még mindig nem tért vissza a háborúból, pedig mások már visszajöttek.
Nagy Katalin regénye napközis gyerekek világát rajzolja meg a volt Mária Valéria-telepen, úgy, ahogy pedagógusként látta. Mennyi képtelen, hol megrendítő, hol vidám esemény történik velük – s az őket buzgón nevelni akaró pedagógussal. A mindig izgalmas, kitűnő regény hiteles élmények alapján rajzolja meg a sok szenvedésen átment, szeretetre vágyó és szeretetre méltó, jópofa gyerekeket.

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

100 éve született Ingmar Bergman svéd színház- és filmrendező, író,
(1918. július 14. – 2007. július 30.)
Házasság és dráma a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból.

„Három hónapig írtam ezt a könyvet, de egy fél élet tapasztalatai sűrűsödnek benne. Nem vagyok benne biztos, hogy fordítva jobb lett volna. Talán választékosabbnak hatna. Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetre méltók. Egyszerre.”
Az írónak is egészen kiváló nagy svéd filmrendező „regénye” egy mai házasság felbomlásának történetét mondja el, a szeretet és taszítás bonyolult lélektanát elemzi.

“Kíváncsi vagyok, létezhet-e hűség másként, mint magától értetődően.
A hűség soha nem kényszer vagy elhatározás kérdése. Hűséget soha nem lehet ígérni. Vagy van, vagy nincs. Én szívesen vagyok hű Johanhoz, és ezért, kizárólag ezért vagyok hűséges. De azt persze nem tudom, hogy hogyan lesz holnap vagy a jövő héten.”

A mű   Nemes Takách Kata, Terescsik Eszter, Tóth Barnabás felolvasásában hallható!

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus
Nyitva tartás:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a
hangoskonyvtar@mvgyosz.hu
 e-mail címen.

Árvay Mária

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Angyal Gábor

Print Friendly, PDF & Email