MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 41. szám 2018.07.06.

Views: 27

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti híradó (2018. június 29-július 5.)
2. Zárva lesz az MVGYOSZ Székháza
3. Tájékoztatás az MVGYOSZ szolgáltatásai nyitvatartását érintő időszakos változásokról
4. Sokszínű heti könyvajánló

Vendégoldal

5. Országos amatőr “Ki Mit Tud?” látássérülteknek

A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz.

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti híradó (2018. június 29-július 5.)

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egyeztetést kezdeményezett valamennyi országos fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet vezetőjével, köztük dr. Nagy Sándorral. A június 29-én lezajlott egyeztetésen az elnök és az államtitkár megvitatta a látássérült emberek érdekképviseletének aktuális kérdéseit és keresték az együttműködés lehetőségeit.
Az államtitkár elmondta, hogy kiemelten számít az országos szervezetek javaslataira a következő EU-s finanszírozási ciklusban támogatandó területek és tevékenységek meghatározásánál, illetve többek között ennek érdekében folyamatosan biztosítják az érdekegyeztetés lehetőségét a fogyatékos emberek szervezetei számára. Kiemelten igaz ez az akadálymentesítés és egyenlő hozzáférés kérdéseire.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a fogyatékossággal élő emberek szervezetei az érdekvédelmi munkán túl számos hiánypótló szolgáltatást nyújtanak részben a tagjaik és más érintettek, részben a teljes társadalom számára. Kiemelte, hogy a látássérült emberek egyesületei rendszeresen szerveznek ún. érzékenyítő programokat iskolákban, szabadidős rendezvényeken, de akár cégek és közintézmények részére is, szinte mindig ingyenesen. Az MVGYOSZ állami költségvetési támogatása még mindig csak részben finanszírozza ezeket a szolgáltatásokat, melyeket a szövetség folyamatosan fejleszt és megújít. A legújabb szolgáltatás, a Távszem még csak kialakulóban van, de a szövetség vezetősége és a projektet megvalósító csapat már most gondolkodik a fenntartás lehetőségein, miközben az MVGYOSZ székházának felújítása is kezd halaszthatatlanná válni. Mindezekre hivatkozva dr. Nagy Sándor nem csak a költségvetési támogatás emelését, hanem külön támogatás biztosítását is kérte ezen tevékenységek elvégzéséhez.

*

A Városliget megújulásának hírei folyamatosan foglalkoztatják a lakosságot, köztük természetesen a látássérülteket is, hiszen ők is gyakori látogatói és használói a zuglói közparknak. Már a beruházás tervezésének kezdete óta fokozott figyelem irányul valamennyi speciális igényű célcsoportra, így a gyerekek, turisták és idősek mellett a fogyatékos személyekre is. A vak és gyengénlátó embereket azért is érinti érzékenyen a Liget felújítása, mivel a Vakok Kertje, mint kifejezetten a látássérült gyerekek és felnőttek pihenését, rekreációját biztosítani hivatott létesítmény, szintén teljesen megújul.
A Liget Projektet a kezdetektől figyelemmel követik az MVGYOSZ akadálymentesítésért felelős munkatársai. A tervezés időszakában történt előzetes egyeztetések során komplex akadálymentesítési koncepció készült a Városliget felújításához, a jelenlegi tervezési és kivitelezési folyamatokat ez alapozza meg. Bár az egyeztetések azóta is folyamatosak, sajnos érzékelhető, hogy a Liget Projekt háza táján gyakran kiszámíthatatlanul zajlanak az események.

Az elmúlt hetekben több egyeztetésen is részt vettünk a Városliget akadálymentes kialakításával kapcsolatban. Ezek egy része kifejezetten a vak és gyengénlátó felhasználók igényeivel kapcsolatos kérdések egyeztetését szolgálta, melyek során részletesen áttekintettük a beruházás terveit és a létesítményekben alkalmazandó akadálymentesítési megoldásokat. Július 5-én a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével és a beruházás számos szereplőjével közös egyeztetésen részletesen áttekintettük a Városliget megújuló és új létesítményeinek terveit, melyek számos innovációt és kényelmi funkciót tartalmaznak.

A hamarosan átadásra kerülő Vakok Kertje modern és akadálymentes környezetben várja majd látogatóit. A szabadtéri létesítmények teljes cseréjére kerül sor, így új útburkolat, pihenőpadok, növények és szabadtéri játékok, továbbá egy színpad és egy tapintható makett is szolgálja majd a látogatókat. Ezen felül a régi faház helyett egy modern, kör alaprajzú épület készül a kertben megrendezendő szabadidős programok kiszolgálására, ami kulturált körülmények között biztosítja mellékhelyiség használatának és a rendezvények lebonyolításához szükséges kisebb eszközök tárolásának a lehetőségét. A ház körül a tervek szerint pihenő padok lesznek, melyek mellett a rehabilitációs mérnök és az MVGYOSZ képviselői is javasolták telefon töltési lehetőség kialakítását. A Liget területén több ponton lesznek olyan ún. okos padok, melyek hasonló szolgáltatást nyújtanak bárki számára, így ezt a lehetőséget a Vakok Kertjében is biztosítani szükséges. A cél, hogy a Vakok Kertje a látássérült emberek védett közösségi tere legyen, mely éppúgy alkalmas egyéni, mint társas kikapcsolódásra.

A Liget teljes területén található útburkolatokban következetesen megjelennek a közutakról már ismert taktilis vezetősávok és figyelmeztető jelzések, egyebekben pedig a beruházók a jól láthatóság követelményeinek való megfelelésre is ígéretet tettek. A látássérült látogatókat javaslataink alapján hangostérkép és a mindenki számára készülő mobiltelefonos alkalmazás is segíti majd a Ligetben való tájékozódásban, mely az ISO 40500 szabvány szerint kerül kialakításra. Az útburkolatokban elhelyezésre kerülnek továbbá olyan taktilisan és vizuálisan is jól érzékelhető egyedi, kör alaprajzú jelzések, melyek egy-egy fontos pontra, pl. múzeum vagy játszótér bejárata, hívják fel a figyelmet.

A Városliget területén több vendéglátó helyiség, játszótér, sportpark, múzeum, sportpálya, öltöző és nyilvános illemhely is létrejön vagy megújul. A játszótereken és a szabadtéri sportparkban a hagyományos játékok és fitnessz eszközök mellett olyanok is elérhetőek lesznek, melyek akár kerekesszékes gyermekek vagy felnőttek számára is használhatóak. Az illemhelyek egy része éjjel-nappal, ingyenesen használható lesz, a hagyományos helyiségek mellett családi és akadálymentes mosdók és öltözők is várják majd a látogatókat. Az illem- és vendéglátóhelyek épületein belül nem kerülnek elhelyezésre taktilis vezetősávok a kis alapterület és az átrendezhetőség miatt, viszont követelmény a kontrasztos kialakítás és a jó megvilágítás, valamint a jól olvasható sík- és pontírásos tájékoztató feliratok megléte.
A már átadott kutyafuttató többek között a vakvezetőkutyával közlekedő látássérültek kényelmét és biztonságát szolgálja. A segítő kutyák természetesen minden létesítménybe bemehetnek. Az egyeztetéseken résztvevők hangsúlyozták a személyzet felkészítésének fontosságát többek között az ilyen jellegű kérdésekben is.
A megújuló Ligetben található középületek kialakításáról részletesebb egyeztetés a felújítás következő ütemében várható.

*

Lezárult a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) fokozottan védtelen közlekedőkre vonatkozó projektje, melynek megvalósításában a többi nagy fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezettel együtt az MVGYOSZ is együttműködő partnerként vett részt. A projekt zárórendezvényére 2018. június 27-én került sor a Gellért Hotelben, melyen bemutatásra kerültek a projekt során összegyűjtött információk és tapasztalatok.
A fogyatékossággal élő személyek és más fokozottan védtelen közlekedői csoportok képviselői több fórumon osztották meg a gyalogos és közösségi közlekedés során rájuk leselkedő veszélyeket és az ezek elhárítására vagy enyhítésére vonatkozó megoldási javaslataikat. Ebből a célból a résztvevő szervezetek az érintettek számára fórumokat szerveztek és tanulmányban foglalták össze legfontosabb tapasztalataikat, valamint a társadalom számára az adott közlekedői csoportra való nagyobb odafigyelést elősegíteni hivatott lehetséges üzeneteiket. Ugyancsak felmérték a projekt során a fokozottan védtelen közlekedőket segítő okostelefonos applikációkat és azok hozzáférhetőségét. Emellett egy vizsgálat keretében 17 forgalmas budapesti csomópontot is elemeztek abból a szempontból, hogy milyen lehetséges konfliktusok állnak ott fenn a gyalogosok, kerékpárosok és a többi jármű között.

Az MVGYOSZ részéről a munkában Erhart Péter és Németh Orsolya vett részt. Június 20-án a székházban megtartott látássérült közlekedői fórumon nem csupán az MVGYOSZ látássérült (vak, aliglátó, gyengénlátó, fehérbottal, vakvezetőkutyával, segédeszköz nélkül és kísérővel közlekedő) munkatársai számoltak be közlekedési szokásaikról, tapasztalataikról és fejlesztési igényeikről, hanem a szövetség vakvezetőkutya kiképzői, a Siketvakok Országos Egyesülete és a Vakok Állami Intézete Elemi Rehabilitációs Centrumának képviselői is.

Az MVGYOSZ által kiadott tanulmányban elsősorban azoknak a látássérültek számára nehézséget jelentő közlekedési szituációknak a tárgyalására és megoldási lehetőségeire helyeztük a hangsúlyt, melyek kevésbé az infrastruktúra fejlesztésével és inkább az emberi odafigyelés növelésével javíthatóak. Kiemelten foglalkozik a tanulmány a kerékpárosokkal és a kerékpárutak használatával kapcsolatos lehetséges veszélyekkel, a csendes járművek egyre nagyobb térhódításából eredő balesetveszélyes helyzetekkel, az utcákon a látássérülteket veszélyeztető magas akadályokkal és a közösségi közlekedésben dolgozó személyzettől várható segítségnyújtás kérdéseivel.

A zárórendezvényen a projektben együttműködő felek kinyilvánították szándékukat az együttműködés folytatására és egy közös érdekvédelmi szándéknyilatkozat kiadására. Ennek megszövegezésére és aláírására várhatóan 2018. őszén kerül sor.

Németh Orsolya

*

A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete megtartotta 2018. évi 46. Országos Szakmai Konferenciáját a Nemzetközi Gyógypedagógiai Társasággal együttműködésben 2018. június 27-29. között az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán. A Látássérültek Pedagógiája Szakosztály ülésén Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke is tartott előadást.
A Konferencia kerettémája a Fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok és felnőttek egyéni megsegítésének lehetőségei volt, a párbeszédek elemi fontosságának hangsúlyozásával.
A kerettéma a múlt és jelen célkitűzéseit közvetítette. Ugyanis idén 155 éve annak, hogy Németországban a Georgens, J. D. és Deinhardt, H. M reformpedagógus szerzőpáros Gyógy/ító pedagógia-Heilpaedagogik (1861-63) c. munkájának 2. kötetével teljessé vált annak ismeretrendszere. Az össztudományként és gyakorlati tevékenységként összefoglalt gyógypedagógia az elmúlt időszakban nagy változásokon ment keresztül. A párbeszéd a megkerülhetetlen feltétele annak, hogy az érintettek, környezetük, különböző szakemberek és segítő szervezetek közreműködésével segítse a speciális társadalmi megsegítést igénylő gyermekek, fiatalok és felnőttek életminőségének javulását, esélyegyenlőségének megvalósulását.
  
A Látássérült Szakosztályt (szakosztályvezető: Garai Szilvia) változatos témák sokasága jellemezte. Üléselnök Dr. Csocsán Emmy volt.
Az előadások között szerepelt a halmozottan sérült kisgyermekek komplex fejlesztése – melyben kiemelkedő szerepet tölt be a hidroterápia -, az agyi eredetű látássérülés és a hazai ellátórendszer vonatkozásai, a látássérült gyermeket nevelő szülők erőforrásainak szociológiai és mentálhigiénés megközelítése, emellett a látássérült gyermekek beilleszkedése, illetve a pszichológiai-pszichiátriai ellátás a gyógypedagógiai intézményekben. De téma volt még a segédeszközök új generációja, s külföldi projektek bemutatására is volt lehetőség.

Dr. Nagy Sándor Száz éve a vak és gyengénlátó emberek szolgálatában – Bemutatkozik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége című előadásában a szervezet megalakulásának célját, körülményeit, a szervezeti változásokat mutatta be a látássérültek és családjaik számára nyújtott szolgáltatások ismertetésével. Kiemelte a Jövő kilátásai című projekt fontosságát, mely a látássérült fiatalok középiskolákban töréntő tanítását és tanulását célozza segíteni, javítani hazai és külföldi “jógyakorlatok” bemutatásával.

 A Szakosztály előadásai, a kérdések és a beszélgetések mellett, a Pontról pontra című társasjáték bemutatásával zárult.

Puskás Anett
érdekképviseleti előadó

***

2. Zárva lesz az MVGYOSZ Székháza

Értesítünk minden érintettet, hogy 2018. július 11-én, szerdán az MVGYOSZ Székháza technikai okokból zárva tart.

Nagy-Virág Krisztina

***

3. Tájékoztatás az MVGYOSZ szolgáltatásai nyitva tartását érintő időszakos változásokról

Az MVGYOSZ Segédeszközboltja 2018. június 29-től (péntek) 2018. július 13-ig (péntek), szabadság miatt zárva tart.
Nyitás: 2018. július 17. (kedd).

A Braille-könyvtár 2018. július 10-én, (kedden), szabadság miatt zárva tart.

Az MVGYOSZ hangoskönyvtárában a személyes kölcsönzés 2018.06.29. és 2018.07.17. között szabadság miatt helyettesítéssel üzemel, a postacsomagok küldése ezen időszak alatt szünetel.

Nyitva tartás:
kedd: 10:00 – 18:00 óra
csütörtök: 9:00 – 17:00 óra
péntek: 8:30 – 12:30 óra

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Nagy-Virág Krisztina

***

4. Sokszínű heti könyvajánló

Nyáron mindig aktuális! – Balatonról a Braille-könyvtárban.

Eötvös Károly: Balatoni utazás.
(13 kötet)

“Készülünk az utazásra
Kik azok, akik utaznak? – Miért késett ez az útleírás? – Napkelet felől napnyugot felé – A Balaton költői –
Mindenütt szép, de legszebb a Balatonnál
Nem szeretem kerülgetni a kérdést. Egyenesen neki a dolog közepének: ez a természetem. Most mégis másképp cselekszem. Előre tájékoztatnom kell az olvasót: miről lesz szó.
Az utazás, amelyet leírok, ezelőtt huszonöt esztendővel történt. Az utazók hírneves emberek. Négyen voltak, s mind a négy erdélyi ember. Salamon Ferenc az egyik. Gyulai Pál úr a másik. Szilágyi Sándor a harmadik. Nagy Miklós a negyedik. Volt még ötödik és hatodik is. Szentirmay József volt az ötödik, és én magam voltam a hatodik. Mindenkiről el fogok mondani mindent, ami vele az utazás alatt történt, csak magamról hallgatok. Nekem elég dolgom lesz az írással. Jegyzőkönyveket nem vettünk föl, semmit föl nem írtunk, csak azt beszélhetem el, ami emlékezetemben megmaradt.”

“Kérdeztem Jókait, látta-e már a rianást?
– Nem láttam én.
– Hallottad-e hangját?
– Nem hallottam én.
– Hát hogy jutott eszedbe leírni Az aranyemberben?
– Huray beszélt róla egyszer-másszor.
Ilyen a költő. Ilyen Jókainál a teremtő lélek. Nem azt írja le, amit lát, hall, érint, tapasztal, megfigyel. Ezt minden ember tudja. Ezt még a tudós is tudja. Ezt még a szakértő Balatoni Bizottság is tudja. A költő egészen mást ír le.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

20 éve elhunyt Gábor Miklós színész, író,
(1919. április 7. – 1998. július 2.)

Színjátszásról a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
Gábor Miklós: Tollal

A Tollal első kiadása méltán aratott sikert. A második, bővített kiadás pedig azoknak az érdeklődésére is számíthat, akik az elsőt olvasták: a Hamlet kapcsán felmerülő gondolatok, emlékek, megfigyelések egy teljesen új fejezettel gazdagították a könyvet. E fejezet fő témája a modern színház, a modern művészet: gondolatok és élmények, viták és jellemzések követik egymást, tűnődően, kihívóan, szorongással és felelősségérzettel.
E naplójegyzetek vezércsillaga Shakespeare: de benne, alakjain keresztül a színházi felkészülés legrejtettebb, legismeretlenebb pillanatait leshetjük meg, a küzdelmet a szereppel, a személyes élmény és lelkiállapot átalakulását művészetté, azt a mély és eleven kapcsolatot, ami a színészt az általa megformált alakhoz köti. Vallomásnak is nevezhetnénk ezt a könyvet, amelyben egy kiváló színész maszk nélkül lép elénk, és nyugtalan elemzőkészségével, gondolatainak pontos és érzékletes megfogalmazásával nem is a kulisszák mögé visz bennünket, hanem a színművészet igazi műhelyébe: a színész gondolatai és érzései közé.

A könyv adatai
Felolvassa: Gábor Miklós.
Időtartam: 5 óra 21 perc.
Adathordozó: 1 CD.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus
Nyitva tartás:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a
hangoskonyvtar@mvgyosz.hu
 e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

5. Országos amatőr “Ki Mit Tud?” látássérülteknek

Tehetséget érzel magadban, valamilyen előadói műfajban? Zenélsz, énekelsz, táncolsz, vagy esetleg szavalsz? Itt a lehetőség törj ki az ismeretlenségből!

A Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete, az MVGYOSZ 100 éves rendezvény sorozatához csatlakozva, országos amatőr „Ki Mit Tud?” versenyt szervez 2018.09.27-én Egerben, a következő műfajokban:
Komolyzene, moderntánc, könnyűzene, népdal, néptánc, népzene, társastánc, próza, vers és egyéb.
Egy fellépő, több műfajban is megmutathatja tudását.

Jelentkezni 0-tól – 100 éves korig, a mellékelt jelentkezési lapon: „Jelentkezési lap országos Ki Mit Tud.doc„.
Jelentkezési határidő: 2018. 08. 31.

Felmerülő kérdéseivel kapcsolatban szívesen állunk mindenki rendelkezésére.

Elérhetőségek:
E-mail: vakokesgyengenlatok@chello.hu
Telefon: 36/410-749

A szervezők

***
A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email