MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 36. szám 2018.06.15.

Views: 37

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló a 2018. április 17. és május 26. között végzett munkáról
2. Felhívás régi hangfelvételek beküldésére
3. Segédeszközbolt termékajánló
3.1. Átlátszó tok MVGYOSZ arcképes igazolványhoz
3.2. Közlekedést segítő négygombos távirányító
4. Új kutyafuttató az MVGYOSZ közelében
5. Digitális Braille-olvasósarok a MVGYOSZ Braille-könyvtárában
6. Sokszínű heti könyvajánló

Vendégoldal

7. A 90 decibel audionarrációs programajánlója

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló a 2018. április 17. és május 26. között végzett munkáról

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a „Nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző projekt” keretében piacfeltáró elemzést készít az akadálymentes és szenior turizmus témakörben. A közös gondolkodásba bevonják a szakma és az érintettek különböző képviselőit, hogy megismerhessék a szakmai testületek, érdekképviseleti szervezetek, vezető turisztikai szolgáltatók véleményét és álláspontját az akadálymentes turizmusról és arról, hogy milyen elgondolásokat, elvárásokat, igényeket támasztanak ezzel kapcsolatban. A kutatási projektben való részvétellel Németh Orsolya munkatársamat bíztam meg.
A folytatásban a fogyatékossággal élő embereket képviselő szervezetek képviselőivel és a szolgáltatói oldal szakértőivel közösen csoportos megbeszélésen vettem részt, ahol ismertettük véleményünket és álláspontunkat az akadálymentes turizmusról és arról, hogy milyen elgondolásokat, elvárásokat, igényeket támasztunk ezzel kapcsolatban.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége képviseletében támogattam Ana Peláez (Spanyol Vakok Szövetsége) jelölését a Nők Elleni Hátrányos Megkülönböztetés megszüntetéséről szóló ENSZ egyezmény (CEDAW) Bizottságába.

Jeleztem részvételi szándékom a KÖFOP Irányító Hatóság vezető úr fogadóóráján.
Témajavaslatom: a fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyű
hozzáférése a közszolgálati webportálokhoz. Közbejött egyéb elfoglaltságom miatt Németh Orsolya munkatársam képviselte az előzetesen egyeztetett problémákat az egyenlő esélyű hozzáférés hiányosságaival kapcsolatosan.

Részt vettem a Sissi Alapítvány által szervezett III. Országos „Igazmondó” Fagyi versenyen. Tagja voltam a társadalmi zsűrinek és az egyik nyertesnek átadtam az MVGYOSZ ajándékát. A Sissi fagylaltozó adományt gyűjtött az MVGYOSZ centenáriumi éve rendezvényeinek támogatására. Nyilatkoztam a helyi televíziónak a Szövetség szolgáltatásairól, bemutattam a szervezetet.

Részt vettem a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, ahol a vakvezető kutyák világnapjával kapcsolatosan nyilatkoztam.

Részt vettem a Vakvezetőkutya-kiképző Központ fennállásának 40. évfordulójára megrendezett eseményen. Ünnepélyesen átvettem az elkészült regenerációs részleg kulcsát. Ebben a helyiségben gyógyulnak felügyelet mellett a megműtött kutyák.

Részt vettem az EMMI Szociális és Társadalmi Felzárkózási Stratégiai Főosztály által szervezett megbeszélésen, amelynek tárgya a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elhelyezésével kapcsolatos egyeztetés volt.

Részt vettem a FESZT elnökségének ülésén, amelyen megvitattuk az aktuális problémákat és feladatokat, előkészítettük a küldöttgyűlést.

Az FSZK által, a „Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása” című projekt keretein belül szervezett Érdekvédelmi Fórum ülésén Puskás Anett munkatársam képviselte a Szövetséget.

Indultunk az EBU pályázatán. A pályázat célja olyan beszámolók összegyűjtése, amelyek az egyes EBU tagországokban bevált és jól működő, a látássérültek foglalkoztatását segítő gyakorlatokat mutat be. Munkatársaim a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának magyarországi gyakorlatát szemléltették.

A BKK és a FESZT (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa) között kötött megállapodás szerint a Felek évente összevont munkacsoportülésen értékelik, áttekintik a Megállapodásban foglaltak teljesülését és meghatározzák a szakmai együttműködés esetleges újabb irányait és az együttműködésből fakadó további feladatokat. A megbeszélésen Németh Orsolya és Erhart Péter akadálymentesítéssel foglalkozó munkatársaim képviselték a Szövetséget.

A Távszem Projekt keretében meglátogattam a BAZ megyei tagegyesületet, ezért Németh Orsolya munkatársamat felkértem arra, hogy helyettesítsen a Közigazgatás-és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program Monitoring Bizottságának ülésén.

Elkészítettem az MVGYOSZ adatvédelmi szabályzatának tervezetét.

Pesti Zoltánné küldött-társammal részt vettünk a FESZT küldöttgyűlésén.

A Távszem Projekt keretében részt vettem a Békés megyei, a Bács-Kiskun megyei, a Csongrád megyei, a Nógrád megyei, a Vas megyei, a Zala megyei és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tagegyesületek közgyűlésén.

Folytatódik a jó együttműködés a LIONS Clubok Magyarországi Szövetségével. A főkormányzó úr meghívott a 2018. évi küldöttgyűlésre. Egyéb elfoglaltságom miatt Barnóczki Gábor elnökségi tag helyettesített a Szövetség képviseletében.

dr. Nagy Sándor
elnök

***

2. Felhívás régi hangfelvételek beküldésére

Ahogy azt 2018. április 9-én Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke bejelentette, a Szövetség szervereit egy számítógépes zsaroló vírus támadta meg. A vírus hatására az informatikai rendszer megbénult, a levelező rendszer, illetve a hálózat nem működött. Mára sikerült a működést visszaállítani, viszont a dokumentumok és az összegyűjtött hanganyagok elvesztek a vírusnak köszönhetően. Ennek okán ismét Önökhöz fordulunk segítségért. Kérjük Önöket, hogy juttassák el hozzánk a birtokukban lévő, a Szövetséghez, illetve a látássérültekhez kötődő régi hangfelvételeket. A felvételek elérhetőek lesznek az ősszel megnyitásra kerülő „Emlékközpontban”.

A hangfelvételek beküldési szándékát jelezhetik a szervezes@mvgyosz.hu címen 2018. július 1-ig, melyen keresztül Puskás Anettel értekezhetnek a beküldeni kívánt hanganyagokról, és a beküldés módjáról.

Köszönjük előre is segítségüket!
Puskás Anett
szervező

***

3. Segédeszközbolt termékajánló

Az alábbi termékeket ajánlom a kedves olvasó figyelmébe, amiket megvásárolhat Szövetségünk Segédeszközboltjában.

3.1. Átlátszó tok MVGYOSZ arcképes igazolványhoz – újdonság

Az igazolványhoz pontosan illeszkedő méretű, a klasszikus füzetborítókhoz hasonló, egyszerűen, könnyen és gyorsan felhelyezhető, átlátszó műanyag borító vásárolható boltunkban. A termékkel védhetjük az igazolványt a szennyeződésektől, megakadályozhatjuk a címlap felirat lekopását. Ellenőrzés során az igazolványt nem kell kivenni a tokból, mivel az borítóval együtt kinyitható. Használatával megőrizhető az igazolvány eredeti állapota.
Ára: 250 Ft

*

3.2. Közlekedést segítő négygombos távirányító – takarékos ajánlat

A készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható vele.

Ára: 1585 Ft

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu  e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

4. Új kutyafuttató az MVGYOSZ közelében

Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ udvarán elkerített kutyafuttató működését műszaki okok miatt felfüggesztettük. A terület alatt húzódó, ötven évesnél is régebbi vízvezeték és szennyvíz csatorna rendszer feltárása és cseréje miatt munkagödröt kellett ásni, amely akadályozza a terület cél szerinti hasznosítását.
Helyette az új Városligeti kutyafuttatót tudják használni az MVGYOSZ székházat felkereső, vagy ott dolgozó vakvezető kutyás látássérültek.

Az MVGYOSZ közelében, a Hermina út Városliget felöli oldalán, a Hermina út 49-cel szemben kezdődik a nemrégiben átadott, modern, közösségi kutyafuttató határvonala.
Az új, ligeti kutyafuttatót az MVGYOSZ székház felől biztonságosan az alábbi útvonalon lehet megközelíteni:

1. A székház Hermina út felöli kapubejáratán kilépve balra kell haladni.
Figyelem! Az útvonalon esetenként a kerítéseken túl kihajló faágak képezhetnek magas akadályt.
2. Előre haladva elérjük az első keresztutcát, a Pálma utcát.
Figyelem! A járdaszegély süllyesztett, de taktilis jelzéssel még nincs jelezve.
3. Innen tovább, előre kell haladni, a kutyát járdára vezényelni.
4. Miután a kutya jelezte a járdaszegélyt az érkezési oldalon, tovább kell haladni, előre.
Figyelem! A következő támpont a 72-es trolibusz Nyugati pályaudvar felé haladó oldali megállója, melyen át kell haladni.
5. A Hermina út – Erzsébet királyné útja kereszteződéshez közeledve jobbra zebrát kell keresni, majd azon áthaladni a Hermina út Városliget felöli oldalán található járdára.
Figyelem! A zebra egy, az autóút két forgalmi irányát elválasztó, szegélykővel határolt zöld sávot is keresztez, de a keresztezés az úttest síkjával megegyező síkban van, vagyis nincs fel- és lelépő.
6. A járdára fellépve jobbra kell fordulni, majd előre haladni, a Hermina úttal párhuzamosan.
Figyelem! A járda középvonalától kissé a park felé elhelyezve a trolibusz felsővezetékeit tartó oszlopok állnak, melyek környékén a járdát a park felé eső oldalon kiszélesítették. Az oszlopoknál a kutya jelezni/kerülni fog.
6. Körülbelül 100 m múlva (a hetedik oszlopot elhagyva) balra kell küldeni a kutyát.
7. A balra vezényszót követően ajtóhoz lehet küldeni.
Figyelem! A kutyafuttató autóút felöli bejárata zsilipes rendszerű, vagyis két biztonsági záras kapun kell keresztül menni, amíg bejutunk a futtató területére.
A biztonsági zár azt jelenti, hogy a kilincs lenyomása előtt a (kb. 120 cm magas) kapu tetején fel kell hajtani egy fém biztonsági zárat, majd miután a kaput becsuktuk, le kell hajtani azt. Ez azért fontos, hogy azok a kutyák, amelyek képesek kilinccsel kinyitni az ajtókat, ne nyithassák ki a kapukat.
Az új Városligeti kutyafuttató minden igényt kielégít. Nagy kiterjedésű pázsit felülete, ásásra alkalmas homokos része, hűsölésre használható vizes csobogója és nagy, árnyékot adó fái, agility eszközei és a gazdák számára létesített pihenő helyei biztosítják a kutyák kulturált kimozgatásának lehetőségét.

Angyal Gábor
szakmai vezető

***

5. Digitális Braille-olvasósarok a MVGYOSZ Braille-könyvtárában

A Braille-kultúra megőrzése, a Braille-írás-olvasás elsajátításának és gyakorlásának támogatása a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kiemelt feladata.

A Braille-könyvek előállítása mellett, azt kiegészítendő, a könyvtárban új szolgáltatást vezettünk be. Ugyanis a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudjuk lehetővé tenni, hogy a Braille-könyvek iránt érdeklődők a könyvesboltok kínálatában újonnan megjelenő könyvek széles választékához rövid időn belül Braille-nyomtatásban hozzáférjenek. Ezért azon olvasók számára, akik minél előbb szeretnék a frissen megjelent és digitális formában elérhetővé vált irodalmi műveket pontírásban olvasni, Budapest Zugló Önkormányzata Szociális Bizottsága támogatásából, egy digitális Braille-olvasósarkot alakítottunk ki a Szövetség Braille-könyvtárában.

A Focus 80 cellás Braille-sort, a pályázat segítségével, kedvezményesen vásároltuk meg az „Informatika a látássérültekért” Alapítványtól. Ennek az eszköznek a segítségével kényelmesen, egyszerűen, és ami rendkívül fontos, Braille-írásban válik elérhetővé az interneten hozzáférhető sok ezer elektronikus könyv.

Az új szolgáltatás iránt érdeklődőket is szeretettel várja Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

Köszönjük Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának a Braille-könyvtár olvasótermi szolgáltatásának elindításához nyújtott támogatását és az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány segítségét, együttműködését.

Nagy-Virág Krisztina

****

6. Sokszínű heti könyvajánló

Június 13. ANTAL – latin eredetű; jelentése: herceg, fejedelem, elöljáró.

Magyar irodalomról a Braille-könyvtárban.
Szerb Antal: Magyar irodalomtörténet
(20 kötet)

Ennek a könyvnek a családi könyvespolcokon, megbújó, sárguló példányaihoz folyamodtak segítségért a diákok abban az időben is, amikor tilalmasnak számított felvilágosultan polgári szemlélete és szellemtörténeti módszere miatt. Később, amikor már megjelenhetett ugyan, de a marxista irodalomtudomány gondosan hozzáadagolta az „ellenmérget”: a szigorú elvi kritikát, a kiadó pedig kigyomlálta a legveszedelmesebbnek ítélt részeket, ezt lapozták fel a diákok és az irodalomkedvelők, ha az irodalom irodalmi megragadására szomjaztak meg a túlegyszerűsítő vagy éppenséggel túlbonyolító tankönyvi dogmák után. Most, amikor kultúránk értékeinek újfajta, felszabadult számbavétele áll előttünk feladatként, és ehhez oly ingatag támaszt ad az elmúlt korszak irodalomtörténet-írása, különösen időszerűvé vált Szerb Antal műve, amelynek számos tézise megdöbbentően friss maradt ennyi év elteltével is, de a vitára ingerlő gondolatait is beragyogja a tiszta fényű, nemes okosság, arra késztetve az olvasót, hogy maga is őszintén, kritikusan és személyes érdekeltséggel figyelje az írott szót, ahogy Szerb Antal írt és olvasott.

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

Június 3. vasárnapja: Apák napja

Breinholst, Willy:Apák könyve

A várandós és kezdő mamákat az „Anyák könyve” s más okos és hasznos kiadványok készítik fel nehéz és felelősségteljes hivatásukra. A fiatal apákkal viszont mostohán bánik az irodalom. Ezt a nálunk is tapasztalható hiányt pótolja a dán író szellemes és okos könyve, amely tizenhárom gyermeknevelési „leckében” egy ifjú apa és első csemetéje szemléletes példájával a leendő, a kezdő és gyakorló apáknak ad vidám hangon komoly és hasznos tanácsokat.

A könyv adatai
Felolvassa: Kelényi Ferenc.
Időtartam: 3:31 perc.
Adathordozó: 1 CD.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitvatartás szerint:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a
hangoskonyvtar@mvgyosz.hu
 e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

7. A 90 decibel audionarrációs programajánlója

Jelen hírlevelünkben néhány nyári programra szeretnénk a figyelmüket felhívni. De még mielőtt a részletekre térnénk, engedjék meg, hogy megosszunk Önökkel egy számunkra is nagy élményt.

Június 9-én a budapesti Erkel Színházban narrátor közreműködésével (Bonecz Ervin) került bemutatásra az Ifj. Harangozó Gyula koreográfus és Kocsák Tibor zeneszerző nevével jegyzett Hófehérke és a 7 törpe balett táncjáték 2 felvonásban.
Az előadás igazi kihívás volt nem csak a narrátor, hanem a látássérültek számára is, mert nagy kérdőjel volt, hogy vajon mit fognak belőle megérteni, tapasztalni és egyáltalán a tánc, a ballett mennyire megy át és mennyire élvezhető. A dolog működött az érintettek nagy megelégedésére, melyek közül pár gondolatot szeretnénk megosztani:

“Én iszonyúan élveztem. Bevallom voltak kétségeim, hogy egy balettet hogyan lehet lenarrálni, hát így! A jelenetek, díszletek leírása a szokásos módon szuper volt, ezt azt hiszem az is alátámasztja, amit testvérem mondott neked az előadás után.”

“Tetszett, hogy nem azt próbáltad elmondani, hogy pontosan milyen táncmozdulatokat tesznek a táncosok, hanem a mozdulatok által közvetített üzeneteket írtad le.”

“Rengeteget mosolyogtam a jobbnál jobb hasonlataidon. Mondjuk azt is el kell ismerni, hogy nagy mákod volt a zene miatt. Annyira fantasztikus volt, hogy a zene szinte láthatóvá/hallhatóvá tett minden egyes mozdulatot.”

“…egyes részeknél valahogy átváltottál a megszokott narrátor hangodról ilyen estimese-mesélős hangra, hát az nagyon aranyos volt. És olyan jól illett ehhez a darabhoz.”

Ha valaki ezek után kedvet kap, és szívesen jönne el balett előadásra, akkor június 23-án, illetve a következő színházi évadban lesz rá lehetőség. És akkor jöjjenek a programok:

Június 23., 11 óra, Erkel Színház
Sir Elton John-Lee Hall: BILLY ELLIOT (musical)
1984-et írunk. Angliában a bányászvárosokban felbolydult az élet: a sztrájkok korát éljük. A 11 éves Billy Elliot egy ilyen kisvárosban él. Apja és bátyja a sztrájkolók közt harcol a jobb megélhetésért, édesanyja meghalt. A fiú a családi hagyományt folytatva bokszedzésre jár, de nem való neki az erőszakos sport. Egy nap véletlenül tanúja lesz a lányok balettórájának és elvarázsolja a tánc.

Vajon egy kisfiú művészi tehetsége össze tudja-e hozni a családot és a város közösségét? Sikerül-e Billynek megvalósítani az álmait?

Június 24., 16 óra, ART CINEMA+CAFÉ (Budapest, Erzsébet krt.)
Wind River – Gyilkos Nyomon (krimi, thriller)
Holttestet találnak a Wind River indiánrezervátumban. A világtól elzárt térségbe hamarosan egy FBI ügynök érkezik, aki megállapítja, hogy a tinédzser lány gyilkosság áldozata lett. A holttestre rátaláló tapasztalt nyomkövető és az ügynök együtt próbál a bűnügy végére járni, ám a zárkózott, bizalmatlan helyiek nem segítik az ügy felgöngyölítését. Ráadásul az Egyesült Államok egyik legelszigeteltebb térségében a legtöbb gyilkossági ügyet sosem oldják meg, a legtöbb bűnözőt sosem fogják el. A film igaz történet alapján készült.

Filmelőzetes az alábbi linken:
https://www.youtube.com/watch?v=39d_rn-HsW4

Augusztus 26., 16 óra, ART CINEMA+CAFÉ (Budapest, Erzsébet krt.)
VALAMI AMERIKA 3
A Valami Amerika 3 története szerint, Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. A körülményeket bonyolítja a rendőrség és a két rivális maffiabanda, Baláék és Toniék is.


Augusztus 18-25.
VAKTÚRA Horvátországba

További információ és jegyrendelés:
info@90decibel.org
 vagy 06 20 9588 688

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email