MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 29. szám 2018.05.25.

Views: 48

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Meghívó elnökségi ülésre
2. Érdekképviseleti Híradó (2018. május 18-25.)
3. Távszem információs napok minden megyében
4. Felhívás régi hangfelvételek beküldésére
5. Hangoskönyvtári nyitvatartás
6. Meghívó – Pont az a nap
7. Segédeszközbolt termékajánló – Megérkeztek az új aláírást segítő plasztikkártyák
8. Heti könyvajánló, kerek évfordulók tükrében

Vendégoldal

9. Decathlon – fitnesz edzések látássérült emberek részére
10. Országos amatőr Ki mit Tud, látássérülteknek.

A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz.

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Meghívó elnökségi ülésre

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Elnöksége 2018. május 30-án (szerda) 10:00 órai kezdettel elnökségi ülést tart, melyre Önt tisztelettel meghívom.

Az ülés helye: MVGYOSZ székháza
(1146 Budapest, Hermina út 47.)

Napirendi javaslat:
1. Beszámoló az elnök munkájáról
Előadó: dr. Nagy Sándor elnök
2. Beszámoló a gazdasági vezető munkájáról
Előadó: dr. Verdes Zsuzsanna gazdasági vezető
3. Beszámoló a szakmai vezető munkájáról
Előadó: Angyal Gábor szakmai vezető
4. Elektronikus szavazás megerősítése a MI.Creative Kft. vállalkozási szerződésével kapcsolatban
Előadó: dr. Nagy Sándor elnök
5. Döntés az MVGYOSZ adatvédelmi szabályzatának elfogadásáról
Előadó: dr. Nagy Sándor elnök
6. Döntés az ügyfélszolgálati helyiség és a Távszem projekt helyiségeinek kialakításával kapcsolatos költségek önerőből történő kiegészítéséről
Előadó: dr. Nagy Sándor elnök
7. Tájékoztatás a Távszem projekt aktuális helyzetéről
 Előadó: Gulyás Zsuzsanna projektvezető
8. Bejelentések, vegyes ügyek

Megjelenésére feltétlen számítok.

dr. Nagy Sándor  elnök

***

2. Érdekképviseleti Híradó (2018. május 18-25.)

Az MVGYOSZ a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) keretei között is képviseli a magyar vak és gyengénlátó emberek érdekeit. Ennek megfelelően folyamatos együttműködésben állunk a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) és annak szerződött partnereivel is annak érdekében, hogy a budapesti és a vidékről érkező látássérültek a fővárosi közösségi közlekedést minél akadálymentesebben használhassák. Ezen együttműködés részben a FESZT és a BKK között létrejött megállapodás alapján, részben egyéb projekt jellegű együttműködések révén folyamatos.

2018. május 18-án került sor a FESZT tagszervezetek és a BKK együttműködését értékelő megbeszélésre, melyen a Szövetséget Németh Orsolya és Erhart Péter akadálymentesítési tevékenységekért felelős munkatársak képviselték. A megbeszélésen Albert Judit, a BKK esélyegyenlőségi referense ismertette mindazon tevékenységeket, melyek a FESZT és a BKK együttműködésében valósultak meg az utóbbi években. A 2015-ben létrejött együttműködési megállapodás lehetővé tette érzékenyítő programok szervezését a BKK munkatársai és az érdeklődő közönség számára, ez utóbbi az Európai Mobilitási Hét programja keretében valósult meg több alkalommal is. Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központ (ETIKK) fogyatékos felhasználókból álló tesztcsoportja folyamatosan vizsgálta az újonnan beszerzett járművek akadálymentességét, a fogyatékos személyeket képviselő szervezetek pedig becsatornázták az érintettek észrevételeit, panaszait.

Az egyeztetés résztvevői a beszámolót követően számos területet jelöltek ki, amelyeken a jövőben közösen szeretnének tevékenykedni. Ezek közül talán a legfontosabb a szemléletformálás folytatása mind a járművezetők, biztonsági őrök és jegyellenőrök, mind az ép utastársak körében annak érdekében, hogy a fogyatékos utasok minél kevesebb nehézséggel szembesüljenek, pl. tegyék szabaddá a kerekesszékes utasoknak a számukra kijelölt helyet, megfelelően segítsék a látássérülteket a mozgólépcsők megtalálásánál és ne legyenek kínos pillanatok a kedvezményre jogosító igazolványok ellenőrzésénél sem. Ennek érdekében az együttműködő felek a dolgozók képzésébe szeretnék beépíteni a fogyatékossággal élő személyek igényeivel és a helyes segítségnyújtással kapcsolatos legfontosabb információkat, külön figyelmet fordítva a vállalat vezetőinek szemléletformálására is. Szintén fontos közös feladat az újabb és újabb forgalomba álló járműtípusok akadálymentességi szempontú tesztelése, bejárása, a megállók és egyéb utasforgalmi létesítmények felújítása és akadálymentesítése során zajló folyamatos szakmai egyeztetés, valamint az ügyfél-elégedettség mérése során a hozzáférhetőségi szempontokkal való elégedettség vizsgálata is.

Az MVGYOSZ a fizikai és infókommunikációs akadálymentesítés szakmai sztenderdjeinek kialakítása és a konkrét beruházásokkal kapcsolatos véleménynyilvánítás, tanácsadás területén évek óta tevékenykedik szoros együttműködésben a Rehabilitációs Környezettervező Szakmérnökök és Rehabilitációs Környezettervező Szakemberek Országos Egyesületével (REKORE). A szervezet 2018. évi rendes közgyűlését május 18-án tartotta, melyen a tagság új vezetőséget is választott.

Nagy Lehel, a REKORE frissen megválasztott elnöke programjában kiemelte, hogy még szorosabbra szeretné fűzni az egyesület és a fogyatékos emberek országos érdekvédelmi szervezetei közti viszonyt. Céljai egybevágnak az MVGYOSZ akadálymentesítési területen aktuális tennivalóival és stratégiájával. Ennek keretében többek között tervezzük a Szövetség által már kiadott akadálymentesítési állásfoglalások közös felülvizsgálatát és szükség szerinti megújítását, amire az elmúlt években felhalmozódott gyakorlati tapasztalatok és a felhasználói visszajelzések, szemléletbeli és technológiai fejlődés miatt van szükség. Emellett szakmai fórumok, kerekasztal-beszélgetések keretében szeretnénk fejleszteni a rehabilitációs környezettervező szakmérnökök és szakemberek ismereteit a vak és gyengénlátó emberek speciális igényeivel kapcsolatosan. Ezek során érinteni tervezzük a vezetősávok és figyelmeztető jelzések tervezésének, telepítésének és használatának alapelveit, a vakvezetőkutyával közlekedő látássérültek speciális igényeit, illetve a gyengénlátó emberek nehézségeit és igényeit a vizuális információszerzés és tájékozódás területén. Ezenfelül természetesen tovább működik az MVGYOSZ beruházók és tervezők számára elérhető akadálymentesítési tanácsadás szolgáltatása, melyet szintén a REKORE tagjai közül kiválasztott rehabilitációs környezettervező szakmérnökkel közösen biztosítunk.

Németh Orsolya

***

3. Távszem információs napok minden megyében

Befejezéséhez közeledik a 2018. április-június folyamán megyénként megrendezendő Távszem információs fórumok sorozata.

A rendezvények a látássérültek megyei egyesületeinél, velük közös szervezésben kerülnek megtartásra. Témájuk a Távszem projekt keretében létrejövő online távsegítő szolgáltatás működése, a tesztelésben való részvétel módja, az okos eszközök tartós használatba vételének feltételei, illetve az érdeklődők kérdéseinek megválaszolása. Az információs napokon a projektmenedzsment és a szakmai megvalósítói csapat tagjai ismertetik a projekt tevékenységeit és válaszolnak kérdéseikre.

A sorozat zárásaként az alábbi helyszíneken és időpontokban tartunk információs napokat:

Veszprém – Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. június 5. kedd 13:30
Helyszín: II. sz. Idősek Otthona (8200 Veszprém, Völgyikút utca 2.)

Szekszárd – Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. június 7. csütörtök 13:00
Helyszín: az egyesület székhelye (7100 Szekszárd, Hunyadi utca 4.)

Tatabánya – Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. június 12. kedd 15:00
Helyszín: Jubileum Sportpark-Sportiroda (2800 Tatabánya, Köztársaság útja 3.)

Amennyiben esetleg lemaradt az Ön megyéjében megrendezett tájékoztatóról, szívesen látjuk bármelyik más tagegyesületnél, illetve várjuk kérdéseit a tavszem.mvgyosz@gmail.com e-mail címre!

A részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges, szeretettel várjuk Önöket!

Németh Orsolya
Társadalmi kapcsolatok referense 

***

4. Felhívás régi hangfelvételek beküldésére

Ahogy azt 2018. április 9-én Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke bejelentette, a Szövetséget egy számítógépes zsaroló vírus támadta meg. A vírus hatására az informatikai rendszer megbénult, a levelező rendszer, illetve a hálózat nem működött. Mára sikerült a működést visszaállítani, viszont a dokumentumok és az összegyűjtött hanganyagok elvesztek a vírusnak köszönhetően. Ennek okán ismét Önökhöz fordulunk segítségért. Kérjük Önöket, hogy juttassák el hozzánk a birtokukban lévő, a Szövetséghez, illetve a látássérültekhez kötődő régi hangfelvételeket. A felvételek elérhetőek lesznek az ősszel megnyitásra kerülő „Emlékközpontban”.

A hangfelvételek beküldési szándékát jelezhetik a szervezes@mvgyosz.hu címen 2018. július 1-ig, melyen keresztül Puskás Anettel értekezhetnek a beküldeni kívánt hanganyagokról, és a beküldés módjáról.

Köszönjük előre is segítségüket!
Puskás Anett
szervező

***

5. Hangoskönyvtári nyitvatartás

Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy a Bodor Tibor Hangoskönyvtár 2018. június 5-től (keddtől) június 29-ig az alábbiak szerint várja a kölcsönzőket:
Hétfő: zárva
Kedd: 10.00 – 18.00
Szerda: zárva
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30
Szombat: zárva
Vasárnap: zárva
Június 5 előtt az ügyfélfogadás szünetel.

Az elmúlt hónapokban a korlátozott ügyfélfogadás ügyében tanúsított türelmüket ezúton is köszönjük!

Angyal Gábor

***

6. Meghívó – Pont az a nap

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Játék Világnapja alkalmából megrendezi Pont az a nap! elnevezésű Centenáriumi programját.
A programon a Komáromi Jókai Mór Gimnázium tanulói vesznek részt.

A nap nem kezdődhet másképp, mint a várva várt Pontról Pontra társasjáték névadó pályázatának és a Braille-rejtvény játék nyerteseinek díjazásával, melyre várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

A program menete:
10:30 Köszöntő
Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszönti a vendégeket
10:40 A Pontról Pontra társasjáték elnevezéséért járó díj átadása.
A díjat átadja Bieber Mária, a társasjáték készítője.
10:50 A Braille-rejtvény játék eredményhirdetése, a díjazottak jutalmazása.
A díjat átadja Gergye Imre, a kvíz alkotója.
11:00 A Villa kincsei
Túra a Sipeki-villában, a Szövetség szolgáltatásainak megismerése, bennfentes információk
11:30 Indul a Pont az a nap!
Társasjátékokkal, kvízekkel, ügyességi játékokkal és sok más meglepetéssel találkozhatnak az állomásokon a verseny résztvevői, akik így más szemPont-ból ismerhetik meg a látássérülteket. Azok a versenyzők, akik minden állomáson összegyűjtik a pecsétet, a nap végi sorsoláson is részt vesznek.
14:30 Sorsolás
A minden feladatot teljesítő fiatalok között MVGYOSZ ajándékokat sorsolunk ki.

A rendezvény időpontja:
2018. május 28. 10:30
A rendezvény helyszíne:
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székháza (1146 Budapest, Hermina út 47.)
A rendezvény mindenki számára ingyenes!
A programváltozás jogát fenntartjuk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

A Centenáriumi év fővédnöke: Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke
A Centenáriumi év nagykövetei: Szendy Szilvy és Peller Károly
A Centenáriumi év fő támogatója a Vesper Kft.

Puskás Anett
szervező

***

7. Segédeszközbolt termékajánló – Megérkeztek az új aláírást segítő plasztikkártyák

Új, a szakmai elvárásoknak minden tekintetben megfelelő aláírást segítő plasztikkártyát, közismertebb nevén aláíró keretet hozott forgalomba az MVGYOSZ. A nagyjából bankkártya méretű, fekete színű plasztikkártyán két téglalap alakú kivágást találunk. Attól függően, hogy mekkora helyre kell kézjegyünket elhelyezni, választhatjuk a keskenyebb, rövidebb és a szélesebb, hosszabb kivágott részt. A termék a Márti fantázianevet kapta. Az aláíró keretet két féle, vastagabb és vékonyabb kivitelben lehet megvásárolni Szövetségünk Segédeszközboltjában.

Az aláírás az okmányok, hivatalos dokumentumok azonosítására szolgáló, az ember egyéni, kialakult kézjegye. Ahhoz, hogy látássérültként a megfelelő helyen tudjuk aláírni az adott dokumentumot, feltétlenül szükséges egy, az orientációt segítő eszköz.
A termék ára mindkét változat esetében érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 250 Ft.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet:
12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során, a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor, a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a
rendeles@mvgyosz.hu
 e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

8. Heti könyvajánló, kerek évfordulók tükrében

45 éve elhunyt Gergely Márta író, szerkesztő,
(1913. március 28. – 1973. május 22.)

Lányregény a Braille-könyvtárban.
Gergely Márta: A mi lányunk
(14 kötet)
A regény 1918-19-be vezeti vissza az olvasót. Színhelye egy nagy múltú, jellegzetesen dunántúli város. Itt lakik a könyv ifjú hősnője: a tizenkét éves Jakab Zsófi; nem a Belváros kosaras ablakú, előkelően zárkózott házainak egyikében, hanem kint, a város szélén, a hepehupás Ótemető utcában. De Zsófi azért gyakran megfordul a Belvárosban is, hiszen – szegény proletár kislány létére – az apácákhoz jár polgáriba. Zsófi szépre, jóra sóvárgó lelkét vonzza a gazdagok világa, mely annyival szebbnek, jobbnak tűnik a szemében, mint a magafajta szegények nyomorúságos élete. Azért tanul, hogy egyszer ő is olyan finom és művelt lehessen, mint a gazdagok, s az oltár előtt térdepelve, könnyekkel a szemében könyörög szíve alázatosságáért. Hiszen az a legnagyobb hibája – legalábbis Mater Marcella szerint –, hogy nem elég alázatos! Zsófi azonban hiába igyekszik, hiába tanul, eljön a nap, amikor Mater Marcella sátánnak bélyegzi őt, s kitiltják az iskolából. Nehéz próbatétel ez Zsófi számára. Minek éljen, ha nem tanulhat tovább, ha nem válhat különbbé, mint a többiek? A választ – sok tízezer hasonló sorsú munkásgyerekkel együtt – Jakab Zsófi is a születő Tanácsköztársaság új eszméitől kapja meg. Hogyan ismerkedik meg Jakab Zsófi a szegények igazságával? Hogyan alakul sorsa, mint „munkásiskolásé”? Hogyan válik belőle a mi lányunk, aki a Tanácsköztársaság bukása után is megmarad azon a becsületes úton, melyet egy életen át követhet – erről szól Gergely Márta fordulatos, finom lélekrajzokban gazdag új írása.

“A saját titkát elárulhatja az ember, de a másét jobb, ha megtartja.”
“Minek siránkozni olyanon, amin egyelőre nem segíthet az ember? Majd csak lesz valahogy.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

9. Decathlon – fitnesz edzések látássérült emberek részére

Tisztelt Érdeklődők!

A tavalyi Láthatatlan futás programunk sikerén fel felbuzdulva, munkatársaimmal pár héttel ezelőtt indítottuk el ingyenes fitnesz edzésünket, melynek gyakorlati elemeit úgy állítottuk össze, hogy látássérült emberek igényeit is figyelembe vettük.

Az órákat a Láss Egyesület fitnesz termében tartjuk (Angol utca 38. 14. kerület, Budapest), minden szerdán 18h30 -tól. Az edzéseken általában 8 mozgáskedvelő jelenik meg, látó és látássérült emberek. Az órát Decathlon munkatársaink tartják, egyikük fitnesz oktató végzettséggel is rendelkezik. Az edzések elnevezése onnan ered, hogy a Láthatatlan kiállítás munkatársaival indítottuk el a programot 1 hónappal ezelőtt.

Az eseményre érdemes regisztrálni ezen az oldalon:
https://sportoljma.hu/csoportok/decathlon-sportesemenyek/esemeny/lathatatlan-fitnesz-5-alkalom

Híreinket a facebook eseményünknél is lehet követni:
https://www.facebook.com/events/515427238854216/?ti=cl

Tavalyi Láthatatlan futásunkról készült videó:
https://www.youtube.com/watch?v=XLah8LIC2rk

Üdvözlettel:
Gulyás Marianna
társadalmi felelősségvállalás stratégiai vezető

***

10. Országos amatőr Ki mit Tud, látássérülteknek

Tehetséget érzel magadban, valamilyen előadói műfajban? Zenélsz, énekelsz, táncolsz, vagy esetleg szavalsz? Itt a lehetőség törj ki az ismeretlenségből!

A Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesülete, 2018.09.27-én Egerben, MVGYOSZ 100 éves rendezvény sorozatához csatlakozva.

Következő műfajokban:
Komolyzene, moderntánc, könnyűzene, népdal, néptánc, népzene, társastánc, próza, vers és egyéb.

Jelentkezni 0-tól – 100 éves korig, a mellékelt jelentkezési lapon.
„Jelentkezési lap országos Ki Mit Tud_.doc„
Jelentkezési határidő: 2018. 08. 31.

A szervezők

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email