MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 28. szám 2018.05.18.

Views: 34

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. május 14-18.)
2. Újra jótékonysági est a hangoskönyvekért
3. Braille-rejtvény játék (6. rész)
4. Meghívó – Pont az a nap
5. Távszem információs napok minden megyében
6. Segédeszközbolt termékajánló – Hunóra
7. Heti könyvajánló, kerek évfordulók tükrében

Vendégoldal

8. Az AKKU Egyesület programajánlója
9. Mozdulj! Egyesület – Művészeti Gála – Meghívó
10. A MUNKA NEMESÍT

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. május 14-18.)

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) az elmúlt körülbelül másfél évben fokozott figyelmet fordított a fogyatékos személyek hírközlési és médiaszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésének fejlesztésére. Ennek jegyében először 2017. januárjában tartottak egyeztetést a fogyatékos embereket országos szinten képviselő érdekvédelmi szervezetek részvételével. A szakmai egyeztetés elsődleges célja az érintettek igényeinek, nehézségeinek feltárása és a számukra szükséges segítő szolgáltatások, támogató technológiák, illetve az ezekkel kapcsolatos fejlesztési javaslatok összegyűjtése volt. A megbeszélés során az érdekvédelmi szervezetek képviselői és a hatóság munkatársai közösen vizsgálták meg az érintettek bevonásával, az eszközök, a szolgáltatások és az ügyintézés akadálymentességével, valamint a szabályozással kapcsolatos területeket.

A szakmai egyeztetésen az MVGYOSZ-t dr. Nagy Sándor elnök képviselte. Részt vett továbbá Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kuratóriumi elnöke. A látássérült emberek képviseletében mindketten felhívták a figyelmet azokra a modern technológiákra, melyek a köztudatban többnyire nincsenek jelen, de melyek nagymértékben elősegítik a vak és gyengénlátó személyek önálló médiafogyasztását. Ilyen eszközök például a beszédtámogatással ellátott set-top boxok és okos televíziókészülékek. Hasonlóképpen az egyenlő hozzáférést elősegítő intézkedés az online ügyintézési felületek mindenki számára hozzáférhető kialakítása, valamint a személyes ügyintézés során, pl. a sorszámkiadó automata használatában és az ügyféltérben való tájékozódásban történő segítségnyújtás. Hangsúlyozták a “semmit rólunk nélkülünk” elv gyakorlati alkalmazásának fontosságát, aminek értelmében fontos lenne vak és gyengénlátó, így az egyenlő hozzáférést biztosító rendszereket és eszközöket jól ismerő informatikusok bevonása a fejlesztési tevékenységekbe.

Néhány évvel korábban készült már egy akadálymentességi felmérés a fogyatékos személyek körében, melynek eredményeit szintén ezen az egyeztetésen ismertették. A folyamatos együttműködés jegyében jelenleg egy újabb felmérés zajlik, melynek keretében egy elektronikus kérdőív kitöltésével bárki megoszthatja a hatósággal a médiahasználat és a hírközlési szolgáltatások igénybevétele során szerzett tapasztalatait, nehézségeit és megoldási javaslatait.

Kérjük, Ön is segítse a hatóság munkáját és érdekvédelmi tevékenységünket a fent említett kérdőív kitöltésével, mely az alábbi linken érhető el:
http://nmhh.hu/cikk/194565/Elektronikus_hirkozlesi_akadalymentesseg__konzultacios_dokumentum
A kitöltés végső határideje 2018. május 23. szerda 17 óra.

Németh Orsolya

***

2. Újra jótékonysági est a hangoskönyvekért

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület újra jótékonysági estet szervez a K.V. Art Design és a Merylyn modell stúdióval közösen.

Az Egyesületnél már 50 hangoskönyv elkészült, további 94 vár vágásra és további 266 könyv van felolvasás alatt, így reményeink szerint szeptemberben több mint 100 elkészült könyvet ünnepelhetünk majd!

Szeretettel hívunk és várunk rendezvényünkre, a K.V. Art Design tapintható és látható kiállítására és ékszerbemutatójára, ahol a Merilyn Modell Stúdió modelljei vak és gyengénlátó hölgyekkel együtt mutatják be az ékszereket. Az est hangulatáról csodálatos zenészek és énekesek fognak gondoskodni.

Időpont: 2018. május 23. 18:00 óra
Helyszín: a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Hermina terme, 1146 Budapest, Hermina út 47.

A belépés díjtalan.

Jöjjön el, ha pénzbeli adománnyal vagy a kiállított alkotások megvásárlásával szeretné támogatni, hogy újabb és újabb hangoskönyvek készülhessenek a látássérültek számára!

Az esten fellépnek:
a Merilyn modell stúdió modelljei
Kotta nélkül band

Elfogadta meghívásunkat Dr. Neszmélyi Emil Everest csúcsmászó, teljesítmény sportoló, expedíciós felfedező, aki így mutatja be magát:
Egykori kosárlabdázó vagyok, civilben ügyvéd. 2016-ban másztam meg a Mount Everestet észak felől, a nehezebb tibeti oldalról asztmás tüneteim mellett. Így lehettem az első magyar, akinek ez sikerült.

Út az Everestig
Sokan 2016-ban ismerték meg a nevét, amikor első magyarként a nehezebbik, északi úton jutott fel a Mount Everest 8848 méter magas csúcsára. A londoni olimpia idején bukkant arra a hírre, hogy magyar mászónak még nem sikerült északi oldalról megmászni a Mount Everestet, sőt már 3 magyar halottat is regisztráltak ezen az útvonalon honfitársaink közül. A korábbi kudarcok ellenére elhatározta, hogy felviszi a magyar zászlót az északi oldalról. Fő motivációjává vált, hogy jegyezzék a magyarokat is ebben a különlegesen nehéz műfajban is, szakértők szerint asztmásként palackkal felmászni északról az Everestre nem sokkal könnyebb, mint egészségesen palack nélkül délről. Az expedíciót egy komoly három és fél éves felkészülés előzte meg. Számára ez olyan volt, mintha egy olimpiai felkészülésen vett volna részt, rendszeresen futott, és erőfejlesztő edzéseket is végzett. 2013-ban végigment az El Camino útvonalán, a 800 km-es gyaloglás komoly mentális felkészülést is jelentett az Everest-hez. 2015-ben megmászta Tanzániában az 5885 méteres Kilimandzsárót, ezzel azt tesztelte, hogyan bírja az alacsony légnyomást, az alacsony oxigénszintet, a hegymászást főként teljesítménysportként közelítette meg. Valamint átúszta a Balatont, maratonokat futott.

Előadásában mesél nekünk arról is, neki mit jelentenek a hangoskönyvek. 🙂

Kérjük, hogy részvételi szándékát a btke001@gmail.com
e-mail címen szíveskedjen jelezni.

Részvételi szándékkal kapcsolatos külön igényeket (látássérültség miatt audionarrátor készülék szükségessége, helyszíni odajutásban való segítségnyújtás, stb.) szintén a fenti címen szíveskedjen jelezni.

A programot a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége támogatja.

Várunk mindenkit szeretettel!

A szervezők

***

3. Braille-rejtvény játék (6. rész)

Kedves Olvasóink!

Braille-rejtvény játékunk hatodik, egyben utolsó fordulójához érkezett. Köszönjük az ötödik feladványra beküldött helyes válaszokat!

Az eheti feladvánnyal ismét visszatérünk a klasszikus zenéhez.

A Köchel-jegyzék (németül Köchelverzeichnis) Wolfgang Amadeus Mozart műveinek listája, időrendi sorrendben. Nevét készítőjéről, Ludwig Alois Ferdinand Ritter von Köchelről kapta. A jegyzékben az egyes művek jelölése: K. vagy K.V. és egy szám. Az alábbi mű K. száma feladványunk megfejtése.

Wolfgang Amadeus Mozart (teljes nevén Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) (Salzburg, 1756. január 27. – Bécs, 1791. december 5.) rajongott a színházért, a zenés és prózai darabok iránt egyaránt. Ragyogó drámai érzéke ebből a vonzalomból táplálkozhatott. Egy színpadi kísérőzenét is írt, Tobias Philipp von Gebler: Thamos, Egyiptom királya c. drámájához komponált darabot. A mű bizonyos szempontból A varázsfuvola előfutára.
A számok képezte betű a megfejtés utolsó betűje.

Ne feledjék: a játékban történő részvétel csak akkor érvényes, ha mind a hat feladvány helyes megfejtését a meghirdetéstől számított ötödik napig beküldik, így a játékban már csak azok részvétele érvényes, akik az első öt kérdést helyesen megválaszolták. Az utolsó feladvány megfejtését május 23-áig várjuk az info.mvgyosz@gmail.com e-mail címre. A megfejtést beküldőknek minden esetben visszajelzünk, hogy válaszuk beérkezett!

A mind a hat feladványt helyesen megfejtő és a megfejtésekből összeálló értelmes szót beküldő játékosok között három darab 5000 Ft. értékű vásárlási utalványt sorsolunk ki, mely levásárolható az MVGYOSZ Segédeszközboltjában.

Sorsolás a Centenáriumi Év programsorozat keretében a játék világnapja alkalmából megrendezésre kerülő Pont az a nap című program megnyitóján: 2018. május 28. hétfő 10:30

A játékhoz további tartalmas időtöltést és sok sikert kívánunk!

A hírlevél szerkesztői

***

4. Meghívó – Pont az a nap

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a Játék Világnapja alkalmából megrendezi Pont az a nap! elnevezésű Centenáriumi programját.

A programon a Komáromi Jókai Mór Gimnázium tanulói vesznek részt.

A nap nem kezdődhet másképp, mint a várva várt Pontról Pontra társasjáték névadó pályázatának és a Braille-rejtvény játék nyerteseinek díjazásával, melyre várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

A program menete:
10:30 Köszöntő – Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszönti a vendégeket
10:40 A Pontról Pontra társasjáték elnevezéséért járó díj átadása.
A díjat átadja Bieber Mária, a társasjáték készítője.
10:50 A Braille-rejtvény játék eredményhirdetése, a díjazottak jutalmazása.
A díjat átadja Gergye Imre, a kvíz alkotója.
11:00 A Villa kincsei
Túra a Sipeki-villában, a Szövetség szolgáltatásainak megismerése, bennfentes információk
11:30 Indul a Pont az a nap!
Társasjátékokkal, kvízekkel, ügyességi játékokkal és sok más meglepetéssel találkozhatnak az állomásokon a verseny résztvevői, akik így más szemPont-ból ismerhetik meg a látássérülteket. Azok a versenyzők, akik minden állomáson összegyűjtik a pecsétet, a nap végi sorsoláson is részt vesznek.
14:30 Sorsolás
A minden feladatot teljesítő fiatalok között MVGYOSZ ajándékokat sorsolunk ki.

A rendezvény időpontja:
2018. május 28. 10:30
A rendezvény helyszíne:
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székháza
(1146 Budapest, Hermina út 47.)

A díjátadóra jelentkezéseiket 2018. május 24-ig várjuk a szervezes@mvgyosz.hu mail címen, illetve a +36 30 449 2331-es telefonszámon.

A rendezvény mindenki számára ingyenes!
A programváltozás jogát fenntartjuk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

A Centenáriumi év fővédnöke: Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke
A Centenáriumi év nagykövetei: Szendy Szilvy és Peller Károly
A Centenáriumi év fő támogatója a Vesper Kft.

Puskás Anett
szervező

***

5. Távszem információs napok minden megyében

Befejezéséhez közeledik a 2018. április-június folyamán megyénként megrendezendő Távszem információs fórumok sorozata.
A rendezvények a látássérültek megyei egyesületeinél, velük közös szervezésben kerülnek megtartásra. Témájuk a Távszem projekt keretében létrejövő online távsegítő szolgáltatás működése, a tesztelésben való részvétel módja, az okos eszközök tartós használatba vételének feltételei, illetve az érdeklődők kérdéseinek megválaszolása. Az információs napokon a projektmenedzsment és a szakmai megvalósítói csapat tagjai ismertetik a projekt tevékenységeit és válaszolnak kérdéseikre.
A sorozat zárásaként az alábbi helyszíneken és időpontokban tartunk információs napokat:

Miskolc – Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. május 23. szerda 10:00
Helyszín: az egyesület székháza (3525 Miskolc, Jókai M. utca 18.)

Szekszárd – Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. június 7. csütörtök 13:00
Helyszín: az egyesület székhelye (7100 Szekszárd, Hunyadi utca 4.)

Tatabánya – Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. június 12. kedd 15:00
Helyszín: Jubileum Sportpark-Sportiroda (2800 Tatabánya, Köztársaság útja 3.)

Amennyiben esetleg lemaradt az Ön megyéjében megrendezett tájékoztatóról, szívesen látjuk bármelyik más tagegyesületnél, illetve várjuk kérdéseit a tavszem.mvgyosz@gmail.com e-mail címre!

A részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges, szeretettel várjuk Önöket!

Németh Orsolya
Társadalmi kapcsolatok referense

***

6. Segédeszközbolt termékajánló – Hunóra

Megérkezett Segédeszközboltunkba a Hunóra, a magyarul beszélő karóra.

Az alábbi új terméket ajánlom a kedves olvasó figyelmébe.
Szövetségünk Segédeszközboltjában megvásárolható az első magyarul beszélő karóra.
Az óra jobb oldalán két gombot találunk, melyekkel az alábbi funkciókat érhetjük el:
– idő-és dátumbemondás,
– óránkénti időbemondás,
– óra és dátum beállítása,
– ébresztő funkció.
A különböző beállítási lehetőségekről szóbeli visszajelzést kapunk.
Az óra kijelzője analóg, számlapja fekete, ill. fehér színű. A számok és a mutatók kontrasztos kialakításúak.
A termék férfi, ill. női változatban is kapható. A szíj anyaga mindkét esetben bőr.
Az óra két gombelemmel működik.
A termék ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 11.430 Ft.
Az ár az elemeket tartalmazza.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet:
12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen
(150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a
rendeles@mvgyosz.hu
 e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

7. Heti könyvajánló, kerek évfordulók tükrében

110 éve született Marosán György politikus, emlékiratíró
(1908. május 15 – 1992. december 20.)

Politikáról és történelemről a Braille-könyvtárban.
Marosán György: Az úton végig kell menni
(14 kötet)

„A magyar munkásosztály egységéért folytatott harc nem a felszabadulás után kezdődött, ennek régebbi, történelmi gyökerei vannak. Ez a harc 1919 után, a forradalom bukása után indult, amikor élesen kettévált a munkásmozgalomnak eddig is szövevényes útja. Akkor is voltak szocialisták és kommunisták, akik nem vesztették el kedvüket, akik bíztak abban, hogy ha hosszú és nehéz munka és sok tanulás árán is, egyszer mégis el lehet jutni ahhoz a ponthoz, amikor a munkásosztály szervezetileg, ideológiailag és politikailag egyaránt visszavonhatatlanul eggyé kovácsolódik.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

8. Az AKKU Egyesület programajánlója

Bakfitty – sírásás két részben
Színházi előadás audionarrációval
2018. május 28., 19:30, Stúdió K

A Stúdió K és a k2 Színház Bakfitty című közös előadását az AKKU Egyesület közreműködésével a közönség látás- és hallássérült tagjai számára idén akadálymentesített formában játssza!

Az előadás alatt az audionarrációt vendégeink egy készülék segítségével, fülhallgatón keresztül követhetik. A jegyek és eszközök limitált száma miatt kérjük, részvételi szándékát minél előbb jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
email akadalymenteskultura@gmail.com
telefon +36 30 813 4534

Praktikus információk:
Időpont: 2018. május 28. 19:30
Helyszín: Stúdió K Színház, Budapest, Ráday utca 32.
Megközelíthetőség: 4-6-os villamossal a Corvin negyed megállótól, vagy metróval a Kálvin téri állomástól
Jegyár: látássérült nézők, valamint egy kísérőjük számára 3100 helyett 2500 Ft Ft/fő

Az esemény menete:
18:45 gyülekező a színház ruhatáránál, jegyvásárlás
19:00 színpadbejárás, találkozás a szereplőkkel
19:20 mosdó és büféhasználat, a nézőtéri helyek elfoglalása, az eszközök beüzemelése
19:30 az előadás kezdete

Az előadás hossza 2 óra 30 perc, egy szünettel
A narrációt Pethes Ágnes írta.

Igény esetén a helyszínre való eljutásban segítséget biztosítunk, ez irányú kérését kérjük, mielőbb jelezze felénk!

Színlap
„Ha belegondolsz, hogy eljön az idő, amikor nem beszélnek többé latinul és görögül, csak olyan lehetetlen nyelveken, mint ez a germán. Képzeld el, germán törzsfőnökök, kínaiak meg zuluk ragadják magukhoz a világpolitikát, a műveltségünk és kultúránk legkisebb szilánkja nélkül. Az már biztos, hogy rettenetes napok virradnak ránk. Szó szerint a sötét középkor. Nem szeretnék pesszimistának tűnni, de azt kell mondjam, ezt a mostani katasztrófát az emberiség sohasem fogja kiheverni.”

Szereplők:
ROMULUS: Nagypál Gábor
JULIA: Nyakó Júlia
REA: Pallagi Melitta
ISAURIAI ZÉNÓ: Horváth Szabolcs
MARES: Sipos György
TULLIA ROTUNDA: Homonnai Katalin
PYRAMUS: Borsányi Dániel
ACHILLES/PHYLAX: Domokos Zsolt
AEMILIANUS: Viktor Balázs
SPURIUS TITUS MAMMA: Lovas Dániel
CAESAR RUPF: Spilák Lajos
APOLLONIA/THEODERICH: Piti Emőke
ODOAKER: Rózsa Krisztián

***

9. Mozdulj! Egyesület – Művészeti Gála – Meghívó

Kedves Barátaink!

Szeretnénk Benneteket meghívni 7. Esélyegyenlőségi Művészeti Gálánkra, az Aranytíz Kultúrházba!

2018. június 2-án 15.00 órai kezdettel immáron hetedik alkalommal egy különleges Művészeti Gálára készülünk, az esélyegyenlőség napjának tiszteletére. Szeretnénk bebizonyítani ismét, hogy a művészet segítségével valóban akadálytalanná lehet varázsolni a világot. Ebben az évben is arra törekszünk, hogy több olyan produkció jöhessen létre, amelynek különlegessége abban rejlik, hogy ismert művészeink együtt szerepeljenek fogyatékossággal élő művészeinkkel. Ezen a délutánon több olyan produkciót láthat a közönség, ami valóban ősbemutatónak számít.

Ezen a linken tudtok regisztrálni:
https://goo.gl/forms/7cdcRKdJwxuGLwlE2
A gála időpontja: 2018. június 2. szombat, 15:00 óra
Helyszín: Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színpad (Bp., V. kerület, Arany János utca 10.)

A jegyek megvásárolhatóakelővételben!
Jegyrendelés: mozdulj@hotmail.hu
06/30-9362-798,
06/20-359-6259

A belépőjegy ára: 500 Ft/fő
Fogyatékossággal élő vendégeinknek előzetes bejelentkezés után tiszteletjegyet biztosítunk!

Az est fővédnöke: BLASKÓ BORBÁLA
Az est házigazdái: HARZA MÁRK, KLAJKÓ SZANDRA, KANYÓ ZSOLT
Fellépő díszvendég: RÁK KATI, BARABÁS LŐRINC, HAJNAL JÁNOS

Fellépők: BLASKÓ BENCE, DÓKA ATTILA, ÉZSIÁS LÁSZLÓ, FEIL DÓRA, IVANOVA DANIELA, KLAJKÓ SZANDRA GYERMEK TÁNCCSOPORTJA, MEXDANCE TÁNCCSOPORT, NAPSUGÁR ANNA, PAZZAGLI ÁGNES, RÓZSA DEZSŐ, SZABADOS FANNI, MIKLÓSNÉ SZALAI VERONIKA, SZARKALÁB BANDA, VALAMINT, MEGLEPETÉSVENDÉGEK!

Rendezvényünk bevételéből, a látássérültek Balaton kerülő tandemtúráját támogatjuk!

Várunk Benneteket!

Szeretettel: Tálos Marianna és Móni

***

10. A MUNKA NEMESÍT

Szép napot Neked kedves Olvasó!

Lehetőséget kaptunk a REHABJOB vezetőségétől, hogy cégünket bemutassuk Nektek.
Lehetőség arra, hogy Te is higgy abban, ami Nekem már megadatott, hogy „képességhiányos” Sorstársaimmal együtt találjunk a nyílt munkaerőpiacon olyan munkát, ami egzisztenciálisan és érzelmileg is fejlődést ad a mindennapjainkban.

Ugye mindenhol azt halljuk, csak pozitívan éljük az életünket! S ebbe a gondolatmenetbe az is beletartozik, hogy „Nem adod fel!”, és Te is teszel azért, hogy nyugodtabban, boldogabban éld az életed.

A FAKULTÁS FM Létesítménygazdálkodási Kft., egy lehetőség lehet a Te számodra is. Személyre szabott munkalehetőségeket ajánl Neked.

Ismerj meg és bátran keress fel minket, ha elhivatottságot érzel a munka iránt.
Munkavégzés helyszíne: Budapesten vagy az agglomerációban, függ a munkavállaló lakhelyétől.
Területek: minősített irodaházakban, irodákban.
Munkarend: reggel- este- napközben- 4-6-8 órában.
Munkabér: nettó 700- 750 Ft, + utazási hozzájárulás.
Takarítási feladatok, de az alkalmazkodik a munkavállaló egészségkárosodás mértékéhez, jellegéhez, ezért nemcsak fizikai munka, hanem az üzemeltetést támogató háttér munkálatok ellátása is lehet feladat, pl.: higiénés termékek óránként feltöltése stb.
Háztechnikusi– valamint műszaki, karbantartási feladatok.
Növényápolás és kertészeti.
Adminisztrációs munkák a képzettségtől függően.

Légy Te is a FAKULTÁS FM munkatársa!
Várunk szeretettel!

http://www.fakultasfm.hu/

Bende Irén

***
 
A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email