MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 22. szám 2018.04.16.

Views: 50

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló a 2018. január 31. és a 2018. április 16. között végzett munkáról
2. Holnaptól ismét nyitva lesz az MVGYOSZ Segédeszközboltja és Braille-könyvtára
3. Segédeszközbolt termékajánló – Magyarországon egyedül nálunk vásárolható meg az Auróra fehér bot
4. Felkérés kérdőíves kutatásban való részvételre

Vendégoldal

5. Elektronikus hírközlési akadálymentesség konzultáció

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló a 2018. január 31. és a 2018. április 16. között végzett munkáról

Egyeztettem a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságával, a köztársasági Elnök úr részvételi lehetőségről az április 9-én megtartandó centenáriumi év irodalmi rendezvényén. Sajnos az Elnök úr egyéb elfoglaltsága miatt nem tudta vállalni a felkérést.

Munkatársaim részt vettek a Társadalmi és technológiai innovációk – a fogyatékos emberek teljes körű társadalmi részvétele című V4-es konferencián a Budapesti Kongresszusi Központban. A konferenciát a hazai fogyatékosügyi szakma nagy érdeklődése kísérte. A konferencia célja a V4-es országokban a fogyatékos emberek helyzetének, társadalmi részvételének áttekintése volt a Fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ konvenció tükrében. A konferencia kiemelt témái voltak az intézményi férőhely kiváltás, az új típusú fogyatékosságok, így különösen az autizmus és a pszichoszociális fogyatékosság, a fogyatékos emberek életminősége és társadalmi részvétele, valamint az ezt segítő technológiai innovációk.
A munkatársak a technológiai innovációkkal foglalkozó workshopon vettek részt, ahol Németh Orsolya felszólalásában a mindenki számára hozzáférhető, ugyanakkor életvitelt segítő eszközként szolgáló termékek, pl. okos eszközök térhódítására, beszerzésük támogatásának szükségességére, illetve speciális eszközök helyett a segítő alkalmazások fejlesztési támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet, példaként hozva a Távszem szolgáltatást is.

Megbeszélésen vettem részt a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének irodájában, ahol a közös együttműködés lehetőségeiről tárgyaltunk. A Lions Szövetség vezetősége mellett jelen volt még Füzesi Brigitta, a Cukorbetegek Országos Egyesületének elnöke. Egyetértettünk abban, hogy a látássérülés szempontjából is rendkívül fontos a cukorbetegség megelőzése, megléte esetén kezelése. Ebben együttműködik a három szervezet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztály Vasúti Igazgatási Szerv utasjogi konzultációt tartott „az Európai Parlament és a Tanács vasúti személyszállítást igénybe vevő utasok jogairól és kötelezettségeiről szóló 1371/2007/EK rendelet 24. cikkében előírt segítségnyújtási kötelezettség teljesítésének megvalósulása a gyakorlatban” témában, amelyen munkatársaim is részt vettek.
Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány segítségével véleményeztem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elektronikus hírközlési akadálymentesség érdekében készített konzultációs kérdőívét.

Kivizsgáltam az országgyűlési képviselőválasztás során jelzett hiányosságokat a Braille-szavazólapokkal és a Braille-sablonokkal kapcsolatosan. Ezzel kapcsolatban közleményt tettünk közzé az MVGYOSZ hírlevelében és közvetlenül megválaszoltam a panaszos leveleket.

A Közlekedéstudományi Intézet Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontja, az Egyenlő Biztonság program kapcsán, a következő feladatokat rendelte meg a Szövetségtől:
•Védtelen közlekedői fórumon részvétel
•A látássérült emberek legfontosabb közlekedési problémáinak meghatározása és javaslatok megfogalmazása a megoldásra vonatkozóan
•A látássérült emberek közlekedésbiztonságának javítását célzó mintaprojekt rendezvényen előre meghatározott időpontban való részvétel
•Üzenetek megfogalmazása a társadalom részére a látássérült emberek közlekedésbiztonságának javítása, a problémáikra való érzékenyítés céljából
•Szükség esetén a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. látássérült emberek közlekedésbiztonságával kapcsolatos elkészült anyagainak véleményezése
•A társadalom körében végzendő, látássérült emberek közlekedésével kapcsolatos szakmai felmérés kérdőívének véleményezése.

Az Országos Fogyatékosságügyi Tanács delegáltjaként véleményeztem a KÖFOP 1. prioritásához tartozó KÖFOP-1.2.2-VEKOP-18 azonosítószámú, „Az elektronikus ügyintézést biztosító szervezetek elektronikus ügyintézési térbe való integrálásának támogatása” című standard pályázati felhívás tervezetét. Munkámat segítette Németh Orsolya, Dr. Simon Gergely és Szuhaj Mihály.

Több megbeszélésen vettem részt a látássérült emberek elemi rehabilitációja jogszabályi hátterének elkészítése érdekében. Két jogszabály készül. Egy általános törvényi meghatározás arról, hogy kik tartoznak ebbe a körbe, és hogy mi az elemi rehabilitáció tartalma, továbbá hogy mennyi óraszámban vehetik ezt igénybe az ügyfelek.

Végezetül tájékoztatom a tisztelt elnökséget arról, hogy az MVGYOSZ hírlevelében Németh Orsolya munkatársam hétről-hétre részletesen bemutatja a Szövetség érdekképviseleti munkáját.

dr. Nagy Sándor
elnök

***

2. Holnaptól ismét nyitva lesz az MVGYOSZ Segédeszközboltja és Braille-könyvtára

Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy 2018. április 17-től, vagyis keddtől a megszokott nyitvatartási rend szerint várja vásárlóit szövetségünk Segédeszközboltja, valamint kölcsönzőit a Braille-könyvtár!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Páll Erika és Balog Tamás

***

3. Segédeszközbolt termékajánló – Magyarországon egyedül nálunk vásárolható meg az Auróra fehér bot

Ismét kapható Szövetségünk Segédeszközboltjában a világ egyik legkönnyebb fehér botja. Súlya hossztól függően kicsit több mint 8 dkg. A teleszkópos, rádióantenna szerűen összetolható bot 9 elemből áll. Összecsukva egy kisméretű női táskában, vagy belső zsebben is elfér. Anyaga időtálló, erős, karbon szálas műanyag. A fekete színű markolaton gumis csuklópánt van, melynek használatával megakadályozható a bot elejtése. A termék részét képezi még egy cipzáros bottartó tok is.
Az Auróra fehér bot az alábbi méretekben kapható: 109, 113, 114, 125, 126 és 136 cm.
A termék ára egységesen, hossztól függetlenül mindössze bruttó 8835 Ft.
Segédeszközboltunkban tartalék botvég is kapható 2245 Ft/db áron.
Az árak érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal értendőek.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon lehet.

Benedek Zoltán

***

4. Felkérés kérdőíves kutatásban való részvételre

Kedves Olvasóink!

Egy doktori kérdőíves kutatás támogatása céljából kérjük most a látássérült személyek segítő közreműködését.
A kutatás célcsoportját azok a látássérült, hallássérült és mozgássérült személyek képezik, akik elmúltak 16 évesek.

A kérdőívet megtalálják a következő link alatt: http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/980786416/
A kitöltés határideje: 2018. április 30.

A kérdőív kérdései az általános kérdéseken túl a fogyatékossággal élő felnőttek akadálymentes tanulási lehetőségeit és ezzel összefüggésben a munkavállalást érintő legfontosabb tényezőket vizsgálják.

Miért fontos ez a kutatás?
A kutatás nemcsak problémákat kíván feltárni, hanem a kapott válaszok segítségével támpontokat kíván nyújtani ahhoz, hogy a felnőttképzési rendszer hogyan tudja biztosítani a fogyatékossággal élő felnőttek képzésekhez történő egyenlő esélyű hozzáférését, ezáltal pedig hatékonyabban segíteni a fogyatékossággal élő személyek munkaerő-piaci (re)integrációját.
A kutatás eredményei hozzájárulhatnak a fogyatékossággal élő személyek egész életen át tartó tanulását, képzését biztosító rendszer megalapozásához, szükség esetén jogszabály-módosító javaslat megfogalmazásához.

A kutatásban való részvétel anonim, a vizsgálatból származó adatok csak kutatási célból kerülnek felhasználásra.

Kérjük önöket, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék a felmérés eredményességét.

dr. Nagy Sándor
MVGYOSZ

Németh Orsolya
MVGYOSZ

Hangya Dóra
SINOSZ

***

Vendégoldal

5. Elektronikus hírközlési akadálymentesség konzultáció

Tisztelt Olvasó!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szeretne ebben az évben is aktív szerepet vállalni a fogyatékos emberek számára nyújtott hírközlési szolgáltatások akadálymentesítésének fejlesztésében. A 2017. év végén szervezett nemzetközi konferencián az érintetteket képviselő érdekvédelmi szervezetek, a hírközlési szolgáltatók és az államigazgatási szereplők is egyetértettek abban, hogy az igények minél pontosabb megismerése, illetve a legjobb gyakorlatok áttekintése támaszpontként szolgálhat a speciális szolgáltatások, eszközök személyre szabásában, a fogyatékos emberek támogatásában.

Ezúton szeretnénk felkérni az érintetteket a hazai hírközlési akadálymentesség szintjét feltérképező konzultáció kérdőívének kitöltésére, amely által lehetőség nyílik a jól működő területek pontosabb meghatározására, illetve a fejlesztendő területek körülhatárolására is. Annak érdekében, hogy minél sokszínűbb, több szempontot figyelembe vevő válaszokat kaphassunk.
A kérdőív az alábbi linken tölthető le:
http://nmhh.hu/cikk/194565/Elektronikus_hirkozlesi_akadalymentesseg__konzultacios_dokumentum

A kérdőív megválaszolásával kapcsolatos fontos információk:
• Kérjük, a dokumentumban szereplő kérdésekre a letölthető kérdőívben válaszoljon.
•A kitöltött kérdőívet postai, illetve elektronikus úton is visszaküldheti 2018. május 9-én, 17 óráig.
Amennyiben elektronikus úton szeretné megküldeni válaszait, akkor ezt az accessibility@nmhh.hu e-mail címen teheti meg.
A kitöltött és kinyomtatott kérdőívet postai úton, a konzultáció címének megnevezésével, az alábbi címre küldheti:
„Elektronikus hírközlési akadálymentesség konzultáció”
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75.

Dr. Nagy-István Ildikó
titkárságvezető

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email