MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 23. szám 2018.04.20.

Visits: 38

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. április 16-20.)
2. Távszem információs napok minden megyében
3. Meghívó – 40 éves az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ
4. Marmorstein Berta Csodálatos Élete – Monodráma Rák Kata előadásában
5. Braille-rejtvény játék (2. rész)
6. Segédeszközbolt termékajánló – új kutyás termékek
7. Digitális Braille-olvasósarok nyílt a MVGYOSZ Braille-könyvtárában
8. A jövő kilátásai
9. Heti könyvajánló jeles napok tükrében

Vendégoldal

10. Turisztikai kutatás
11. A 90 decibel audionarrációs programajánlója

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. április 16-20.)

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a „Nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző projekt” keretében piacfeltáró elemzést készít az akadálymentes és szenior turizmus témakörben. A projekt célja, hogy minél alaposabban meg lehessen tervezni az e területeket érintő piacfejlesztő tevékenységek célirányát és tartalmát. A kutatás célja, hogy a döntéshozók megismerjék a szakmai testületek, érdekképviseleti szervezetek, vezető turisztikai szolgáltatók véleményét és álláspontját az akadálymentes turizmusról és arról, hogy milyen elgondolásokat, elvárásokat, igényeket támasztanak ezzel kapcsolatban.

A kutatást végzők megkeresték az MVGYOSZ-t is annak érdekében, hogy a látássérült személyek utazással, kikapcsolódással, turisztikai szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos szokásairól is tájékozódjanak. Az interjú során szóba kerültek a turisztikai célpontok és szolgáltatások akadálymentességével kapcsolatos témakörök, a vak és gyengénlátó vendégek speciális igényei, az akadálymentesítés eszközei és lehetőségei. Az interjú során azokra a kérdésekre is keresik a választ a kutatók, hogy milyen intézkedésekkel, kiegészítő szolgáltatásokkal lehetne javítani a fogyatékos személyek számára a turisztikai szolgáltatások hozzáférhetőségét, illetve hogy milyen kormányzati intézkedések, támogatások segíthetnék elő, hogy minél több fogyatékos állampolgár kapjon kedvet és lehetőséget a turizmusba való bekapcsolódásra. A kutatást végzők gyűjtik az interjú alanyok által megismert jó gyakorlatokat, akadálymentes szolgáltatásokat is. A jelen hírlevél Vendégoldalában Turisztikai kutatás címen közölt felhívásban szereplő kérdőív kitöltésével a fogyatékossággal élő magánszemélyek is segíthetik a munkát.

Az MVGYOSZ részéről én vettem részt az interjún és adtam tájékoztatást a látássérült turisták speciális igényeiről. Elmondtam, hogy a vak és gyengénlátó emberek esetében teljesen mást jelent az akadálymentes turizmus, mint a mozgássérültek számára, hiszen sem akadálymentes szállodai szobára, sem liftre, rámpára vagy a medencébe beemelő szerkezetre nincs szükségünk, míg egy kerekesszékkel közlekedő személy számára ezek alapját jelentik a komfortos és akadálymentes pihenésnek. Ugyanakkor a látássérült vendégek segítséget igényelhetnek a szálláshely megismerésében, a svédasztalos étkezéseknél, audioguide-ra van szükségük egy múzeumi tárlaton és sokan örülünk, ha az étteremben Braille-írásos étlapról választhatjuk ki a fogásokat. Ugyancsak hasznos információt jelentenek egy vak turistának a tapintható köztéri makettek, ha pedig a kerékpár-bérlést biztosító szolgáltatóknál tandembicikli is rendelkezésre áll, az nagy segítség lehet azoknak a családoknak, akik látássérült családtagjukkal együtt indulnak kerékpáros kirándulásra. Fontos, hogy az akadálymentesítés módja mindig a szolgáltatás típusától függ, ugyanakkor alapszabály, hogy a szolgáltató honlapjának meg kell felelnie az egyenlő esélyű hozzáférést meghatározó nemzetközi szabványokban foglalt követelményeknek. Jellemző ugyan, hogy sok fogyatékos vendég kísérővel érkezik a szolgáltatókhoz, azonban arra is fel kell készülni, hogy egy pár mindkét tagja fogyatékos személy, illetve hogy egyes szervezetek kifejezetten fogyatékos személyek csoportja számára szerveznek turisztikai programot. A turisztikai szolgáltatók hozzáállása a tapasztalatok szerint általában pozitív, ami gyakran ellensúlyozza a fogyatékos vendégek igényeivel kapcsolatos szakmai felkészültség hiányát is.

A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontja és az MVGYOSZ között együttműködés jött létre. Ennek előzménye az a kutatás és fórum, melyek az elmúlt hónapokban zajlottak a védtelen közlekedőket, köztük a fogyatékos emberek országos érdekvédelmi szervezeteit is bevonva. A KTI által megvalósított projekt célja a védtelen közlekedői csoportok közlekedésbiztonságának javítása elsősorban az edukáció, vagyis a közlekedésbiztonsági nevelés eszközeivel. Ennek célcsoportját egyrészt maguk a védtelen közlekedők jelentik, másrészt pedig mindenki más, aki az utcai közlekedés során találkozik velük. A védtelen közlekedők csoportjába tartoznak a fogyatékos személyek mellett a gyerekek, az idősek és azok is, akik rossz szociális körülmények között élnek és közlekedésbiztonsági ismereteik hiányosak.

Az együttműködés keretében az MVGYOSZ részt vesz a KTI közlekedésbiztonsággal kapcsolatos rendezvényein, ahol információt nyújt a látássérült személyek közlekedéssel kapcsolatos speciális igényeiről, nehézségeiről, különös tekintettel a helyes segítségnyújtás ismertetésére. Célunk felhívni a figyelmet a látássérült emberek közlekedésbiztonságát veszélyeztető jelenségekre, szituációkra, illetve azokra megoldási javaslatot is kínálni. Részt veszünk továbbá a látássérült emberek közlekedésbiztonságát javító kommunikációs projektekben is a társadalom felé irányuló üzenetek megfogalmazásával és a területre irányuló kutatási anyagok véleményezésébe is bekapcsolódunk.
Németh Orsolya

***

2. Távszem információs napok minden megyében

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Távszem projektről minden megyeszékhelyen információs fórumot rendezünk 2018. április-június folyamán. Az információs napok a látássérültek megyei egyesületeinél, velük közös szervezésben kerülnek megtartásra. Témájuk a Távszem projekt keretében létrejövő online távsegítő szolgáltatás működése, a tesztelésben való részvétel módja, az okos eszközök tartós használatbavételének feltételei, illetve az érdeklődők kérdéseinek megválaszolása. Az információs napokon a projektmenedzsment és a szakmai megvalósítói csapat tagjai ismertetik a projekt tevékenységeit és válaszolnak kérdéseikre.

Az elmúlt napokban Távszem információs rendezvényt tartottunk Budapesten a Hermina Egyesületnél, valamint Győrben, Egerben, Békéscsabán és Kecskeméten.

A következő időszakban az alábbi helyszíneken és időpontokban tartunk információs napokat:

Székesfehérvár – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete
Időpont: 2018. április 21. szombat 10 óra
Helyszín: Királykút Emlékház (8000 Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán  u.25.)

Szeged – Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. április 21. szombat 9:30
Helyszín: Szent- Györgyi Albert Agora (6722 Szeged, Gogol u. 32.)

Pécs – Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. április 23. hétfő 9:30
Helyszín: az egyesület székháza (7623 Pécs, Móricz Zsigmond utca 8.)

Kaposvár – Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. április 23. hétfő 12:00
Helyszín: Agóra Művelődési Ház (7400 Kaposvár, Csokonai utca 1.)

Salgótarján – Vakok és Gyengénlátók Nógrád Megyei Egyesülete
Időpont: 2018. április 26. csütörtök 10:00
Helyszín: József Attila Művelődési és Konferencia Központ (3100 Salgótarján, Főtér 5.)

Budapest – Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete
Időpont: 2018. május 4. péntek 12:00
Helyszín: Vakok Általános Iskolája, Nádor Terem (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.)

A későbbi információs napok időpontját és helyszínét is hamarosan közzétesszük.

A részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges, szeretettel várjuk Önöket!

Németh Orsolya
Társadalmi kapcsolatok referense

***

3. Meghívó – 40 éves az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ

100 éves a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
40 éves az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ

Ez a nap a HÁLÁRÓL szól…
Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, amiért fennállásunk óta támogatták munkánkat, hozzájárulva ahhoz, hogy látássérült emberek igazi „látótársat” kapjanak.
Hálánk jeléül szeretnénk egy csoportképet készíteni, melyhez várjuk legalább 100 jelenlegi és régi vakvezetőkutyával közlekedő gazda, kölyöknevelő, kiképző,
támogató jelentkezését.

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves Családját 2018. április 28-án 10 órai kezdettel tartandó rendezvényünkre

Program:
10.00 – Megnyitó:
– Dr. Nagy Sándor elnök (MVGYOSZ)
– Schiff Mónika központvezető (MVGYOSZ-VKK)
– DORKO márka képviselője
10.15 – Regenerálódó részleg átadása műtéten átesett vakvezetőkutyák részére – Dr. Szilágyi Zoltán állatorvos
10.30 – Vakvezetőkutya kiképzők bemutatója és tájékoztatója (Renkó Zsuzsanna kiképző)
11.00 – „Megmutatjuk a világnak!” Élő vakvezető kutyás bemutató már dolgozó gazdákkal és vakvezetőkutyákkal – (Angyal Gábor MVGYOSZ szakmai vezető)
12.00 – Kennel látogatás
12.30 – Közös fénykép készítése – Kasza Károly (drón)
BÜFÉ – ebéd
13.30 – „Kölyöknevelési Program bemutatása – avagy vakon születéstől a vakvezetésig” (Rózsa Kata programvezető)
13.45 – „Kiképzési Program bemutatása – Hogyan tanulnak a vakvezetőkutyák? (Németh Ágnes kiképző)
14.00 – Zenés program: Rendezvényünket megtisztelik jelenlétükkel Szendi Szilvi és Peller Károly a Centenáriumi Év nagykövetei is, akik zenés műsorral
kedveskednek a megjelent gazdiknak és kutyáknak.

A program ideje alatt a Beurer Medical Hungary Kft. szeretettel várja ingyenes egészségügyi mérésre az érdeklődőket.

Egyéb:
MVGYOSZ sátor – eszközbemutató
DORKO sátor – Loyalty is Royalty kampány kitelepülése
Vesper Kft. /GUIDE kesztyűk magyarországi forgalmazója/ támogatása
Beurer Medical Hungary Kft.
A Centenáriumi év fővédnöke: Áder János, Magyarország Köztársasági elnöke

Helyszín:
MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ
1212, Bp. Dunadűlő út 206883 hrsz. (Hollandi út 1-el szemben)
Parkolási lehetőség: területen belül

További információ: Schiff Mónika központvezető 06301954313

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
Schiff Mónika
a Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetője

***

4. Marmorstein Berta Csodálatos Élete – Monodráma Rák Kata előadásában

A darabról:
A történetet RÁK KATA meséli el. A mosolygós- könnyes mese a 20. századdal egyidős asszony kalandjaival kalauzol a ferencjóskás kortól, az első világháború évein, a Horthy- korszakon át a II. világháború és az azt követő évek zűrzavarain át a megbékélésig. Nevetés, elképedés, nagy érzelmek mellett felsejlik nagyszüleink, dédszüleink mindennapi életén túl a múlt század történelme. Szerelem és háború, üldöztetés és üzletelés, egy mindig magára találó változatos élet fordulatai.

Az előadás helyszíne: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, 1146 Budapest, Hermina út 47.
Az előadás ideje: 2018. május 10. 15:00

Belépő: 1000 Ft
Az előadásra jegyet venni elővételben lehetséges. Jegyvásárlási igényükkel, illetve esetleges kérdéseikkel keressenek a +36 30 4492331 telefonszámon.
Emellett az érdeklődők jegyeket a Vakvezető kutyák Világnapja programunk helyszínén (MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ /1212, Bp. Dunadűlő út 206883 hrsz, Hollandi út 1-gyel szemben) is vásárolhatnak 2018. április 28-án.

Várunk Szeretettel Minden Kedves Érdeklődőt!
A programváltozás jogát fenntartjuk.

A Centenáriumi Év Fővédnöke: Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke
A Centenáriumi Év Nagykövetei: Szendy Szilvy és Peller Károly, Színművészek
A Centenáriumi Év Főtámogatója: a Vesper Kft.

Puskás Anett
rendezvényszervező

***

5. Braille-rejtvény játék (2. rész)

Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy Braille-rejtvény játékunk iránt nagy az érdeklődés! Köszönjük az első feladványra beküldött helyes válaszokat!

És máris itt a folytatás! A klasszikus zenei kérdés után ezúttal egy irodalmi feladványra várjuk a helyes megfejtéseket:

„A hévmérő egyszerre alásüllyedt, s január hatodikán azt a hírt hozták a lapok, hogy az Adriai-tenger befagyott, miként ember emlékezetére csak kétszer: ?-ben és 1709-ben. A légsúlymérő a legalsó fokok között járt folyvást, de azért se zivatar, se szél, se eső nem mutatkozott semmi részén a földnek. „
Írja Jókai Mór: A jövő század regénye című könyvében. Melyik a keresett másik évszám? Ez a szám adja ki a végső megfejtés második betűjét.

Ne feledjék: a játékban történő részvétel csak akkor érvényes, ha mind a hat feladvány megfejtését a meghirdetéstől számított ötödik napig beküldik, így a játékban mostantól csak azok részvétele érvényes, akik az első kérdést április 18-áig helyesen megválaszolták.
Az aktuális feladvány megfejtését április 25-éig várjuk az info.mvgyosz@gmail.com e-mail címre. A megfejtést beküldőknek minden esetben visszajelzünk, hogy válaszuk beérkezett!

A játékhoz tartalmas időtöltést és sok sikert kívánunk!

A hírlevél munkatársai

***

6. Segédeszközbolt termékajánló – új kutyás termékek

Gazdik Figyelem!
Új kutyás termékek érkeztek Segédeszközboltunkba

Újra a megszokott nyitvatartási rend szerint várja vásárlóit szövetségünk Segédeszközboltja. Az alábbi termékeket ajánlom a kedves olvasó figyelmébe, ha le szeretné cserélni kedvenc négylábú társa régi, ütött-kopott eszközeit, ha védeni szeretné tappancsait a téli sós, latyakos útfelületektől, ha bundáját megfelelően szeretné gondozni, ha meg szeretné jutalmazni egy-egy jól elvégzett feladat után, vagy ha esetleg valamilyen játékkal szeretné meglepni.

– gumis aljú, rozsdamentes acél etető- és itatótálak,
– gyors evést lassító műanyag tál (a tál belsejéből kiemelkedő hengerek és vonalak meggátolják, hogy a kutyák behabzsolják az ételt),
– sűrű fogazatú (furmináló) és kézre húzható, szilikon fogazatú (simogatós) kefék,
– jutalomfalat tartók,
– fogápoló csont készítmények és szárított bőrök,
– ürüléktartó zacskó és zsák,
– minőségi, esztétikus nyakörvek és pórázok,
– kutyacipők,forró aszfaltra és sózott, apró kaviccsal felszórt utakhoz,
– tartós, erős gumiból készült minőségi kutyajátékok apportozáshoz, húzós erőjátékhoz és rágcsáláshoz.

Az árakról és a készleten lévő termékekről kérem, érdeklődjön Balog Tamásnál a Segédeszközbolt telefonszámán: 06-1/384-84-40, mellék: 110.

Benedek Zoltán

***

7. Digitális Braille-olvasósarok nyílt a MVGYOSZ Braille-könyvtárában

A Braille-kultúra megőrzése, a Braille-írás-olvasás elsajátításának és gyakorlásának támogatása a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kiemelt feladata.

A Braille-könyvek előállítása mellett, azt kiegészítendő, a könyvtárban új szolgáltatást vezettünk be. Ugyanis a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudjuk lehetővé tenni, hogy a Braille-könyvek iránt érdeklődők a könyvesboltok kínálatában újonnan megjelenő könyvek széles választékához rövid időn belül Braille-nyomtatásban hozzáférjenek. Ezért azon olvasók számára, akik minél előbb szeretnék a frissen megjelent és digitális formában elérhetővé vált irodalmi műveket pontírásban olvasni, Budapest Zugló Önkormányzata Szociális Bizottsága támogatásából, egy digitális Braille-olvasósarkot alakítottunk ki a Szövetség Braille-könyvtárában.

A Focus 80 cellás Braille-sort, a pályázat segítségével, kedvezményesen vásároltuk meg az „Informatika a látássérültekért” Alapítványtól. Ennek az eszköznek a segítségével kényelmesen, egyszerűen, és ami rendkívül fontos, Braille-írásban válik elérhetővé az interneten hozzáférhető sok ezer elektronikus könyv.

Az új szolgáltatás iránt érdeklődőket is szeretettel várja Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

Köszönjük Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának a Braille-könyvtár olvasótermi szolgáltatásának elindításához nyújtott támogatását és az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány segítségét, együttműködését.

Nagy-Virág Krisztina

***

8. A jövő kilátásai

Ahogy a Vakok Világa 2017. október 9-i számában is megjelent elnöki beszámolóban (június 13- szeptember 14. időszak) tudattuk az olvasókkal, elindult egy új projekt dr. Csocsán Emmy kezdeményezésére, melyben a Szövetség együttműködik a középiskolás tanulók tanulás-tanítási helyzetének felmérése és a „jó gyakorlat” elemzése alapján a feltételek javítását szolgáló javaslatok kidolgozása érdekében. A projekt A jövő kilátásai nevet viseli.

A Projektet koordináló munkabizottság vezetője dr. Nagy Sándor, a MVGYOSZ elnöke, munkatársai: dr. Csocsán Emmy gyógypedagógus, egyetemi tanár, Kuminka Györgyné gyógypedagógus, történelem és orosz szakos tanár, Puskás Anett érdekképviseleti előadó és ifjúsági referens, MVGYOSZ.

A Projekt vállalt feladatai:
A célcsoporttal foglalkozó intézmények, az érintett látássérült fiatalok, családtagjaik, tanáraik felkeresése és felkérésük az együttműködésre.
A munkamódszerek kidolgozása.
Célzott adatgyűjtés, az adatok kiértékelése.
A pozitív és negatív gyakorlat és kihatásaik elemzése.
A hazai és nemzetközi „jógyakorlat” alapján a tanulás-tanítás feltételeinek javítását szolgáló javaslatok kidolgozása.
Disszemináció, a tudás-megosztása. A projekt lezárásakor a “jógyakorlatokat” kiadványban jelentetjük meg.

Az elmúlt hónapok történései:
Adatbázist generáltunk a témában érdekelt intézményekről.
Több intézménnyel felvettük a kapcsolatot.
A szegregált intézményekben elkezdtük az interjúk készítését azok munkatársaival.
Több Egyesülettel felvettük a kapcsolatot, akik jelezték támogatási szándékukat.

A következőekben középiskolák vezetőségével és munkatársaival fogunk kapcsolatot teremteni.

Ha szeretnék Önök is ötleteikkel, tapasztalataikkal támogatni a projektet, s ezáltal elősegíteni a látássérült fiatalok tanulási-tanítási helyzetének javítását, Puskás Anett fogadja jelentkezésüket info.mvgyosz@gmail.com mail címen.

Puskás Anett
projekt munkatárs

***

9. Heti könyvajánló jeles napok tükrében

április 22. – a Föld napja
A természet történetéről a Braille-könyvtárban
Attenborough, David, Sir: Élet a Földön
(6 kötet)

Előszó (részlet)
A BBC televíziós sorozatához hasonlóan, amelyen alapul, a kötet nem hagyományos természetrajzot nyújt, hanem inkább a természet történetét kísérli meg bemutatni. Az élet egész színes kavalkádját felvonultatja, lehetőleg a ma élő állatokra és növényekre építve, s drámájának szereplőit a mai földi élet teljes skálájából válogatva eleveníti meg színpadán 3500 millió év történetét.  David Attenborough mind a könyvvel, mind a televíziós sorozattal világsikert aratott. A kötet maradandó emléket állít az egyik legnagyratörőbb vállalkozásnak az angol televíziózás egész történetében, s egyben alapvető bevezetés a természet világának megismeréséhez.

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

10. Turisztikai kutatás

Tisztelt Érdeklődők!

Hosszú időre visszanyúló kiváló szakmai együttműködésünk részeként a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. szervezésében, főosztályunk szakmai támogatásával kutatás készül a fogyatékos személyek turisztikai célú utazási szokásairól. A kutatás elsődleges célja, hogy az adatok és tapasztalatok alapján a turisztikai szolgáltatások kínálata és minősége jobban igazodjon a fogyatékos személyek igényeihez és elvárásaihoz.

A felmérés online technológiával történik, a kérdőívet a válaszadók interneten keresztül tölthetik ki, az alább megadott linkre történő kattintást követően.
https://cloud.capitris.hu/psyma/survey/TURISZTIKA?uid=ELES

Kulcsfontosságú, hogy minél több fogyatékos személy kitöltse a kérdőívet! Elsősorban a gazdaságilag aktív, 15-65 éves korosztály véleményére lennénk kíváncsiak, de a kérdőívet természetesen bármely érintett fogyatékos személy kitöltheti. Az online kérdőív kitöltése kb. 20 percet vesz igénybe. A kitöltési határidő: 2018. április 23. 23 óra 59 perc.

A kutatók a válaszokat összesítve, statisztikai jelleggel, anonim módon dolgozzák fel, és a gyűjtött információkat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló CXII. törvény vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően kezelik.

Üdvözlettel:
dr. Juhász Péter
főosztályvezető
Emberi Erőforrások Minisztériuma

***

11. A 90 decibel audionarrációs programajánlója

Kedves Színházbarátok!

Az alábbi közelgő programokra szeretnénk felhívni a színházat és mozit kedvelők figyelmét.

Április 22., 19 óra, Váci Dunakanyar Színház
Olt Tamás: Megadom magam
Jegyár: 1.450.-Ft
Látássérülteknek narrált, hallássérülteknek jelnyelven tolmácsolt előadás

A Váci Dunakanyar Színház nagysikerű darabja egy zenés történet, amely különleges utazásra hívja a nézőket. A két főhős, Bence és Hella egymással és egymásért vívott küzdelmét, hol tépelődő, hol pedig idilli viszonyát bravúros jelenetépítésben, az emlékezés és a feledés párbeszédében kísérhetjük végig. A történet lét és nemlét elmosódott határán mesél a lelket felőrlő múltról, amelyre megoldásként egyedül a szerelem és a művészet gyógyító ereje szolgál.

A felcsendülő jól ismert Quimby-slágerek magukkal ragadják a nézőt, az előadás pedig hűen tükrözi a dalok varázslatos szövegvilágát, játékos és fájdalmasan szép tónusait.

Április 29., 11 óra, Erkel Színház
Verdi: Az álarcosbál (opera 3 felvonásban)
Jegyár: 1.200.-Ft
Látássérülteknek páros narrációval, hallássérülteknek felirattal bemutatott előadás

Az álarcosbál– a szerző eredeti szándékának megfelelően – III. Gusztáv svéd király történeteként látható az Opera repertoárján a fiatal versenygyőztes olasz rendező, Fabio Ceresa értelmezésében.

Május 1., 16 óra, Rózsavölgyi Szalon
Neil LaBlute: Valami csajok
Jegyár: 1.100.-Ft
Látássérülteknek narrált előadás

Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle. Magyar nyelven játszották Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron. Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban látható először. Az előadás különlegessége lesz, hogy a komédia négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játssza.

Egy középkorú férfi nősülni készül, s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit. Valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi), de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála, egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén… Szórakoztató előadás, ha az összes nőt ugyanaz a színésznő játssza – bravúrszerep!

Május 6., 15 óra, Kecskeméti Katona József Színház
Molnár Ferenc: A testőr (vígjáték)
Jegyár: 1.100.-Ft
Látássérülteknek narrált előadás

Molnár Ferenc a színpadon színházat csinál.“ – írja Ignotus korabeli kritikájában A testőrről. Olyan ügyesen, olyan játszi könnyedséggel hiteti el a nézőkkel, hogy bizony van olyan, hogy egy feleség nem ismeri meg a férjét, csak azért, mert az álruhát hord, ahogy a darabbeli színész és színésznő hitetik el egymással, hogy lehetnek boldogok. És ha mi elhisszük, hogy lehetnek boldogok, akkor azok is lesznek! A maguk furcsa, bolondos, molnárferenci módján szeretik egymást, és ha már megcsalásra kerül a sor, akkor is gondoskodnak arról, hogy egymással csalják meg egymást… csak még előtte: legyen bonyodalom! Legyen igazi színház!

Május 27., 15 óra, Kaposvári Csiky Gergely Színház
Goldoni: A chioggiai csetepaté (vígjáték)
Jegyár: kérjük, érdeklődjön!
Látássérülteknek narrált előadás

A történet szerint egy Velence melletti kis halászfalu terecskéjén csipkeverő lányok-asszonyok ugranak egymásnak, majd a férfiak is bekapcsolódnak a veszekedésbe.
Elég egyetlen szelet sült tök, és rögvest fellángol a mindent és mindenkit elsöprő csetepaté. Szitkok – no meg egyéb dolgok – repkednek egymás felé, mire a kibogozhatatlannak tűnő jogi és szerelmi perpatvar behálózza egész Chioggiát. Vajon sikerül-e a jegyzőnek – Goldoninak – elcsitítani a kedélyeket, és kibékíteni a szerelmeseket?

Harsány komédiáiból bölcs nagyvonalúság és érzékeny őszinteség sugárzik, mégpedig egyszerűen azért, mert Goldoni nemcsak ismeri és érti, hanem – ami a legfontosabb! – feltétel nélkül szereti egyszerű és gyarló, de pont ezek miatt végtelenül emberi szereplőit.

Az előadásban Vivaldi, Bellini és Händel dallamai csendülnek fel.

Június 23., 11 óra, Erkel Színház
Sir Elton John/Lee Hall: Billy Elliot (musical)
Jegyár: 1.300.-Ft
Látássérülteknek narrált, hallássérülteknek feliratozott előadás

A 11 éves Billy Elliot egy ilyen kisvárosban él. Apja és bátyja a sztrájkolók közt harcol a jobb megélhetésért, édesanyja meghalt. A fiú a családi hagyományt folytatva bokszedzésre jár, de nem való neki az erőszakos sport. Egy nap véletlenül tanúja lesz a lányok balett órájának és elvarázsolja a tánc.
Vajon egy kisfiú művészi tehetsége össze tudja-e hozni a családot és a város közösségét? Sikerül-e Billynek megvalósítani az álmait?

További információ és jegyrendelés:
info@90decibel.org
 vagy 06 20 9588 688

***

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email