MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 19. szám 2018.03.29.

Visits: 25

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Húsvéti jókívánság
2. Érdekképviseleti híradó
3. 2018 áprilisában is megjelenik a Vakok Világa
4. Szünetelnek a Szövetség szolgáltatásai

Vendégoldal

5. Hangélmény

 1. Szakdolgozati kérdőív látássérülteknek A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz.

  ***

  Az MVGYOSZ hírei, közleményei

  1. Húsvéti jókívánság

  Meghittség, boldogság, áldás és béke, legyen a családod örökös vendége.
  Boldog húsvéti ünnepeket kívánok Bíró András: Ez a húsvét című versével, az MVGYOSZ dolgozói nevében:

  Dr. Nagy Sándor
  elnök

  Bíró András: Ez a húsvét

  Ez a húsvét olyan ünnep,
  fák, virágok megzsendülnek,
  mintha húznák-vonnák őket,
  oly sebesen, gyorsan nőnek.

  Ez a húsvét olyan ünnep,
  fiatalok megszédülnek,
  összebújnak, sugdolóznak,
  szavakból szép jövőt fonnak.

  Ez a húsvét olyan ünnep,
  Szelek, vizek megperdülnek,
  Hol a napfény, hol a zápor
  Nyes nagyobb részt a határból.

  Ez a húsvét olyan ünnep,
  Sírás és bánat, elülnek.
  Minden örül, hogy létezhet,
  Hogy nagy lélegzetet vehet.

  Ez a húsvét olyan ünnep,
  Bocsánata van a bűnnek
  Fönt a hegyen az a Kereszt
  Új élet útjára ereszt.

  A tél szennyét mind lemosva
  Készülődünk a holnapra,
  A pünkösdre, szép pünkösdre,
  Lángos csodák jövésére.

  Szirmos jövőnk féltve, óva
  Készülődünk még nagyobbra,
  El nem érhető csodára:
  Örökös harmóniára.

  ***

  2. Érdekképviseleti híradó

  Fogyatékosügyi konferenciát rendeztek a V4-es országok részvételével Budapesten

  2018. március 13-án és 14-én az MVGYOSZ munkatársai részt vettek a TÁRSADALMI ÉS TECHNOLÓGIAI INNOVÁCIÓK – A FOGYATÉKOS EMBEREK TELJES KÖRŰ TÁRSADALMI RÉSZVÉTELE című V4-es konferencián a Budapesti Kongresszusi Központban. A rendezvény apropóját a húszéves 1998. évi XXVI. törvénnyel kapcsolatos programsorozat adta. A konferenciát a hazai fogyatékosügyi szakma nagy érdeklődése kísérte, még az első nap délutánján és a második napon is szép számban voltak jelen a résztvevők. Külföldi vendég sajnos nem volt túl sok, látássérültekkel például csak Szlovákiából találkoztunk.

  A konferencia célja a V4-es országokban a fogyatékos emberek helyzetének, társadalmi részvételének áttekintése volt a Fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ konvenció tükrében. A konferencia kiemelt témái voltak az intézményi férőhely kiváltás, az új típusú fogyatékosságok, így különösen az autizmus és a pszichoszociális fogyatékosság, a fogyatékos emberek életminősége és társadalmi részvétele, valamint az ezt segítő technológiai innovációk. Az első nap délutánján zajló négy workshop és a második nap programját záró kerekasztal beszélgetés is ezt a négy témát járta körül.

  A V4-es országokból érkezett szakemberek és politikai vezetők is bemutatták a fogyatékos emberek helyzetét, bár leginkább Lengyelországra kaptunk rálátást. Kiderült, hogy a V4-es országokban kisebb-nagyobb különbségekkel és időbeli eltérésekkel ugyanazok a feladatok állnak a döntéshozók és az érdekvédők előtt, illetve hasonló problémákkal és nehézségekkel küzdenek, ami a közös szocialista örökségnek is betudható.

  A cseh résztvevőktől egy az EU több országára kiterjedő életminőség kutatásból képet kaptunk a nyugati országok helyzetéről is. Ők elsősorban azt vizsgálták, hogy a fogyatékos emberek egy-egy országban mennyire dönthetnek szabadon arról, hogy hol és kikkel élnek, illetve hogy kiktől és milyen segítő szolgáltatásokat vesznek igénybe. Nem meglepő módon még mindig a skandináv államokban a legjobb a helyzet, ugyanakkor itt is megfigyelhető az a terjedő nyugat-európai jelenség, amit visszaintézményesülésnek neveznek, vagyis amikor a korábban kizárólag a lakóhelyen, közösségi szolgáltatások formájában igénybe vehető segítség ismét visszaáramlik az intézményesebb, központosítottabb formákba. Emellett ismét ráláthattunk arra, hogy Nyugaton sincs minden a legnagyobb rendben, pl. egy nagy-britanniai válaszadó elmondása szerint az intézményben, ahol ő él,már délután négykor lefektetik az ellátottakat, mert csak így áll rendelkezésre személyzet.

  Ollé Attila nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársammal a technológiai innovációkkal foglalkozó workshopon vettünk részt, ahol többek között bemutatásra került egy okos kerekesszék vezérlőket fejlesztő magyar cég, akik súlyosan mozgássérült, négyvégtag-bénult, gyakran csak minimális fejmozgást produkálni képes személyeknek készítenek könnyen használható és ezáltal az életminőségüket jelentősen javító berendezéseket.

  A workshopon számos témát vitattak meg a résztvevők a segédeszközökhöz való hozzáféréstől az új fejlesztések elterjesztésének nehézségéiig. Sajnos külföldi jó példát vagy kifejezetten a látássérült személyekkel kapcsolatos érdekességet nem nagyon hallottunk. Felszólalásomban a mindenki számára hozzáférhető, ugyanakkor életvitelt segítő eszközként szolgáló termékek, pl. okos eszközök fontosságára, beszerzésük támogatásának szükségességére, illetve speciális eszközök helyett a segítő alkalmazások fejlesztési támogatásának fontosságára hívtam fel a figyelmet, példaként hozva a Távszem szolgáltatást is.

  A konferencia második napján a bulgáriai helyzetbe is kaptunk egy kis betekintést, ahol nagy intenzitással zajlik jelenleg az intézmények kitagolása, ám ez az elhangzottak alapján elsősorban a gyermekvédelem és az idősellátás rendszerét érinti, konkrétan a fogyatékos emberek intézményeinek kiváltásáról kevés szó esett. Az EDF jelenlegi alelnöke ismertette a szervezet következő időszakra vonatkozó stratégiáját, amiben nem észlelhető túl nagy előrelépés a korábbi évek EU-s fogyatékosügyi politikák tematikájához képest: még mindig vezető téma az európai fogyatékossági kártya bevezetése, amivel már 2011-ben is foglalkoztak, a fogyatékos nők és gyermekek helyzetének javítása, valamint az újabb fogyatékossági csoportok helyzetének feltárása és javítása.

  A konferencia konklúziója összességében, hogy a V4-ek társadalmilag és történelmileg rendkívül hasonló helyzetű országok, ahol így értelemszerűen a fogyatékos emberek helyzete és életminősége, nehézségei is sok mindenben megegyeznek. Fontos lenne ezért komolyabban venni a V4-ek közti együttműködést sok más mellett ezen a területen is, mert különféle jó gyakorlatok minden országban vannak, ezeket célszerű megosztani egymással és átvenni egymástól. A másik fontos konklúzió, hogy az ENSZ egyezmény megvalósításában mindenhol komoly elmaradások vannak. Stratégiák a legtöbb országban és területre készültek és ezek igen hangzatosak, ugyanakkor a megvalósítás nem halad az elvárt ütemben. Érdekesség, hogy Lengyelország 2012-ben ratifikálta az ENSZ egyezményt, a fakultatív jegyzőkönyvet azonban a mai napig sem, ennek ellenére nem volt érzékelhető,hogy a megvalósításban sokkal hátrébb tartanának, mint mi. Remélhetjük tehát, hogy az együttműködésnek lesz ennél konkrétabb folytatása is!

  Németh Orsolya

  ***

  3. 2018 áprilisában is megjelenik a Vakok Világa

  Köszönjük, hogy előfizetett újságunkra!

  *

  Házunk tájáról
  Ismét összeült az EET, ahol az alábbi témák merültek fel: költségvetési támogatással kapcsolatos hiányosságok, egységes tagnyilvántartó bevezetése és tájékoztatás a szövetség Centenáriumi évének programjairól. Tájékoztatás a Távszem projekt aktuális helyzetéről, valamint az S.O.S. Központ Kft. segélyhívó rendszerének bemutatása.
  Olvashatják a vezetőség aktuális beszámolóit, valamint tudósítást az elnökségi ülésről. Témák az ülésről: májusban bemutatják az új Braille-abc-s könyvet, új iratkezelési szabályzata van a szövetségnek, valamint tényleges döntés született az új tagnyilvántartó bevezetéséről.

  *

  Nyelvünk csodái, irodalmunk szépségei
  Ismerjük meg Ézsiás László költő, előadóművész életét és munkásságát, verseit.
  Közeledik a Vakvezető kutyák világnapja. Ki az a Fergus?

  *

  Sportos élet, egészség!
  Fussunk föld alatt és föld felett!
  Bemutatjuk Németh Orsi jóvoltából a Suhanj Alapítványt, és parasportolóink eredményeit.

  *

  Első a család
  Folytatjuk Hummel Kornélról szóló cikkünket.
  Összefoglaló dr. Török Szilveszter természetgyógyász életéről.

  *

  Régi világunk lapjai
  Ismét saját oldalainkat lapoztuk fel, mi történt 1984-ben.

  *

  Tuti tippek, rövid hírek
  Tájékoztatás az M3-as metró felújításáról.
  Együttműködés a veszprémi és pécsi állatkertekkel.
  Hogyan segít a Magvető Kiadó a látássérülteknek.
  Olvasósarok nyílik a Braille-könyvtárban.
  Néhány játék segédeszközboltunkból, mert játszani jó dolog!
  Cuki videó a vakvezető kutyákról a neten!
  Turisztikai kiadványt készítettek a szabolcsiak az utazni vágyóknak.
  Néhány hasznos tipp és eszköz a konyhatündéreknek!
  Hogyan segít a Sberbank…
  Brit kutatók eredményei a látás területén.

  *

  Náluk jártunk
  Nőnapi köszöntések és programok zajlottak!

  *

  Meghívók, közlemények, hirdetések
  Távmunka lehetőségek látássérülteknek is.
  Meghívók: „Múlt, jelen, jövő” pályázat eredményhirdetésére, a Vakvezető kutyák világnapjára, Rák Katalin előadó délutánjára és versmondó versenyre.

  Kellemes időtöltést, jó olvasást mindenkinek!
  Reméljük, hogy találnak kedvükre valót!
  Írjanak nekünk!
  Mondják el véleményüket, osszák meg írásaikat!
  Szerkesszünk újságot közösen!

  Előfizetési lehetőség elektronikus VV-re:

  A VV e-mailben kérhető elektronikus változatának 2018. évi lapszámai esetében a szolgáltatásért előfizetési díjat kell fizetni, amelynek összege 1 évre 1890 Ft.
  Lehetőség van féléves előfizetésre is, melynek díja 945 Ft.

  A félév január 1-jén és július 1-jén kezdődik.

  Befizetési határidő: választott előfizetési időszak előtti hónap utolsó napjáig.

  Befizetés módja:
  -emailben (email cím: elofizetes@mvgyosz.hu),
  – személyesen a Szövetség székházában található pénzügyi osztályon (1146 Budapest, Hermina út 47) vagy
  – telefonon 06 1 384-8440/119 melléken, hétfőtől csütörtökig 9:00-16:00, pénteken 9:00-14:00 óra között.

  Továbbá lehetőség van annál az egyesületnél történő előfizetésre is, ahol tag az illető. Ezek részleteiről az adott egyesület ad tájékoztatást.

  Az előfizetés ügyintézője: Szitás Anett. Távolléte esetén a pénzügyi osztály munkatársai segítenek az ügyintézés zavartalan lebonyolításában.

  Az előző évek gyakorlatához híven az előfizetési igény jelzését követően számlát állítunk ki, amelynek ellenében várjuk a befizetéseket. Az összeg beérkezését követően az igénylést előfizetéssé véglegesítjük, így Önnek a továbbiakban nincs más dolga, mint várni a sajtóterméket elektronikusan.

  Számlázást követően Önnek háromféle lehetősége van a befizetésre. Átutalás esetén a bankszámlaszám minden esetben megtalálható a számlán. A megjegyzés rovatba a számla sorszámát kérjük feltüntetni. Postai befizetés esetén csekket az MVGYOSZ biztosít. Személyes befizetés hétfőtől csütörtökig 9:00-16:00, pénteken 9:00-14:00 között lehetséges.

  Várjuk megrendelését.

  Elérhetőségünk:
  vakokvilaga@mvgyosz.hu
  sztaki1em@t-online.hu
  +36303585555

  A Vakok Világa munkatársai nevében
  Sztakó Krisztina szerkesztő

  ***

  4. Szünetelnek a Szövetség szolgáltatásai

  Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Szövetségben a szolgáltatások műszaki okokból meghatározatlan ideig szünetelnek. Ez alatt az idő alatt nem tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket.

  A hiba elhárításának ideje alatt az
  mvgyosz kukac gmail.com
  E-mail címen fogadjuk elektronikus leveleiket.
  A műszaki akadály elhárítása folyamatban van, annak megtörténtéről tájékoztatással leszünk.

  Kérjük szíves megértésüket.

  dr. Nagy Sándor
  Elnök

***

Vendégoldal

5. Hangélmény

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, Nyíregyháza Város Környezetvédelmi és Városstratégiai Bizottsága által támogatott, városi civil alap keretéből, hangos és síkírású turisztikai kiadvány angol-magyar nyelven történő elkészítésére nyert pályázatot.

A projekt megvalósítási időszakában az egyesület által 2009. évben létrehozott hangstúdióban került sor a hangos kiadvány felolvasására és utómunkálataira, valamint az akadálymentes nagybetűs síkírású kivitel elkészítésére, szakértők bevonásával. 
A kiadványt összeállította, részben fordította, szerkesztette és a felolvasásban is közreműködött, Dr. Csiky Nándor a nyíregyházi egyetem oktatója. Azért, hogy a hanganyagban elhangzó dialógusok és szituációk jól elkülönüljenek és színesebbek legyenek, Mikó Tímea egyetemi hallgató is bekapcsolódott a felolvasásba.

A projekt ideje alatt, a szakértők részére az egyesület munkatársai szemléletformáló foglalkozások alkalmával interaktív formában mutatták meg azokat az eszközöket, melyek a hétköznapokban segítséget adnak egy látássérült ember tanulási esélyének növelésére. Megismerhették a Braille-írást és olvasást, a digitális nagyítóval történő olvasást, a számítástechnikai eszközökön futó képernyőolvasó szoftvereket, az aláíró-keret segítségével történő aláírást, valamint fogékonyságukra és empátiájukra tekintettel, a speciális fehérbottal történő közlekedést is kipróbálhatták szemtakaró felvételét követően.

A Hangélmény címmel elkészített turisztikai kiadvány, azon látássérülteknek, diszlexiásoknak, vagy akár a hangos kiadványok kedvelőinek nyújt segítséget, akik csekély nyelvtudással rendelkeznek, de szeretnek utazni, világot látni.

Angol és magyar fordítással hangoznak el szállásfoglalással, étkezéssel, vásárlással, utazással, rendkívüli helyzetekkel, foglalkozó szituációk, párbeszédek, melyek úgy lettek összeállítva, hogy a látássérült emberek igényeit is figyelembe vettük, akik utazhatnak akár vakvezető kutyával is külföldi nyaralásra, pihenésre.

A turisztikai hangos kiadvány, valamint a hozzátartozó nagybetűs síkírásban is elkészített leirat, beszerezhető az egyesület nyíregyházi ügyfélszolgálati irodájában, cím: István utca 3., valamint megrendelhető a 30-373-1380-as telefonszámon, vagy a vakegy@upcmail.hu mail címen.

Nemes-Nagy Tünde

***

6. Szakdolgozati kérdőív látássérülteknek

„Kenéz Kamilla vagyok az ELTE végzős szociális munkás hallgatója.
Szakdolgozatomat a látássérült szülők stigmatizációjából és diszkriminációjából származó pszichoszociális hátrányok megelőzéséről és csökkentéséről írom. Ehhez szeretném ezt az anonim kutatási kérdőívet felhasználni.

Arra kérem a kedves kitöltőt, hogy a kérdésekre alaposan átgondolva, önállóan válaszoljon, és minden esetben valós információt írjon le!

A kérdőív jelen hírlevelünk mellékleteként innen letölthető, “kérdőív látássérült személyek részére.doc” néven.

A kitöltött kérdőívet kérem a kamilla.kenez@gmail.com  email címre visszaküldeni.

Köszönöm, hogy időt szán rám!
Üdvözlettel:

Kenéz Kamilla”

***

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email