MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 20. szám 2018.04.06.

Views: 35

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. március 23-április 6.)
2. Múlt, Jelen, Jövő – Irodalmi Délután
3. Meghívó – 40 éves az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ
4. Latin táncklub
5. Forgalmi akadály a Hermina úton
6. Szünetelnek a Szövetség szolgáltatásai

Vendégoldal

7. Felhívás futártávkapcsoló átvételére
8. AKKU Egyesület – nyolc különböző akadálymentes színházi előadás áprilisban

A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz.

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. március 23-április 6.)

Március 23-án utasjogi konzultációt szervezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Piacfelügyeleti és Utasjogi Főosztálya, melyet a GYSEV mint szolgáltató kezdeményezett, és melyen a vasúttársaság mellett a MEOSZ, a SINOSZ és az MVGYOSZ képviselői vettek részt. A konzultáció témája az Európai Parlament és a Tanács Vasúti személyszállítást igénybevevő utasok jogairól és kötelezettségeiről szóló rendeletében előírt segítségnyújtási kötelezettség teljesítésének gyakorlati megvalósulása, azaz az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása és a GYSEV-nél ezzel kapcsolatosan felmerült nehézségek és megoldási javaslatok voltak.

A vasúttársaság képviselője elmondta, hogy az elmúlt évben mindössze néhány esetben tettek utasaik panaszt az egyenlő esélyű hozzáférés hiányosságaival kapcsolatban, ugyanakkor- bár ez nem gazdasági érdekük, szeretnék és kötelezettségük is segíteni a mozgásukban korlátozott személyek utazását. Erre a célra szállító szolgálat bevezetését határozták el, mely a vasútállomásra vagy a céltelepülésre szállítja az elsősorban mozgáskorlátozott igénylőket. A konzultáción részt vevő fogyatékosságügyi szervezetek képviselői azonban kifogásolták az önálló használat biztosításának hiányát, illetve azt, hogy a szállító szolgálatot a fogyatékossággal élő utasok nem az ép utasokkal azonos feltételekkel vehetik igénybe, mivel azt például meghatározott idővel az utazást megelőzően kell igényelni. Ugyanakkor a GYSEV képviselője elmondta, hogy az állomások többségén a vasúti szabványok miatt kivitelezhetetlen a fizikai akadálymentesítés, személyzet pedig nincs is az állomások nagy részén. Ez a helyzet nem csupán a kerekesszékkel közlekedők, hanem a látássérültek számára is problémákat vet fel, például sok helyen nehézséget jelent a megfelelő vágány megtalálása vagy a síneken történő biztonságos átkelés. A mozgássérült utasok segítésére a MÁV már évekkel korábban bevezetett egy rendszert, amely egyre inkább működik, ugyanakkor a látássérült utasokat még senki sem segíti például a pályaudvarokon történő tájékozódásban vagy az intercity vonatokon a lefoglalt helyük megtalálásában.

A résztvevők igyekeztek arra a szempontra is felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés, ha nem is elsősorban gazdasági érdek, de mindenképpen humánus szempont, emberi jogi kérdés.

A résztvevők megállapodása értelmében az utasjogi konzultáció az egyszeri alkalomból állandó fórummá alakul, melynek jövőbeni üléseire a MÁV képviselői is meghívást kapnak, mivel ezen az ülésen is sok tapasztalat és fejlesztési javaslat merült fel az ő szolgáltatásaikkal kapcsolatban is.

A GDPR, vagyis az EU új adatvédelmi jogszabálya hónapok óta foglalkoztatja mindazon szervezeteket, amelyek személyes adatokat kezelnek és tárolnak, ide értve a kormányzati szerveket, egészségügyi intézményeket, forprofit szolgáltatókat és civil szervezeteket egyaránt. Bár a személyes adatok kezelése és tárolása terén eddig is szigorú elvárásoknak kellett megfelelniük mindezen szervezeteknek, a jelenlegi magyar szabályozást az új EU-s normatíva sok tekintetben felülírja és szükségessé teszi mind a jogharmonizációt, mind az adatkezelők felkészülését az új szabályozásnak való megfelelésre. Az új törvény nem csupán a személyes adatok védelmét hivatott garantálni, hanem azt is, hogy az állampolgárok informáltak legyenek azzal kapcsolatban, hogy személyes adataikat mely szervezetek milyen céllal és mennyi ideig tartják nyilván.

Az MVGYOSZ és tagegyesületei jelenleg több mint 14.000 látássérült személy adatait kezelik, köztük olyan különleges adatokat is, mint az egészségi állapotra és fogyatékosságra vonatkozó információk. Szükséges tehát nekünk is felkészülnünk a GDPR hatályba lépésével érkező változásokra, melyekről azonban még a szakértők is csak részleges információkkal rendelkeznek. A hatékony felkészülés érdekében a SINOSZ és az MVGYOSZ munkatársai egy közös tájékoztatón és megbeszélésen ismerkedtek április 4-én az új adatkezelési és tárolási szabályokkal, illetve az ezek bevezetésére való felkészülés lépéseivel. A változások fényében szükséges lesz megvizsgálnunk a már működő adatkezelési folyamatainkat és rendszereinket, illetve ezt a tudást szeretnénk majd átadni a tagság személyes adatainak jelentős részét kezelő tagegyesületeknek is. Az eredményes felkészülés adatvédelemmel foglalkozó jogász és szakértők bevonását teszi szükségessé, mellyel kapcsolatban a Szövetség munkatársai keresik a leggazdaságosabb lehetőséget.

Németh Orsolya

***

2. Múlt, Jelen, Jövő – Irodalmi Délután

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy sikeresen zárult a 2017 őszén kiírt Múlt, Jelen, Jövő elnevezéssel meghirdetett irodalmi pályázat.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége célja a vak és gyengénlátó emberekkel közösen olyan maradandó irodalmi műveket létrehozni, amely a következő 100 évnek is iránymutatásul szolgálhat.

A beérkezett versenyműveket 3 tagú zsűri értékeli. A zsűri tagjai: Karafiáth Orsolya, költő, műfordító és publicista; Ézsiás László, Aranyharang díjas költő és versmondó; illetve főtámogatónk, a Vesper Kft. képviselője.

A pályaművek bemutatására, a Szövetség a Költészet Napja alkalmából, különleges Irodalmi Délutánt szervez, Centenáriumi évének rendezvénysorozata keretében, amelyre szeretettel hívjuk Önöket.
A rendezvényen hirdetjük ki a Múlt, Jelen, Jövő pályázat eredményét, hozzuk nyilvánosságra a nyertesek műveit.

A vendégek közismert színészek, művészek és látássérült előadók előadásában hallgathatják meg a zsűri által legjobbnak ítélt 10 alkotást.
Előadók:
Létay Dóra, színésznő;
Rák Kata, Pepita Különdíjas színművész;
Selmeczi Tibor, Karinthy-gyűrű díjas humorista, kabarészerző;
Straub Dezső, Jászai Mari-díjas színész;
Kerekes József, Jászai Mari-díjas színész, szinkronszínész;
Vida Péter, színművész;
Bereczkné Bihari Erzsébet, költő és előadó;
Sztakó Krisztina, előadó;
Puskás Anett, előadó;
Ézsiás László, Aranyharang-díjas költő.
Az előadások között Márkus Norbert, jazz-zongora művész, tanár előadásában hallhatnak a nyertes alkotások hangulatához illeszkedő összekötő zongorajátékot.
A legjobb 3 művet, illetve előadást a Fabulatorium Playback-színház segítségével meg is elevenítjük, egy igazán újfajta előadás-technikával.

A rendezvény időpontja: 2018. április 9. 15:00
A rendezvény helyszíne: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székháza, Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.)

Figyelem!
Jelentkezéseiket jelenleg csak telefonon keresztül tudjuk fogadni a +36304492331 telefonszámon. Aki már mailben jelentkezett, de nem kapott visszajelzést, mindenképpen arra kérjük, telefonon is vegye fel velünk a kapcsolatot.
Megértésüket köszönjük!
A rendezvény mindenki számára ingyenes!

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

A Centenáriumi év fővédnöke: Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke
A Centenáriumi év nagykövetei: Szendy Szilvy és Peller Károly
A Centenáriumi év főtámogatója a Vesper Kft.

Puskás Anett
rendezvényszervező

***

3. Meghívó
100 éves a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
40 éves az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ

Ez a nap a HÁLÁRÓL szól…
Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, amiért fennállásunk óta támogatták munkánkat, hozzájárulva ahhoz, hogy látássérült emberek igazi „látótársat” kapjanak.
Hálánk jeléül szeretnénk egy csoportképet készíteni, melyhez várjuk legalább 100 jelenlegi és régi vakvezetőkutyával közlekedő gazda, kölyöknevelő, kiképző, támogató jelentkezését.

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves Családját 2018. április 28-án 10 órai kezdettel tartandó rendezvényünkre

Program:
10.00 – Megnyitó:
– Dr. Nagy Sándor elnök (MVGYOSZ)
– Schiff Mónika központvezető (MVGYOSZ-VKK)
– DORKO márka képviselője
10.15 – Regenerálódó részleg átadása műtéten átesett vakvezetőkutyák részére – Dr. Szilágyi Zoltán állatorvos
10.30 – Vakvezetőkutya kiképzők bemutatója és tájékoztatója (Renkó Zsuzsanna kiképző)
11.00 – „Megmutatjuk a világnak!” Élő vakvezető kutyás bemutató már dolgozó gazdákkal és vakvezetőkutyákkal – (Angyal Gábor MVGYOSZ szakmai vezető)
12.00 – Kennel látogatás
12.30 – Közös fénykép készítése – Kasza Károly (drón)
BÜFÉ – ebéd
13.30 – „Kölyöknevelési Program bemutatása – avagy vakon születéstől a vakvezetésig” (Rózsa Kata programvezető)
13.45 – „Kiképzési Program bemutatása – Hogyan tanulnak a vakvezetőkutyák? (Németh Ágnes kiképző)
14.00 – Zenés program: Rendezvényünket megtisztelik jelenlétükkel Szendi Szilvi és Peller Károly a Centenáriumi Év nagykövetei is, akik zenés műsorral kedveskednek a megjelent gazdiknak és kutyáknak.

A program ideje alatt a Beurer Medical Hungary Kft. szeretettel várja ingyenes egészségügyi mérésre az érdeklődőket.

Egyéb:
MVGYOSZ sátor – eszközbemutató
DORKO sátor – Loyalty is Royalty kampány kitelepülése
Vesper Kft. /GUIDE kesztyűk magyarországi forgalmazója/ támogatása
Beurer Medical Hungary Kft.
A Centenáriumi év fővédnöke: Áder János, Magyarország Köztársasági elnöke

Helyszín:
MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ
1212, Bp. Dunadűlő út 206883 hrsz. (Hollandi út 1-el szemben)
Parkolási lehetőség: területen belül

További információ: Schiff Mónika központvezető 06301954313

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

Schiff Mónika

a Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetője

***

4. Latin táncklub

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Latin táncklubot hirdet látássérültek számára Plósz Dóra vezetésével.

Dóra kiváló eredménnyel végezte el Sütő Enikő modelliskoláját, ahol egy életre beleszeretett a divat, a fotózás és a tánc világába. 15 éves táncos- és versenytáncos múlt áll mögötte. A különböző stílusokkal való ismerkedést a jazz balettel kezdte, majd latin és standard táncokkal foglalkozott. Később a showtáncra váltott, és több neves táncművésszel is együtt dolgozott.

Ha eleged van a fagyos mindennapokból, csatlakozz Te is Latin táncklubunkhoz, ahol igazán felpezsdítjük a hangulatot a cha-cha, rumba, salsa és más táncok ritmusaival.

A Latin táncklub 2 hetente kerül megrendezésre, csütörtökön délután fél öttől.
A legközelebbi alkalom időpontja, 2018. április 12. 16:30

Helyszín: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Székház, Hermina terem (1146, Budapest, Hermina út 47.)

Figyelem!
Jelentkezéseiket jelenleg csak telefonon keresztül tudjuk fogadni a +36304492331 telefonszámon.

A táncklub látássérültek számára ingyenes, de a helyigény miatt korlátozott számban lehet jelentkezni.

Várunk szeretettel minden kedves táncolni vágyót!

Puskás Anett
rendezvényszervező

***

5. Forgalmi akadály a Hermina úton

A Hermina úton csatornarekonstrukciós munkálat zajlik, mely akadályozza a járdán a gyalogos forgalmat. Kérjük, a Szövetség megközelítésekor fokozott figyelemmel legyenek elsősorban a Ciklámen utcai és a Pálma utcai kereszteződésekben.

***

6. Szünetelnek a Szövetség szolgáltatásai

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Szövetségben a szolgáltatások műszaki okokból meghatározatlan ideig szünetelnek. Ez alatt az idő alatt nem tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket.

A hiba elhárításának ideje alatt az mvgyosz kukac gmail.com e-mail címen fogadjuk elektronikus leveleiket.

A műszaki akadály elhárítása folyamatban van, annak megtörténtéről tájékoztatással leszünk.

Kérjük szíves megértésüket.

dr. Nagy Sándor
Elnök

***

Vendégoldal

7. Felhívás futártávkapcsoló átvételére

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) A IX. kerület Önkormányzatának támogatásával felhívást tesz közzé az úgynevezett „Futár-távirányítók” adományozása céljából.

A IX. kerületben élő látássérültek térítésmentesen juthatnak hozzá egy „Futár-távirányító” néven ismertté vált készülékhez, mely az önálló közlekedésben nyújt értékes segítséget.

Ez a készülék alkalmas a megfelelően felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél elhelyezett lámpák hangosítására, amennyiben a lámpát erre alkalmassá tették.

A készülék egyetlen gombnyomással felolvassa a hangszóróval ellátott FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat, valamint az M4-es metrónál az éppen üzemelő mozgólépcsőt segít megtalálni hangjelzéssel.

A kiosztható készülékek száma 20 db.

A felhívásra jelentkezők köre: A IX. kerületben állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező látássérültek (vakok, aliglátók, gyengénlátók), valamint a VGYKE, vagy MVGYOSZ (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége) tagsággal rendelkező személyek, akik nem rendelkeznek távirányítóval.

Érdeklődni, ill. jelentkezni a lampas.ferencvaros@gmail.com email-címen, vagy munkaidőben a 0630 186 6321-es telefonszámon lehet Lenkainé Vajda Viktóriánál a VGYKE közösségi mentoránál.

Várjuk tehát a IX. kerületben élő látássérültek jelentkezését a fenti elérhetőségek valamelyikén!

Lenkai Viktória

***

8. AKKU Egyesület – nyolc különböző akadálymentes színházi előadás áprilisban

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretettel küldjük az AKKU Egyesület további áprilisi programjait.
Filmes eseményeink hamarosan folytatódnak. Addig legyen a főszerep a színpadé! Szeretettel várunk minden kedves színházbarátot és vállalkozó kedvű “újoncot”
akadálymentesített előadásainkon!

2018. április 10., kedd, 19.00 – Madách Színház
Benny Andersson, Björn Ulvaeus: Mamma Mia!
audionarrációval (Petneházy Emőke, Lendvay Zsóka)

2018. április 11., szerda, 19.00 – Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
Chicago
audionarrációval (Szerecz Zsófia, Petneházy Emőke)

2018. április 12., csütörtök, 19.00 – Madách Színház
Benny Andersson, Björn Ulvaeus: Mamma Mia!
audionarrációval (Petneházy Emőke, Lendvay Zsóka)

2018. április 14. szombat, 19.00 – Szkéné Színház
Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
audionarrációval (Pethes Ágnes, Somogyi-Rohonczy Zsófia)

2018. április 16., hétfő, 19.00 – Karinthy Színház
Karinthy Frigyes műve alapján Szakonyi Károly : Tanár úr kérem!
audionarrációval (Petneházy Emőke, Somogyi-Rohonczy Zsófia)

2018. április 19., csütörtök, 19.30 – StúdióK
Bakfitty
audionarrációval és jelnyelvi tolmácsolással (Pethes Ágnes, Szerecz Zsófia, Rudolf Kata)

2018. április 22., vasárnap, 19.00 – Ódry Színpad
Szophoklész: Antigoné
audionarrációval (Cseh Adrienn)

2018. április 25., szerda, 19.00 – Székesfehérvári Vörösmarty Színház
Tolcsvay László − Müller Péter − Müller Péter Sziámi: Isten pénze
audionarrációval és jelnyelvi tolmácsolással (Pethes Ágnes, Cseh Adrienn, Arany Brigitta)

2018. április 29., vasárnap, 19.00 – Centrál Színház
Edward Albee: Nem félünk a farkastól
audionarrációval (Cseh Adrienn és Lendvay Zsóka)

Az esetleges műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják.
Részletes programajánló jelen hírlevelünk mellékletében itt olvasható:
„Akku egyesület áprilisi programajánlója.doc” néven.

Tisztelettel:
Pethes Ágnes
AKKU Egyesület

***

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email