MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 18. szám 2018.03.27.

Views: 26

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló a 2018. január 30. és a 2018. március 10. között végzett munkáról
2. Múlt, Jelen, Jövő – Irodalmi Délután
3. Latin táncklub

Vendégoldal

4. A LÁSS Egyesület programajánlói
5. Segítségkérés doktori disszertációhoz

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló a 2018. január 30. és a 2018. március 10. között végzett munkáról

Felkértem Németh Orsolya munkatársamat, hogy képviselje a Szövetséget az FSZK soron következő Konzultációs Testületi Ülésén.

A Centenáriumi Év jegyében egyeztető megbeszélést folytattunk a Magyar Posta Zrt.-vel, arról, hogy miként tudják támogatni a Szövetség Centenáriumi Évét.

Részt vettem az Emberi Erőforrások Minisztérium Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztálya által szervezett mozik akadálymentesítése – pilot projektegyeztető és programindító megbeszélésén. Az audionarráció hozzáféréséhez okostelefonos alkalmazás kifejlesztését javasoltam, mert ez biztosítja legkisebb anyagi ráfordítás mellett a teljes önállóságot. Az igények felmérésével kapcsolatban jeleztem, hogy a mozilátogatás egy új kulturális program a látássérült emberek többsége részére, tehát hozzá kell szokniuk a szórakozás ezen lehetőségéhez.

Az Emberi Jogi Munkacsoport Fogyatékossággal Élők Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoportjának soron következő ülésére elkészítettem az egészségüggyel kapcsolatos írásbeli észrevételemet. Témája a látássérült emberek számára fontos segédeszközök társadalombiztosítás általi támogatása. Egyéb minisztériumi elfoglaltságom miatt a szakmai vezetőt kértem fel a téma képviseletére.

Továbbítottam István Zsolt, volt Lions kormányzó kérését azoknak a tagegyesületeinknek, ahol még nem működnek Lions Klubok. Arra kéri az egyesületek vezetőit, hogy segítsenek új klubok megalakításában.

Munkatársaim egyeztető megbeszélést tartottak a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság képviselőivel, a 3-as metró felújításával kapcsolatosan, a kiviteli tervekről, a Déli szakasz (Népliget – Kőbánya Kispest) viszonylatában

Aláírtam a Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft.-vel az együttműködési megállapodásunk megújítását.

Tájékoztattam a tagegyesületeket arról, hogy az SZGYF által megvalósított EFOP-1.1.1-15 kiemelt projekt keretében 2018-tól támogatható a programrésztvevők számára az otthon végezhető munkavégzés (távmunka vagy bedolgozói jogviszony keretében). Egyben kértük együttműködésüket a kiemelt projekt tájékoztatólevelének minden potenciális érintetthez, megváltozott munkaképességű egyesületi taghoz történő eljuttatásában.

A Sberbank Magyarország Zrt. azzal kereste meg a Szövetséget, hogy rendszeresen végez írásos felmérést a fogyatékkal élő személyek esélyegyenlőségét elősegítő szervezetek és szövetségek körében abból a célból, hogy megtudja: miként tudná fejleszteni és a kívánt szinten biztosítani a fogyatékkal élő ügyfelei banki kiszolgálását. 

A fenti témakörben személyes megbeszélésen egyeztettünk arról, hogy a magyar banki, és bankfióki kiszolgálás tekintetében milyen speciális igényeket kellene a banknak figyelembe vennie annak érdekében, hogy a vak és gyengénlátó ügyfelek akadálymentesebb, kényelmesebb kiszolgálását biztosítani tudják.

A fogyatékosságügyi szakma idén ünnepli a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény megszületésének 20. évfordulóját. A jubileumi év ünnepélyes nyitó konferenciáján képviseltem a Szövetséget. A rendezvény a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében volt.

Egyeztető megbeszélést folytattunk a MEOSZ, a SINOSZ, az AOSZ munkatársaival a megváltozott munkaképességű munkavállalókról szóló törvény módosításával kapcsolatban.
Megbízást adtam az MVGYOSZ új honlapja specifikációjának összeállítására. A követelményelemzés megkezdődött.

Munkatársaimmal részt vettünk a Várkert Bazárban, az első Magyar Parasport Napján.

A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én, egyhangúan, tartózkodás és ellenszavazat nélkül foglalta határozatába a magyar parasport hagyományainak és sikereinek minden évben történő megünneplését.

Nyilatkoztam az RTL Klub Reggel című műsorában a száz hangoskönyv projektünkről.
Egyeztetést folytattunk a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársaival arról, hogy miként tudnánk együtt működni a Távszem és a Montázs projektek közös megvalósításában.

Egyeztető megbeszélést folytattunk a Magyar Posta Zrt. Levél Termékmenedzsment Osztályával a vakok írását tartalmazó küldemény definíciójával és igénybe vételi feltételeivel kapcsolatosan. A Postai Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei módosítása során figyelemmel kívánnak lenni a díjmentesen küldhető eszközök és a feladók, illetve címzettek körére.

A fogyatékos személyek pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítására vonatkozó szabályok nyomon követését szolgáló bizottságba az OFT delegáltjaként Ormódi Róbert jelölését támogattam.

Az OFT titkárának kérésére véleményezés céljából elolvastam az ex tempore előállított radioaktív gyógyszerek megrendelésének és előállításának engedélyezésre irányuló eljárás szabályozásáról szóló előterjesztés tervezetét, de abban nem találtam kapcsolódást a fogyatékossággal összefüggésben.

Az OFT titkárának kérésére véleményezés céljából elolvastam az Egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló EMMI rendelet tervezetét, de abban nem találtam kapcsolódást a fogyatékossággal összefüggésben.

Megbeszélést tartottunk a SINOSZ-ban arról, hogy a Családok Éve 2018. kampánnyal kapcsolatban, a FESZT tagszervezetei és a programért felelős vezető és munkatársak miként tudnak együttműködni programjaink bemutatásában, a lehetséges együttműködéseket körvonalazva.
Ezt követően elnökségi ülésen vitattuk meg az FSZK-val 2017. február 1-jén megkötött Érdekvédelmi Tanácsadás szolgáltatásra irányuló megbízási szerződéssel kapcsolatban kialakult válsághelyzetet. A továbblépés érdekében az elnök asszony három határozati javaslatot terjesztett elő:
1. HATÁROZATI JAVASLAT:
A FESZT elnöksége kéri az elnököt, hogy közös megegyezéssel bontsa föl az FSZK-val az érdekvédelmi tanácsadás feladat ellátására irányuló szerződést a mellékelt levél szerint.
2. HATÁROZATI JAVASLAT:
A FESZT elnöksége szeretné az érdekvédelmi tanácsadás szolgáltatásra irányuló szerződést fenntartani. A feladat szakmai ellátásával és a szerződésben vállaltak teljesítésével teljes körű felelősségvállalás mellett Földesi Erzsébet főtitkárt bízza meg 2018. március 12-től. Földesi Erzsébet számára Kővári Edit teljeskörűen adja át a feladatot, valamint Földesi Erzsébetet bízza meg az elnökség a megkereső levél alapján az együttműködés újratárgyalásával.
3. HATÁROZATI JAVASLAT:
A FESZT elnöksége kéri az elnököt, hogy a megkereső levél alapján a FESZT – FSZK érdekvédelmi tanácsadásra irányuló együttműködést tárgyalja újra.
Részt vettem a Fogyatékossággal Élők Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport ülésén, amelynek témája volt az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményének aktuális országjelentése. Megvitattuk a Munkacsoport javaslatcsomagját.

Részt vettem az Elemi rehabilitációs munkacsoport ülésén, amelyen a látássérült emberek elemi rehabilitációjáról készülő rendelethez szükséges törvénymódosítás tervezetét készítettük elő.

Részt vettem az ERESZ Látássérültek Egyesületének klubnapján, ahol bemutattam a Szövetség szolgáltatásait.

Részt vettem és köszöntőt mondtam a Szövetség Nőnapi Operett és Kuplé című eseményén. A rendezvény kapcsán nyilatkoztam az M1 Híradó és az Esély című műsornak.

dr. Nagy Sándor
elnök

***

2. Múlt, Jelen, Jövő – Irodalmi Délután

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy sikeresen zárult a 2017 őszén kiírt Múlt, Jelen, Jövő elnevezéssel meghirdetett irodalmi pályázat.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége célja a vak és gyengénlátó emberekkel közösen olyan maradandó irodalmi műveket létrehozni, amely a következő 100 évnek is iránymutatásul szolgálhat.
A beérkezett versenyműveket 3 tagú zsűri értékeli. A zsűri tagjai:
Karafiáth Orsolya, költő, műfordító és publicista;
Ézsiás László, Aranyharang díjas költő és versmondó; illetve főtámogatónk, a Vesper Kft. képviselője.

A pályaművek bemutatására, a Szövetség a Költészet Napja alkalmából, különleges Irodalmi Délutánt szervez, Centenáriumi évének rendezvénysorozata keretében, amelyre szeretettel hívjuk Önöket.

A rendezvényen hirdetjük ki a Múlt, Jelen, Jövő pályázat eredményét, hozzuk nyilvánosságra a nyertesek műveit.
A vendégek közismert színészek, művészek és látássérült előadók előadásában hallgathatják meg a zsűri által legjobbnak ítélt 10 alkotást.
Előadók:
Létay Dóra, színésznő;
Rák Kata, Pepita Különdíjas színművész;
Selmeczi Tibor, Karinthy-gyűrű díjas humorista, kabarészerző;
Straub Dezső, Jászai Mari-díjas színész;
Kerekes József, Jászai Mari-díjas színész, szinkronszínész;
Vida Péter, színművész;
Bereczkné Bihari Erzsébet, költő és előadó;
Sztakó Krisztina, előadó;
Puskás Anett, előadó;
Ézsiás László, Aranyharang-díjas költő.
Az előadások között Márkus Norbert, jazz-zongora művész, tanár előadásában hallhatnak a nyertes alkotások hangulatához illeszkedő összekötő zongorajátékot.
A legjobb 3 művet, illetve előadást a Fabulatorium Playback-színház segítségével meg is elevenítjük, egy igazán újfajta előadás-technikával.

A rendezvény időpontja: 2018. április 9. 15:00
A rendezvény helyszíne: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székháza, Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.)

Figyelem!
Jelentkezéseiket jelenleg csak telefonon keresztül tudjuk fogadni a +36304492331 telefonszámon. Aki már mailben jelentkezett, de nem kapott visszajelzést, mindenképpen arra kérjük, telefonon is vegye fel velünk a kapcsolatot. Megértésüket köszönjük!
A rendezvény mindenki számára ingyenes!

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

A Centenáriumi év fővédnöke: Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke
A Centenáriumi év nagykövetei: Szendy Szilvy és Peller Károly
A Centenáriumi év főtámogatója a Vesper Kft.

Puskás Anett
rendezvényszervező

***

3. Latin táncklub

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Latin táncklubot hirdet látássérültek számára Plósz Dóra vezetésével.

Dóra kiváló eredménnyel végezte el Sütő Enikő modelliskoláját, ahol egy életre beleszeretett a divat, a fotózás és a tánc világába. 15 éves táncos- és versenytáncos múlt áll mögötte. A különböző stílusokkal való ismerkedést a jazz balettel kezdte, majd latin és standard táncokkal foglalkozott. Később a showtáncra váltott, és több neves táncművésszel is együtt dolgozott.

Ha eleged van a fagyos mindennapokból, csatlakozz Te is Latin táncklubunkhoz, ahol igazán felpezsdítjük a hangulatot a cha-cha, rumba, salsa és más táncok ritmusaival.

A Latin táncklub 2 hetente kerül megrendezésre, csütörtökön délután fél öttől.
A legközelebbi alkalom időpontja, 2018. március 29. 16:30

Helyszín: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Székház, Hermina terem (1146, Budapest, Hermina út 47.)

A táncklubra jelentkezni lehet a szervezes@mvgyosz.hu mail címen.
A táncklub látássérültek számára ingyenes, de a helyigény miatt korlátozott számban lehet jelentkezni.

Várunk szeretettel minden kedves táncolni vágyót!

Puskás Anett
rendezvényszervező

***

Vendégoldal

4. A LÁSS Egyesület programajánlói

Kedves Olvasók,
engedjétek meg, hogy a figyelmetekbe ajánljam a Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) a közeljövőben esedékes sportprogramjait:

Futás és gyaloglás
Kezdőknek, haladóknak, fiataloknak, idősebbeknek, látóknak, látássérülteknek, egyszóval mindenkinek. Ha szeretnél egy jót futni, találkozzunk szerdán 17:15-kor a Margit-szigeten, a futópálya bejárójánál. Hozd magaddal a kedvenc futócipődet, meg valami ruhát, amiben tudsz mozogni. Az edzés díjtalan, az öltözőért viszont 800 Ft-ot kell fizetni.
Helyszín: Margit-szigeti Atlétikai Centrum.
A következő edzés időpontja: 2018. 03. 28., 17:00
Találkozó helye és ideje: 16:30, MAC bejárat.
További infóért, és ha szeretnél jelentkezni a programra, írj egy mailt Gombás Juditnak a
gombas.judit@gmail.com
címre.

Pilates
A pilates a vázizomzat esztétikus megdolgoztatása, ízületkímélő gyakorlatokkal. Minden korosztály számára ajánlott mozgásforma. Egyéb információk: Kényelmes ruhában gyere, cipő nem szükséges. Részvételi díj: 1000 Ft.
Helyszín: LÁSS közösségi helyisége
1148. Budapest, Angol utca 38. (Róna Irodaház, földszint).
További információért keresd Németh Orsolyát, a program szervezőjét a
nemeth.orsi83@gmail.com
címen.

A következő edzés időpontja: 2018. 03. 28, 17:00
Jelentkezni a LÁSS programadminisztrációs rendszerében lehet egy rövid regisztrációt követően:
http://program.lassegyesulet.hu
A regisztráció Google és / vagy Facebook fiókkal is elvégezhető!

TRX
Az amerikai tengerészgyalogosok számára kifejlesztett, elsősorban a test Core izomzatát fejlesztő edzésforma, melyet egy felfüggesztett, állítható hosszúságú szalaggal végzünk, kizárólag saját testsúllyal. Az izomláz és a jó hangulat garantált. Hozz magaddal kényelmes ruhát (lehetőleg hosszúujjú kivitelben), meg egy tornacipőt. Pléd nem szükséges, de ha érzékeny a bőröd, akkor javasolt.
Helyszín: 1033 Budapest, Laktanya utca 33. (Katasztrófavédelem Oktatási Központja [Tűzoltólaktanya])
A következő edzés időpontja: 2018. 03. 28, 17:30
Találkozó ideje: 17:00, Szentlélek tér H villamosmegálló.
Jelentkezési határidő: A programot megelőző kedd 17:30
További információért fordulj hozzám bizalommal a
velegi.dorottya@lassegyesulet.hu
címen.
Jelentkezni a LÁSS programadminisztrációs rendszerében lehet egy rövid regisztrációt követően:
http://program.lassegyesulet.hu
A regisztráció Google és / vagy Facebook fiókkal is elvégezhető!

Hastánc
Heti rendszerességű foglalkozás, amely minden nő számára ajánlott. Egy nadrágot és egy nem túl bő pólót hozz, és köss a derekad köré egy rázóövet vagy egy strandkendőt. Az edzés 1500 Ft-ba kerül alkalmanként.
A következő edzés időpontja: 2018. 03. 29, 18:15
Helyszín: LÁSS közösségi helyisége
1148. Budapest, Angol utca 38. (Róna Irodaház, földszint).
További információ az edzőtől, Lenkey Zsuzsannától kérhető a
lenkey.zsuzsanna@gmail.com
címen.

Jelentkezni a LÁSS programadminisztrációs rendszerében lehet egy rövid regisztrációt követően:
http://program.lassegyesulet.hu
A regisztráció Google és / vagy Facebook fiókkal is elvégezhető!

Vakfoci
”Mert a pályán mindenki egyenlő.” Találkozzunk pénteken 17:00-19:00 óra között a MOM Sport műfüves pályáján, ahol megtapasztalhatod, milyen érzés rúgni a bőrt és együtt küzdeni a csapattársaiddal a győzelemért! Ha szereted a focit, és nem riadsz vissza egy elsőre szokatlan, de alapvetően csodálatos élménytől, akkor köztünk a helyed! Hozd magaddal a sípcsontvédődet, a sportszáradat, na meg a műfüves cipődet, és kezdődjön a játék! Az edzés díja 600 forint alkalmanként.
A következő edzés időpontja: 2018. 03. 30., 17:00
Találkozó helye és ideje: 16:30, MOM Sport
További információért Forgács Szabolcsnál érdeklődhetsz a
forgacs.szabolcs@lassegyesulet.hu
címen.

Jelentkezni a LÁSS programadminisztrációs rendszerében lehet egy rövid regisztrációt követően:
http://program.lassegyesulet.hu
A regisztráció Google és / vagy Facebook fiókkal is elvégezhető!

Itt a tavasz, ideje felkészülni a nyári fürdőruha-szezonra! Ha a fentebbiek közül valamelyik edzésforma felkeltette az érdeklődésedet, gyere, sportolj velünk! Ha már van némi sportmúltad, azért, ha pedig nincs, akkor azért. Egy biztos: kinézni senki sem fog!

Sporttársi üdvözlettel:
Velegi Dorottya
(LÁSS)
www.lassegyesulet.hu
http://www.facebook.com/lassegyesulet

***

5. Segítségkérés doktori disszertációhoz

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Doktori disszertációm elkészítéséhez kérem segítő közreműködését.
Az ÚNKP 2017/2018. évi pályázata keretében végzett „Semmit rólatok, nélkületek” Fogyatékossággal élő személyek iskolarendszeren kívüli felnőttképzéshez való egyenlő esélyű hozzáférésének vizsgálata” c. kutatásban kérem válaszadóként együttműködését.

A kutatásom célja megismerni, hogy a fogyatékossággal élő személyek milyen tapasztalatokkal rendelkeznek az iskolarendszeren kívüli felnőttképzéshez történő egyenlő esélyű hozzáféréssel kapcsolatban, hogyan vélekednek az akadálymentes felnőttkori tanulási lehetőségekről és ezzel összefüggésben a munkavállalási esélyekről, mit jelent számukra az oktatáshoz való akadálymentes egyenlő esélyű hozzáférés.

A fogyatékosságtudományt érintő határtudományok területén történő kutatások kapcsán kiemelt jelentőséggel bír az érintett személyek bevonása a „Semmit rólunk, nélkülünk”-elv alapján. Ennek érdekében elengedhetetlennek tartom bevonni magukat a fogyatékossággal élő személyeket országos érdekvédelmi szervezeteiken keresztül. A kutatásom célcsoportját képezik a látássérült, a mozgássérült és a hallássérült személyek, akik elmúltak 16 évesek.

A kutatás során nem csak problémákat szeretnék feltárni, hanem támpontokat kívánok nyújtani ahhoz, hogy felnőttképzési rendszer hogyan tudja biztosítani a fogyatékossággal élő felnőttek képzésekhez történő egyenlő esélyű hozzáférését, ezáltal pedig hatékonyabban segíteni a fogyatékossággal élő személyek munkaerő-piaci (re)integrációját. A kutatás eredményei hozzájárulhatnak a fogyatékossággal élő személyek egész életen át tartó tanulását, képzését biztosító rendszer megalapozásához, szükség esetén jogszabály-módosító javaslat megfogalmazásához.

A kutatásban való részvétel önkéntes és anonim, a vizsgálatból származó adatok csak kutatási célból kerülnek felhasználásra. A kutatást az ELTE PPK Neveléstudományi Doktori Iskola Andragógia Programjában végzem Kraiciné Dr. Szokoly Mária témavezetése alatt (szokoly.maria@ppk.elte.hu).

„ Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-17-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával készült”

Tisztelettel kérem, hogy válaszadásával járuljon hozzá a kutatás eredményességéhez az alábbi internetes elérhetőségen:
http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/980786416/

A kérdőívben kitöltés közben visszalépni nem lehet. Kitöltés közben meg lehet állni, de a számítógépet nem szabad kikapcsolni és a munkát még aznap be kell fejezni. Másnap már nem. A kérdőív kitöltésének határideje április 30.
A kitöltéséhez szükséges időtartam kb. 30 perc.

Semmit Önről, az Ön véleménye nélkül.

Együttműködésüket, munkájukat tisztelettel köszönöm:
Hangya Dóra
doktorjelölt, ELTE Neveléstudományi Doktori Iskola
munkaerő-piaci szolgáltatás vezető, SINOSZ

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email