MVGYOSZ hírlevél 57. szám 2019.11.22. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 25

 Az MVGYOSZ rendezvényei 
Reménykeltő szavak, biztató eredmények – dr. Roska Botond tartott előadást a látásvisszaállító génterápiáról 
Roska professzor huszonöt év után most először tartott tudományos előadást anyanyelvén. Megnyerő és közérthető stílusa hamar elvarázsolta a hallgatóságot.
A professzor nem ígért csodás gyógyulást és mindenre ható gyógymódot, hanem tárgyilagosan mutatta be a genetikai és neurobiológiai kutatások legfrissebb eredményeit, amelyek lehetővé teszik a szem ideghártyáját alkotó sejtek fényérzékenységének visszaállítását.
Roska Botond és kutatócsoportja feltérképezte, hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. Vizsgálati eredményeik alapján kidolgoztak egy olyan génterápiát, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség miatt lettek látássérültek.
A svájci kutatócsoport által kifejlesztett terápia lényege, hogy a sérült szemideghártya, retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.
A laboratórium kifejlesztett egy olyan számítógéppel tervezett szintetikus vírust, amely be tud jutni az összes retinasejtbe. Ezek az ún. vektorvírusok génterápiás hatóanyagokat tudnak szállítani, melyek kizárólag abban a sejttípusban fejtik ki hatásukat, amelyek a látásromlásért felelősek. 
TOVÁBB A CIKKRE 
  
Karácsonyi Vásár 
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének munkatársai szeretettel hívnak minden kedves érdeklődőt a szövetség karácsonyi vásárára, ahol a sokszínű árukínálat mellett dallamos meglepetésekkel kedveskednek minden látogatónak. 
A termékek között megtalálhatóak lesznek különböző anyagokból készített ékszerek, dísztárgyak, karácsonyfadíszek, kisebb és nagyobb kerámiák, gyertyák, illatpárnák, szőttesek, plüssfigurák, édességek, nyalánkságok, ajándékcsomagok.
A vásár ideje: 2019. december 12. 12:00-18:00 
Helyszíne: MVGYOSZ székház Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.) 
TOVÁBB A RÉSZLETEKRE 
  
Az MVGYOSZ hírei 
Költözés miatt szünetelnek a szolgáltatások 
Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy az MVGYOSZ Budapest, Hermina út 47. alatti székházának felújítása 2020-ban megkezdődik.
A felújítás idejére a székházban zajló összes tevékenységet egy ideiglenes telephelyen, a Budapest, Thököly út 105. szám alatt folytatja a szövetség.
A költözés 2019 december második felében és 2020 januárjában zajlik majd.
Ezért az MVGYOSZ székházában elérhető szolgáltatásk 2019. december 12-ig vehetők igénybe. Braille- és hangoskönyvet kölcsönözni, segédeszközt vásárolni, okostelefon használatot tanulni, jogi ügyekben segítséget kérni, stb. terv szerint 2020. február első hetében lehet majd ismét.
Angyal Gábor 
szakmai vezető 
  
Mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga a felsőfokú felvételire jelentkezőknek 
A 261/2019. (XI. 14.) kormányrendelet által beiktatott rendelkezéseknek köszönhetően az alapképzésre, osztatlan képzésre történő felvételhez mégsem lesz szükséges a legalább B2 szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsga vagy az azzal egyenértékű okirat megléte, továbbá nem változik az emelt szintű érettségi vizsgáért és a középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgáért járó többletpontok száma sem. 
TOVÁBB A HÍRRE 
  
2020. évi munkaszüneti napok és áthelyezett munkanapok 
Jövőre csupán két munkanap-áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége 2020-ban a húsvéti időszakra esik majd, összesen hat hosszú hétvégével és két szombatra áthelyezett munkanappal lehet tervezni jövőre. Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz majd 2020-ban, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell majd számolni az augusztus 20-i, illetve a karácsonyi ünnepi 4 napra nyúló hétvége kapcsán. 
TOVÁBB A HÍRRE 
  
"Mostan színes tintákról álmodom" – Endes-Ábrahám Ákossal,
a III. Nemzeti VERSeny tízéves különdíjasával beszélgettünk 
Endes-Ábrahám Ákos tízéves, Csíkszeredán él, harmadik osztályos tanuló.
A látássérült kisfiú idén novemberben már másodszor állt a budapesti Nemzeti Színház színpadán a Nemzeti VERSeny döntőseként. A tavalyi ezüst minősítés és elismerő oklevél után idén meg sem állt az arany minősítésig és a korosztálya legjobbjaként neki odaítélt különdíjig.
Ákos versvideói elvarázsolják a hallgatót, de gyönyörű magyar beszéde és csodálatos versmondása engem élőben, Székelyudvarhelyen bűvölt el igazán.
A III. Nemzeti VERSeny döntője után egy héttel vele és édesanyjával, Ibolyával beszélgettem versekről, gyakorlásról, célokról és tervekről, az integrált oktatásról és családjuk mindennapjairól. 
TOVÁBB A TELJES INTERJÚRA 
  
Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
444-en értékelték a Távszemet 
Köszönjük mindazoknak, akik kitöltötték a Távszem szolgáltatás értékelő kérdőívét, hogy időt és energiát szántak véleményük és tapasztalataik megosztására! 
A Távszem szolgáltatást értékelő kérdőívet a november 17-ei határidőig pontosan 444 felhasználó töltötte ki, visszajelzést adva az applikáció és a szolgáltatás működéséről, illetve az operátorok és a mentorok munkájáról.
A beérkezett válaszok feldolgozása hamarosan megkezdődik, így reményeink szerint decemberben már minden érdeklődővel megoszthatjuk a felmérés eredményeit.
Addig is folytatjuk az országjárást: a jövő héten Tatabányán, Szolnokon, Nagykanizsán és Kecskeméten találkozhatnak a Távszem csapatának tagjaival.
a Távszem projekt csapata 
  
Hol tart a 322 darab iPhone beszerzése? 
Az MVGYOSZ Távszem projektje keretében a 322 darab iPhone 7 közbeszerzési eljárását az illetékes minisztérium főosztálya jóváhagyta. 
2019. november 19-én megküldték számunkra a jóváhagyó tanúsítványt, vagyis engedélyezték, hogy a nyertes céggel 11 nap múlva szerződést kössünk.
Ez az időpont november 30-ára, szombatra esik, ezért a szerződéskötésre a lehető legkorábbi időpontban, december 2-án, hétfőn fog sor kerülni.
Előreláthatólag azon a héten már át is tudjuk adni a tagegyesületeknek a készülékeket. 
TOVÁBB A HÍRRE 
  
Okosmorzsák 
Szöveg kijelölése a rotor segítségével
Tudta ön, hogy a rotor segítségével szöveget is ki lehet jelölni?
iPhone készüléken a VoiceOver rotor segítségével lehetőség van bármilyen szöveg kijelölésére. A beállítások/kisegítő lehetőségek/VoiceOver/rotor menüpont alatt adja hozzá a szövegkijelölés lehetőséget a rotorhoz.
Régebbi iOS rendszeren a kisegítő lehetőségek menüpont a Beállítások/általános menüpont alatt volt megtalálható.
Ezután, ha szöveget szeretne kijelölni, akkor a kijelölni kívánt szöveget megkeresve a rotort állítsa a szövegkijelölés értékre, majd egyujjas felfelé vagy lefelé legyintéssel állítsa be a szövegkijelölés egységét, mint pl. karakterek, szavak stb.. Ha most jobbra legyint egy ujjával, a szövegkijelölést a szöveg vége felé haladva növelheti, balra legyintéssel pedig csökkentheti.
Ha elkészült a kijelöléssel, a rotoron a szerkesztés alatt megtalálja a másolás parancsot. Erre duplán koppintva a szöveg a vágólapra kerül, ahonnan már bárhova beilleszthető ugyancsak a szerkesztés rotorértéket választva.
Berkó Norbert 
  
Tanuljon nálunk angolul 
Az MVGYOSZ és a Fény Alapítvány kezdő és haladó angol nyelvtanfolyama csoportjaihoz ismét lehet csatlakozni. 
A szervezők várják mindazon látássérült személyek jelentkezését, akik hosszabb távon és kitartóan szándékoznak angolt tanulni.
A tanfolyam helyszínét az MVGYOSZ biztosítja, heti egy alkalommal, két tanóra erejéig. Az órák időpontjáról érdeklődni és jelentkezni a kriszta@vakrep.hu e-mail címen, vagy a +36(20)996-8466 telefonszámon lehet, Máj Krisztánál.
A tanfolyam költsége fejenként, havonta 8000 Ft, melyből 4000 Ft-ot a Fény Alapítvány a résztvevőktől átvállal.
Angyal Gábor 
szakmai vezető 
  
Az MVGYOSZ segédeszközboltjának hírei 
Az MVGYOSZ segédeszközboltja 
2019. november 25. és december 2. között zárva tart. 
Szíves megértésüket köszönjük!
Koczkásné Tóth Csilla 
szolgáltatási centrum vezető 
  
Új könyvek az online hangoskönyvtárban 
Az MVGYOSZ hangoskönyvtára alkalmazás fejlesztése folyamatban van. 
Az új verzióban már lehetőség lesz kiválasztani a legutóbb feltöltött könyvek listáját. Addig is úgy gondoltuk, és a beérkező kérések is ezt erősítették, hogy a hírlevélben rendszeresen közzé tesszük azon műveket, amelyeket feltöltöttünk az online hangoskönyvtárba. A listában újonnan felolvasott könyveket és a régi állomány műveit is megtalálják. 
TOVÁBB A HANGOSKÖNYV LISTÁRA 
A hangomat adom – beszélgetés Kelemen Erzsébettel 
„- Milyen témában olvas szívesen?
- Inkább talán műfajt mondanék először: regényeket és verseket. A regények közül az utóbbi években nagyon szeretem Grecsó Krisztián írásait. Süt belőlük az alázat, a szellem nagysága, az ember szeretete. Az élet megélésére mutat példákat, gyönyörű szavakat, képeket használva. Azokat a regényeket szeretem, amelyekben az ember a környezetének a hatása alatt hajlik vagy épp ellenáll. De mindenképp változik, formálódik.” 
TOVÁBB AZ INTERJÚRA 
  
Heti könyvajánlók 
Önéletrajz és novellagyűjtemény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
Kelemen Erzsébet felolvasásában ajánljuk: 
Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés 
A Harminc év napsütés – az író első tárcanovella-gyűjteménye – olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a generációk közötti kommunikáció lehetőségei és lehetetlenségei, a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei.
„Az első verseskötetem, a Vízjelek a honvágyról, átütő siker volt, legalább nyolc példány elkelt 
TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
  
Gyermek- és ifjúsági irodalom a Louis Braille Könyvtárban 
Stenszky Cecília: Mimi és Antony 
Avagy történet egy lányról, aki a neve eredetét, és egy fiúról, aki az édesanyját keresi „Mimóza az erdőben élt. Nem virág volt, kislány, aki alig volt idősebb egy tizenkét éves gyermeknél. Egy kunyhóban lakott, de nem egyedül ám! Vele élt Nagyanyja ,aki egyedül nevelte föl a kislányt. Mimi nagyon kíváncsi jószág volt. Mindenbe beleütötte az orrát, és ebből sok kellemetlensége származott. Mimi nem járt iskolába, az erdő ölén nevelkedett, s megtanulta mindazt, amit egy indiánnak tudni kell, noha fehér volt. Tudott célba lőni, meg tudta állapítani, melyik jó, melyik rossz, melyik ehető és melyik mérgező növény. Tüzet is tudott rakni esőben, szélben, hóban, sőt, védekezni is tudott a vadállatok ellen. (Ne is említsem, hogy úgy mászott a fára, mint a mókus.) Hanem, nem lehet minden tökéletes. Mimi például azt sem tudta, mennyi a kétszerkettő, az ó betűt sem tudta, semmilyen nyelven nem tudott beszélni, kivéve persze a sajátját.” 
TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
 
A hírlevelet szerkesztette:
Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email