MVGYOSZ hírlevél 56. szám 2019.11.16. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 15

 Az MVGYOSZ rendezvényei 
Tájékoztató prof. Roska Botond előadásáról 
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége az alábbiakról tájékoztatja azon személyeket, akik jelentkeztek a 2019. november 19-én 14:00 órától kezdődő előadásra, melyet prof. Roska Botond neurobiológus tart az általa és kutatócsoportja által kifejlesztett Látásvisszaállító génterápia témában. 
Az előadás helyszíne a Lurdy Konferencia-és Rendezvényközpont, 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14. I. emelet 9-es terem.
A Lurdy Ház a Könyves Kálmán krt. és a Mester utca találkozásánál, az 1-es villamos vonalán található. 
TOVÁBB A HÍRRE 
  
LESEK konferencia – Semmivé válnak az akadályok 
Évről évre olyan segédeszközök, technológiai újítások és szolgáltatások válnak elérhetővé a látássérült emberek számára, melyek használata nagyban megkönnyíti, kényelmesebbé teszi az életüket. 
Ezek az eszközök most már olyan iramban érkeznek, hogy szinte alig van érintett, aki az összes tárgy létezéséről, funkciójáról és beszerezhetőségéről tudna, illetve az összes szolgáltatást ismerné.
A LESEK, azaz a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája azzal a céllal szerveződött, hogy ezeket az eszközöket összegyűjtse és minél szélesebb körben bemutassa az érdeklődők számára. 
TOVÁBB A RENDEZVÉNYRE 
  
Az MVGYOSZ hírei 
Akadályok nélkül – A BKK és a Járókelő Közhasznú Egyesület közös kampánya 
Az Európai Unió által finanszírozott Inclusion projekt keretében a Budapesti Közlekedési Központ szeretné jobban megismerni, hogy a város hogyan tud a speciális igényekkel rendelkezők (mozgásukban korlátozottak, vakok és gyengénlátók, babakocsis szülők, turisták) számára minél jobb feltételeket biztosítani a közösségi közlekedésben. Ezért a BKK Zrt. és a Járókelő Közhasznú Egyesület közös kampányt indított, melynek célja, hogy feltárjuk a vakok és gyengénlátók, a mozgásukban korlátozottak, a babakocsival vagy nehéz csomaggal közlekedők, a turisták és a huzamosabb ideig Budapesten tartózkodó külföldieknek a közösségi közlekedés használatához kapcsolódó speciális igényeit és a közlekedésükhöz szükséges speciális szolgáltatásokat.
Ennek érdekében a Járókelő Közhasznú Egyesület honlapján olyan bejelentő felületet hozott létre, amelyen keresztül az INCLUSION projekt célcsoportjai bejelenthetik a budapesti közösségi közlekedés egyenlő esélyű hozzáférésével, akadálymentességével kapcsolatos észrevételeiket, de akár a jó példáikat is.
A kampány végén feldolgozzák a beérkezett információkat, amelyeket később a közösségi közlekedési szolgáltatások fejlesztési javaslataiba beépítenek.
A bejelentő felület itt érhető el: https://jarokelo.hu/akadalyoknelkul
Ezúton kérjük, éljenek a bejelentési lehetőséggel!
dr. Albert Judit 
innovációs főmunkatárs / esélyegyenlőségi referens 
Mobilitásstratégia Stratégia és Innováció 
Budapesti Közlekedési Központ 
  
Nemzetközi hírek 
Egyeztetés az osztrák látássérültek képviselőivel 
2019. november 14-én dr. Nagy Sándor elnök és Ollé Attila nemzetközi referens az MVGYOSZ székházában fogadta az Ausztriai Vakokat és Gyengénlátókat Segítő Egyesület (Hilfsgemeinschaft der Blinden und Sehschwachen Österreichs) képviselőit. 
Az Elmar Wilhelm M. Fürst elnök és Daniele Marano projektmenedzser által kezdeményezett találkozó témája az volt, hogy miként tudnák az ausztriai látássérültek igénybe venni a magyarországi közlekedési kedvezményeket, és a magyarok az ottaniakat. 
TOVÁBB A HÍRRE 
  
Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
Okosmorzsák 
Új rovat indul hírlevelünkben! 
Az Okosmorzsák rövid híreket tartalmaz majd a számítógépek, okostelefonok világának újdonságairól, valamint hasznos tippeket és trükköket arról, hogy hogyan lehet az akadálymentes IKT eszközöket a legkönnyebben és leghatékonyabban kezelni, használni.
Emellett természetesen továbbra is igénybe vehető személyre szabott szolgáltatásunk, melynek keretében az iPhone, az androidos eszközök és a képernyőolvasóval történő számítógép használatát segítünk elsajátítani.
Erről további részleteket az MVGYOSZ honlapján, az Amit adunk/Látássérülteknek/Okosklub weboldalon lehet olvasni.
Angyal Gábor 
szakmai vezető 
  
A VoiceOver rotor használata 
A VoiceOver rotor segítségével módosíthatjuk az iPhone-on futó VoiceOver működését, mint például a beszéd sebességét, a gépelés típusát, stb.
Amikor a VoiceOver fut, lehetőség van a rotor használatára.
A rotor olyan, mint egy képzeletbeli tárcsa. Két ujjunkat a képernyőre helyezve tudjuk elforgatni a rotort, mintha egy tényleges tárcsát forgatnánk. Úgy is kivitelezhető a forgatás, hogy egy pillanatra a képernyőre helyezzük két ujjunkat, majd hirtelen elforgatjuk az ujjainkhoz képest a telefont, végül rögtön elengedjük a képernyőt. A rotor mindkét irányba forgatható.
Ha pl. a VoiceOver beszédének sebességét szeretnénk gyorsan módosítani, akkor forgassuk a rotort a beszédsebesség rotorbeállításra, ekkor egy pillanatra meg is jelenik a képernyőn a beszédsebesség felirat, majd hamar el is tűnik. Ezután egy ujjal felfelé vagy lefelé legyintve tudjuk a beszéd sebességét állítani. Ha a telefon alkalmazásban a kontaktok lap van kiválasztva, és a rotort a címsorok értékre tekerjük, akkor egyujjas felfelé vagy lefelé legyintéssel a kívánt kezdőbetűre ugorhatunk. Innen jobbra söpörve könnyebben találhatjuk meg a kívánt nevet. Fontos, hogy a fent leírt módszer csak akkor működik, ha nem vagyunk benne egyetlen kontaktunk adataiban sem. Meghatározhatjuk, hogy milyen beállítások legyenek kint a rotoron úgy, hogy a beállítások/általános/kisegítő lehetőségek/VoiceOver/rotor menüpont alatt ki-be kapcsolgatjuk azokat a dolgokat, amit gyorsan el szeretnénk érni.
Bővebb információ a rotor használatáról:
https://support.apple.com/hu-hu/HT204783
Berkó Norbert 
  
Túl a hatezredik híváson – Távszem nyilvános tesztidőszak a számok tükrében 
Már a nyilvános tesztidőszak harmadik hónapjában teljesült a pályázatban vállalt hívásszám. A hat hónapos tesztidőszak végére minimum 3600 hívással kalkulált a Távszem projekt pályázatíró csapata, ám a negyedik hónap végére már a hatezer hívást is meghaladtuk.
A Távszem szolgáltatás iránti érdeklődés nemcsak töretlen, hanem folyamatosan növekszik. Jöjjön most egy kis összefoglaló a számok bűvöletében: 
TOVÁBB A CIKKRE 
  
Vasárnap éjfélig még értékelheti a Távszemet 
Még van néhány napja, hogy megossza velünk tapasztalatait és véleményét a Távszem szolgáltatással kapcsolatban. Meghosszabbítottuk az értékelő kérdőív kitöltési határidejét, november 17. vasárnap éjfélig várjuk a válaszokat.
Már több mint 400-an adtak visszajelzést, de mi mindenki véleményére kíváncsiak vagyunk, így az ön észrevételei is fontosak számunkra! Ha még nem tette meg, kérjük, november 17. vasárnap éjfélig töltse ki anonim, online kérdőívünket.
Értékelje a Távszem szolgáltatást, az applikáció akadálymentességét és működését, az operátorok és a mentorok munkáját, mondja el fejlesztési javaslatait!
A kitöltés csak 15 percet vesz igénybe, a felület képernyőolvasó szoftverrel akadálymentes. https://online-kerdoiv.com/
index/view/hash/
71a9af6bd17ee45ff4b6f835fb12d442
Köszönjük együttműködését!
A Távszem projekt csapata 
  
Akik a távolból helyettünk látnak – Bemutatkoznak a Távszem operátorok 
Beszélgetés Rasztotzky-Lukács Marianna Távszem operátorral 
„Mozgássérültként élem az életem, így az eddig megszerzett tudást, tapasztalatot széleskörűen tudom használni a Távszem projektben. Ebben a munkában leginkább azt kedvelem, hogy segíthetek a sorstársaimnak, sok erőt adhatok a mindennapi kihívások leküzdésében, professzionális segítségnyújtással és sok humorral. Így itt a hátrányom előnnyé válik és alakul. Ezért is választottam ezt a szakmát hivatásomként. Egy régi kedves barátnőm küldte el nekem az álláslehetőséggel kapcsolatos felhívást. Elolvasva azt, egyértelmű volt számomra, hogy ilyen testhezálló munka ritkán adódhat az életemben. A felhívásban minden előnyként feltüntetett személyiségi jellemző és tapasztalattal kapcsolatos elvárás illet rám. Nagy izgalommal és tettre készen vártam, hogy elkezdhessek dolgozni. A szociális munka egyedi lehetőségét vélem benne felfedezni testre szabottan (sok mozgás nélkül segíthetek sorstársaimnak).” 
TOVÁBB A BESZÉLGETÉSRE 
  
Év végi akció a segédeszközboltban 
2019. november 4. és 2019. november 22. között 
a készlet erejéig 5% kedvezmény minden termékre 
az MVGYOSZ segédeszközboltjában! 
Telefonon történő megrendelés vagy a termék lefoglalása nem lehetséges!
Nyitva tartás: kedd 10-18 óra, csütörtök 9-17 óra, péntek 8.30-12.30 óra.
Koczkásné Tóth Csilla 
szolgáltatásvezető 
Heti könyvajánlók 
Útleírás a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
November 17. – Budapest ünnepnapja
További érdekességek: https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/budapest_unnepnapja 
Török András: Nagy Budapest könyv 
Tárgya röviden a város- és életszeretet. Megpróbálja olvasóit bevezetni az építészettörténetbe, a vizuális és kulináris gourmet tudományokba, és sok más haszontalan tudományba. Budapestet e könyv egyszerre kezeli műtárgynak, jóbarátnak, élvezeti cikknek és élettérnek, büszkélkedni- és szörnyülködnivalónak. 
TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
  
Helytörténeti érdekesség a Louis Braille Könyvtárban 
Pereházy Károly: A Városliget 
Városerdő...Vurstli.. aligha jelent valamit a mai fiatalok számára, pedig másfél évszázadon át így nevezték a Városligetet, ide járt a régi Pest-Buda, majd az egyesítés után a metropolissá növekedett Budapest apraja-nagyja.
Az évek változásával területe, formája többször változott, de olykor még szerepe is.
A Városliget régtől ismert, már-már eltűnt világát mutatja be a könyv. 
TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
 
A hírlevelet szerkesztette:
Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email