Elemi rehabilitációs szolgáltatás biztosítása látássérült személyek számára 2019 – LSER 2019

Views: 63

A Győri Látássérültek Nyugat-Dunántúli Regionális Rehabilitációs Központjával együttműködési szerződése van a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének, amelynek keretén belül foglalkoznak tagjainkkal is.

A LSER 2017 és LSER 2018 pályázatban is a Totem Alkotó Műhely biztosította, illetve biztosítja a szakembereket és a szakmai hátteret, az épület kialakítását a Rehabilitációs Központban. Az eszközöket már ismerjük, használjuk jelenleg is.  A LSER 2019-es (Látássérültek Elemi Rehabilitációja 2019) pályázatot is a Totem Alkotó Műhely valósítja meg. 

–  kliensfelkutatás/bevonás: a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron megyei Egyesülete folyamatosan biztosít jelentkezőket. A Vakok és Gyengénlátók Vas megyei Egyesületével felvettük a kapcsolatot, szándékozunk újabb együttműködési megállapodást kötni, a vas megyei tagokat és nem tag látássérülteket is várjuk a rehabilitációba. Közösségi médiában, rádióban, újságban is bemutatkozunk, ismertetve a szolgáltatásainkat. 

igénybevétel módja: az érdeklődő személyesen, telefonon, vagy e-mailben jelentkezhet. A klienskoordinátor felveszi vele a kapcsolatot, majd bevonja a klienst a szolgáltatásba. Látásvizsgálat után szakmai szempontok és az egyéni igények alapján választjuk ki, hogy a szolgáltatás ambuláns módon, vagy otthontanítás formájában történjen. Ezután modulonként megtörténik a felmérés, amit az adott szakember végez el, majd a klienssel együtt megírják a rehabilitációs tervet, melybe a szolgáltatási óraszám is belekerül. A rehabilitációs foglalkozások megtartását a kliens aláírásával igazolja.  

szolgáltatási modulok és szakemberek bemutatása: klienskoordináció, rehabilitációs intervenció, funkcionális látásvizsgálat, funkcionális látástréning, mindennapos tevékenységek tanítása és újratanítása, tájékozódás-közlekedés tanítása, tapintható írás-olvasás tanítása, kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatának tanítása és pszichológiai tanácsadás a tervezett szolgáltatási modul kínálat. Szakembereink: 1 fő rehabilitációs szakember/szakmai vezető (teljes munkaidőben), 1 fő klienskoordinátor/informatikaoktató (teljes munkaidőben), 1 fő informatikaoktató (rész munkaidőben), 3 fő tiflopedagógus (rész munkaidőben), 1 fő mentálhigiénés szakember (rész munkaidőben), 1 fő pénzügyi munkatárs, több mint 10 éve könyvelője egyesületünknek. 

A Vas megyei munkatársak: 1 fő gyógypedagógus, látássérültek pedagógiája szakirányon és 1 fő mentálhigiénés szakember: mentálhigiéniai prevenció specialista. A helyi szakember végzettsége gyógypedagógus, látássérültek pedagógiája szakiránnyal több éves gyakorlattal rendelkezik, nyugdíjas, jelenleg is dolgozik, mint utazótanár. Helyismeretét és kapcsolatait tudja kamatoztatni a rehabilitációban.

A szolgáltatás ingyenes, a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatja

  

Zemkó Márta                                          Mórocz Tibor

rehabilitációs szakember                         Klienskoordinátor

+3630 885 0270                                      +36 30 2390941

Látássérültek Nyugat-Dunántúli Regionális Rehabilitációs Központja

9023 Győr, Szigethy Attila út 109.

Print Friendly, PDF & Email