MVGYOSZ hírlevél 49. szám 2019.10.15. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 16

 A Fehérbot nemzetközi napja alkalmából 
 A Fehérbot nemzetközi napja:
 fókuszban a látássérült diákok oktatása 
 A vak és gyengénlátó emberek társadalmi részvételének erősítése megköveteli, hogy az érdekképviselet a felnövekvő generációkra különös figyelmet fordítson.
 A társadalmi integráció első fontos színtere a nevelés-oktatás intézményrendszere, ezért a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) a Fehérbot nemzetközi napján 2019-ben a látássérült diákok köz- és felsőoktatásban való egyenlő esélyű részvételére irányítja a szakma és a sajtó figyelmét.
 Az október 15-én világszerte ünnepelt Fehérbot nemzetközi napját egy nappal megelőzően az MVGYOSZ székházában tartott sajtónyilvános eseményen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár és dr. Nagy Sándor MVGYOSZ elnök köszöntő beszédét követően Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke és Botárné Barcza Éva, az Oktatási Hivatal osztályvezetője szólt az integrált oktatásban részt vevő látássérült gyermekek és fiatalok lehetőségeiről.
 Dr. Csocsán Emmy A jövő kilátásai című, az MVGYOSZ látássérült diákokat segítő programját mutatta be, melynek fő célkitűzése az integráló oktatási intézmények jó gyakorlatainak összegyűjtése és terjesztése.
 Ebben segít a program weboldala, mely most debütált a szakma, a diákok és a szülők előtt: jovokilatasai.mvgyosz.hu 
 TOVÁBB A TELJES HÍRRE 
   
 A WBU ünnepi nyilatkozata a Fehérbot nemzetközi napja (Látássérültek világnapja) alkalmából 2019. október 15. 
 A Fehérbot nemzetközi napja (Vakok és gyengénlátók világnapja) célja az, hogy felhívja a figyelmet a vak és gyengénlátó személyek speciális helyzetére, valamint alapvető emberi és szabadságjogaik, beleértve az önálló életvitelhez és biztonságos közlekedéshez való jogaik fontosságára. 
 A Vakok Világszövetsége (WBU) által az október 15-i világnap alkalmából kiadott ünnepi közleményében mind a világ közvéleményét, mind a Fogyatékossággal Élők Jogairól szóló egyezmény (UNCRPD) részes államainak figyelmét ráirányítja a vak és gyengénlátó emberek önálló életviteléhez szükséges alapvető fontosságú akadálymentesítési kérdésekre, külön kiemelve az egyezmény néhány cikkét. 
 TOVÁBB A KÖZLEMÉNY TELJES SZÖVEGÉRE 
 
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email