MVGYOSZ hírlevél 28. szám 2019.06.21. Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Visits: 13

 Az MVGYOSZ érdekvédelmi tevékenysége 
 Ülésezett az MVGYOSZ elnöksége 
 Az MVGYOSZ vezetősége döntött a Vakok Lakásgondjainak Megoldását Támogató Alapítvány alapító okiratának módosításáról, változtatott a költségvetési támogatás tagegyesületek részére történő elosztását szabályozó pontrendszeren, valamint döntött a Braille Emlékéremmel kitüntetettekről. 
 TOVÁBB A BESZÁMOLÓRA 
   
 Elnöki beszámoló a 2019. április 15. és június 13. között végzett munkáról 
 Dr. Nagy Sándor elnök rövid beszámolója a fenti időszakban végzett munkájáról. A beszámoló egyes pontjairól folyamatosan adunk tájékoztatást hírlevelünkben, részletezve egy-egy esemény lényeges elemeit. 
 TOVÁBB A BESZÁMOLÓRA 
   
 A szakmai vezető beszámolója a 2019. április 16. – 2019. június 17. közötti munkáról 
 Angyal Gábor szakmai vezető az MVGYOSZ szolgáltatásaival kapcsolatosan végzett munkájáról ad rövid tájékoztatást a fenti időintervallumon belül. 
 TOVÁBB A BESZÁMOLÓRA 
   
 Több kérdésben is a postához fordult az MVGYOSZ 
 Ország szerte több jelzést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a látássérülteknek problémát okoz a postahivataloknál történő ügyintézés. Ennek oka az, hogy a sorszám-húzó, illetve behívó berendezések a látássérültek számára jelenleg nem akadálymentesek, emellett gyakran személyi segítséget sem kapnak az érintettek az ügyintézés során. Mint ismeretes a posta olyan gyakorlatot alakított ki, amely alapján a kézbesítő a könyvelt küldeményeket az írni nem tudó címzettek részére (írástudástól függetlenül minden esetben ilyennek tekinti a látássérülteket) csak írni tudó nagykorú tanú jelenlétében adja át. Ezt sérelmezve többen fordultak a szövetséghez, sőt az Alapvető Jogok Biztosa is folytatott le eljárást, illetve adott ki jelentést ezen gyakorlat vizsgálata során. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 Az MVGYOSZ szolgáltatásai 
 A segédeszközbolt az alábbi napokon zárva tart 
 
 2019. július 1-12. 
 2019. augusztus 5-9. 
 Megértésüket köszönjük!
 Koczkásné Tóth Csilla
 szolgáltatási centrum vezető 
   
 Belső tesztelésen a Távszem alkalmazás 
 Június 17. hétfő óta 36 látássérült felhasználó végzi a Távszem iOS és Android operációs rendszereken futó, még nem nyilvános alkalmazásainak belső tesztelését. A tesztelők a Távszem mentorok, valamint a projekt csapat és az MVGYOSZ látássérült dolgozói, akik mindennapi életük valós helyzeteiben kérik az operátorok segítségét. A Távszem operátorok a képzésükhöz tartozó 80 órás szakmai gyakorlat keretében fogadják a tesztelők hívásait és nyújtanak segítséget, miközben ők maguk is tesztelőként használják a rendszer operátori felületét. 
 TOVÁBB A HÍRRE 
   
 Az MVGYOSZ Segédeszközboltjának kínálatából 
 Heti ajánlatunkban most különféle nagyítókat kínálunk. 
 TOVÁBB A HETI AJÁNLATRA 
   
 A hangomat adom – beszélgetés Hornai Gáborral 
 Mindig is nagyon szerettem olvasni. Az olvasás azonnal kikapcsol és nagyon könnyen be tudok lépni az éppen olvasott könyv világába. A könyvek illata is kedves az orromnak, bár mostanában már papírkönyvet alig olvasok, áttértem az elektronikus könyvekre. A sci-fi az egyik kedvencem. Igazság szerint ezt a műfajt főként angolul kezdtem olvasni még évekkel ezelőtt, amikor a sok úgynevezett nagy író könyveit nem lehetett magyarul megvenni. Aztán ez a szokás megmaradt. A másik terület a gazdaság és az üzleti élet. Itt vegyesen olvasok könyveket és folyóiratokat magyarul és angolul. 
 TOVÁBB AZ INTERJÚRA 
   
 Heti könyvajánlók 
 Kalandregény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban 
 Lawrence Durrell: A sötét útvesztő 
 Kréta szigetén egy angol turistacsoport bennreked a Kefalu melletti és a környékbeliek által Sziklavárosnak nevezett barlangrendszerben, amelyet egyesek az ókori Labürinthosszal azonosítanak. A csoport tagja egy misszionáriusnő, egy okkultista médium, egy festőművész, egy tüdőbeteg lány, az omláson szerencsésen kívülrekedt Lord Graecen és Baird kapitány, valamint a hajóutat pályázaton nyert, életrevaló Truman házaspár. 
 TOVÁBB AZ AJÁNLÓRA 
   
 Szerelmi háromszögről a Louis Braille Könyvtárban 
 Örkény István: Macskajáték 
 40 éve elhunyt Örkény István író, drámaíró (1912. április 5. - 1979. június 24.)
 „Az ember hozzákopik a körülményeihez. Akit semmibe vesznek, semmivé válik.” 
 TOVÁBB A KÖNYVAJÁNLÓRA 
 
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Sztakó Krisztina, Sebesi Éva, Szabó Gergely 

Print Friendly, PDF & Email