MVGYOSZ hírlevél 28/2021 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 2

Új állásfoglalás a taktilis jelzésekről 
 Ma már az utca embere is sejti, mire valók a járdákon lévő, hosszúkás és "pöttyös" domborulatok. De még a szakemberek közül is kevesen tudják, hogyan kell úgy kialakítani azokat, hogy a látássérült közlekedőknek valóban támpontot nyújtsanak. Ebben segít az MVGYOSZ új állásfoglalása. 
 TOVÁBB 
   
 Egy havi garantált bérminimumot kaphatnak az önfoglalkoztatók 
 A Magyar Közlöny 104. számában jelent meg a 310/2021. (VI. 7.) kormányrendelet, amely alapján a jogszabályban felsorolt önfoglalkoztató személyek 219.000 forint vissza nem térítendő kompenzációs támogatást kaphatnak. 
 TOVÁBB 
   
 EU fogyatékosságügyi stratégia – átfogóbb együttműködés szükséges 
 Az uniós intézmények, a tagállamok, a tagállami hatóságok és az állampolgárok egy vertikális rendszerben helyezkednek el. Ebben az alá-fölérendeltségi viszonyban, ha az együttműködés nem sikeres, elveszhetnek olyan információk is, amelyek a fogyatékossággal élő személyek életminőségét egyébként javíthatnák. 
 TOVÁBB 
   
 Fókuszban a gyengénlátó diákok – Együtt a jövőnkért április 
 A Reál(is) jövő – Látássérült középiskolások reál tantárgyi tanulását támogató ismeretek átadása (IFJ-GY-20-A-0291) című projekt keretében az Együtt a jövőnkért online találkozósorozat áprilisban is folytatódott. Az online kerekasztal-beszélgetés a diákok és szüleik előtt is nyitva állt, hogy közvetlenül kapjanak információkat az őket érintő lehetőségekről, szolgáltatásokról. 
 TOVÁBB 
   
 A Gépházban debütál az Orbit Write 
 A Hobby Rádió pénteki Gépház című műsora egy vadonatúj készülékkel foglalkozik, amely az Orbit Writer névre hallgat, és jó eséllyel válhat közkedveltté a látássérült felhasználók egy jelentős csoportja számára. 
 TOVÁBB 
   
 Hangról hangra – Retró kvíz – 9. 
 Játékunk nyolcadik feladványára négy nevet vártunk, és előre jeleztük, van egy kis csavar a kérdésben. Úgy tűnik, a csavar nagy lett, mert sajnos senki nem találta el helyesen, hogy a konkrét archív felvételen kik játszották a négykezest. A helyes válasz ez lett volna: Németh Tamás, Lakatos Tamás, Farkas Mátyás és Varró Attila. A hetedik feladványig jól válaszoló megfejtőink számára folytatódik a játék, a „négykezes” feladványt nem vesszük figyelembe, az eredeti tíz kérdést pedig megtoldjuk plusz egy kérdéssel. E heti, kilencedik hangfeladványunkhoz kapcsolódó kérdés: melyik évben ünnepelte a Homérosz Kórus 50 éves jubileumát? A feladványt az elmúlt hetekhez hasonlóan az MVGYOSZ YouTube-csatornáján hallgathatja meg. A válaszokat csütörtök éjfélig várjuk az info@mvgyosz.hu e-mail címre. 
 TOVÁBB 
   
 „Én abban a levegőtlen stúdióban váltam valódi műértővé” 
 Tóth Barnabás hangját a látássérült olvasók elsősorban a hangoskönyvekből ismerik, de a figyelmes hallgató felfedezheti szinkronszerepekben, filmvásznon vagy a Momentán Társulat deszkáin is. 
 TOVÁBB 
   
 Heti könyvajánlók 
 Ámuldozás Tóth Barnabás felolvasásai között 
 A napokban hajdani kedvelt felolvasónkkal volt alkalmam beszélgetni. Heti ajánlómban olyan hangoskönyveiről esik szó, melyekről Barnabás elárult valami érdekességet, személyes élményt, apró titkot. Annyit én is elmondok, hogy telefonom hangoskönyvtár-alkalmazásában a „Letöltött könyveim” lapfül alatt a találkozás óta igencsak megszaporodtak a címek… 
 TOVÁBB 
   
 Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható
 az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt,
 továbbá az ingyenesen hívható Telefotel szolgáltatásban
 és a Hobbyrádió adásában.
 A Telefotel hívószáma: 06-80/80-45-85
 Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
 A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet. A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play 

 
  
 Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!
  
 A hírlevelet szerkesztette:
 Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email