MVGYOSZ hírlevél 27/2024 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 4

Összefoglaló a júniusi elnökségi ülésről

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2024. június 27-én 9:00 órai kezdettel online elnökségi ülést tartott. Az időszaki beszámolók elfogadásán túl döntés született az idei Braille-emlékérmek adományozásáról is.
TOVÁBB

Meghosszabbították a Canon World Unseen kiállítását

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Canon World Unseen kiállítás időtartamát 2024. augusztus 4-ig meghosszabbították! A különleges tárlaton a Canon réteges nyomtatási technológiájának köszönhetően 10 tapintható fotó, 10 eddig ismeretlen történetét ismerhetik meg az érdeklődők. A fényképek címét és a fotós nevét Braille-írással is jelölték, a képek történetét pedig audionarráció segítségével ismerhetik meg a látogatók, amelyet az installáción található QR-kódon keresztül érhetnek el. Az interaktív kiállítás a Goldberger Textilipari Gyűjtemény kiállítóterében tekinthető meg (Budapest, III. kerület, Lajos utca 136-138.) hétfő kivételével 10:00 és 18:00 óra között díjmentesen. A kiállításról a héten a 24.hu hírportál videóösszeállítással kiegészített cikket jelentetett meg.
TOVÁBB

Hangoskönyvek a látássérült kamaszok szexualitással kapcsolatos tájékozottságáért

Mind a külföldi, mind a hazai szakemberek egyetértenek abban, hogy a látássérült fiatalok szexuális nevelésére a korábbinál jóval több figyelmet szükséges fordítani. Minél súlyosabb a látássérülés foka, a fiatalok jellemzően annál kevesebbet tudnak a szexualitásról, és tájékozottságuk jelentősen elmarad kortársaikétól.
Az információhiány jelentős szorongást okozhat a fiataloknak. Ráadásul egy tájékozatlan látássérült személy kétszeresen kitett bármilyen szexuális visszaélésnek.
TOVÁBB

A bolt kínálatából – Kézi nagyító cserélhető lencsékkel

A Levenhuk Zeno Multi ML9 nagyítókészlet három cserélhető lencsét tartalmaz egy, a nagyítóhoz tartozó nyéllel. A lencsék 37 mm, 50 mm és 65 mm átmérőjűek. A nagyítók 3-szoros, 10-szeres és 16-szoros nagyítással bírnak. Az eszköz anyaga: optikai műanyag, a fogantyú anyaga pedig gumírozott műanyag, amely stabil, kényelmes fogást biztosít. A nagyítandó szöveget, képet akár meg is világíthatja használója egy LED-lámpával. Az eszköz 3 db AAA elemmel működik. Az elemek NEM tartoznak az eszközhöz, azokat külön kell megvenni! A nagyítókészlet tagi kedvezményes ára 9296 Ft.
TOVÁBB

Narrálva ajánljuk – Hyppolit, a lakáj (1931) magyar filmvígjáték (ff.)

Dátum: 2024. 07. 07. 21:00 óra
Csatorna: Duna TV
Az 1931 nyarán forgatott második magyar hangosfilm igazi nagy sztárokat vonultatott fel. A Németországból hazatért Székely István, a slágerzeneszerző Eisemann Mihály, a korszak legnagyobb operatőre Eiben István és a forgatókönyvíró Nóti Károly, valamint mellettük három legendás színész: Csortos Gyula, Kabos Gyula és Jávor Pál. A történet alapját Molière: Az úrhatnám polgár című darabja adta. Schneider Mátyás fuvarozó úrhatnám felesége egy grófi lakájt szerződtet a polgári család villájába. Hyppolit pedig fenekestül felforgatja a család életét…
TOVÁBB

Sokfunkciós, új beszélő diktafon mutatkozik be a Gépházban

A Zoom H1E nevet viselő készülék alig néhány hónapja került piacra, legnagyobb különlegessége, hogy rendelkezik beszédtámogatással, így vak felhasználók számára is hozzáférhető. Visszatérő vendégünk, Király-Kékesi Csaba segítségével mutatjuk be, mit tud.
TOVÁBB

Heti könyvajánló
Norvég önéletrajzi memoárok a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban

Óda egy befejezetlen sorozathoz (Karl Ove Knausgård: Harcom 1 – 5.)

A „Harcom” sorozat 2009 és 2011 között lekörmölt hat kötete a 21. század eddigi leghosszabb memoárja. A norvég író világhírű önéletrajzának első öt kötetével a hangoskönyvtárban is összefuthatunk.
TOVÁBB


Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban a Hírlevél kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet.
A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/playKöszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email