Megjelent a JAWS for Windows, a ZoomText és a Fusion 2024 szoftverek júliusi frissítése

Views: 9

Örömmel jelentjük be, hogy elérhetővé vált a JAWS, a ZoomText és a kettőt egyesítő Fusion 2024 szoftverek július havi frissítése. A JAWS a mesterséges intelligencia alapú Intelligens képfelismerés lehetőségeit bővíti ki, míg a Fusion ugyanezen a területen az új Egérmódot kínálja újdonságként a felhasználóknak.

A mesterséges intelligencián alapuló Intelligens képfelismerés szolgáltatás több újítással is megkönnyíti a felhasználást. Az új, minden az egyben billentyűparancs (INSERT+SZÓKÖZ, P, ENTER) abban segíti a felhasználót, hogy ne kelljen minden lehetséges billentyűkombinációt fejben tartania. Ezzel az éppen használt alkalmazásnak vagy környezetnek megfelelő képleírást lehet azonnal megkapni. Például egy MS Teams-ben tartott bemutató esetén leírást ad az aktuális diáról.

Mostantól a mesterséges intelligencia felé kérdéseket lehet intézni az adott képről még az előtt, hogy elküldené azt elemzésre. Így az általános képleírás helyett már célirányosan hozzáférhet az Önt érdeklő információhoz. Ehhez az ALT billentyűvel kell kibővíteni a megfelelő intelligens képfelismerési parancsot. Az Intelligens képfelismerés futtatása után már visszajelzést kaphat a képpel kapcsolatos esetleges problémákról is, amelyek rossz képleírást eredményezhetnek. Például, ha a böngészőablak nincs teljes méretre állítva, a képek kitakarásban lehetnek, ami pontatlan leírásokhoz vezethet.

A JAWS kezdeti támogatást nyújt a Microsoft új Outlook levelező alkalmazáshoz. Ennek azért is van különös jelentősége, mert a tervek szerint az év későbbi részében a Windows rendszerben található Windows Posta és Naptár alkalmazások erre kerülnek majd lecserélésre.

A JAWS az eddiginél fejlettebb Java támogatást kínál, amit egyelőre a Korai átvételi programon keresztül lehet bekapcsolni. Ha engedélyezi a továbbfejlesztett Java Swing támogatást, akkor az ilyen alapú alkalmazásokban gyorsabb és könnyebb navigálást tapasztalhat az érintőkurzor használatakor.

A Microsoft Teams-ben mostantól a CTRL+SHIFT+1 … 9 billentyűkombinációkkal felolvastathatók a legutóbbi üzenetek. Emellett az INSERT+F8 segítségével a Teams eszköztárára ugorhat, míg az ALT+WINDOWS+S hatására a JAWS jelzi a mikrofon, a kamera és a képernyőmegosztás aktuális állapotát egy értekezletben.

Javult a Google Dokumentumok és a Gmail használhatósága is. A webböngészést segítő javítások sokféle vezérlőelemet érintenek, pl. a kombinált listamezőket, a nyomógombokat, a szerkesztőmezőket és az adattáblákat. Számos általános, teljesítménybeli fejlesztés is történt.

A Fusion az ún. Egérmód bevezetésével rugalmasabbá teszi a mesterséges intelligencia alapú Intelligens képfelismerés használatát. A felhasználónak elegendő a CAPS LOCK+CTRL+P paranccsal aktiválnia az Egérmódot, majd az egérmutatót egy kép adott területe fölé vinnie. Hasonlóképpen, a Kényelmes OCR szolgáltatáshoz is elérhető az Egérmód, amely a CAPS LOCK+CTRL+O paranccsal aktiválható.

Az új telepítőkészletek az alábbi linkeken, illetve honlapunk Letöltések/Szoftverek oldalán érhetők el.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot kértek, nem szükséges új licencet igényelniük, csupán a korábbi, időkorlátos licencüket kell átváltaniuk verzió alapúra. Ehhez a meglévő termékaktivációk eltávolítása, majd a hitelesítés újraaktiválása szükséges. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: https://akadalymentes.magyarorszag.hu

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.

Elérhetőségeink az alábbiak:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: helpdesk@infoalap.hu.

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan JAWS, ZoomText és Fusion változatot tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és a mindennapi életvitelükben egyaránt a segítségükre lesz.

Budapest, 2024. július 2.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Print Friendly, PDF & Email