MVGYOSZ hírlevél 23/2023 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 0

Küldöttgyűlést tartott az MVGYOSZ

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2023. május 24-én, szerdán 10:00 órai kezdettel küldöttgyűlést tartott a Vakok Általános Iskolája impozáns Nádor termében. Az eseményen a 2022. évi szakmai beszámoló és a közhasznúsági melléklet elfogadásán túl a küldöttek az alapszabály módosításáról is döntöttek.
TOVÁBB
 
Braille-nyomtatáshoz keressük az új munkatársunkat

Az MVGYOSZ megváltozott munkaképességű munkatársat keres a szövetség Braille- nyomtatóinak kezelésére, karbantartására.
TOVÁBB
 
Árváltozás a Fővárosi Állatkertben  

Az MVGYOSZ és a Fővárosi Állatkert között 2014 óta fennálló együttműködésnek köszönhetően a látássérült látogatók igen kedvezményes partneri jegy megvásárlásával látogathatják a világ egyik legrégebbi állatkertjét. A Fővárosi Állatkert tájékoztatása szerint a partneri jegy ára 2023. június 1-től 1000 forintról 1400 forintra változik. A jegy megvásárlására az a vak vagy gyengénlátó személy jogosult, aki rendelkezik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes, arcképes igazolványával. Természetesen a látássérült személlyel érkező felnőtt kísérő is partneri jegyet vásárolhat.
TOVÁBB
 
A Kutyajó-kvíz záró feladványa

A hathetes fejtörő ötödik kérdéseként arra vártunk választ, hogy milyen és mennyi vizsgát kell teljesíteni a kutyának, mire vakvezető lesz? A helyes válasz: három vizsgát kell tennie, amelyek a következők: engedelmességi, ellenőrző, közlekedésbiztonsági.
A sorozat utolsó feladványa: Mi volt annak a mesekönyvnek a címe, amit egy hallássérült hölgy írt, és amelyből a segítőkutyák munkáját ismerhettük meg? A könyvben Bors vakvezetőkutyus is szerepelt, és kapható volt az MVGYOSZ segédeszközboltjában.
A helyes megoldást június 8-án (csütörtök) éjfélig kell elküldeni az info@mvgyosz.hu e-mail címre.
 
A bolt kínálatából – K. Kormos Noémi: Roxy kutya naplója – síkírású könyv

”Üdv kétlábúak! Roxi kutya vagyok. Egy négylábú a kétlábúak között. Internetes sztár! Mert mindig történik velem valami. És a falkámmal is. A gazdim, aki főállásban a szemem fénye, mellékállásban logopédus, imádja a sima és “rövidebb” utakat, amelynek következtében hihetetlen és nyaktörő túrákon vehetünk részt ebtársaimmal együtt.” A könyv tagi kedvezményes ára 4990 Ft, melynek megvásárlásával Ön az MVGYOSZ vakvezetőkutya-kiképző tevékenységét támogatja. 
TOVÁBB
 
Narrálva ajánljuk – Béke – A nemzetek felett

Magyar dokumentum-játékfilm

Dátum: 2023. 06. 04. 14:55 óra
Helyszín/Csatorna: M5

Az első világháborút követően Magyarország komoly válsággal nézett szembe: már nem volt vezető nemzet az Osztrák-Magyar Monarchián belül, és lakosságát, területét, gazdaságát, illetve vezetését is súlyosan érintette az első világháború. A nemzet fennmaradása úgy tűnt, hogy az Apponyi gróf vezette békedelegáció sikerétől függ. A film bemutatja a magyar békedelegáció küzdelmét egy arányos és tisztességes szerződés megkötéséért, miközben magyar és francia történészek segítségével feltárja azokat az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat és körülményeket, amelyek Magyarország ezeréves történelmének legkatasztrofálisabb veszteségéhez vezettek.
TOVÁBB
 
A pénteki Gépházban kipróbáljuk az EgészségAblak mobilalkalmazást

Az egészségügyi ellátórendszer online szolgáltatásainak elérése immáron okostelefonnal is kivitelezhető egy iOS-re és Androidra elérhető mobilapplikáció segítségével. Noha az így elérhető funkciók még igen szűkösek, mégis számos esetben tehet jó szolgálatot ez az új mobilapp.
TOVÁBB
 
A munkám a hobbim, a hobbim a munkám! – Faluvégi beszélgetés Sztakó Krisztinával

Legsokoldalúbb „hátteresünk” munkálkodása érinti a Braille-, elektronikus és hangoskönyvtárat, a látássérült diákok tankönyvellátását, a Szövetség folyóiratának archiválását, valamint érdemes még megemlíteni azt is, hogy az MVGYOSZ elnökségét is erősíti. Itt az idő, hogy Sztakó Krisztát kicsalogassam szakmári háza tornácára egy kellemes beszélgetésre! 
TOVÁBB
 
Heti könyvajánló
Fekete Teréz színre lép – Havas, Háy, Fejes

Ezen a héten egyik új önkéntes felolvasónk, Fekete Teréz csinál kedvet első három választott könyvéhez. Letöltés indul!
TOVÁBB
 

Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640 
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet. A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play


 
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

 

A hírlevelet szerkesztette:

Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email