MVGYOSZ hírlevél 1/2024 Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!

Views: 7

Sajtóközleményben emlékeztünk meg a Braille-írás világnapjáról

Tapintható pontok a liftben, a gyógyszeres dobozon, a múzeumi tárgyak feliratán vagy a bankautomata kezelőfelületén. Az ép látású embereknek értelmezhetetlen pontok, a látássérült személyeknek ugyanakkor az információszerzés és a tanulás elengedhetetlen feltételei. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége számos olyan szolgáltatást biztosít, amely a Braille-kultúra megőrzését és a látássérült emberek esélyegyenlőségét támogatja. Január 4. a Braille-írás világnapja, amely egy vak fiatalember kreativitásának és kitartásának köszönhetően Párizsból hódította meg a világot.
TOVÁBB
 
Fotógaléria a Braille-íráshoz kapcsolódva

A felgyorsult digitalizáció ellenére a Braille-írás még mindig nélkülözhetetlen a látássérült emberek életében. Az MVGYOSZ ünnepi képgalériájában a névadóról, a Braille-íráshoz kapcsolódó eszközökről és pontírással készült tartalmakról is találnak grafikákat, illetve fotókat.
TOVÁBB
 
Hogy néz ki a Braille-kotta?

Mivel Louis Braille zongorázott és orgonált, a pontírást a kotta lejegyzésére is alkalmassá tette. Látványra a Braille-kotta semmiben sem különbözik bármely pontírású szöveges állománytól, hiszen ugyanazt a 64 Braille-jelet használja, csak más értelmezésben: ahogy a számokat a számjel, a kotta kezdetét dallamjel vagy a hangszerre jellemző részjel vezeti be.
TOVÁBB
 
Módosult a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény

2024. január 1-jével hatályon kívül helyezték az Mmtv. azon rendelkezéseit, melyek szerint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira nem jogosult az, aki a kérelem benyújtásakor keresőtevékenységet végez.
TOVÁBB
 
Új frissítéscsomag érhető el a BlindShell telefonokon

Kíváncsi az óránkénti időjárásadatokra?  Szeretné beállítani az időtartamot edzés előtt? Szüksége lenne QR-kód olvasóra? Új játékokkal és hasznos funkciókkal bővült a BlindShell nyomógombos okostelefon.
TOVÁBB
 
Narrálva ajánljuk: Egyedülálló lehetőség nyílt a látássérült emberek számára a régészeti emlékek megismerésére

A 2022-es év tavaszán a legnagyobb videómegosztó csatornán egy különleges vállalkozás vette kezdetét „Múzeumi kincseink audionarrációval” címmel. Régészek és a „Láss velünk! audionarrátorok társasága” szakemberei egy olyan ismeretterjesztő sorozatot indítottak, melynek pár perces részeiben elsősorban látássérült emberek számára mutatják be az újkőkortól a honfoglalás koráig a hazai múzeumokban őrzött tárgyakat.
TOVÁBB
 
Lemaradt a december 1-jei Gépház adásról? Ma visszahallgathatja!

A POP Peeper nevezetű megoldás egy e-mail kliens, azaz a programban nyílik lehetőségünk e-maileket olvasni és írni, például a GMail szolgáltatáson keresztül is, a webes verzió megkerülésével. A Gépház ma esti ismételt adása a puritán, cserébe rendkívül egyszerűen kezelhető POP Peeper-t mutatja be. Találkozzunk 20:00 órától a Gépházban!
TOVÁBB
 

Az MVGYOSZ Hírlevél hangos változata meghallgatható az MVGYOSZ Hangoskönyvtára alkalmazásban az Újság kategória alatt, továbbá a Telefotel szolgáltatásban és a Hobbyrádió adásában.
A Telefotel új hívószáma: 06/42-220-640 
Az MVGYOSZ hírlevél a 3-as menüpontban érhető el.
A Hobbyrádió minden kedden reggel 8 és este 20 órakor tűzi műsorára a hangos hírlevelet.
A rádió hallgatási linkje: https://www.hobbyradio.hu/play Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket! A hírlevelet szerkesztette: Hegedűs Katalin és Fekete Zoltán

Print Friendly, PDF & Email