Hanna a sakkozó sikerlány

Views: 18

Egyesületünk mindig büszkén ad hírt az olyan tagjainkról, akik öregbítik közösségünk hírnevét. Most is akadt ilyen.


Az ifjú hölgy Vilics Hanna, aki 2021-ben csatlakozott hozzánk, mint látássérült sorstárs.
A csendes diáklány informatikai képzésre jött közénk pár alkalommal, amit Egyesületünk informatikusa Tomor Tibor tartott számukra specifikusan kialakítva.
Hannánál születése után diagnosztizálták az anirídia nevű rendellenességet (az írisz hiányzik mindkét szemében), aminek a következménye a glaukóma, valamint gyengénlátónak is számít.

Annakidején a tagfelvételre természetesen szüleivel érkezett és édesapja mellékesen a klubhelységünkben lévő, évek alatt összegyűlt serlegekre rámutatva, így szólt, “Hannának kicsit több van az ilyen elismerésekből”
Először elgondolkodtam, hogy a mi gyűjteményünk hosszú évek és egy teljes csapat eredménye, vajon miben olyan jó egy tizenéves kis hölgy, hogy neki már több van.
Hamarosan kiderült, hogy a sakk ez a sport.

Édesapja elmondta, hogy a Brenner János Általános Iskolába íratták be, 8. osztály után becsatlakozott az iskola gimnáziumi osztályába. Jelenleg 10. osztályos tanuló. 7 éves kora óta sakkozik.

Véletlenül került a sakk közelébe. Az iskolában első osztályos korában szakkört kellett választani. Mivel a többi szakkör esti időpontban kezdődött, a tömegsport-sakk szakkör viszont egyből a tanórák után, így a sakk mellett döntöttek. Ennek a véletlennek köszönhetően kezdett a sakkal komolyabban foglalkozni Hanna, mert a sakk szakkör volt jó időpontban.

Amint a bemutató végére kiderül, ez nagyon jó döntés volt.

És hogy miért most adunk hírt a sikereiről? Ennek is egyszerű a magyarázata.
Először is miért ne kezdenénk a 2024-es évet egy ilyen fantasztikus hírrel?
Másrészt Hanna megérdemli, hogy példa lehessen a sorstársai előtt és mindazoknak, akik a honlapunkra, vagy más digitális felületeinkre látogatnak.
A harmadik indokunk pedig az, hogy kiemelkedő elismeréseket tudott begyűjteni a tavalyi évben.


A legutóbbiakkal kezdjük a felsorolást.

Az elmúlt két évben Hanna kétszer is megkapta a Magyarország jó tanulója, jó sportolója címet, nemrég pedig a szombathelyi városházán elismerő emléklapot vehetett át olyan illusztris sportolók és csapatok társaságában, mint pl. A FALCO Magyar Bajnok, kupagyőztes kosárlabda csapata, a Haladás Magyar Bajnok és Kupagyőztes Futsal csapata, vagy például Halász Bence világbajnoki bronzérmes kalapácsvető.


Azért a teljesség igénye nélkül pár sikeréről még megemlékezünk:

Hanna edzője a kezdetektől fogva Ruck Tamás FIDE mester. 3. osztályos korában az iskolában átkerült a “haladó” csoportba. 11 évesen győzelemmel mutatkozott be a Haladás NB2-es sakkcsapatában. Azóta a Haladás igazolt sakkozója, az NB1-es és NB2-es csapatban veszik számításba. 2018-ban (alsós fiú) és 2019-ben (felsős lány) kategóriában Országos Csapat Diákolimpiai aranyérmet szerezett társaival iskolájuknak.

Mérföldkövet jelentett Hanna számára a 2021-es év, amikor Egerben korcsoportos bajnoki címet szerzett a “látók” között. Ebben az évben rendezték meg Budapesten az I. Parasakk Országos Bajnokságot, ahol látás-, hallás és mozgássérült, valamint transzplantált sakkozók vehetnek részt. A verseny “hozadéka” volt, hogy megismerkedtek Toponári Gáborral a FODISZ (Fogyatékosok Diák-, Verseny-, és Szabadidősport Szövetsége) ügyvezető elnökével, aki jelezte, hogy Hannát számításba veszik a következő évek nemzetközi versenyein. Ez így is történt, az elmúlt 2 évben a látássérült sakkválogatott tagja
lett.
Ennek kapcsán megfordultak Észak-Macedóniában (Ohrid ; Csapat világbajnokság 5. hely), Franciaországban (Castelnaudary; Látássérült Női Egyéni Világbajnokság a legfiatalabb versenyzőként 6. hely), Angliában (Birmingham; IBSA Látássérült Világjátékok – ugyancsak legfiatalabbként női 1. hely és csapat aranyérem).

A speciális parasakkra Zámbó Zoltán a DVTK Szakosztályvezetője, a Parasakk válogatott 1. táblás versenyzője készítette fel Hannát és azóta is online foglalkozik vele.

Hogy mekkora a szerencse szerepe Hanna “pályafutásában”? Ha az iskolában nem működött volna sakk szakkör, akkor ez a kis sikertörténet most nem jöhetett volna létre.” – mondja Vilics Zoltán Hanna édesapja.

Megpróbálunk majd legalább évente beszámolni Hanna sikereiről, mert biztosak vagyunk benne, hogy lesz bőven miről írni.

Ezúton is szívből kívánunk neki eredményes éveket és további sok sikert!

Pár felvétel Hanna versenyeiről:

Print Friendly, PDF & Email