Megjelent a magyar nyelvű JAWS for Windows 2019

Views: 57

Mostantól az eredeti változattal egy időben frissül a képernyőolvasó szoftver

Örömmel jelentjük be, hogy mostantól magyar nyelven is elérhető a JAWS 2019. A program legfeltűnőbb újdonsága, hogy a sok különböző nyelvi változat egyetlen telepítő programból válik elérhetővé. Ez azt jelenti, hogy egyetlen telepítő áll rendelkezésre, amely tartalmazza az összes támogatott nyelvet és az együttműködést a támogatott operációs rendszerekkel. A telepítő automatikusan felismeri a használt Windows rendszert és a nyelvet, majd telepíti az ezeknek megfelelő üzenetkészletet és összetevőket.
További újdonság, hogy mostantól rendelkezésre áll egy ún. online telepítő, mely aktív internetkapcsolatot igényel. Azokhoz a környezetekhez, ahol ez gondot okoz, elérhető a jóval nagyobb méretű offline telepítő is, mely minden szükséges összetevőt tartalmaz.
A JAWS indulása egy koncepcionális változtatásnak köszönhetően érezhetően gyorsabbá vált.
A JAWS 2019 teljeskörű Skype 8 támogatást biztosít, saját, hozzáadott billentyűparancsokkal. A böngészők terén teljes támogatottsággal bír a legújabb Google Chrome és a Mozilla Firefox is. A Microsoft Office programcsomag alkalmazásaival (Word, Excel, Outlook, Access) tovább javult az együttműködés. Az Office 365 mostantól külön JAWS támogatást élvez, így gyorsabbá, és gördülékenyebbé vált a használata, az újabb verzióiban pedig az automatikus helyesírás-ellenőrzés is igénybe vehető.
A webes alkalmazások közül a Google Docs kiemelten támogatott.
A magyar felhasználókat érintő változások közül kiemelendő, hogy mostantól a JAWS alapértelmezett beszédszintetizátora a Vocalizer Expressive. A Profivox beszédszintetizátort gyárilag már nem tartalmazza ugyan a szoftver, külön telepíthető formában azonban továbbra is biztosítani fogja azt az alapítvány minden JAWS felhasználó számára.
Braille fronton szintén jelentős változás, hogy a korábbi irodalmi Braille konvertert leváltotta a Liblouis megoldás. A Profivoxhoz hasonlóan azonban a korábban használt Braille fordító is elérhető lesz egy rövidesen megjelenő segédszoftveren keresztül. A speciális, csak a magyar felhasználók számára fontos kiegészítések telepíthetőségéhez a felhasználók türelmét kell még kérnünk, addig is elérhetővé tesszük a Profivox beszédszintetizátor meghajtó szoftverének telepítőjét. Ezt lefuttatva már a JAWS 2019 magyar változatában is kiválaszthatóvá válik a felhasználó gépén lévő, közkedvelt beszédszintetizátor. Akinél telepítve van az elmúlt öt év során megjelentetett bármely honosított JAWS vagy MAGic, esetleg DEX kiadás, annak Windows rendszerében már elérhető az aktuális Profivox verzió, és ehhez biztosít hozzáférést a most még külön telepítendő interfész szoftver.

Fontos újdonság továbbá, hogy az újabb honosított JAWS verziókra nem kell többé 1-2 hónapnál többet várni, ugyanis mostantól az eredeti változattal egy időben frissülnek majd, így ugyanazokat a friss fejlesztéseket az amerikai felhasználókkal azonos időpontban kapják meg a magyar látássérült emberek.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot kértek, nem szükséges új licencet igényelniük, mert az az egyéves periódusa alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver verziófrissítését hitelesíti. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes JAWS licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: http://akadalymentes.magyarorszag.hu 

Kérjük, hogy kérdéseikkel észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz. 

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan JAWS változatot tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és a mindennapi életvitelükben egyaránt a segítségükre lesz.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Print Friendly, PDF & Email