MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 8. szám 2019.02.22.

Views: 27

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2019. február 15-21.)
2. Szolgáltató Központ ünnepélyes átadója
3. Nőnapi Operett és Kuplé 2019
4. Kedvezményes Cirkusz jegyek MVGYOSZ tagoknak
5. Centenáriumi kvízverseny – 6. rész
6. 2019 februárjában is megjelenik a Vakok Világa
7. Segédeszközbolt termékajánló
Újdonság
7.1. Hasábburgonya vágó
7.2. Hússzeletelő csipesz
7.3. Fánk kiszedő
7.4. Fűszervágó olló
Heti ajánlat
7.5. Mechanikus aprító
7.6. Mágikus szösztelenítő henger
8. Heti könyvajánlók, kerek évfordulók tükrében

Vendégoldal

9. Bieber Mária programajánlója – Együtt lenni jó
10. Eladó /ingyen elvihető könyvek

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2019. február 15-21.)

A nagylétszámú, ápolást-gondozást nyújtó bentlakásos intézményekben élő fogyatékos személyek életkörülményeit jelentősen javító ún. intézményi férőhely kiváltási, közismertebb nevén “kitagolási” program megvalósítása érdekében létrejött harmincéves stratégia célja, hogy a hazánkban intézményekben élő több mint húszezer fogyatékos személy emberibb, méltóbb körülmények között élhessen és része lehessen a társadalomnak, a helyi közösségnek. A stratégia és a tevékenységek forrásait biztosító EU-s pályázatok tartalma az elmúlt években több alkalommal váltott ki vitákat szakmai körökben, aminek eredményeként folyamatos egyeztetések alakultak ki az érdekvédelem és a kormányzati szereplők között. Bár az érintett mintegy 24.000 fő fogyatékos személynek csak töredéke látássérült, az MVGYOSZ elnöke is fontos feladatának tekinti a kiváltási folyamatban való közreműködést.
2019. februárjában ismét napirendre került a stratégia módosítása, melynek kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyeztetett az országos érdekképviseleti szervezetekkel. A fogyatékossággal élő személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásáról szóló koncepció, melyet egy kormányhatározat tervezeteként terjesztettek elő, 2019-2036. közötti időszakra határozza meg a célokat és feladatokat, felülvizsgálva a 2017-ben a területre vonatkozóan elfogadott hosszútávú koncepciót. A felülvizsgálat célja, hogy a civil szféra véleménye és a kiváltási folyamat eddigi, mintegy hétéves időtartama során megszerzett tapasztalatok markánsabban jelenjenek meg.
A megújult stratégia láthatóan magában foglalja a korábbi változatokból esetleg kimaradt tevékenységeket és szempontokat, így az egyeztetés résztvevői annak tartalmával alapvetően egyetértettek. Az intézményi férőhely kiváltás megvalósítása során ugyanis nem csupán a kis létszámú lakóközösség és az akadálymentes lakókörnyezet kialakítása a cél, hanem a fogyatékos személyeket segítő szolgáltatások hozzáférhetővé tétele, a közszolgáltatások akadálymentesítése, munkavégzési lehetőség biztosítása, nem utolsó sorban pedig a helyi társadalom befogadó hozzáállásának megalapozása.
Vitát elsősorban a már a korábbi kiváltási stratégiával létrehozott Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testületnek (IFKKOT) a tervezetben meghatározott összetétele, feladat- és hatásköre, illetve működésének finanszírozása váltott ki.
Az érdekképviseleti szervezetek, köztük az MVGYOSZ – melyet a tanácskozáson dr. Nagy Sándor elnök képviselt – az előterjesztés módosítását javasolták több tekintetben. A korábbi pályázatok esetében többször adtak hangot az érdekvédők annak a meglátásuknak, hogy a nagy intézményt kiváltó kisebb lakóközösségek helyét olyan településrészen jelölték ki, melynek közösségi közlekedése és akadálymentessége nem kielégítő, illetve amely hátrányos helyzetben van a településen belül. Ezen helyzet megszűntetése érdekében a szervezetek nem elégszenek meg annak lehetőségével, hogy véleményezzék a pályázatok tartalmát, hanem a vétójog lehetőségével is élni kívánnak. A javaslattevők álláspontja szerint a testületnek emellett több ponton is kapcsolódnia kell a kiváltási folyamat előrehaladásának monitorozásába, legyen szó az egyes konkrét intézmények kitagolásától kezdve egészen a folyamat fenntarthatóságának vizsgálatáig.
A tervezet szerint héttagú testület létszámát kilencre javasolják növelni azzal, hogy az AOSZ, az ÉFOÉSZ, a MEOSZ, az MVGYOSZ, a SINOSZ és a Siketvakok Országos Egyesülete mellett a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum is legyen állandó, szavazati joggal rendelkező tagja. Figyelembe véve a stratégiában hivatkozott statisztikai adatokat, melyek szerint nagylétszámú bentlakásos intézményben ma Magyarországon közel 9000 fő pszichoszociális fogyatékossággal élő személy él, ez a követelés különösen indokolt. Az érdekképviseleti szervezetek ugyancsak állandó, szavazati joggal rendelkező tagként javasolják az EMMI fogyatékos emberek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztosának részvételét a testületben. Javasolják továbbá tanácskozási joggal bevonni a kitagolási folyamatban intézményfenntartóként erősen érintett Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., valamint az Egyenlő Bánásmód Hatóság és az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának képviselőjét.
Mivel az IFKKOT a kormányhatározat tervezet alapján várhatóan komoly munkát végez és felelős döntéseket hoz majd, joggal merült fel az országos érdekképviseleti szervezetek képviselői részéről, hogy egy ilyen volumenű szakmai tevékenység csak fizetett szakértők bevonásával végezhető el felelősen és professzionálisan. A résztvevő érdekképviseleti szervezetek javaslata alapján ezért a kormányhatározathoz fűzött módosító indítvány kiegészült azon javaslattal, miszerint az IFKKOT éves munkatervet és költségvetési tervet készít, aminek alapján végzi feladatait.
Az érdekvédelmi szervezetek javaslataikat megküldik az EMMI illetékes főosztályának és várják annak válaszát.

Németh Orsolya

***

2. Szolgáltató Központ ünnepélyes átadója

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége megtartja Szolgáltató Központjának ünnepélyes átadását.

A Szolgáltató Központ az MVGYOSZ székházának új épületében lett kialakítva, a földszinten. A központban egy helyen vehető igénybe a Bodor Tibor Hangoskönyvtár, a Louis Braille Könyvtár és a Segédeszközbolt szolgáltatásai.

Az ünnepélyes átadó programterve:

10.30 Sajtótájékoztató dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke és Angyal Gábor, az MVGYOSZ szakmai vezetője
Téma: a Szolgáltató Központ létrehozása, szükségessége
Helyszín: Szolgáltató Központ ügyféltér

11.30 Ünnepélyes átadó
dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke
11:40 A Szolgáltató Központ bemutatása
Angyal Gábor, az MVGYOSZ szakmai vezetője
Helyszín: ügyféltér

12.00 Segédeszköz bemutató a Sipeki teremben, vásárlás a Segédeszközboltban. A vásárlók kényelmének érdekében a megvásárolható termékeket a Sipeki teremben nézhetik meg, informálódhatnak azokról szakemberek és önkéntesek segítségével, nyugodt keretek között. Utána a boltban csak a megvásárolandó termékről egy kódot kell leadni, így a terméket pár perc alatt meg is kaphatják.
A Sipeki teremben 8 asztalnál tekinthetik meg az MVGYOSZ honlapján megtalálható kategóriák szerint a segédeszközöket.
Termékkategóriák:
Fehérbot és tartozékai
Háztartás
Játék, sport
Könyv/CD/Katalógus
Műszaki cikk
Optika
Óra
Papír írószer
Taktilis burkolati jelzés
Egyéb
Helyszín: Sipeki terem és Szolgáltató Központ ügyféltér

A nap folyamán 20%-os kedvezmény van a Segédeszközbolt összes termékére azok számára, akik a helyszínen felmutatják érvényes MVGYOSZ tagságukat igazoló igazolványukat.

Rendezvény időpontja: 2019. február 28. 11:30
Rendezvény helyszíne: MVGYOSZ székház, 1146 Budapest, Hermina út 47.

Várnak Mindenkit szeretettel
a szervezők

*** 

 1. Nőnapi Operett és Kuplé 2019

  A hatalmas sikert megélt Centenáriumi Év operett műsorainak köszönhetően a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége ismételten megrendezi a Nőnapi Operett és Kuplé című rendezvényét.

  Ismét sok-sok meglepetéssel várjuk vendégeinket!

  Fellépnek a Napsugár Retro Klub tagjai:
  Kisnémedi Varga Pál
  Lukács Tímea
  Barabás Izolda
  Kemény Ági
  B. Lakatos György
  Hesz Magdolna
  Kovács András
  Hoffer Teri
  Hosszú Marika
  Oláh Kati

  Sztárvendég:
  Kátai Zsuzsa
  Tolnai András

  Közreműködik:
  Ráthy József

  És még várhatóak további fellépők…

  A műsor folyamán megemlékezünk Siliga Miklós zeneszerzőről, zenetanárról. Siliga Miklós 1942-ben született Vácon. Zenei tanulmányait zongorával kezdte, 16 éves korától a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola klarinét szakán tanult, majd tanárképzőbe jelentkezett. 1965-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola dzsessz-tanszakának növendéke volt. 1968-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetének dzsessz-tanszakán tanított szaxofon-szakon 2002-ig. A Határőrség Központi Zenekarának karmestere 1990-től 2000-ig. A Magyar Nótaszerzők és Énekesek Iskolája tanár-korrepetitora volt. A 2007. év magyarnóta-szerzője lett. 2008-ban Magyar Köztársaság Ezüst Érdemrend kitüntetést kapott művészi munkája elismeréséül. Öt éven át volt a Retro Klub művészeti vezetője. Három musicalt szerzett: Sissy és én, Csoda az élet illetve a Pesti srácok, melyet Harsányi Gáborral közöseb írt. Az MVGYOSZ Centenáriumi Év Operett és Kuplé eseményén zenéjével kísérte a rendezvény énekeseit. Emléke örökre szívünkben él.

  A rendezvény előtt és a rendezvény szünetében a K.V. Art Design kiállítását tekinthetik meg. Az alkotásokból lehetőség lesz női (és férfi) szíveket megdobogtató ajándékok vásárlására is.

  A rendezvényre a belépő díja: 400 Ft

  Jegyeket elővételben az MVGYOSZ székházában Puskás Anettől vehetnek minden kedden 9:00-tól 18:00-ig valamint minden szerdán 9:00-tól 15:00-ig. Különleges esetekben más időpont is megbeszélhető. Megköszönjük, ha a jegyvételt előre jelzik a szervezes@mvgyosz.hu mail címen.

  A rendezvény időpontja: 2019. március 9. (szombat) 15:00
  A rendezvény helyszíne: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székháza, Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.)

  Várjuk jelentkezéseiket 2019. március 6-ig.

  Várunk szeretettel és meglepetésekkel minden kedves érdeklődőt!

  Puskás Anett
  szervező

  ***

  4. Kedvezményes Cirkusz jegyek MVGYOSZ tagoknak

  Az Arany Bohóc-díjas Magyar Nemzeti Cirkusz és az Arany- és Ezüst Bohóc, valamint Guinness rekord-díjas Richter Flórián Cirkusz 2019. évi márciusi előadásait kedvezményesen vehetik igénybe MVGYOSZ tagsággal rendelkező látássérültek.

  A Magyar Nemzeti Cirkusz március 14-17-ig Budapesten, a Richter Flórián Cirkusz március 14-17-ig Veresegyházán vendégszerepel.

  Kedvezményes jegyárakat biztosítanak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége részére, amit a megadott elérhetőségen igényelhetnek a tagok, akár egyénileg, akár többen csoportos jegyeket.
  Alább olvashatóak a részletek.

  Richter Flórián Cirkusz – Showtime
  2019. március 14-17., VERESEGYHÁZ, Búcsú tér

  A Richter Flórián Cirkusz Magyarország legnagyobb utazó cirkusza. A társulat igazgatója, Richter Flórián a Monte Carlo-i Cirkuszfesztivál Arany- és Ezüst Bohóc-díjas artistája, Hortobágyi-díjas cirkuszművész, aki cirkusza minden produkciójában a tökéletességre törekszik.
  A SHOWTIME című előadás igazi szórakozás az egész család számára.
  Az előadás keretében látható lesz többek között:
  – Elastic-fantastic, a levegő királyai
  – Richter Flórián vadonatúj lovas produkciója az apacs indiánok földjére kalauzolja a nézőket
  – Mr. Costa Olaszországból, a nevettetés nagymestere
  – Richter Kevin szenzációs, 10 fős akrobata csoportjának elképesztő tripla és csavart szaltói a magasban, új világpremierrel
  – Egzotikus állatok kavalkádja (Szandra az indiai elefánt, zebrák, csodálatos fríz lovak és tevék egyszerre a porondon)
  A kedvezményes jegyárak a 2. Kék szektorba szólnak. A csütörtök 18 órás, valamint a vasárnap 11 órás előadásokra a jegyár 5000 Ft helyett 2000 Ft/fő. A péntek, szombati előadások, valamint a vasárnap 15 órás előadásra 5000 Ft helyett 2250 Ft/fő a jegyek ára.
  Csoportos kedvezmény is igénybe vehető a II. Kék szektorban 2000 Ft/fő jegyárral. A csoportjegyeket minimum 20 jegy vásárlása esetén van lehetőség igényelni, bármelyik előadásra.
  Veresegyházi előadások a márciusi hosszú hétvégén:
  2019. március 14. csütörtök 18 óra március 16. szombat 15 és 18 óra
  2019. március 15. péntek 18 óra március 17. vasárnap 11 és 15 óra

  A kedvezmény igénylése
  Kérjük jegyigényét e-mailben, vagy telefonon küldje el Deák Zsuzsanna részére: szervezes@richterfloriancirkusz.hu tel: +36 (70) 701-9141
  Fontos: hivatkozzon az MVGYOSZ-re, az Ön nevére, jelezze az előadás dátumát, kezdési időpontját és az igényelt jegyek darabszámát! 24 órán belül e-mailben küldjük az Ön voucherét (regisztrációját), amit kinyomtatva kell átadni a jegypénztáros munkatársunknak.  Jegypénztárunkban kizárólag készpénzes fizetésre van lehetőség. A cirkusz pénztárában a fenti kedvezményes jegyeket csak voucherrel tudja megvásárolni. 2 éves kor alatt ingyenes a belépés.

  Magyar Nemzeti Cirkusz – 25 éves jubileumi gálaműsor
  2019. március 14-17., BUDAPEST, XV. kerület – Pólus Center parkoló

  Az 1995-ben alapított Magyar Nemzeti Cirkusz idén ünnepli 25 éves fennállását. A 42. Monte-Carloi Nemzetközi Cirkuszfesztivál Arany Bohóc-díjas artistaművésze – a TV2 Csak show és más semmi című műsorának zsűrijéből is ismerős igazgató, ifj. Richer József – extra produkciókkal kápráztatja el a nagyérdemű közönséget az idei jubileumi gálaműsorban.
  Előadásukról röviden:
  – Richter & Casselly, a két Arany Bohóc-díjas család közös jubileumi produkciója
  – Steve és Jones, a humorról a közönség nagy kedvencei gondoskodnak
  – Ovidiu Tell, Románia legnívósabb íjmestere
  – Simet László és az Asztronauták, a X. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst-Pierrot díjas produkciója
  – Richter csoport, újonnan koreografált Gypsy Fantasy produkciója: zsoké, lovas magasiskola és pónilovak kavalkádja
  – Extrém motorshow, 20 métert repülő fmx motorosok és Simet László motorozása a drótkötélen…
  (A műsor szünettel együtt kb. 2,25 óra hosszú.)
  A társulat kedvezményes jegyárakat biztosít az MVGYOSZ tagok és családtagjaik, valamint csoportok számára. A kedvezményes jegyek a B szektorba szólnak.
  A csütörtök 18 órás, valamint a vasárnap 11 órás előadásokra 4500 Ft helyett 2000 Ft/fő a jegyár. A péntek, szombati előadások, valamint a vasárnap 15 órás előadásra 4500 Ft helyett 2250 Ft/fő a jegyek ára.
  Csoportos kedvezmény a B szektorban 2000 Ft/fő. A csoportjegyeket minimum 20 jegy vásárlása esetén van lehetőség igényelni, bármelyik előadásra. A jegyeket egyszerre szükséges megvásárolni.
  Budapesti előadások időpontjai a márciusi hosszú hétvégén:
  2019. március 14. csütörtök 18 óra március 16. szombat 15 és 18 óra
  2019. március 15. péntek 15 és 18 óra március 17. vasárnap 11 és 15 óra

  A kedvezmény igénylése
  Kérjük jegyigényét e-mailben, vagy telefonon küldje el Deák Zsuzsanna részére: szervezes@magyarnemzeticirkusz.hu tel: +36 (70) 701-9141.
  Fontos: hivatkozzon a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségére, az Ön nevére, jelezze az előadás dátumát, kezdési időpontját és az igényelt jegyek darabszámát!
  24 órán belül e-mailben küldik az Ön voucherét (regisztrációját), amit kinyomtatva kell átadni a jegypénztáros munkatársnak. A cirkusz pénztárában a fenti kedvezményes jegyeket csak voucherrel tudja megvásárolni. 2 éves kor alatt ingyenes a belépés.

  A kedvezményes belépőjegyek pénztári nyitva tartás alatt elővételben is megvásárolhatók 9-19 óra között, de legkésőbb előadás kezdése előtt 50 perccel korábban. Bankkártyás és OTP Szép kártyás fizetésre is van lehetőség.

  Kellemes szórakozást kívánnak a szervezők

  ***

 2. Centenáriumi kvízverseny – 6. rész

  Kedves Olvasóink!

  Az MVGYOSZ a Centenáriumi Év örömteli pillanatainak felidézése-újraélése céljából egy Centenáriumi kvíz játékot hirdet a Hírlevél olvasói számára.

  A tíz héten keresztül zajló rejtvényjáték során minden héten tíz-tíz kérdést teszünk fel a Szövetség Centenáriumi Évével kapcsolatosan hírlevelünkben, melyre minden héten a hírlevél megjelenését követő 5 napon át e-mailben várjuk olvasóinktól a helyes választ. Összesen tehát 100 kérdésre kell válaszolni. A résztvevők közül az lesz a nyertes, aki a legtöbb helyes választ adja.

  De mi is a fődíj?

  A legtöbb helyes választ beküldő személy 100.000 Ft értékű vásárlási utalványt nyer, melyet egy elektronikai üzletházban válthat be. Pontegyenlőség esetén sorsolással dől el, ki kapja a fődíjat. A főnyeremény mellett értékes ajándékok kerülnek kisorsolásra a versenyzők között.

  A megfejtéseket minden alkalommal e-mailben várjuk a szervezes@mvgyosz.hu e-mail címre.

  A kérdésekre a válaszok megtalálhatóak a 2018-as Vakok Világában, Hírlevelünkben, Facebook oldalunkon, megújult honlapunkon (www.mvgyosz.hu), vagy a résztvevők emlékeiben 😉

  A helyes válaszokat a verseny végeztével, áprilisban fogjuk nyilvánosságra hozni.

  Íme a hatodik kör:

  51. Mi volt az MVGYOSZ első őszi rendezvényének a címe 2018-ban?
  52. Hány hangoskönyvet adtunk át hivatalosan az ősz első rendezvényén?
  53. Milyen applikáció került bemutatásra az ősz első rendezvényén?
  54. Kik voltak Puskás Kata Szidónia beszélgetőtársai az ősz első rendezvényén?
  55. Hány megyéből érkeztek mesemondók a szeptember végi Mesemondó versenyre?
  56. Kik voltak a mesemondó verseny zsűritagjai?
  57. Kik köszöntötték a résztvevőket a Mesemondó versenyen?
  58. Ki volt a konferanszié a Mesemondó versenyen?
  59. Kik voltak a győztesei a Mesemondó versenynek?
  60. Ki volt az a meglepetés látássérült zongoraművész- és tanár, aki előadásával szórakoztatta a Mesemondó verseny szünetében a résztvevőket?

  A hatodik 10-es kérdéscsokor helyes megfejtését várjuk február 27. éjfélig a szervezes@mvgyosz.hu e-mail címre. Ugyanezen a címen szívesen válaszolunk kérdéseikre.

  Kellemes emlékezést kívánunk Mindenkinek!

  Puskás Anett
  szervező

  ***

  6. 2019 februárjában is megjelenik a Vakok Világa

  Köszönjük, hogy előfizetett folyóiratunkra!

  *

  Rendezvényeink
  Az év elején bemutatásra került az új Ábécéskönyv, erről tudósítunk.
  Folytatódott a Jövő kilátásai rendezvénysorozat is.

  *

  Házunk tájáról
  Megtartotta idei első ülését az MVGYOSZ vezetősége. Erről olvashatják a beszámolókat.
  Fontos cél a tagegyesületek megerősítése. Erről ír Németh Orsolya és dr. Nagy Sándor.
  A web akadálymentesítés újabb fejleményei, a Liget projekt következő állomása volt a januári érdekképviseleti téma. De nem mellékes az sem, hogy az ENSZ delegáltjai jártak az OFT-nál.

  *

  Nyelvünk csodái, irodalmunk szépségei
  Marika most Váradi Zsuzsával, a hangoskönyvtár közkedvelt felolvasójával beszélgetett.
  Tél van, így téli verscsokrunkat olvashatják.

  *

  Sportos élet, egészség!
  Fogyatékos ügy Szlovákiában. Farkas Henrietta és felvezetője interjúját olvashatják.

  *

  Első a család
  Búcsú Jakab Miklósnétól.
  Érintik a járulékfizetéssel kapcsolatos változások a nyugdíjasokat. De hogyan is?
  Magyar kutatóorvos nyert díjat a látás-visszaállító génterápia kidolgozásáért.
  Hogyan is néz ki az új 500 forintos bankjegyünk.

  *

  Tuti tippek, rövid hírek
  Mit lehet tudni a Távszem projekt kapcsán kiosztható iPhone készülékekről. Kik kaphatják, milyen feltételekkel, miért…
  Figyelem! Online hallgatható hangoskönyvek és más érdekességek a könyvtárból!
  Azurák 1/1 műsorában jártak a vakvezetőkutyák.
  Hírek a kutyaiskolából.

  *

  ÚJság az újságban
  Az Infoalap 2018-as beszámolója. Évről évre beszámol az alapítvány olvasóinknak, ez nem marad el az idén sem!
  Megjelent a JAWS for Windows 2019..
  Egy kis ismertetés a MyEies2-ről.

  *

  Náluk jártunk
  Bekukkantottunk a turistákhoz: télvíz idején vajon mit csinálnak, ha nem kirándulnak?

  *

  Meghívók, közlemények, hirdetések
  Aláírás tanfolyam ismét.
  Új szolgáltatás a szabolcsiaknál: Telefotel.
  Ismét „Szívből jövő hangok” lehetőség.
  Pályázati felhívások: irodalmi pályázatok. Írjon verset, novellát, esszét!
  Irány a Nosztalgiával Harkányba!
  A Vakok Lakásgondjainak Megoldását Támogató Alapítvány közleménye.
  2019-ben is nőnapi operett és kuplé a szövetségben.

  Kellemes időtöltést, jó olvasást mindenkinek!
  Reméljük, hogy találnak kedvükre valót!
  Írjanak nekünk!
  Mondják el véleményüket, osszák meg írásaikat!
  Szerkesszünk újságot közösen!

  Előfizetési lehetőség elektronikus VV-re:

  A VV e-mailben kérhető elektronikus változatának 2019. évi lapszámai esetében a szolgáltatásért előfizetési díjat kell fizetni, amelynek összege 1 évre 1890 Ft.
  Lehetőség van féléves előfizetésre is, melynek díja 945 Ft.

  A félév január 1-jén és július 1-jén kezdődik.

  Befizetési határidő: választott előfizetési időszak előtti hónap utolsó napjáig.  

  Az újság síkírású, Braille és hangos változata is megrendelhető:
  Befizetés módja:
  -emailben (email cím: elofizetes@mvgyosz.hu)
  -személyesen a Szövetség székházában található pénzügyi osztályon (1146 Budapest, Hermina út 47) vagy
  – telefonon 06 1 384-8440/119 melléken, Szitás Anettnél.
  A személyes előfizetés előtt kérjük, minden esetben telefonon egyeztessen kolléganőnkkel!

  Továbbá lehetőség van annál az egyesületnél történő előfizetésre is, ahol tag az illető. Ezek részleteiről az adott egyesület ad tájékoztatást.

  Az előfizetés ügyintézője: Szitás Anett. Távolléte esetén a pénzügyi osztály munkatársai segítenek az ügyintézés zavartalan lebonyolításában.

  Az előző évek gyakorlatához híven az előfizetési igény jelzését követően számlát állítunk ki, amelynek ellenében várjuk a befizetéseket. Az összeg beérkezését követően az igénylést előfizetéssé véglegesítjük, így Önnek a továbbiakban nincs más dolga, mint várni a sajtóterméket az előfizetett formában.

  Számlázást követően Önnek háromféle lehetősége van a befizetésre. Átutalás esetén a bankszámlaszám minden esetben megtalálható a számlán. A megjegyzés rovatba a számla sorszámát kérjük feltüntetni. Postai befizetés esetén csekket az MVGYOSZ biztosít.

  Várjuk megrendelését.

  Elérhetőségünk:
  vakokvilaga@mvgyosz.hu
  sztaki1em@t-online.hu
  elofizetes@mvgyosz.hu
  +36303585555

  A Vakok Világa munkatársai nevében
  Sztakó Krisztina szerkesztő

  ***

  7. Segédeszközbolt termékajánló

  Az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából

  Újdonság
  7.1. Hasábburgonya vágó
  Ár: 1770 Ft.

  A kar felemelése után helyezzük a készülékbe a meghámozott burgonyát, majd nyomjuk le a kart. A termék anyaga műanyag, magassága 26 cm, szélessége 11,5 cm, magassága 12 cm. A rozsdamentes acélból készült vágórész mérete 6×6 cm, 1 cm széles lyukakkal.

  7.2. Hússzeletelő csipesz
  Ár: 800 Ft.

  A termék segítségével egyforma vastagságúra vághatjuk a tálalni kívánt húst. Az eszköz anyaga rozsdamentes acél, hossza 24 cm, szélessége 7 cm.

  7.3. Fánk kiszedő
  Ár: 450 Ft.

  A termék használatával egyszerűvé válik a fánk kiemelése a forró olajból. A kör alakú szűrő lapát közepére csipeszszerűen benyúló fém lapnak köszönhetően rá tudunk fogni a kiszedni kívánt fánkra, így az nem tud visszaesni a forró olajba. Az eszköz anyaga krómozott fém, hossza 28 cm.

  7.4. Fűszervágó olló
  Ár: 850 Ft.

  A terméket főként zöldfűszerek, pl. petrezselyem, bazsalikom, stb. vágására használhatjuk. A kinézete alapján olyan, mint ha egy markolatra négy ollót kovácsoltak volna össze, így válik hatékonnyá a használata. A markolat anyaga műanyag, az ollóké pedig acél.

  Heti ajánlat
  7.5. Mechanikus aprító
  Ár: 1490 Ft.

  Helyezze az aprítani kívánt zöldséget vagy gyümölcsöt a henger alakú edénybe, tegye rá a tetejét és a kar többszöri meghúzásával pörgesse meg a késeket.
  A termék anyaga műanyag, a pengék száma 5 db, anyaguk rozsdamentes acél.

  7.6. Mágikus szösztelenítő henger
  Ár: 280 Ft.

  Görgesse végig a hengert a ruháján, ha a henger felülete már nem ragad, akkor a perforáció mentén tépjen le egy réteget a papírból, majd folytassa a használatát. A papírt addig nem szükséges cserélnie, amíg az ragad, akár többször is használható.

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, az MVGYOSZ új
  Szolgáltató központjában, az alábbi nyitva tartás szerint:
  kedden 10:00-től 18:00-ig,
  csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és
  pénteken 8:30-12:30-ig.

  A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen
  (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

  Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.

  Benedek Zoltán

  ***

  8. Heti könyvajánlók, kerek évfordulók tükrében

  65 éve elhunyt Herczeg Ferenc író, újságíró,
  (1863. szeptember 22. – 1954. február 24.)

  Hajós történet, útikaland a Louis Braille-könyvtárban.
  Herczeg Ferenc: Szelek szárnyán.
  (2 kötet)

  Harmincöt esztendővel ezelőtt az Adria hullámain ringatózó hajón mutattak be Herczeg Ferencnek. Ezeken a vizeken suhant a “szelek szárnyán” a Sirály, az író jachtja, amelyről a tulajdonosa költői lelkesedéssel és tengerész-önérzettel áradozott. Kevés magyar írónak jutott luxus-jacht a századforduló idején, pontosabban egyetlenegynek: Herczeg Ferencnek. A többi magyar író rendszerint kispolgári lakásban, esetleg albérletben vagy zajos kávéházban alkotott. De füstös kávéházban is születtek remekművek: Molnár Ferenc katonazenekar csinnadrattájának harsány hangjai mellett írta a “Pál utcai fiúk”-at, a New York kávéház karzatán.
  Herczeg Ferenccel senki sem találkozott kávéházban. A békebeli Magyarország gentleman-írója ifjúkorában sem vitatkozott kávéházi törzsasztaloknál, nem izgult a kártyaszobákban, nem járt lóversenyre, nem kilincselt írásaival főszerkesztők előszobájában vagy színigazgatói irodákban. Őt nem sanyargatta, de nem is élesztette a kezdőknek kijáró visszautasítás vagy akár bizalmatlanság. Egyszerre lett “beérkezett” író, majd országos híresség, előkelő kaszinótag, képviselő, főrend, kegyelmes úr és minden egyéb méltóság, amit az elmúlt korszak nyújthatott. “Elefántcsont-toronyban” él – mondogatták róla, akik nem ismerték sem őt, sem műveit. Mert Herczeg Ferenc dús könyvtárra való színes kötetei, egy hosszú és termékeny élet gazdag gyümölcsei, sok évtized távlatából is azt hirdetik, hogy a kiváló író nemcsak ismerte korát, és korának embereit, hanem az írói mondanivaló nemes keretébe foglalva maradandó képet is nyújtott róla.

  *

  30 éve elhunyt Márai Sándor író, költő, újságíró,
  (1900. április 11. – 1989. február 21.)

  Lélektani regény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
  Márai Sándor: Válás Budán.
  “A szeptember perzselő hőséggel köszöntött be. A koraőszi délutánok egyikén, amikor a nappalok még telítve vannak a kánikula maradék hevével, Kőmives Kristóf, a fiatal bíró, hivatali szobájában válóperek ügyiratait tanulmányozta.
  E válóperek egyike különösen érdekelte a bírót, mert – távolról – ismerte a szereplőket. A harmadnapra kitűzött válóperes tárgyalás szenvedő hőse, a férj, ismertnevű fiatal orvos, egyik fővárosi gyógyintézet vegykonyhájának vezetője, iskolatársa volt Kőmivesnek; együtt jártak a középiskola alacsonyabb osztályaiban, majd később, az egyetemi élet társadalmi pillanataiban, bálokon, gyűléseken is találkoztak néha. A bíró mindig szívesen gondolt erre a szerény, csendesmodorú, szemérmes fellépésű iskolatársra.”

  Idézhető idézetek:
  “Nem a természet öl meg idő előtt. Mi öljük egymást és magunkat.”

  “Az emberrel, gondolta, negyven-ötvenöt éves koráig valóságosan megtörténik az élet. Akkor már tud valami foghatót, igazit; ez a tudás nem bölcs, nem is „mély”, nem elégít ki; de addig már látott az ember halottakat és élőket, az élet csodálatosan ismétlődik, semmi sem történik úgy, ahogy várjuk, semmi sem olyan meglepő.”

  Adatok, elérhetőségek
  Felolvassa: Lukács Sándor, László Zsolt, Görög László.
  Időtartam: 6 óra.
  Adathordozó: 5 CD.

  A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
  http://www.mvgyosz.hu/amit-adunk-hu/latasserulteknek-hu/bodor-tibor-hangoskonyvtar/

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor
  Hangoskönyvtár nyitva tartási idejében:
  kedd: 10:00-18:00
  Csütörtök: 9:00-17:00
  péntek: 8:30-12:30

  Árvay Mária

  ***

  Vendégoldal

  9. Bieber Mária programajánlója – Együtt lenni jó

  Négynapos lélek- és közösségépítő tábort szervezünk látássérült és látó felnőttek részére!

  Bieber Mária vagyok, látássérült tiflopedagógus és hittanár-nevelő. 2014 novemberétől önkéntesként Testvéremmel, Bieber Józseffel együtt, aki római katolikus pap, rendhagyó, azaz interaktív hittanórákat, valamint inkluzív játékklubot, továbbá élő narrációs filmklubot szervezünk látássérült és látó felnőttek részére Zuglóban. Programkínálatunk 2017 szeptemberétől a Boldog Ember Klubfoglalkozásokkal, 2018 tavaszától pedig a Terefere-Vacsora Otthonosan nevű alkalmakkal gazdagodott. 2019 augusztusában ötödízben invitáljuk nyári táborunkba az érdeklődőket!

  „Őrizd meg a rád bízott kincset a Szentlélek erejével, aki bennünk lakik.”
  (2 Tim 1,14)

  Ha szeretnél kicsit többet tudni a harmadik isteni Személyről, a Szentlélekről, és nemcsak megismerni, hanem életedben felismerni is óhajtod az Ő csodálatos gyümölcseit;
  Ha készen vagy arra, hogy egyéni feladatokban és kiscsoportos, szituációs gyakorlatokban való aktív részvételed  által felfedezd a Szentlélek láthatóvá/hallhatóvá/tapinthatóvá, vagyis érzékelhetővé váló ajándékait, és tudatosítsd magadban, a Lélek ma is szól, Hozzád is szól, és Te válaszolhatsz üzenetére;
   Ha vágysz arra, hogy a Szentlélek erejével eltelve bekapcsolódj a Szentháromság szeretetközösségének éltető áramába, és ezáltal a kilátástalannak, elveszettnek látszó dolgokat is reménytelibben tudd látni, és élettel teljék meg a szíved;
  Ha szeretnéd Istent és társaidat megajándékozni aktív jelenléteddel, önmagadat pedig Isten Számodra elkészített kegyelmeivel és társaid figyelmességével;
  Ha nyáron is akarsz időt szakítani közös játékkal eltöltendő, testi-lelki pihenést nyújtó felüdülésre, és szívesen részt vennél audionarrációs filmvetítésen is;
  Ha kedvet érzel magadban ahhoz, hogy jó társaságban, gyönyörű környezetben együtt kirándulj velünk;
  Ha vonz a társasági élet, de az elcsendesedés, elvonult pihenés lehetőségét is kívánod,

  AKKOR ne tétovázz! Jelentkezz!

  Jelentkezhetnek:
  Látássérült és látó felnőttek 18 éves életkortól Budapestről vagy az ország más területeiről.
  Tervezett csoportlétszám: 14 fő.
  FIGYELEM!
  Elhívhatod látó vagy látássérült barátodat/barátnődet, családtagodat, ismerősödet, bárki olyan személyt, akiről úgy gondolod, nyitott erre a programra és az újdonságokra.

  Időpont:
  2019. augusztus 21—24. szerda—szombat.

  Helyszín:
  Máriabesnyő, Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház.
  Szálláshelyek: kétágyas, fürdőszobás szobákban.

  (Megjegyzés: Az előző években a dorogházi plébániaépületben tudtuk megszervezni nyári táborainkat, és ezeket a dorogházi egyházközség jóvoltából gyakorlatilag rendkívül kedvezményesen, önköltségi ár alatt tettük. Mivel ez a lehetőség az idei esztendőben már nem adott, új helyszínt kerestünk, ezzel együtt a költségek a szolgáltatásokhoz árarányosan igazodnak. A program szervezéséért és lebonyolításáért továbbra sem kérünk munkadíjat.)

  Költségek:
  32.000 Ft/fő.
  Ez az ár a kedvezményes utazási költséget nem tartalmazza! Benne van a napi háromszori étkezés és a kényelmes szálláshely költsége +a táborszervezéshez való hozzájárulás.
  A költségek szervezői/előadói/tréneri juttatást nem tartalmaznak, a program szervezését és lebonyolítását önkéntesként vállaltuk.

  Jelentkezési határidő:
  2019. ápr. 15. hétfő

  A jelentkezés a részvételi díj teljes befizetésével válik véglegessé, amelynek határideje:
  2019. júl. 21. hétfő.

  A tábor napirendjéről, az esetleges részletfizetésről, a lemondás lehetőségéről és a visszafizetés módjáról a jelentkezőket külön levélben tájékoztatjuk.
  A program fő szervezője: Bieber József, zagyvaróna plébániai kormányzója.
  A szervezés segítője: Bieber Mária.

  Jelentkezni, illetve bővebb információkat kérni elektronikusan lehet, az alábbi e-mail címen:

bieber.m@freemail.hu

Kérem, a tárgysorban feltüntetni: Nyári tábor

Bieber Mária

Budapest, 2019. febr. 20.

***

10. Eladó /ingyen elvihető könyvek

Kedves Hírlevél olvasók!

Mivel kisebb családi házba költözünk, ezért eladó /ingyen elvihetőek a következő könyvek:
Ady Endre összes költeménye
Arany János Toldi trilógia
Zongoraiskola kezdőknek három braille füzet

Akit érdekel bármelyik könyv keressen e-mail címemen egyeztetés végett:

lydia.szluka@gmail.com

Köszönettel:

Lídia

*

„A Hirdetés rovat tartalmáért és az annak alapján létrejött szerződésekért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!”

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Sebesi Éva

Print Friendly, PDF & Email