Megjelent a JAWS for Windows, a ZoomText és a Fusion 2024 szoftverek májusi frissítése

Views: 14

Örömmel jelentjük be, hogy elérhetővé vált a JAWS, a ZoomText és a kettőt egyesítő Fusion 2024 szoftverek május havi frissítése. A JAWS legfőbb újdonsága, hogy az intelligens képleírások előállítása már alapértelmezetten a mesterséges intelligencia segítségével történik, és a felhasználók még kérdéseket is feltehetnek a képek tartalmával kapcsolatosan. A ZoomTextben újdonság az Egyetlen asztal mód több monitor használata esetén.

A JAWS mostantól nem csupán kísérleti jelleggel alkalmazza a mesterséges intelligencia alapú képfelismerést, így az kikerült az ún. Korai átvételi programból. Ez azt jelenti, hogy széles körben, minden felhasználó számára ez az új funkcionalitás válik alapértelmezéssé. Az Intelligens képfelismeréshez alkalmazható parancsok áttekinthetők az INSERT+SZÓKÖZ, P, majd KÉRDŐJEL rétegelt billentyűparancs lenyomására megjelenő súgóablakban.

További újítás, hogy a felhasználó most már közvetlen interakcióba is léphet a mesterséges intelligenciával, és kérdéseket tehet fel a felismertetett kép tartalmáról, hogy jobban megismerhesse az őt érdeklő részleteket. A feltett kérdésekre érkező gépi válaszokat a JAWS automatikusan fel is olvassa.

A hagyományos, régi típusú Intelligens képfelismerés továbbra is elérhető, ha a felhasználó a CTRL billentyűt is lenyomja a megfelelő billentyűparanccsal együtt.

A JAWS mostantól az emoji szimbólumok leírását megjeleníti a Braille-kijelzőkön is. Így ezek a beszédtámogatáshoz hasonlóan észlelhetővé válnak Braille-ban is. Az Osztott Braille funkció mostantól támogatja az ALVA BC sorozatú Braille-kijelzőket is.

Webböngészéskor javult a különböző listamezők, listák és adattáblák felolvasása.

A teljesítményt érintő fejlesztések eredményeként a JAWS gyorsabban indul és működik, és a Windows bejelentkezési képernyőjén is megbízhatóbban indul el. Egyes alkalmazások használata is gördülékenyebbé vált, mint amilyen például az Outlook.

Javult a PDF űrlapok navigálhatósága az Adobe Acrobat Reader DC programban. Megfelelően működik a WhatsApp üzenetküldő alkalmazásban az ALT+X billentyűkombinációval elérhető fájlküldési funkció.

A JAWS és a Fusion által használt Liblouis Braille-fordító frissítésre került a legújabb, 3.29.0 verzióra.

A ZoomTextben a többmonitoros felhasználást egy újdonság segíti. Az Egyetlen asztal mód a Windows asztalt (az összes ikont, tálcaelemet és megnyitott alkalmazást) a fő képernyőre tömöríti, amelyet a ZoomText nagyít, miközben a másodlagos képernyőn nagyítás nélküli (1x) nézetet biztosít az asztalról.

A ZoomText és a Fusion bezárásához bevezetésre került egy új billentyűparancs, a CAPS LOCK+F4.

 

Az új telepítőkészletek az alábbi linkeken, illetve honlapunk Letöltések/Szoftverek oldalán érhetők el.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot kértek, nem szükséges új licencet igényelniük, mert az az érvényességi periódusa alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver frissítését hitelesíti. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: https://akadalymentes.magyarorszag.hu

 

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.

Elérhetőségeink az alábbiak:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: helpdesk@infoalap.hu.

 

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan JAWS, ZoomText és Fusion változatot tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és a mindennapi életvitelükben egyaránt a segítségükre lesz.

 

Budapest, 2024. május 13.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Print Friendly, PDF & Email