Könyvbemutatóval egybekötött műhelybeszélgetésen képviseltem a LÁTVASE-t

Views: 11

Május 18-án, szombaton, a Martineum Felnőttképző Akadémia előadótermében került megrendezésre az Erasmus Műhely, a PPKE-BTK-VJTK PPM és a Szt. II. János Pál pápa kutatócsoport munkájába korábban bekapcsolódottak műhelymegbeszélésére.

A műhelyfoglalkozás apropóját egyfelől a ’Teremtés/Klíma’ témájának lezárása, másfelől pedig a 2024. november 16-ra tervezett ’Képzés’ konferencia előkészítése adta. A ’Teremtés/Klíma’ tárgyában megszületett gondolatokat egy, kifejezetten erre az alkalomra készült kiadvány tartalmazza, melybe egy módfelett megtisztelő felkérésnek eleget téve én is írtam egy fejezetet. A tanulmányban a játékok és a társasjátékok társadalom- és egyéni szintű szemléletformáló hatásait vizsgáltam a látássérült emberekkel kapcsolatban, filozófiai alapokra helyezve mindezt. A kötet sokszínűségét bizonyítja, hogy majd minden, az emberrel, mint személlyel foglalkozó terület képviselője irt bele egy-egy cikket.
A közös gondolkodás azonban itt még nem áll meg: a cél az, hogy a lassacskán létrejövő, úgynevezett „preventor” fogalom megszülessen – meghatározva a pontos feladatát -, s hogy meginduljon e szakemberek képzése. A preventor feladata tulajdonképpen az, hogy olyan mintázatokat, módszereket alakítson ki, hozzon létre, hogy a különböző személyek képessé váljanak az egyéni, a közösségi, egyszersmind a társadalmi képességek megtartására, javítására, fejlesztésére.

A most megjelent könyv szerzői egyúttal felkérést kaptak a novemberi konferencián való részvételre, valamint egy újabb tanulmány megírására is, mely majdan a preventor-képzéshez kapcsolódó tananyag része lesz.

(Csiszár Tamás)

Print Friendly, PDF & Email