Megjelent a JAWS for Windows, a ZoomText és a Fusion 2022

Views: 5

Örömmel jelentjük be, hogy elérhetővé vált a JAWS, a ZoomText és a kettőt egyesítő Fusion szoftverek új, 2022-es főverziója. Az új változat legnagyobb újdonsága a Windows 11 használatának támogatása. A fejlesztők kiemelt hangsúlyt fektettek továbbá a programbeállítások átvitelének teljeskörű automatizálására, a Microsoft 365 irodai szoftvercsomag alkalmazásainak támogatására, és a Braille-használat magasabb szintű konfigurálhatóságára.

A Windows 11 támogatásának bevezetése mellett viszont az új szoftver verziók már nem támogatják a Windows 10-nél régebbi rendszereket. Így a JAWS, a ZoomText és a Fusion 2022 nem telepíthető és futtatható a Windows 7 és 8.1 operációs rendszereken. Azokra a 2021-es szoftververziók használatát javasolja a gyártó Vispero.

Új szoftverfunkciók a 2022-es főverzióban

Kényelmesebbé vált a JAWS beállításainak átvitele a legfrissebb programverzióba

Ha a JAWS 2022 újonnan kerül telepítésre olyan számítógépen, ahol már megtalálható a 2021-es vagy a 2020-as főverzió, akkor a program választási lehetőséget kínál a felhasználónak a beállítások átvitelére a korábbi kiadásból. A JAWS 2022 jövőbeli alverzióinak telepítésekor a beállítások átmozgatása a főverzióból, már kérdés nélkül, automatikusan fog megtörténni. Amennyiben a felhasználó vissza kíván térni a gyári beállítások használatára, akkor erre is van mód. A JAWS főablakának Beállítások menüjén keresztül az összes egyéni beállítás eltávolítható. Ezt követően a program úgy indul újra, mintha egy friss telepítés lenne.

Vadonatúj funkciókkal bővült a Hangerő réteg

Az ún. Hang szétválasztó lehetővé teszi a sztereó fejhallgatót vagy hangszórót használók számára, hogy a JAWS vagy a Fusion beszédét az egyik fülre, míg a többi alkalmazás hangját a másik fülre irányítsák. Ez megkönnyíti a programmal történő munkavégzést, miközben a felhasználó követ egy Zoom megbeszélést, egy Skype hívást vagy ha telefonos operátorként dolgozik.

Mostantól könnyedén lehet váltogatni a Windows-ban elérhető hangkártyák között. Bizonyos esetekben, például egy USB-s fejhallgató csatlakoztatásakor vagy eltávolításakor a Windows átválthat egy másik hangeszközre, ami a JAWS vagy a Fusion beszédének elvesztéséhez vezethet. Ekkor egy billentyűparanccsal át lehet váltani a másik hangkártya használatára.

A többnyelvű Braille-írást használók számára a JAWS és a Fusion 2022 Braille-profilokat vezet be. Ez lehetővé teszi, hogy a Braille-írás nyelvét menet közben átváltsa a fő billentyűzetről, a Braille-kijelzőről, vagy a dokumentumokban és weboldalakon az automatikus nyelvváltás segítségével, ahogyan az a beszéd esetében is történhet. A Braille-bevitel nyelve a billentyűzet beviteli nyelvéhez is kapcsolható, így amikor a számítógép billentyűzetén az ALT+SHIFT billentyűkombinációt lenyomva átváltjuk a gépeléshez használt nyelvre, a Braille-bevitel nyelve is átvált vele együtt.

A JAWS 2022 számos általános fejlesztést kínál a Microsoft 365 alkalmazásaival történő munkavégzéshez. A felhasználók különösen az Outlook üzenetlistáiban való navigálás és az e-mailekkel végzett műveletek, valamint a Word dokumentumok szerkesztése során vehetik észre a megnövekedett reakciókészséget.

A ZoomText 2022-ben továbbfejlesztésre került az ún. Gyorselérés sáv funkcionalitása.

Az új telepítőkészletek az alábbi linkeken, illetve honlapunk Letöltések/Szoftverek oldalán érhetők el.

Azon felhasználóinknak, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot kértek, nem szükséges új licencet igényelniük, mert az a meghosszabbított kétéves periódusa alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver verziófrissítését hitelesíti. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: http://akadalymentes.magyarorszag.hu

Kérjük, hogy kérdéseikkel és észrevételeikkel, forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.

Elérhetőségeink az alábbiak:

Telefon: +36 (1) 273-3188, +36 (70) 295-9288, e-mail: helpdesk@infoalap.hu.

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan JAWS, ZoomText és Fusion változatot tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és a mindennapi életvitelükben egyaránt a segítségükre lesz.

Budapest, 2021. október 26.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Print Friendly, PDF & Email