Kultúrák találkozása – a Cigány

Views: 6

Újabb színházi előadásnak voltunk részesei a celldömölki Soltis Lajos színházban a pünkösdi hétvégén – ezúttal a Cigány-t tekintettük meg. A mostani darab egy zenés komédia volt, mely az 1848-49-es szabadságharc korába repített vissza minket. Az elképzelt történet dióhéjban arról szól, hogy miként él együtt Celldömölkön egy cigány és két magyar család, és hogy hogyan fonódik össze az életük. Megjelenik benne a szerelmi szál: a cigány leány a magyar fiúba, a magyar leány a cigány fiúba lesz szerelmes. Azonban az egymásra találást sem a közösség, sem pedig a három család nem nézi jó szemmel. A cselekményt csak bonyolítja, hogy a forradalom miatt katonai behívót kap a magyar fiú…

Ám álljunk is meg itt, ugyanis nem szeretném lelőni a poént. Csak annyit mondhatok, hogy nem fog csalódni az, aki egy vidám esti programot keresve ezt a színházi előadást választja! ????
Az élményt csak emeli, hogy az amúgy sem eseménytelen cselekményt egy-egy roma és magyar népdal, valamint megannyi irodalmi műből vett szövegrész tarkítja, beintegrálva azokat az egyes szereplők beszédébe, ezáltal még frappánsabbá téve a darabot. Mindemellett mintegy kitekintésként, társadalom kritikaként a mai társadalmi / politikai helyzetre is kapunk reflexiókat, valamint a nyelvezet is élvezetessé, közérthetővé teszi a komédiát. Bár igaz, ami igaz, a temperamentum megnyilvánulásaként olykor-olykor egy erősebb kifejezés is el-elcsattan.
A látássérült emberek esztétikai tapasztalatát a színházakban többször audio-narráció is segíti, ellenben most erre nem volt szükség: a színpadon történtek befogadásához tökéletesen elegendő volt a párbeszédeket, a dallamokat meghallgatni. Ebben az esetben nem igazán volt lényeges az, hogy ki, hol, mit csinál a színpadon.
Egy szó, mint száz, mindenkinek csak jó szívvel tudom ajánlani a megtekintést!

Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket és hálánkat a társulatnak, hogy újfent egy módfelett fenomenális élménnyel ajándékozták meg az Egyesület tagjait!

(Csiszár Tamás)

Print Friendly, PDF & Email