MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 9. szám 2017.02.10.

Views: 76

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló
2. Olcsóbb lett a Braille-kotta
3. Lezárul az LG Wine Smart értékesítése
4. Az MVGYOSZ Segédeszközboltjának újdonságai
5. Emlékeztető a 2017,11.16-18. közötti Énekverseny jelentkezési határidejére
6. Heti könyvajánlók kerek évfordulók tükrében

Vendégoldal

7. Farsangi mulatság a Nosztalgia Klubbal
8. “Tükörben a vers, tükörben a költő”
9. Munkalehetőség
10. LÁRKE Felhívás

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló

Dr. Nagy Sándor 2016. 12.13-2017.01.27 között végzett munkájáról szóló beszámolóját jelen hírlevelünk mellékletében, “elnöki beszámoló a 2016. december 13. és a 2017. január 27. között végzett munkáról.docx” néven olvasható.

Árvay Mária

***

2. Olcsóbb lett a Braille-kotta

2017. február 1-től csökkentettük az egyedi megrendelésre készített síkírású kották Braille-nyomtatásra alkalmas fájl, vagy pontírásban kinyomtatott változatának árát.
Eddig az A4 méretű Braille-nyomatok száma után kellett fizetni, oldalanként 16 Ft-ot. 2017. február 1-től azonban a síkírásos oldalak száma a mérvadó. Egy oldalnyi kotta Braille-ben akár 4 oldal is lehet, tehát 64 Ft-ra is kijöhetett egy oldal másolása. Ez így is töredéke volt az előállítási árnak, mivel egy szakfordítói munkához hasonló, időigényes emberi munka szükséges a tapintható kottakészítéshez. Viszont több, mint amit egy jól látó zenész fizet akkor, mikor egyszerűen fénymásolóval lemásoltat egy kottafüzetet.
Ha a fénymásolás sebességével nem is, de az árával tudtunk lépést tartani. Ezentúl egy A4 oldal méretű síkban nyomtatott kotta pontírásban elkészített, vagy Braille-nyomtatásra alkalmas fájl másolatért már csak 20 Ft szolgáltatási díjat kell fizetnie a vak megrendelőnek.
A másolat készítés során felmerülő költségek (Braille oldalanként 3000 és 6000 Ft között lehet) és a fizetendő szolgáltatási díj közötti különbözetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és az adózók által felajánlott SZJA 1% bevételéből az MVGYOSZ finanszírozza.

Angyal Gábor

***

3. Lezárul az LG Wine Smart értékesítése

A fizikai billentyűzettel rendelkező és magyarul is beszélő LG H410 típusú androidos okostelefon értékesítését az MVGYOSZ befejezte. Ennek oka, hogy a kifutott modellt már külföldi forrásból sem tudjuk beszerezni. A típus helyettesítésére alkalmas Flamegroup S552 készüléknek sajnos nincs európai disztribútora, így az európai modellből 1000 darabot kellene egyszerre megvásárolnunk, ezt pedig sajnos nem tudjuk felvállalni, tekintettel arra, hogy az okostelefonok avulási üteme 1 év és ezen időszak alatt biztosan nem tudnánk értékesíteni egy ekkora kontingenst.

Angyal Gábor

***

4. Az MVGYOSZ Segédeszközboltjának újdonságai

– Pók játék; ára: 3810 Ft.
– Pattintós tű 6 db; ára: 504 Ft.
– Tapintható Rubik kocka; ára: 2165 Ft.

A feltüntetett árakon azok vásárolhatják meg termékeinket, akik az MVGYOSZ valamely tagegyesületénél, vagy a Természetes Személy Tagok Szervezeténél érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkeznek és azt a vásárláskor hitelt érdemlően igazolni tudják. Egyéb esetekben a feltüntetett áraknál többe kerülhetnek.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várok a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden és csütörtökön 10:00-től 18:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig)
és pénteken 8:30-12:00-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők!
Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

Sziládi Zsuzsanna

***

5. Emlékeztető a 2017.11.16-18. közötti Énekverseny jelentkezési határidejére

Az MVGYOSZ honlapján korábban meghirdetett, 2017. november 16-18. között a lengyelországi Krakkóban megrendezésre kerülő, vak és gyengénlátó énekesek számára kiírt verseny jelentkezési határideje 2017. május 31-én lejár! Az esetleg még jelentkezni szándékozóknak legkésőbb addig van lehetőségük arra, hogy a jelentkezést, az ahhoz szükséges rögzített anyaggal együtt megküldjék a szervezőknek!
Ha valaki kedvet érez a részvételhez, mielőbb olvassa át a jelentkezési feltételeket, és vegye fel a kapcsolatot a Lions Club-bal.

Sok sikert kívánunk!

Ollé Attila
Nemzetközi referens

***

6. Heti könyvajánlók kerek évfordulók tükrében

205 éve született Charles Dickens, angol író (1812. február 7. – 1870. június 9.)
További részletek:
http://ekultura.hu/…/2012-11-24+15…/charles-dickens-eletrajz

Történelmi regény a Braille-könyvtárban. Dickens, Charles: Két város
(13 kötet)
Az 1789-es forradalmat közvetlenül megelőző idők Franciaországára utal ez az egyik leghíresebb angol regénykezdet, a címbeli két város pedig: Párizs és London. Két város – és két férfi, akikre lesújtanak a francia forradalom rettenetes eseményei. Londonban az osztálya által elkövetett bűnök elől menekülő, azokat megtagadó fiatal francia arisztokrata, Charles Darnay és a züllött életmódot folytató angol ügyvéd, Sydney Carton ugyanabba a fiatal nőbe szeret bele. Darnaynak akarata ellenére vissza kell térnie Párizsba, és szembe kell néznie a Terror anarchiájával. Carton sorsa végzetesen összefonódik riválisáéval,
s a végső próbát neki is Párizsban kell kiállnia.

A szerző által „legjobb történetének” nevezett regény erőteljes, eleven portréja a változásnak, a felfordulásnak, amely nemcsak a történelem menetét, hanem az egyének életét is alapjaiban változtatja meg.

“Érdemes elgondolkozni ezen a csodán: minden ember úgy van megalkotva, hogy a legmélységesebb titok és talány legyen a többiek számára.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd és csütörtök 10.00-18.00
péntek: 8.30-12.00
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

95 éve született Göncz Árpád magyar író, műfordító, politikus, a Magyar Köztársaság egykori elnöke (1922. február 10. – 2015. október 6.)
További részletek:
http://tortenelemcikkek.hu/node/177

Kortárs elbeszélések a Hangoskönyvtárban. Göncz Árpád: Találkozások Göncz Árpád írói életművének nem reprezentatív, de annál hitelesebb, gondosabb, jellemzőbb válogatása a kötet. Különböző témáik ellenére az írások összetartója az a morális felelősségérzet, amely a szerző látásmódját meghatározza. Szóljon bennük akár a háborúról – pl. Front; 1944 – vagy a kapcsolatok megalázó hatalmáról (Hatalom), fessen történelmi tablót két öregember tehetetlenségének ábrázolásával, állóképben rögzítve egy hosszú élet pergő filmjét (Öregek), vagy rajzoljon groteszk történelmi parabolát (Találkozás) – mindenütt az emberre figyelést, az emberi erőfeszítés és szenvedés tiszteletét érezzük. Az író hangját is ez a komolyság, már-már patetikus, deklaratív hitvallás hatja át.
A tizenegy novella között akad egészen rövid, szinte “egyperces” alkotás (Hazaérkezés;
A gyerek), de egészen hosszú, már-már kisregény terjedelmű elbeszélés is (Találkozás).
A rövid, alig néhány oldalas írásokra (pl.: 1944; Magány) Göncz pontos látásmódja, mikrorealizmusa a jellemző. Egy-egy gesztus, egy-egy arcrezdülés élethű leírásával,
egy-egy csonka, még csak egészen ki sem mondott mondattal jellemzi az író nemcsak hőseit (Öregek), de azok egész életét, pontosabban sorsvonalát, életképletét. A hosszabb írások a szimbólumok, metaforarendszerek, utalások, allúziók eszközeivel dolgozó írót mutatják fel.
A novellákban külön-külön föltalálható poétikai elemek végül egységes egésszé szervesülnek. A kötetet a kiadói utószóval érdemes a szerzőt megismerni vágyók
figyelmébe ajánlani: az írások színtere “Az emberi élet bonyolult világa.
Ahol a kívül-belül meghatározott, mégis szédítően szabad és magányra hagyott
ember vívja örök harcát a magány ellen a szeretetért, az élet értelméért. Az emberségért”.

A könyv adatai
Felolvassa: Széles Anna.
Időtartam: 4 óra 47 perc.
Adathordozó: 1 CD.

A Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Taba Zsófia a Hangoskönyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10-18-ig,
csütörtök: 10-18-ig,
péntek: 8.30-12-ig.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

7. Farsangi mulatság a Nosztalgia Klubbal
Meghívó!

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete keretében működő Nosztalgia Klub farsangi mulatságot rendez 2017. február 18.-án (szombat) 15 órai kezdettel az MVGYOSZ Hermina Termében (1146 Budapest Hermina út 47.).
Meghívott vendég a pilisborosjenői és nagykevélyi Dalkör Palojtai-Érsek Ágnes művészeti vezető és előadóművész közreműködésével.
Közreműködik Borsodi Zsuzsa és Tóth Péter Pál – vers és Nagy Krisztina – ének. A talpalávalóról Hoó Zoltán és Várvölgyi János gondoskodik. Büfé és tombola várja a nagyérdemű közönséget.
A belépés díjtalan.

“Búcsúztasd a telet, várd a tavaszt!
Mulatságunkon vigadj gondtalan
Dalolj, táncolj és üríts poharat
Szeretettel vár a Nosztalgia!”

***

8. “Tükörben a vers, tükörben a költő”
Juhász Gyula szavalóverseny

A VGYHE keretében működő Horizont Kultúrcsoport szavalóversenyt hirdet a Költészet Napja tiszteletére 2017. április 8.-án (szombat) 10 órai kezdettel az MVGYOSZ Székházának Hermina Termében (1146 Budapest Hermina út 47.).
Kötelező költő: Juhász Gyula.
Jelentkezési feltételek:
Minden 14. életévét betöltött sorstárs vagy hozzátartozója szövetségi tagságtól függetlenül részt vehet és jelentkezhet a versmondó versenyre. Juhász Gyula bármelyik költeménye a kötelező vers, ezen kívül egy szabadon választott költő versét várjuk, tehát összesen két verssel kell készülni. A versmondó verseny tisztaságáért és a díjak odaítéléséért szakmai zsűri felel. Felkészülési anyagot találnak az MVGYOSZ Braille és Hangoskönyvtárában, valamint az interneten.
Jelentkezési határidő: 2017. április 3.
Jelentkezni lehet a VGYHE irodájában félfogadási időben Balogh Tamás Kulturális Bizottsági tagnál a thomas@herminaegyesulet.hu címen, valamint Nagy Krisztinánál a horizontkultura@gmail.com címen és Bereczk Istvánnénál a 06-20-9770-356-os telefonszámon.
Felhívjuk a versenyzők figyelmét, hogy az általuk választott két költemény szövegét hozzák magukkal április 8.-án és adják le Erdős Mártánál névvel ellátva a zsűri részére.
A regisztráció kötelező.
Úgy, mint az eddigi versenyek során, a díjak a fogyatékkal élők mindennapjait elősegítő, megkönnyítő eszközökből valamint színházjegyekből és ajándéktárgyakból kerülnek ki.
Várjuk nemcsak budapesti, hanem vidéki egyesületek tagjainak jelentkezését is.
Jó felkészülést és eredményes versenyzést kívánnak a Szervezők!

***

9. Munkalehetőség

Tisztelt megváltozott munkaképességűek!

Vecsési Élelmiszercsomagoló üzemünkbe keresünk betanított munkásokat.
Fagyasztott termékek fogyasztói kiszerelésbe történő csomagolásához.
Az üzemben 10-12 fokos átlaghőmérséklet van. Munkakezdés hajnali órákban.
Erkölcsi bizonyítvány és Egészségi alkalmassági vizsgálat szükséges.
Hosszú távú egész évben folyamatos munkalehetőség!
Elfogadó fiatalos csapatunk várja a jelentkezőket!

Jégtrade Kft.

Hajas Péter
Minőségbiztosítási vezető
Jégtrade Kft.
2220 Vecsés Ecseri út 0127/15/A.
Tel: 06 29/552-376
Mobil:06 20 / 277-67-17
Fax: 06 29/ 552-374
E-mail: p.hajas@jegtrade.hu

***

10. LÁRKE Felhívás

Várunk benneteket a negyedik alkalommal megrendezett Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválra!

A LÁRKE, hat fős csapatokban szeretné felvenni a versenyt a város többi lelkes kolbásztöltőjével: 2017.Február 25.-én!
Ha csak kóstolni, szurkolni jönnél el, úgy is számítunk részvételedre!
A hat fős csapatok, szuper hangulatban, lélekmelegítővel támogatva a délelőtt folyamán megtöltik a kolbászaikat. A délután eredményhirdetés után, minden induló csapat emléklapot kap, és fellépőkkel, mulatással folytatódik a fesztivál! A rendezvényen látássérült, zenész fellépők is szerepelnek.

Helyszín: Jancsárkert Balatoni út 10.
Időpont: 2017.Február 25. Szombat, (Egész napos program, fesztivál)

Ha kedvet kaptál a kikapcsolódásra, csapatmunkára és a gasztronómiai élményre, akkor szeretettel várjuk a jelentkezésedet!
Versenyzőként és szurkolóként is!

Jelentkezni tudsz:
Email: lengyel.zsofia@pmhiv.szekesfehervar.hu
Tel: 06706505190
Jelentkezési határidő: 2017.február 15.

Üdvözlettel:
LÁRKE Klubnap szervező csapata

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Angyal Gábor

Print Friendly, PDF & Email