MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 8. szám 2018.02.02.

Views: 80

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló a 2017. december 7. és a 2018. január 29. között végzett munkáról
2. Tájékoztatás az M3-as metró felújításával és akadálymentesítésével kapcsolatban
3. Együttműködési megállapodás a Veszprémi Állatkert és az MVGYOSZ között
4. Latin táncklub
5. Nőnapi Operett és Kuplé
6. Mi történt a kutyaiskolában?
7. Bieber Mária: Bevezetés a Braille-írás-olvasás rejtelmeibe
8. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

Vendégoldal

9. A „Vakok Lakásgondjainak Megoldását Támogató Alapítvány” pályázati felhívása
10. Bieber Mária februári programajánlói

A jelen hírlevél 3 mellékletet tartalmaz.

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló a 2017. december 7. és a 2018. január 29. között végzett munkáról

Felkérést kaptam a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Látássérült Szekciójának vezetőjétől arra, hogy tartsak előadást a 2018. június végére szervezett konferencián.
A felszólalás címe és témája:
“Száz éve a vak és gyengénlátó emberek szolgálatában – Bemutatkozik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
Az előadás bemutatja a 100 éves szervezet megalakulásának célját, körülményeit, a szervezeti változásokat. Ismerteti a Szövetség szolgáltatásait látássérültek és családjaik számára, valamint bemutatja a Centenáriumi Év eseményeit.”

Felkértem Áder János köztársasági elnök, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, valamint Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott urakat, hogy vegyenek részt a Centenáriumi Év megnyitó ünnepségén.

A VSZOSZ kérelemmel fordult Balog Zoltán és Varga Mihály Miniszter Urakhoz, a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásához nyújtott állami támogatás egy főre jutó nagyságrendjének növelése érdekében. A FESZT támogatja a VSZOSZ céljait, ezért csatlakoztunk a kezdeményezéshez és álláspontunkat továbbítottuk az érintett minisztériumokhoz.

Részt vettem a Fogyatékossággal Élők Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport soron következő ülésén, amelynek témája a polgári és politikai jogok kérdésköre volt. Hozzászólásomban azt képviseltem, hogy helyezzék hatályon kívül az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény azon rendelkezését, miszerint a vak szerződő felek jogügyletét közjegyzői okiratba kell foglalni. Továbbá kezdeményeztem azon rendelkezés hatályon kívül helyezését is, amely szerint a vak emberek a postai küldeményeiket csak tanúk jelenlétében vehetik át.

A Fogyatékosságügyi Főosztály vezetőjénél kezdeményeztem a költségterv módosítását. Kérésemet a főosztályvezető úr elfogadta.
 
Aláírtam az akkreditációs bértámogatásról szóló szerződést.

Az MVGYOSZ csatlakozott a 2018. január 1-jén induló Cégkapu szolgáltatás tesztelőihez. Az egyenlő esélyű hozzáférést akadályozó hibákat jeleztem, egyben kértem azok megbeszélésére egy személyes egyeztetést.

Megbeszélést folytattam a szakmai vezetővel közösen, a Kutató Diákok alelnökével, akit elkísértek diáktársai is. Érdeklődtek arról, hogy milyen fejlesztéssel tudnák megkönnyíteni a vak és gyengénlátó emberek életét. Tájékozódtak arról, hogy miként élik a látássérült emberek a mindennapi életüket.

Megtartottuk a Braille-írás, -olvasás világnapján a Centenáriumi Év, továbbá a Távszem projektnyitó rendezvényét. Óriási előkészület előzte meg, hatalmas volt az érdeklődés. A sajtó képviselői közel harmincan érdeklődtek, a részt vevők száma pedig meghaladta a 180 főt. Neves vendégeink voltak: Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Czibere Károly államtitkár, Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, Nagy Bercel igazgató (Köztársasági Elnök Hivatala) Koleszár Péter Lions Clubok Szövetsége kormányzója, Peller Károly centenáriumi év nagykövete. Magyarország miniszterelnöke levélben köszöntötte a Braille-írás világnapján az idén százéves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét és annak tagszervezeteit.

Nyilatkoztam és interjút adtam az Esély műsornak, az M1-nek, a Kossuth Rádiónak, a Hit Rádiónak, a Magyar Nemzet újságnak, a Rákosmente Televíziónak.

Részt vettem a Bodor Tibor Kulturális Egyesület jótékonysági estjén, amelyet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével és a K.V. Art designnal közösen szervezett meg. Az est célja, hogy a támogatásokból a Hangoskönyvtár állományát bővítsük újonnan készülő hangoskönyvekkel a vakok és gyengénlátók számára.

Megújítottuk a Szövetség és a Veszprémi Állatkert (Kittenberger Kálmán Nonprofit Kft.) között korábban létrejött együttműködési megállapodást.

Részt vettem a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési és európai parlamenti képviselőcsoportja által szervezett Parlamenti Szalon című rendezvényen.

Részt vettem a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének centenárium jegyében szervezett jótékonysági bálján, amelyet Budapesten, a Stefánia Palotában tartottak.

Részt vettem a Fogyatékossággal Élők Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport ülésén. Az ülés témája a fogyatékossággal élő személyek munkavállalásának kérdésköre volt. Hozzászólásomban jeleztem, az akkreditációs rendelettel kapcsolatos gondokat (túl bürokratikus, a támogatás összegében nem tesz különbséget képesítés alapján a támogatottak között, magas az akkreditációs díj), továbbá kértem a rehabilitációs kártyára jogosultak körét kiterjeszteni a d és e kategóriába soroltakra is.

Tárgyaltam az izraeli OrCam cég által fejlesztett MyEye okos-szemüveg magyarországi honosításáról és értékesítési lehetőségeiről.

Kérésemre Németh Orsolya és Erhart Péter munkatársaim részt vettek a Közlekedéstudományi Intézetben egy egyeztető megbeszélésen, amelynek témája a fogyatékkal élő emberek közlekedésbiztonságának javítása volt.

Szakértő bevonásával egyeztettük az MVGYOSZ új honlapjának specifikációját.

Az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltunk az SzGyF szakmai vezetőjével annak érdekében, hogy miként lehet bevonni a vak és gyengénlátó munkavállalókat az EFOP-1.1.1-15 kiemelt projekt által biztosított távmunkába és bedolgozói munkaviszonyba.

Részt vettem a FESZT elnökségének ülésén.

dr. Nagy Sándor
elnök

***

2. Tájékoztatás az M3-as metró felújításával és akadálymentesítésével kapcsolatban

Az elmúlt időszakban többször is téma volt a sajtóban a 3-as metróvonal felújítása.
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) rendszeresen emeli fel szavát annak érdekében, hogy a tavaly megkezdett és évekig tartó beruházás eredményeként Budapest leghosszabb és legforgalmasabb metróvonala mindenki számára teljes körűen hozzáférhető legyen. Az eredeti tervek szerinti teljes körű akadálymentesítés a fővárosi döntéshozók szándéka értelmében sajnálatos módon nem valósul meg valamennyi állomáson, mivel annak magas költségére hivatkozva a liftek várhatóan nem kerülnek mindenhol beépítésre.

A felújítás tervezése során rendszeres egyeztetés folyt a vak és gyengénlátó személyeket képviselő érdekvédelmi és rehabilitációt biztosító szervezetek részvételével, így többek között az MVGYOSZ-szel is. A tervezés folyamatába a látássérült emberek igényei és a számunkra történő akadálymentesítés területén tájékozott, a Szövetséggel és tagegyesületeivel évek óta együtt dolgozó rehabilitációs környezettervező szakmérnök is bevonásra került és a teljes tervező csapat részéről együttműködő, pozitív hozzáállást tapasztaltunk. Az egyeztetések eredményeként létrejött tervek minden állomás esetében tartalmazzák a vak és gyengénlátó utasok önálló és biztonságos közlekedését segítő taktilis vezetősávok és figyelmeztető jelzések kialakításának részletes terveit, valamint a nyomvonalra és a felhasználandó anyagokra vonatkozó szakmai elvárásokat, továbbá a gyengénlátó utasok tájékozódását is megkönnyítő kontrasztos kialakítással kapcsolatos terveket.

A felújítás tervezésében és kivitelezésében is közreműködő UVATERV ZRT. irányító tervező munkatársának friss tájékoztatása szerint a taktilis burkolati jelölésekkel kapcsolatosan nincs szó költségcsökkentésről, azok kivitelezése a felújítás során, valamennyi állomáson a terveknek megfelelően megtörténik. A taktilis vezetősávok és figyelmeztető jelzések minden állomáson a burkolatból kiemelkedő formában, vagyis az MVGYOSZ által korábban kiadott állásfoglalásnak megfelelően kerülnek kialakításra. Azokon az állomásokon, ahol megtörténik a teljes padlóburkolat cseréje, a kőburkolatba integrált taktilis jelzések lesznek a 4-es metróvonalon már megismert rendszer mintájára. A korábbi burkolatukat megtartó állomásokon utólagos akadálymentesítés történik, itt a vezetősávok egyenként lerakható fém elemekből készülnek majd, melyekre szintén van már példa a Fővárosban. A biztonsági sávok peron felőli szélét kijelölő elválasztó sávok erősen kontrasztos színezést kapnak, a 4-es metróban már megismert ledsáv viszont kikerült a felújítás elemei közül. A tervezett taktilis jelzések a nemrég sajtónyilvánosságot kapott látványterveken is láthatóak.

Az MVGYOSZ ugyanakkor aggodalmát fejezi ki a több állomásról is kimaradó liftek miatt. A látássérült utasokat képviselő munkacsoport tagjaként az MVGYOSZ munkatársa is többször jelezte a tervezés folyamata során, hogy a nem teljes körű akadálymentesítést nem tartja elfogadhatónak. A liftek hiánya a mélyen elhelyezkedő, mozgólépcsővel megközelíthető állomásokon nem csupán a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedő személyeknek jelent majd nehézséget, hanem a vakvezető kutyával érkező látássérült utasoknak is. A Szövetség bízik a tárgyalások eredményes kifejletében és ezúton fejezi ki szolidaritását a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és a mozgássérült utasok felé.

Németh Orsolya,
Dr. Nagy Sándor

***

3. Együttműködési megállapodás a Veszprémi Állatkert és az MVGYOSZ között

A Veszprémi Állatkert valamint a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, megállapodást kötött a 2018-as évre vonatkozóan, hogy együttműködésüknek köszönhetően a Veszprémi Állatkert bemutatótermei, közönségterei, programjai, szolgáltatásai a látássérültek számára a lehető legszélesebb értelemben elérhetővé válhassanak.

Ennek keretében a Veszprémi Állatkert kedvezményes PARTNER jegyáron történő belépési lehetőséget biztosít, minden MVGYOSZ által kibocsátott igazolvánnyal rendelkező látássérült személy számára jelen igazolvány, valamint egy darab egyéb, hatóság által kibocsátott fényképes igazolvány (személyi igazolvány, útlevél, diákigazolvány, stb) bemutatás ellenében. A kedvezmény a látássérült személy egy fő felnőtt kísérőjét is megilleti. A PARTNER jegy ára jelenleg 700.- Ft.

A Veszprémi Állatkert az MVGYOSZ tagokat érintő kedvezményeket a www.veszpremzoo.hu weboldalán is ismerteti.

Az állatkert emellett vállalja, hogy folyamatosan tájékoztatja az MVGYOSZ-t aktuális eseményeiről, érdekességeiről, melyeket a Szövetség a honlapján megjelentet.

Az együttműködés keretében az MVGYOSZ szakmai tanácsadással, konzultációval segíti – felmerülő igény esetén – a Veszprémi Állatkertet, hogy az, látássérült látogatóinak, az adott körülményekhez képest a legkomfortosabb szolgáltatásokat nyújthassa, a speciális igényekkel érkezők számára ideális körülményeket teremthessen.

***

4. Latin táncklub

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Latin táncklubot hirdet látássérültek számára Plósz Dóra vezetésével.

Dóra kiváló eredménnyel végezte el Sütő Enikő modelliskoláját, ahol egy életre beleszeretett a divat, a fotózás és a tánc világába. 15 éves táncos- és versenytáncos múlt áll mögötte. A különböző stílusokkal való ismerkedést a jazz balettel kezdte, majd latin és standard táncokkal foglalkozott. Később a showtáncra váltott, és több neves táncművésszel is együtt dolgozott.

Ha eleged van a fagyos mindennapokból, csatlakozz Te is Latin táncklubunkhoz, ahol igazán felpezsdítjük a hangulatot a cha-cha, rumba, salsa és más táncok ritmusaival.
A Latin táncklub 2 hetente kerül megrendezésre, csütörtökön délután fél öttől.
Első alkalom időpontja: 2018. február 15. 16:30

Helyszín: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Székház, Hermina terem (1146, Budapest, Hermina út 47.)

A táncklubra jelentkezni lehet a szervezes@mvgyosz.hu mail címen.
A táncklub látássérültek számára ingyenes, de a helyigény miatt korlátozott számban lehet jelentkezni.

Várunk szeretettel minden kedves táncolni vágyót!

Puskás Anett
rendezvényszervező
***

5. Nőnapi Operett és Kuplé

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége különleges Nőnapi rendezvénnyel kedveskedik Centenáriumi Évének alkalmából. A rendezvényen Kisnémedi Varga Pál és Barátai nyújtanak át az operett gyöngyszemeiből egy csokrot a jelen lévő hölgyeknek, és minden zeneszerető vendégnek.

A műsort és a jó hangulatot Siliga Miklós zenetanár, zeneszerző és zenész tanítványai szolgáltatják:
Kisnémedi Varga Pál – ének
Lukács Tímea – ének
Hlavátsch László – ének
Bodrogi Zsuzsi – ének
Siliga Miklós – zenész
Búváry Lívia – ének, az állami operaház művésznője
Erdős Melinda – ének, az állami operaház művésznője
Flamich Mária – ének

A rendezvény időpontja: 2018. március 10. 15:00
A rendezvény helyszíne: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székháza, Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.)

Várjuk jelentkezéseiket a szervezes@mvgyosz.hu mail címen, illetve a +36 30 449 2331-es telefonszámon 2018. március 8.-ig.

A rendezvény mindenki számára ingyenes!

Várunk szeretettel és meglepetésekkel minden kedves érdeklődőt!

Puskás Anett
rendezvényszervező

***

6. Mi történt a kutyaiskolában?

Szabad a gazdi

Idén ünnepeli alapításának 100. évfordulóját a hazánkban élő látássérült személyeket összefogó, 22 tagegyesületet tömörítő Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ). A Centenáriumi Év alkalmából Angyal Gábort, a szövetség szakmai vezetőjét látta vendégül egyik műsorában a Duna TV – természetesen Radarral együtt. Az adásról készült videót itt lehet megtekinteni:
https://www.mediaklikk.hu/video/csalad-barat-2018-01-05-i-adas/

*

FELAJÁNLÁS!

Hallani és olvasni, hogy az állam nem támogatja azon kutyák képzését, akikből később vakvezető, rohamjelző, mozgássérült-segítő, vagy esetleg terápiás kutyák
lesznek. Már a kezdetek is igen költségesek és ez csak az oktatás, még ott van a kutya tartáshoz szükséges dolgok: védőoltás, táplálékok, valamint a jó közérzet fenntartása.
Szeretnék én is hozzájárulni azzal, hogy ezen kutyák kozmetikázási költségeinek 50%-t átvállalom, ha az Ebrehabnál veszitek igénybe ezt a szolgáltatást.
Köszönjük a felajánlást Csótya Klárának!

*

Sikeres közlekedésbiztonsági vizsga

Sikeres Közlekedésbiztonsági vizsgát tett dr. Kaszásné Sidó Gabriella és Bella vakvezető kutya. Gratulálunk a párosnak!
Köszönjük szépen Papp Béla Vahur -nak és Zsolt Menyhárt-nak a kölyöknevelő munkát!
Nyíriné Kovács Máriának, Hajdu Máriának és Renkó Zsuzsannának is köszönjük a vizsgáztatást.
Bella kiképzője Rózsa Kata

Schiff Mónika, központvezető

***

7. Bieber Mária
: Bevezetés a Braille-írás-olvasás rejtelmeibe

A vak ember életében fontos kell, hogy legyen a pontírás-olvasás megtanulása, hiszen az analfabétizmus világából szabadítja fel őt.

Egy francia fiatalember, Louis Braille 15 éves korában, 1824-ben alkotta meg a vakok írását, pontosabban Charles Barbier úgynevezett éjszakai írását tökéletesítette. Braille rendszere 1868-ban indult világkörüli hódító útjára. Németországban például 1879-ben vált kötelező iskolai írássá, Magyarországon pedig 1893-ban vezették be.

Bieber Mária tanár és gyógypedagógus. „Bevezetés a Braille-írás-olvasás rejtelmeibe” című könyvében a Braille-írás-olvasás múltját, jelenét, jövőjét és szabályait, továbbá az oktatási módszereit, az alkalmazható területeket és a saját, évtizedek alatt összegyűjtött tapasztalatait mutatja be az olvasó számára.

A könyv hiányt pótló, mert hazánkban még nem jelent meg olyan kiadvány, amely a pontírás tanításának kérdéseivel, módszereivel, eszközeivel foglalkozna. A könyv laikusoknak abban segít, hogy betekintést nyerhessenek a Braille-írás-olvasás rejtelmeibe, a gyógypedagógusok, rehabilitációs szakemberek pedig praktikus tanácsokkal, ismeretekkel gyarapodnak. Emellett hasznos lehet a könyv a látássérültet nevelő gyermekek szülei és a hozzátartozók számára is.

Ebben az ismeretterjesztő kiadványban a szerző fejezetről fejezetre végigvezeti olvasóját a pontírás szerteágazó világában. A könyv elején néhány tapintásfejlesztő játékot ismerhet meg az érdeklődő, majd Louis Braille életébe és Braille-rendszerébe nyerünk betekintést. Egy másik fejezet már a pontírás eszközeit, a Braille-táblát, a pontírógépet és az írásrendszer kifejezéseit, az egyenletes nyomatékot, az ujjrendet taglalja. A további fejezetekben a teljesség igénye nélkül az Ábécéről, a számok jelöléséről, a nemzetközi eltérésekről, a matematikai műveletekről, az idegen nyelvek sajátosságairól, a rövidírásról, végül a pontírással kapcsolatos játékokról olvashatunk hasznos információkat.
Bieber Mária írása megmutatja a Braille-írás egyszerűségét, bonyolultságát, a felhasználás lehetőségeit.
Összegezve a kötet a pedagógusok, a szakemberek, a szülők, a főiskolások és a pontírás iránt érdeklődő emberek hasznos és hiánypótló kiadványa. Továbbá a rehabilitációs központok és az integrációt támogató módszertani intézmények munkatársai szakmai anyagként is használhatják.

A könyv keményborítású, A4-es méretű, síkírásos.
Oldalak száma 158.

A könyv ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal 3600 Ft., tagsági igazolvánnyal nem rendelkező magánszemélyek, valamint intézmények részére pedig 4286 Ft.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

8. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

40 éve elhunyt Nagy László magyar Kossuth-díjas költő, műfordító.
(1925. július 17. – 1978. január 30.)
Néhány műve: A nap jegyese, Havon delelő szivárvány, Tavaszi dal, Tűnj el fájás.

Versgyűjtemény a Braille-könyvtárban.
Nagy László: Arccal a tengernek.
(8 kötet)

A költő vallomása: „Isten háta mögötti vidéken, kicsi Veszprém megyei faluban: Felsőiszkázon születtem 1925-ben. Földművelők gyermeke lévén, korán ismerősöm lett a kapa, kasza, fejsze, a ragyogó és beborult ég. A föld és az évszakok viselkedéséből, az égitestek mozgásából tanultam olyan empirikus igazságokat kiolvasni, amilyenek írva vannak Vergilius Georgikonjában. És elmondhatom, hogy igenis részesültem művészi neveltetésben! Apám, anyám és környezetem révén.
Mert már kisiskolás koromban volt erőm kifejezni a „bennem rejlő szépet” az általam ojtott rózsavesszőben vagy a fűrészemtől alakult ifjú fakoronában.
Bizonyos, hogy az akkor még eleven népköltészet, az ünnepi játékok énekei a gyakorolt ritmusok is hatottak a verseimre később. Anyám stilizált lovai palatáblámon addig nyargalásztak, míg az én rajzaim is követték őket. Eszmélésem idején elhatároztam, hogy festő leszek. Középiskoláimat Pápán végeztem s érettségiztem a Református Kollégiumban 1945-ben. Voltam nyugtalan grafikus- és festőnövendék, majd bölcsészhallgató, három évig népi kollégista. Első verseim az akkori Valóság című folyóiratban jelentek meg. 1949-ben egy évre szóló írói ösztöndíjat kaptam bulgáriai tartózkodásra. Második hivatásomnak érzem, hogy külföldi költőket fordítsak, moderneket főleg. Verset tizennyolc éves korom óta írok. Világos előttem, hogy a végzetes erők ellenére lettek költő, hogy végül is a szerencse fia vagyok. Szeretném, ha jelen gyűjteményes kötetemmel hódolhatnék nevelőimnek: a szülőföldnek és a csillagoknak.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

85 éve elhunyt John Galsworthy angol író, színész:
(1867. augusztus 14. – 1933. január 31.)
 Néhány műve: Forsyte Saga, Szigeti farizeusok, Úriemberek

Angol családregény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
John Galsworthy: A Forsyte Saga.

A Forsyte-Saga A Viktória-korszak Angliájának nagy regényírója realista kritikával vizsgálja és ábrázolja a századforduló angol társadalmát. Főművében valóságos mondává, legendává, „szágává” szövi a Forsyte-család egymást követő nemzedékeinek történetét. Ez a család a birtoklási szenvedély jelképének tekinthető. Életeleme a pénz, a vagyon, melyet örökölt és gyarapítani már alig tud, de körömmel-foggal meg akar őrizni. A Forsyte-regényeket az író két ciklusba foglalta össze. Az első ciklus a Forsyte-Saga, mely három regényből (A tulajdonos, Válóper és Ez a ház kiadó), továbbá két intermezzóból, közjátékból, összekötő elbeszélésből áll. A cselekmény 1886-ban indul meg, az öreg Jolyon házában, és elvezet a búr háborúba, Viktória királynő temetésére, a százegy éves Timothy Forsyte halálos ágyához. Tanúi vagyunk Bosinney építész, Soames Forsyte és ifjabb Jolyon, a művész Forsyte szerelmi drámájának. A ciklus első felének izgató nőalakja a szép és bájos Irene, míg a ciklus végén már az első világháború utáni nemzedék lép színre, és a nyughatatlan Fleur házasságának története már egy másik Anglia jellemző vonásait tünteti fel.

“Mindannyian azt hittük, hogy haladunk, most pedig tudjuk, hogy csak változunk.”

A könyv adatai
Felolvassa: Bodor Tibor.
Időtartam: 50 óra.
Adathordozó: 3 CD.
Az érdeklődőknek ajánlom, A Forsyte Saga folytatása meghallgatható könyvtárunkban: Modern komédia címmel.
Felolvassa: Bodor Tibor.
Időtartam: 45 óra.
Adathordozó: 2 CD.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus
 
Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Taba Zsófia a Bodor Tibor Hangoskönyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00-ig,
csütörtök: 9:00-17:00-ig,
péntek: 8:30-12:30-ig.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy  e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

9. A „Vakok Lakásgondjainak Megoldását Támogató Alapítvány”
pályázati felhívása

A „Vakok Lakásgondjainak Megoldását Támogató Alapítvány” (székhely: 1146 Budapest, Hermina u. 47.), a továbbiakban: Alapítvány, jelen közleménnyel meghirdeti 2018. évi pályázatát a céljának megfelelő támogatások elnyerésére.

További részletes tájékoztató, valamint a pályázati adatlapok jelen hírlevelünk alábbi mellékleteiben olvashatók:

Letöltés: 2018 évi pályázati felhívás – Vakok Lakásgondjainak Megoldását Támogató Alapítvány.doc

Letöltés: 2018 Személyi lap elektronikus.rtf

Letöltés: 2018 Személyi lap kézi kitöltéshez.doc

 

Az alapítvány kuratóriuma

***

10.
Bieber Mária februári programajánlói

Kedves Érdeklődők!

2018-ban is folytatódnak programjaink!
Február hónapban 3 különböző programra várjuk az érdeklődők jelentkezését.
Ezek:
1. Interaktív hittanóra,
2. Audionarrációs filmklub,
3. Játékklub.
A felhívások szövegei közé 3 csillagjelet tettem a tájékozódás segítése céljából.

***

38. Interaktív hittanóra

„Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek.”
(Jn 20, 29)

Interaktív hittanórák látássérült és látó felnőttek részére 2018-ban is!

Imádságos együttléteink során életünk fontos és választ sürgető kérdéseire keressük közösen Isten feleletét. Célunk, hogy közösséget építsünk, hitünkben megerősödjünk, Istennel és egymással élő kapcsolatot ápoljunk, és mindezek által önismeretünkben is gazdagodjunk, álmaink megvalósításához, élethivatásunk betöltéséhez minél közelebb kerülhessünk.

Hagyományos és egyben rendhagyó hittanórákra invitáljuk az érdeklődő látássérült és látó felnőtteket!

Legközelebbi alkalom időpontja:
2018. febr. 9. péntek, 17.00—19.00 óra között.

Témánk a húsvétra készülődés jegyében a nagyböjt.

Helyszín:
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, egy magánlakás tágas és kényelmes nappalijában.

Megközelíthető:
a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 110-es, 112-es, 133E-s autóbusszal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.
A pontos kezdés érdekében kérünk, próbálj megérkezni 16.45 körül.
A részvétel feltétele az előzetes e-mailes bejelentkezés.

Jelentkezési határidő:
2018. febr. 8. 20.00 óra.

Részvétel költségei:
A programon való részvétel ingyenes!

További információkat a bieber.m@freemail.hu e-mail címen lehet kérni.
Kérem a tárgysorban feltűntetni: Interaktív hittanóra.

Bieber Mária

***

11. Audionarrációs filmklub

MEGHÍVÓ

Ismét lesz audionarrációs keresztény filmklub látássérült felnőttek részére!
Az élő narrációt Bieber József biztosítja.
Természetesen látó családtagot, barátot, ismerőst is szívesen látunk.

Mit nézünk meg?
A film címe: Emberek és istenek

Mit érdemes tudni a filmről?
Magyarul beszélő, francia filmdráma, 122 perces, 2010-ben készült.

Miről szól a film?
A film a 90-es évek közepén játszódik egy algériai, hegyi falucskában. 8 francia ciszterci szerzetes élt itt együtt a helyi muszlimokat segítve békességben egészen addig, amíg felfegyverzett, fundamentalista szélsőségesek meg nem támadták a falut. Végül ezek az iszlamista radikálisok elraboltak és megöltek hét szerzetest, akiknek nem sokkal az események bekövetkezte előtt lehetőségük volt arra, hogy döntsenek saját sorsuk alakulásáról.

A történet lassan bontakozik ki. Először megismerjük a szerzetespapok életét, személyiségét, kapcsolatrendszerét, a szegénységben élő falusiakat. A film elején látjuk őket, amint sétálnak, fát cipelnek, gyógyítanak, olvasnak, tesznek-vesznek, végzik a szertartásokat, vagyis látszólag nem történik semmi. Olyan, mintha regényt írna a rendező: minden részlet, szín, hang és mimika fontossá kezd válni.

A döntéshozatal lassú és nehézkes folyamatát megjelenítő film Cannes-ban nagydíjat kapott. A film személyes történeteken keresztül érzékelteti a vallási és erkölcsi döntéshozatallal járó feszültségeket. Sorra merülnek fel az élet legfontosabb kérdései. Vajon mennyire hívő az ember, ha éppen a saját életéről van szó? Mit jelent a vallás, mit a közösség és mit a személyes felelősség? És amikor Christian atya azt mondja társának, hogy egyszer már feláldoztad az életed, akkor minden érthetővé válik a néző számára is, kiderül, hogy valójában kérdések sincsenek.

“Én azt mondtam: »Ti istenek vagytok, mindnyájan a Fölséges fiai.« De meghaltok, mint más ember, elhullotok, mint akármelyik főember” – hangzik a mottó, amely köré Xavier Beauvois a filmet felépítette.

Tehát olyan emberekről szól a történet, akik életükben Istent szolgálják, és halálukban egyszerre jelenik meg az isteni és az emberi lényeg.

Xavier Beauvois filmje a Cannes-i fesztiválon elnyerte a Nagydíjat és a keresztény filmes közösség díját, az Ökumenikus Díjat. A kritikai- és fesztiválsikereken túl a film a vetítőtermekben is nagy sikert aratott, pl. Franciaországban közel négy-millióan látták, és négy hétig vezette a nézettségi listát is. Magyarországon is sikerfilm lett.

Szereplők: 
Christian – Lambert Wilson
Luc – Michael Lonsdale
Christophe – Olivier Rabourdin
Célestin – Philippe Laudenbach
Amédée – Jacques Herlin
Jean-Pierre – Loic Pichon
Michel – Xavier Maly
Paul – Jean-Marie Frin

Stáblista:
Rendező: Xavier Beauvois
Forgatókönyvíró: Xavier Beauvois, Etienne Comar
Operatőr: Caroline Champetier
Producer: Etienne Comar

Figyelem!
A vetítés után egy bögre finom, meleg tea és sütemények mellett beszélgetést is tervezünk a látottak és hallottak kapcsán.

A filmklub időpontja:
2018. febr. 23. péntek, 17.00 órától kb. 20.30 óráig.
A minél pontosabb kezdés érdekében 16.45 órától várjuk az érdeklődőket.

Helyszín:
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, egy magánlakás tágas és kényelmes nappalijában.

Megközelíthető:
a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 108E-s, 110-es, 112-es, 133E-s autóbuszokkal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.

Költségek:
Az együttlét költségeit egymás közt megosztjuk.
(A legelső részvétel úgynevezett kóstolóalkalom, azaz a program ingyenesen kipróbálható.)

Jelentkezni és bővebb információkat kérni legkésőbb a program előtti csütörtök 20.00 óráig a következő e-mail címen lehet: bieber.m@freemail.hu
Kérem a tárgysorban feltűntetni: Audionarrációs filmklub felnőttek részére.

Bieber Mária

***

45. Játékklub

A JÁTÉK MINDANNYIUNK KÖZÖS NYELVE!

Játékklub vak, aliglátó, gyengénlátó és éplátó felnőttek részére!

„A szabad, kreatív játék segíti a gyermeket emberré válni, és a felnőttet embernek maradni.” (Takács Bernadett)

Ha tudsz és akarsz időt szakítani 2018-ban is arra, hogy csapatépítő játékokkal és társasjátékokkal vidáman eltölts körünkben egy szombat délutánt, és így aktívan pihenj, testet, lelket fiatalító, egészséget karbantartó játékos tevékenykedésekbe belefeledkezve felüdülj;
Ha szereted a berozsdásodott agytekercseket csiszoló nyelvi játékokat, „észbontó” rejtvényfeladványokat, a biztonságos mozgással egybekötött játékos megmoccanásokat, vagy ha csak nevetésre vágysz, felhőtlenül örömteli pillanatokra;
Ha szívesen kipróbálnád magadat különféle páros és kiscsoportos játékos szituációkban és örömest fejlesztenéd asszociációs, improvizációs készségeid, emlékezőtehetséged, kreativitásod és alkalmazkodóképességed;
Ha kíváncsi vagy arra, hányféle memóriajátékkal rukkolunk elő a Te szórakoztatásodra a Játékklub ideje alatt;

AKKOR KÖZÖTTÜNK A HELYED!
Jelentkezz!

A játékklub legközelebbi időpontja:
2018. febr. 24. szombat: 15.00—18.00

Jelentkezési határidő:
2018. febr. 22. csütörtök, 20.00 óra.

Tervezett csoportlétszám: 12 fő.
Jelentkezhetnek:
Látássérült és látó felnőttek 18 éves életkortól.
FIGYELEM! Nagyobbacska gyermekek is jöhetnek szüleikkel, rokonukkal, ismerősükkel együtt!

Helyszín:
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, egy magánlakás tágas és kényelmes nappalijában.

Megközelíthető:
a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 108E-s, 110-es, 112-es és 133E-s autóbuszokkal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.

Költségek:
A programon való részvétel díjmentes, de az együttlét költségeit egymás közt megosztjuk.
(A legelső alkalom úgynevezett kóstoló alkalom, ingyenes!)

Bővebb információk a bieber.m@freemail.hu e-mail címen kérhetők.
Kérem a tárgysorban feltűntetni: Játékklub felnőttek részére.

Bieber Mária

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email