MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 33. szám 2017.06.16.

Views: 147

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló
2. ARIADNÉ vakvezető rendszer
3. Magyar Telekom felhívása
4. Zárva lesz a főpénztár
5. A Braille- és Hangoskönyvtár zárva tart
6. Német nyelven olvasók figyelmébe
7. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

Vendégoldal

8. Júniusi mozi
9. Programajánló – Múzeumok Éjszakája
10. Felhívás filmforgatásra

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Elnöki beszámoló

Dr. Nagy Sándor 2017. április 10. és június 9. között végzett munkájáról szóló beszámolóját jelen hírlevelünk mellékletében „Elnöki beszámoló a 2017. április 10. és június 9. között végzett munkáról.docx”  néven olvashatják.

Árvay Mária

***

2. ARIADNÉ vakvezető rendszer

Az Óbudai Egyetem innovatív fejlesztésének eredménye az ARIADNÉ vakvezető rendszer, amely a vak emberek közlekedését, tájékozódását támogatja egy új típusú fehér bot használatával. A hagyományos és az új fehérbot közti lényegi különbség, hogy az ARIADNÉ bot érzékelőjével és beépített elektronikájával olyan útszakaszon is segítheti a biztonságos közlekedést, ahol nincs a bottal mechanikusan letapogatható környezeti támpont, pl. járdaszegély vagy fal. Az ARIADNÉ bot végébe beépített elektronikus áramkör érzékelni tudja az útban, illetve az úton elhelyezett jeladó vezetősávot. A vak emberek a sáv követését a hagyományos pásztázó mozgást kihasználva tudják követni. Amikor a botvég áthalad a jeladó vezetősáv felett, akkor a bot jelzést ad, melyet a felhasználó hang és rezgés útján érzékel.
A rendszert a Szövetségbe érkező vak személyek tesztelték és a fejlesztést jónak értékelték.
A White Rabbit Reklámügynökség vezetője felajánlotta önzetlen segítségét az ARIADNÉ rendszer elterjesztésére. Keresik a vakok által leglátogatottabb helyeket, ahol szóba jöhet a rendszer alkalmazása. Ehhez kérik a Szövetség segítségét.
Szeretnék felmérni, hogy melyek azok a közszolgáltatást nyújtó szervek, intézmények, szolgáltatók és egyéb, mindenki számára nyitva álló intézmények, amelyekben elsőként kellene telepíteni a rendszert.
Közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítmény különösen:
a) üzlet, ideértve az élelmiszert árusító üzletet és a vendéglátó üzletet is,
b) bevásárlóközpont,
c) piac,
d) szálláshely,
e) játszótér,
f) közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmény,
g) közfürdő,
h) hivatali ügyintézés helyszínei.
Az ARIADNÉ vakvezető rendszer telepítésének megkezdése érdekében kérem, hogy tegyék meg javaslataikat az info@mvgyosz.hu E-mail címen arra vonatkozóan, hogy véleményük szerint elsőként hol
lenne szükséges a használata.

Dr. Nagy Sándor
elnök

***

3. Magyar Telekom felhívása

Ezúton szeretnénk segítségét kérni abban, hogy a hello holnap! Domino előfizetéssel rendelkező ügyfeleinkkel ossza meg ezt az információt, mert aki nem egyezteti adatait június 30-ig, annak a telefonszáma megszűnik július 1-jétől! Köszönjük figyelmét és segítségét!

Kedves Partnerünk!

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy jogszabályváltozás miatt 2017. január 1-jétől módosultak a feltöltőkártyás előfizetésekre (köztük a fogyatékossággal élők számára elérhető hello holnap! Domino előfizetésekre) vonatkozó feltételek. A jelenleg használt Domino kártyák kapcsán 2017. június 30-ig kötelező adategyeztetésre lesz szükség, mely során ellenőrzésre kerül az azonosító okmányának érvényessége.

Ügyfeleink az adategyeztetést gyorsan és kényelmesen elvégezhetik a telekom.hu/adategyeztetes weboldalon és a belföldről 7 és 22 óra között díjmentesen hívható 06 80 630 045-es telefonszámon. Online adategyeztetés esetén korlátlan hétvégi beszélgetést adunk ajándékba.

Dr. Nagy Sándor
elnök

***

4. Zárva lesz a főpénztár

Értesítek minden érdeklődőt, hogy az MVGYOSZ főpénztára 2017.06.22-én, csütörtökön, szabadság miatt zárva tart!
Megértésüket köszönöm!

Jónás Beáta

***

5. A Braille- és Hangoskönyvtár zárva tart

Tisztelt Olvasók!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Braille- és Hangoskönyvtár 2017. július 10 – 17. között szabadság miatt zárva tart.
Utolsó kölcsönzési nap: 2017. július 7. (péntek)
Első kölcsönzési nap: 2017. július 18. (kedd)

Köszönjük megértésüket!

Páll Erika és Taba Zsófia

***

6. Német nyelven olvasók figyelmébe

Megérkezett a Braille-könyvtárba a Horus német (nagy rövidírásos) Braille-folyóirat április-júniusi száma  (negyedévente jelenik meg).
Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd és csütörtök 10.00-18.00
péntek: 8.30-12.00
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

Páll Erika

***

7. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

90 éve született Sütő András Herder- és Kossuth-díjas erdélyi magyar író,
(1927. június 17. – 2006. szeptember 30.)

Naplójegyzetek és visszaemlékezések a Braille-könyvtárban.
Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér
(8 kötet)

Sütő András könyvének keretét a Mezőség egyik falujában, Pusztakamaráson, a szüleinek otthonában készült feljegyzések adják, s ebben a keretben egy egész
korszak – az ötvenes és hatvanas évek – társadalmi és emberi változásai megnyilatkoznak, nemcsak helyi érvénnyel, hanem országos, sőt európai távlatban.
A könyv műfaji meghatározása nem könnyű, sőt alighanem lehetetlen; szociográfia, emlékirat és regény egyszerre: lírai följegyzések, családi levelek és
baráti beszélgetések, visszaemlékezések, anekdotaszerű történetek váltakoznak bennük, ellenpontozott szerkezeti elrendezésben; mégis lazának látszó szerkezete
ellenére is, az egész romániai magyar társadalmat átfogóan ábrázoló, a valóságot meggyőző erővel, hitelesen tükröző, költőien ihletett regény elsősorban.
Nyelve tömör, gazdag, a népnyelv leleményeit, szókincsét értően hasznosítja. Sütő András regényét a legújabb kori magyar irodalom legjelentősebb alkotásai
között tartják számon, könyvének Magyarországi fogadtatása – mind az olvasóközönség, mind a kritika részéről – valóságos diadalmenet volt.

“Egy napon így szólt anyám:
– Írhatnál rólunk is valami könyvet.
– Nocsak! – néztem szavai után, majd tréfára fogván a dolgot, azt kérdeztem boltos módra: milyen könyv legyen az, vidám-e vagy szomorúságos?
– Igaz legyen – mondta.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd és csütörtök 10.00-18.00
péntek: 8.30-12.00
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

* * *

85 éve született Bálint Tibor erdélyi magyar író, műfordító,
(1932. június 12. – 2002. január 28.)

Erdélyi családregény a Hangoskönyvtárban.
Bálint Tibor: Zokogó majom – Egy élhetetlen család kálváriája

Az erdélyi író könyve a magyar irodalom egyik jelentős alkotása. Zsúfolt cselekménye nagyrészt Kolozsvár egyik külvárosában játszódik, a harmincas évek végétől az ötvenes évek elejéig. Az alcímben szereplő “élhetetlen család” feje a legtöbbször munkanélküli, iszákos pékmester lenne, de igazából a ragyogó tisztaságú, önfeláldozó feleség, három gyermek anyja az, aki a családot naponta meg-megújuló erőfeszítéssel úgy ahogy összetartja. A család mellett felvonulnak a külváros félig-meddig lumpenproletár alakjai, akiknek szellemi-gazdasági központja a Zokogó majom-hoz címzett kocsma. Bálint Tibor nagy megjelenítő erővel, mély humorral ábrázolja jobb sorsra érdemes hőseit, akik őszintén igényelnék a jobb, tisztább életet, de még a háború szenvedései és az újrakezdés lehetősége sem tud sorsukon változtatni. Valójában csak egyetlen figurával azonosul teljesen, a pék nyilvánvalóan önéletrajzi ihletésű fiával, aki kikecmereg ebből
a fülledt környezetből, újságíró lesz és eltökéli, hogy megírja a család tanulságos történetét.

“– Az élet mindenütt egyforma, kisasszony – mondta. – S vajon számít-e, hogy aranykaktusz vagy szamártövis szúr a talpunkba?
A céltalanság elszomorította Böskét.
– Talán igaza van… – bólintott. – De hát mégiscsak álmodozik az ember.
– Az álom a félénk emberek nyugtatója, kisasszony. Cselekedni kell, nem álmodozni, félni.”

A könyv adatai
Felolvassa: Varanyi Lajos
Időtartam: 22 óra
Adathordozó: 2 CD.
A Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus
 
Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Taba Zsófia a Hangoskönyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10-18-ig,
csütörtök: 10-18-ig,
péntek: 8.30-12-ig.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

8. Júniusi mozi


Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az eredetileg 2017. április 9.-én 16 órára meghirdetett „Az ember akit Ovenak hívnak” című film (magyarul beszélő svéd fekete komédia)
Június 25.-én délután 4 órakor kerül bemutatásra narrációval.
Helyszín: ART Cinema+Cafe
Jegyár: 900.-Ft

Ajánló: Ove mogorva, magának való ember. Nem igazán értékeli a komputerizált világot, még kevésbé azokat az embereket, akiknek nehezen megy az utánfutós tolatás, vagy akiknek szakembert kell hívni ahhoz, hogy légtelenítsék a radiátorukat. Ove nem érti a szomszédokat sem: hogy miért nem tudják betartani a szabályokat a parkolással, kutyasétáltatással, zajongással kapcsolatban egy kertvárosi övezetben. Az 59 éves Ovét csak a hétköznapi rutinja élteti, és az, hogy Saabot vezessen. És megvan a sommás véleménye mindenkiről, akik képesek Volvót, vagy bármilyen lehetetlen külföldi márkát vásárolni. De hirtelen minden a jelentőségét veszíti, amikor Ovét elküldik a munkahelyéről. S ha mindez még nem volna elég, még egy új család is a szomszédságba költözik, akik annak ellenére látják a férfi hatalmas szívét, hogy Ove mindenkivel azt akarja elhitetni, neki igazából nincs is szíve.

Kérjük, hogy részvételi szándékukat a
bonecz@90decibel.org  vagy
info@90decibel.org e-mail címeken, illetve a

06 20 958 868-as telefonszámon jelezzék.

Üdvözlettel

90decibel Csapat

***

9. Programajánló – Múzeumok Éjszakája

Tisztelt Érdeklődők!

Szíves figyelmükbe ajánlom az alábbi programot.
 
A Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében június 24-én, szombaton az Országgyűlési Múzeum sötétben tartott, a láthatatlan kiállításhoz hasonló tárlatvezetéseket tervez a múzeum Kőtárában.
A résztvevők két látássérült tárlatvezető segítségével ismerkedhetnek meg az Országház építészeti sajátosságaival, a díszítésére felhasznált kőelemekkel és szobrokkal.
A vezetések időpontja: 18:30, 20:00, 21:00, 22:00
 
Jelentkezés: muzeum@parlament.hu , 0614414371
 
Üdvözlettel,
Légrády Eszter

***

10. Felhívás filmforgatásra


Vak férfit keresünk 35-50 éves korosztályban június 18-i játékfilm forgatáshoz masszőr szerepre. Jelentkezéseket fényképpel, telefonszámmal a ramona@opencasting.hu címre várjuk.
Köszönettel: Az Open Casting csapata

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Hornyák Gáborné

Print Friendly, PDF & Email