MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 16. szám 2017.03.24.

Visits: 71

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Nagypéntek munkaszüneti nap
2. Újabb illetékek és közigazgatási díjak szűntek meg – Az állami rezsicsökkentés második üteme
3. A Segédeszközbolt két közleménye
4. Népliget jótékonysági rendezvény
5. EGDF petíció-támogatási felhívás
6. Braille-írást népszerűsítő írásokat vár az MVGYOSZ
7. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

Vendégoldal

8. Színházi Világnap a Hermina Egyesülettel
9. Tavaszi családi program mindenkinek egy gyönyörű helyszínen!
10. A 90decibel Project áprilisi kínálata
11. Narrált színházi előadás Nyíregyházán
12. Segítségkérés szakdolgozat elkészítéséhez

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Nagypéntek munkaszüneti nap

A 2017. évi XIII. törvény bővítette a munkaszüneti napok számát.
Március 24-től munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.
A házasulandóknak, az élettársi kapcsolatot létesítőknek fontos tudniuk, hogy a közeli halállal fenyegető állapotot kivéve nem köthető házasság és nem létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat január 1-jén, március 15-én, nagypénteken, húsvétvasárnap, húsvéthétfőn, május 1-jén, pünkösdvasárnap, pünkösdhétfőn, augusztus 20-án, október 23-án, november 1-jén és december 24-26-án, továbbá ha az az adott képviselő-testület hivatala köztisztviselői számára munkaszüneti nap, július 1-jén.

dr. Nagy Sándor

***

2. Újabb illetékek és közigazgatási díjak szűntek meg – Az állami rezsicsökkentés második üteme

Az állami rezsicsökkentés második üteme alapján húsz olyan eljárási illeték és igazgatási szolgáltatási díj szűnik meg, amely az állampolgárok és vállalkozások széles körét terhelte – közölte a Miniszterelnökség.
A megszűnő terhekből 15 a magánszemélyeket, 5 a vállalkozásokat érinti. Díjmentessé válik egyebek mellett a 65 év fölötti állampolgárok útlevelének kiváltása, az elektronikus nem hiteles tulajdoni lap évenkénti kétszeri lekérdezése, az anyakönyvi kivonat kiállítása és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igényléséhez szükséges igazolás. A vállalkozásoknak ezután ingyenes lesz a cégalapítás és az alapítással kapcsolatos egyéb költségek, ami a kis- és középvállalkozásokat érinti kedvezően – tájékoztattak.
Hozzátették, hogy az állami rezsicsökkentéssel összesen 14 milliárd forint megtakarítás maradhat az állampolgároknál és vállalkozásoknál, miután a tavalyi 12 milliárd forint után idén újabb 2 milliárd forint megtakarítás jelentkezik: ebből 1,5 milliárd a vállalkozásoknál, félmilliárd a polgároknál marad.

Jogi Fórum / MTI, (2017.03.20.)

***

3. A Segédeszközbolt két közleménye

Zárva lesz a Segédeszközbolt, árubemutató a megyei egyesületeknél

Ezúton értesítem Önöket, hogy az MVGYOSZ Segédeszközboltja az alábbi napokon zárva tart, azonban 10.30 órától – 14.00 óráig árubemutatóval várja a szíves érdeklődőket az alábbi megyei egyesületek székhelyein:

2017. április 13. (csütörtök) KECSKEMÉT
2017. május 11. (csütörtök) BÉKÉSCSABA
2017. május 23. (kedd) MISKOLC

A segédeszközökön kívül ugyanitt, az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Iskola bemutatóját is megtekinthetik.

Koczkásné Tóth Csilla
szolgáltatásvezető

*

Ezúton értesítem az érdeklődőket, hogy a Segédeszközbolt 2017. május 12. és május16. között, szabadság miatt zárva tart.
Megértésüket köszönöm!

Sziládi Zsuzsanna

***

4. Népliget jótékonysági rendezvény

A Civil Összefogás Fórum 2017. április 22-23-án a Népligeti Építők SE sportpályán egy nagyszabású eseményt rendez, melynek fő témája a disznóvágás és a hozzá kapcsolódó vigasságok. Nógrádi palóc porták és egyéb vidéki települések hagyományos portáin van lehetőség helyi specialitások kóstolására.
A rendezvényen neves fellépők és nógrádi néptáncegyüttesek szórakoztatják a megjelenőket.
A rendezvény jótékony céllal valósul meg.

A rendezők támogatni szeretnék a vak és gyengénlátó emberek részvételét. Ennek lényege, hogy a résztvevő látássérült személy és egy kísérőjének nem kell megfizetnie a belépődíjat.
A 400 Ft-os kóstolójegyet a helyszínen lehet megvásárolni.

Részvételi szándékukat kérem, jelezzék Szabó Hajnalkánál, a muzeum@mvgyosz.hu e-mail címen 2017. április 18-án (kedd), délelőtt 9 óráig.

A belépőjegyeket a szövetségben lehet átvenni 2017. április 20-án és 21-én 16 óráig.

Üdvözlettel:

dr. Nagy Sándor
elnök

***

5. EGDF petíció-támogatási felhívás

A Vakvezetőkutyások Európai Szövetsége ügyvezetőjétől érkezett az MVGYOSZ-hez egy kérés, melyben azt kéri, hogy minél többen támogassák aláírásukkal a Mark van Gelder, holland EP képviselő által benyújtott petíciót. A petíció célja egy átfogó uniós törvény megalkotása, mely az Európai Unió minden tagországában kötelezően előírja azt, hogy vakvezető- és segítőkutyával közlekedők, kutyájukkal együtt minden, a nyilvánosság számára rendelkezésre álló létesítményhez és szolgáltatáshoz, másokkal azonos alapon, szabadon hozzáférhessenek.

Bár tapasztalataink szerint Magyarországon csak elvétve tapasztalható ilyen probléma, kérésünk az, hogy – látásképességünk mértékétől vagy annak teljes hiányától függetlenül – minél többen támogassuk aláírásunkkal a petíciót, hogy Európa szerte elháruljanak a vakvezető- és segítőkutyával közlekedők előtt álló korlátozások.

Az EGDF felhívása, az aláírás módjának részletes leírásával együtt az alábbi linkre kattintva letölthető: http://www.mvgyosz.hu/peticios-felhivas-egdf

Ollé Attila
Nemzetközi referens

***

6. Braille-írást népszerűsítő írásokat vár az MVGYOSZ

Onkyo 2017 Nemzetközi novellaíró-verseny

Az elmúlt évek sikeres pályázatai után, amikor 2014-ben magyar pályázó (Fusz Anna) nyerte a fődíjat (http://www.mvgyosz.hu/2014-evi-onkyo-braille-novellairo-ver…),
2015-ben pedig Péter Zsigmond pályázatát sorolta első helyen „magasra értékelt” írásként a zsűri, az idei évben is nemzetközi, a Braille-írást népszerűsítő
novellaíró versenyre vár pályaműveket az MVGYOSZ.

A versenyt 2007. óta kiíró Onkyo Corporation és a Braille Mainichi cégek felkérték az EBU-t (European Blind Union = Európai Vakok Szövetsége) az általuk kiírt, 2017. évi Onkyo Braille Novella- és Esszéíró Világverseny európai koordinálására. Az MVGYOSZ, mint az EBU tagja, vállalásának eleget téve közzéteszi a nemzetközi szervezet felhívását, egyben mindenkit arra buzdít, hogy ossza meg a témában gondolatait a hazai és a nemzetközi sorstárs közösségekkel.

A novellaíró-verseny célja a látássérültek életében, társadalmi befogadásukban és az információkhoz jutásukban kulcsfontosságú pontírás népszerűsítése, valamint a Braille-írás támogatása.

Reméljük, hogy a már szinte hagyományosan sikeres részvételünk az idei évben is folytatódik. Ez természetesen elképzelhetetlen magas színvonalú pályaművek
nélkül!
A résztvevőknek pályaművüket legkésőbb 2017. május 19-ig be kell nyújtaniuk az adott ország nemzeti EBU tagszervezetéhez (MVGYOSZ).
Az EBU tagszervezeteként és a verseny magyarországi lebonyolítójaként, az MVGYOSZ 5 novellát továbbíthat az EBU zsűri részére, szöveges fájl formátumban (txt, vagy rtf, vagy doc, vagy docx kiterjesztéssel), az international@mvgyosz.hu e-mail címre.

Az alábbiakban letölthető a pályázati kiírás és annak részvételi feltételei.

http://www.mvgyosz.hu/onkyo-2017-nemzetkozi-novellairo-vers…

Ollé Attila
Nemzetközi referens

***

7. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében
165 éve történt

1852. március 20.: Megjelent Harriet Beecher Stowe amerikai író Tamás bátya kunyhója című rabszolgaság ellenes regénye.
A mű Braille-ben 17 kötetes.

Ajánló:

„Világtörténeti cselekedet volt ez a könyv. Megmutatta az egész világnak Amerika szégyenét, a rabszolgaságot. Harriet Beecher Stowe könyve betöltötte hivatását.
De csodálatos módon nem felejtették el azóta sem. Ma is százezrek olvassák szerte a világon, színdarabokat faragnak, mozidarabokat csinálnak belőle, és nincs nap, hogy sokan-sokan meg ne siratnák a nemes szívű, vallásos lelkű, öreg négert, Tamás bátyát. Úgy látszik, még mindig van mit tanulnunk ebből a könyvből. Rabszolgák nincsenek bár; de még mindig megesik, hogy különbséget teszünk ember és ember között, és nem tudjuk elképzelni, hogy ami nekünk s a magunk fajtájú embernek fáj, az éppen úgy fáj a másfajta embernek is. A Tamás bátya kunyhója még sokáig szükséges könyv lesz. Meg kell tanulnunk belőle, hogy mindnyájan egyformán Isten gyermekei vagyunk, szeretnünk és becsülnünk kell egymást!” – írta Benedek Marcell, aki külön a gyerekeknek fordította és
dolgozta át ezt a világhíres művet.

“Kevés ember tud emberségesen és nagylelkűen élni a hatalmával, ha senkinek sem tartozik felelősséggel érte.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd és csütörtök 10.00-18.00
péntek: 8.30-12.00
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

5 éve hivatalos

2012. március 20.: A boldogság nemzetközi napja

További részletek: http://www.evfordulonaptar.hu/…/a-boldogsag-nemzetkozi-napj…

Boldogságkeresésről a Hangoskönyvtárban. Desmond Morris: A boldogság természete

Desmond Morris, a neves viselkedéskutató (A csupasz majom és számos más magyarul is megjelent sikerkönyv szerzője) ezúttal a boldogság természetét próbálja feltárni az olvasók előtt. Mi is az a boldogság? A szerző ismét ezt a mindenkiben felmerülő kérdést teszi fel. Az
olyan leghétköznapibb örömforrásokat, mint a gyermekeink iránti szeretetérzést, a versengőnek az ellenfele feletti győzelméből fakadó örömét, vagy a
hedonista érzéki extázisát ugyanolyan biztonsággal elemzi, mint a rejtettebb, csendesebb, bensőségesebb boldogságforrásokat. Morris nem a boldogsághoz vezető út
egyetlen üdvözítő receptjét hirdeti, és nem is egyfajta feltétlenül boldogító életvezetést ajánl. Ennél sokkal többet ígér: hasznos tudást kínál, amelyet ha akarunk, felhasználhatunk egy harmonikusabb élet megéléséhez. Rajtunk múlik, hogy mennyire vagyunk képesek élni e tudással.

“Mindezt összefoglalva, én úgy definiálnám a boldogságot, mint hirtelen feltörő örömérzetet, ami akkor fog el minket, ha a dolgok hirtelen jobbra fordulnak.
A boldogság megértésének kulcsa nem más, mint hogy csak ebben az intenzív formában létezik, amikor életünk valamely területe hirtelen sokkal jobb lesz.
A „javulás pillanata” bármi lehet – nagy horderejű élmény, például egy gyermek születése, vagy valami apróság, például a hideg ital forró nyári napon.”

A könyv adatai:
Felolvassa: Virágh Tibor.
Időtartam: 3 óra 25 perc.
Adathordozó: 1 CD.

A Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Taba Zsófia a Hangoskönyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10-18-ig,
csütörtök: 10-18-ig,
péntek: 8.30-12-ig.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

8. Színházi Világnap a Hermina Egyesülettel

Meghívó!

A Színházi Világnap alkalmából a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Közművelődési és Kulturális Bizottsága műsoros délutánt rendez az MVGYOSZ Székház Hermina Termében (1146 Budapest Hermina út 47.) 2017. március 31.-én 15 órai kezdettel.
A rendezvény a Színházi Világnappal kapcsolatos témaköröket öleli fel. Vendégeink a Pesti Magyar Színház művészei illetve munkatársai. Témakörök: színházi bemutatók, építészet, a színház múltja és jelene, színházi társulat, jeles bemutatók, évfordulók, kiemelkedő művészek, díjak és sikerdarabok. A meghívott vendégek a következők: Sándor Erzsi színművész, riporter, újságíró, a Pesti Magyar Színház sajtóreferense, Szűcs Sándor színművész és Tót Cecília audionarrátor.
Továbbá az előadások a jövőt illető tervekről is beszámolnak, pl. bemutatók, gyermekszínház, audionarrációs tevékenység stb. A rendezvényen elhangzanak különböző szemelvények a színházban bemutatott művekből egyéni produkciók (vers, próza) és konzultáció a közönséggel a program végén.
A belépés díjtalan.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a Szervezők

***

9. Tavaszi családi program mindenkinek egy gyönyörű helyszínen!

Egy hely, ahova látássérült és látó, idős és fiatal egyaránt eljöhet. Élmény a kéznek, a szívnek, a szemnek!
Tapintható kiállítás a Kézzelfogható Alapítvány szervezésében, közösségi foglalkozásokkal.
Helyszín: Széchenyi Szalon, ami a Széchenyi Gyógyfürdő Márvány termében található. Megközelíthető a fürdő IX. számú kapujából vagy az I. számú kapujától balra.
Ezek a kapuk a Koós Károly sétány felől nyílnak.
A megnyitó időpontja:
2017. március 31. 10 óra
A kiállítást megnyitja Soltész Miklós államtitkár úr. A megnyitón a Látássérültek Általános Iskolájának diákjai és tanárai adnak egy kis koncertet. A megnyitóra ellátogató vendégeinket pogácsával, süteménnyel várjuk.
A kiállítás látogatható 2017. április 1.-április 14. között, naponta 15-18 óráig.
A tárlaton kortárs képző-és iparművészek alkotásai nézhetőek meg látássérült tárlatvezetők segítségével. A kiállítást minden nap kiegészíti egy-egy izgalmas, főleg kézműves program, ami jó felkészülés lehet a húsvéti ünnepekre. A kézműveskedésben önkéntesek is segédkeznek, hogy mindenkinek teljes legyen az élmény és siker. Mert a siker kell!
A kézműves programra jelentkezni ajánlott a következő elérhetőségek egyikén:
Petneházy Emőke, email: epetne@gmail.com, telefon: +36 70 383 7766
A program mindenki számára ingyenes!
A program napok szerinti bontásban:
Április 1. szombat: Rongyékszer készítés
Április 2. vasárnap: Táncház magyar népzenére
Április 3. hétfő: Poháralátét készítés bőrből
Április 4. kedd: Arcfestés és alternatív tojásfestés
Április 5. szerda: Origami
Április 6. csütörtök: Húsvéti kosárka-fonás
Április 7. péntek: Rongyékszer készítés
Április 8. szombat: Mesekönyv bemutató felolvasással, meséléssel (unokákkal, gyerekekkel különösen ajánlott)
Április 9. vasárnap: Táncház magyar népzenére
Április 10. hétfő: Poháralátét készítés bőrből
Április 11. kedd: Arcfestés, alternatív tojásfestés
Április 12. szerda: Kőképek készítése
Április 13. csütörtök: húsvéti kosárka-fonás
Április 14. péntek: Kőképek készítése
Alapítványunk kéri segítségüket abban is, hogy látogatásukkal segítsék, hogy a program valóban integrált legyen!
Köszönettel, Petneházy Emőke
A programváltozás jogát fenntartjuk!

***

10. A 90decibel Project áprilisi kínálata

Kedves színházbarátok!

Az alábbiakban a 90decibel Project áprilisi programjait olvashatják, melyre a már megszokott elérhetőségeken várjuk jelentkezéseiket:

bonecz@90decibel.org és
info@90decibel.org mail címen

vagy a

06 20 958 8688-as telefonszámon.

Április 8., 19 óra, Erkel Színház
Wagner: Bolygó Hollandi
Jegyár: 1.050.-Ft
A romantikus művet 1843-ban mutatták be, és máig a szerző egyik legnépszerűbb darabjának számít, amely már magán viseli a későbbi wagneri zenedrámák fő jegyeit. Wagner muzsikája elementáris hatással idézi meg a természeti erők és az emberi érzelmek szédítő viharát.
„A végtelent ábrázoló közeg nem feltétlen kell, hogy a tenger legyen” – nyilatkozta Szabó Máté, az előadás rendezője. „A magányt minél radikálisabb eszközökkel szeretnénk ábrázolni, ezért ez az előadás egy még végtelenebb közegben, az űrben játszódik.”

Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és Énekkara, és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Énekkara

Április 9., 16 óra, ART+CINEMA
Az ember akit Ovenak hívnak (magyarul beszélő svéd fekete komédia)
Jegyár: 900.-Ft
Ove mogorva, magának való ember. Nem igazán értékeli a komputerizált világot, még kevésbé azokat az embereket, akiknek nehezen megy az utánfutós tolatás, vagy akiknek szakembert kell hívni ahhoz, hogy légtelenítsék a radiátorukat. Ove nem érti a szomszédokat sem: hogy miért nem tudják betartani a szabályokat a parkolással, kutyasétáltatással, zajongással kapcsolatban egy kertvárosi övezetben. Az 59 éves Ovét csak a hétköznapi rutinja élteti, és az, hogy Saabot vezessen. És megvan a sommás véleménye mindenkiről, akik képesek Volvót, vagy bármilyen lehetetlen külföldi márkát vásárolni. De hirtelen minden a jelentőségét veszíti, amikor Ovét elküldik a munkahelyéről. S ha mindez még nem volna elég, még egy új család is a szomszédságba költözik, akik annak ellenére látják a férfi hatalmas szívét, hogy Ove mindenkivel azt akarja elhitetni, neki igazából nincs is szíve.

Április 15., 19 óra, Új Színház
Tamási Áron: Énekes madár (székely népi játék)
Jegyár: 1.300.-Ft
A jóízű, egészséges népi humor mindig nyitott fülekre és szívekre talál, mert örök bölcsessége emberi és igaz. Mese és valóság, gúny és ármány együtt hat, felhőtlenül kacagunk az öregecske udvarlókon, a féltékeny vénlányokon, önfeledten szurkolunk a szerelmeseknek. Mulatságos, lírai, költői és csodás elemek vegyülnek. Magyar Attila rendezése, a mai néző ízléséhez közel álló modern helyzeteket és vérbő humort ígér, archaikus nyelve, szó–és ritmusjátékai felhőtlen szórakozást garantálnak.

Április 24., 13 óra, Csiky Gergely Színház, Kaposvár
Lázár Ervin: Négyszögletű kerekerdő (mesejáték)
Jegyár: 1.250.-Ft
Hallássérülteknek jelnyelven tolmácsolt előadás

Történetünk hőseit Mikkamakka vezeti a hétköznapi világból a mesei erdőbe. Az erdőlakók mindannyian különös, különc egyéniségek, akik arra kényszerülnek, hogy a hétköznapi világban el nem ismert értékeiket az Erdő zárt világában éljék meg. A egymás csetléseit botlásait elfogadó közösség tagjai először önmagukkal, majd egymással kerülnek konfliktusba. De Mikkamakka mindig megjelenik, segít és rámutat a szereplők igazi értékeire.

90decibel Csapat

***

11. Narrált színházi előadás Nyíregyházán

Az AKKU, a Korlátlan Kultúráért Egyesület a 2017-es évadban akadálymentesített két előadást a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.
Az akadálymentesítés tartalmazza az előnarráció elkészítését és megosztását a látássérült nézőkkel a youtube-on. Színpadbejárást, narrált előadást a színházban, a narrációhoz az eszközt a „nézőknek”, de akik rendelkeznek Iphone-al, azok saját készüléküket is használhatták.
Az egyik darab a „Függöny fel!” című vígjáték, amelyen 2017. március 10-én vehettünk részt a Fehér Bot Alapítvány Esélyegyenlőségi klub tagjaival.
Remek színpadbejáráson találkozhattunk a színészekkel, megtapogathattuk és kipróbálhattuk a színpadi kellékeket.

Ezt követően Petneházy Emőke az AKKU Egyesület munkatársa bemutatta a darab színhelyeit, miután a cselekmény egy forgó színpadon játszódik és beszélt a komédiáról is röviden.
Egy szeretetreméltóan szedett-vedett színházi társulat készül egy premierre. Az első próbáktól követhettük nyomon a színészek viaskodását a darabbal és egymással. A történetben, a darab rendezője kedves, pikáns komédiát választott ki társulata számára, melytől reméli, hogy felvillanyozza a kissé elhalványult tehetségeket.
Michael Frayn, angol származású EMMY – díjas író „Függönyt fel! című darabját, 1982-ben írta meg. A Móricz Zsigmond Színház 2017 januárjában tűzte repertoárjára.
A fergeteges hangulatú színdarab, mely végeláthatatlan félreértéseken alapult, igazán jó kikapcsolódást nyújtott látássérült ügyfeleink számára, annál is inkább miután a narrációt biztosító eszköz segítségével minden pillanatról, ami a színpadon zajlott, hű képet mutatott be a szereplőkről és a darab történéseiről. Feltehetően májusban is hasonló jó hangulatú színházi élményben lesz részünk az AKKU Egyesület közreműködésével.
Karcagi Márta /művelődésszervező

***

12. Segítségkérés szakdolgozat elkészítéséhez

Interjú alanyokat keresek a következő témában: diplomás látássérültek munkapiaci helyzete.
Mucza Patrik vagyok a Károli Gáspár Református Egyetem végzős, Szociológia hallgatója, és szakdolgozatom megírásához keresek 8-10 vak vagy gyengénlátó önkéntest, akivel személyes interjút folytatnék a témában, melynek időtartama fél, maximum egy óra, melynek időpontját a jelentkező választja meg.

Elérhetőségem:
muczapatrik@gmail.com
+36-30/449-49-18

A jelentkezőknek előre is köszönöm az idejüket!

***
***
A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Szabó Hajnalka

Print Friendly, PDF & Email