MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 13. szám 2017.03.03.

Views: 74

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Zárva lesz a Segédeszközbolt
2. Segítjük a bankjegyfelismerő alkalmazások frissítését
3. Idegenvezetők Világnapja a Sipeki-villában
4. Állami támogatások cukorbetegeknek
5. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

Vendégoldal

6. Nőnapi rendezvény a VÁI-ban
7. Jótékonysági hangverseny látássérültek javára
8. Segítségkérés pszichológiai kérdőív kitöltéséhez
9. A 90decibel Project márciusi audionarrációs kínálata

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Zárva lesz a Segédeszközbolt

Ezúton értesítem az érdeklődőket, hogy az MVGYOSZ Segédeszközboltja 2017.
március 13-án és 14-én szabadság miatt zárva tart.

Megértésüket köszönöm.

Sziládi Zsuzsanna

***

2. Segítjük a bankjegyfelismerő alkalmazások frissítését

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan újítja meg papír bankjegyeink grafikai arculatát, most a 2000 és 5000 forintosok voltak soron. Ezért az iOS és Android operációs rendszerrel működő telefonokon futtatható pénzfelismerő alkalmazások könnyen tévednek.
A probléma megoldása érdekében az MVGYOSZ nemzetközi referense mindkét applikáció fejlesztőjével felvette a kapcsolatot és a frissítéshez szükséges adatokat rendelkezésre bocsátotta, illetve tájékoztatta őket, hogy a frissítést nagyon várják a magyarországi felhasználók.
Amíg a frissítések nem érhetőek el, addig a pontos értékmeghatározás érdekében a Google Goggles, vagy a TapTapSee alkalmazás használatát javasoljuk, alternatív megoldásként.

Angyal Gábor

***

3. Idegenvezetők Világnapja a Sipeki-villában

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezető Továbbképző Központjának szervezésében, február 24-én, az Idegenvezetők Világnapján, Rusai Ágnes idegenvezető kalauzolásával – a magyar stílusú szecesszió úttörőjeként számon tartott építész, Lechner Ödön művészetét bemutató séta keretében – mintegy 25 fős látogatócsoport kereste fel Szövetségünk székházát, az 1905-ben felépült Sipeki-villát. A szakértők ezt az épületet, amelyet Sipeki Balás Béla jogász, Zala megyei főispán megrendelésére tervezett, tartják Lechner legszebb szecessziós alkotásának, amelynek tervezésekor először jelenítette meg a felületet kitöltő, vakolatba mélyített kitöltő elemeket.
A látogatóknak az idegenvezető nem csupán az épületről beszélt, kiemelve az érdekességeket, hanem azt is vázolta, hogy a mostani irodahelyiségek eredetileg milyen funkciót töltöttek be.

Természetesen, az épület megtekintésére más alkalommal is van lehetőség: munkanapokon díjmentesen 08.00 és 18.00 óra között, máskor pedig Erhart Péterrel (gondnok@mvgyosz.hu) történt előzetes egyeztetés után, térítésmentesen.

Simon F. Nándor

***

4. Állami támogatások cukorbetegeknek

A cukorbetegség mind az életvitel szempontjából, mind anyagilag komoly megterhelést jelent a betegekre nézve. Magyarországon ugyanakkor több támogatás is elérhető a pénzbeli nehézségek ellensúlyozására. írja a hazipatika.com (A cukorbetegség hazánkban, a felnőtt lakosság körében az egyik leggyakoribb „vaksági” ok. – a szerk.) A diabéteszt a leggyakoribb anyagcsere-betegségként tartjuk számon a világon. Két fajtája közül az 1-es esetében a hasnyálmirigy gyakorlatilag nem termel inzulint, míg a 2-es típus esetében van ugyan inzulintermelés, azt azonban a szervezet nem képes felhasználni. Az inzulin szerepe elengedhetetlen abban a folyamatban, amely során a sejtek felveszik a vérből a táplálékukat jelentő glükózt.
“Magyarországon egyre több embert, köztük egyre több gyermeket érint a diabétesz, amelyre többféle támogatást is igénybe vehetnek az érintettek. A társadalombiztosítás támogatja egyes gyógyszerek és az inzulin beadásához használt eszközök beszerzését, továbbá szövődményes esetekben bizonyos kezeléseket is” – tudtuk meg Székelyhídi Béla egészségbiztosítási szakértőtől.
Mit támogat a TB?
A gyógykészítmények között vércukorcsökkentő tabletták, idegkárosodás elleni szerek és inzulinok egyaránt szerepelnek. A támogatás mértéke ezekre változó, de jellemzően 50 és 100 százalék között alakul. Az úgynevezett humán inzulinokra például teljes támogatás vonatkozik, de ez intenzív kezelés esetén csak meghatározott feltételek teljesülése esetén, legfeljebb egy évig vehető igénybe.
Az inzulinadagolók költségét 50-90 százalékban állja a TB.
A vércukorszintmérők és azok tesztcsíkjai is megvásárolhatók támogatással. Hasonló mértékű hozzájárulás érvényes a segédeszközökre is. A vényre felírható otthoni vércukormérőkre 50, az ezekhez használatos tesztcsíkokra 80 százalékos támogatás érhető el. A nem támogatott vércukorszintmérők tesztcsíkjainak árát dobozonként egységesen 2062 forintig fedezi a szociális ellátórendszer.
Adagoló peneket is lehet 80 százalékos támogatással vásárolni, de csak akkor, ha a beteg nem töltötte még be a 18. életévét, intenzifikált (napi többszöri) inzulinkezelésben részesül, terhes, vak vagy gyengénlátó, felső végtagjára mozgáskorlátozott. Jogosulttá teheti mindezeken túl az érintetteket a támogatásra, ha az eszközt szakorvos írja fel.
Fecskendők és tűk – az inzulinadás gyakoriságától függően – normatív, emelt vagy kiemelt jogcímű támogatással írhatók fel.

Forrás : www.hazipatika.com

***

5. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

115 éve született John Steinbeck amerikai Nobel-díjas író (1902. február 27. – 1968. december 20).
Néhány műve: Egerek és emberek, Édentől keletre, Kedves csirkefogók.

Amerikai kisregény a Braille-könyvtárban. John Steinbeck: Kedves csirkefogók
(3 kötet)
Danny és a többi monterey-i paisano (indián-spanyol-amerikai keverék) népszerű története egyszerre derűs és megindító, naiv és nagyon is rafinált. Steinbeck Kaliforniája, ahol a Kedves csirkefogók élnek, a jenki Amerika furcsa mediterrán szigete.
Zsebórát és faliórát a Tortilla Flat-i paisanók nem nagyon használtak. Néhanapján szereztek ugyan valami úton-módon, de csak addig tartották maguknál, amíg valami szükséges dologra át nem cserélték. Az órának nagy tekintélye volt Danny házában, de csak mint csereeszköznek. Gyakorlati használatra ott volt a nap hatalmas aranyórája. Jobb és biztosabb volt a zsebóránál, mert nem lehetett elmulatni Torrelli kocsmájában. Nyáron, ha az óramutatók hetet mutatnak, nyugodtan fel lehet kelni, de ugyanez az idő télen éppenséggel nem való semmire. Mennyivel jobb a nap! Ha megvilágítja a fenyők csúcsát, s besüt a tornácra, akár nyár van, akár tél, föl lehet kelni. Ilyenkor nem didereg az ember keze, s a gyomra se remeg még az ürességtől.

“Csak álltak, és egymásra mosolyogtak. Pilon észrevette, hogy a birtok gondja lassan kiül Danny arcára. Ez az arc soha többé nem lesz gondtalan. Danny soha többé nem tör be ablakokat, mert magának is törékeny ablakai vannak.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd és csütörtök 10.00-18.00
péntek: 8.30-12.00
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

Kettős évforduló
200 éve született Arany János magyar költő, (1817. március 2.).
Néhány műve: A walesi bárdok, Szondi két apródja, Toldi.
135 éve hunyt el, (1882. október 22.).

Elbeszélő költemény a Hangoskönyvtárban. Arany János: Buda halála.
Buda király megosztja hatalmát öccsével, Etelével: a hatalomról való balga lemondása a tragikai mag, ami végül halálához vezet. Etele a hivatott a világ fölötti uralomra, de ennek az a feltétele, hogy képes legyen önmagát legyőzni. Az idegen Detre ármánya egymás ellen uszítja a két testvért, s így betelik mind Buda, mind pedig a hun nép végzete. Arany tudatosan olyan eposzi hőst alkot, aki végzete tudatában küzd

“Benn pedig elméjét friss gond veri, hajtja,
Marcona józanság hidegen csúsz rajta,
Vád neki amit tett, bánja ha mit nem tett:
Úgy rémlik előtte, minden dolga bűntett.”
(Második ének)

A könyv adatai
Felolvassa: Galamb Zoltán.
Időtartam: 5 óra.
Adathordozó: 1 CD.

A Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Taba Zsófia a Hangoskönyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10-18-ig,
csütörtök: 10-18-ig,
péntek: 8.30-12-ig.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

6. Nőnapi rendezvény a VÁI-ban

A tavalyi nagysiker után, idén is megszervezzük „Női nap” című rendezvényünket, melyre sok szeretettel várjuk a látássérült hölgyek jelentkezését.
A programok a következőek lesznek:
Ünnepi köszöntő, Salsa tanítás és tánc, süti és meglepetés ajándék, masszázs, sminkelés és frizura igazítás, „Ilyen volt, ilyen lett” fotózás. A programon profi szakemberek szépítik a hölgyeket.
Időpont: 2017. március 8. (szerda) 10 órától 14 óráig
Helyszín: 1146 Budapest, Hermina út 21. rendezvényterem
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi e-mail címen tehetnek meg 2017. március 6-ig: rendezveny@vakokintezete.hu
Egyéb információt kérhetnek a következő telefonszámon: 06-1-872-9560

Minden hölgyet szeretettel vár

Kroll Zsuzsanna és
Szűcs Édua
Vakok Állami Intézete

***

7. Jótékonysági hangverseny látássérültek javára

Meghívó

Tisztelettel meghívjuk Önt és Családját Jótékonysági hangversenyünkre!

Időpont: 2017 március 26, vasárnap 17:00 órától
Helyszín: Nádor Terem – Vakok Iskolája (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.)

Fellépnek:
Csányi Márton – zongora
Geszti Eszter – fuvola, zongorán kíséri Magyar Csaba Tavasz Női Kar – vezényel Tóth András Hubay Jenő Zeneiskola kis fúvószenekara – Schwarcz Balázs vezetésével

A rendezvény célja:
A XV. kerületi látássérültek kulturális programjainak támogatása

A rendezvény fővédnöke:
Hajdu László – a XV. kerület polgármestere

Támogatója:
Csokonai Kulturális és Sportközpont

Belépőjegyek 1000 Ft értékben vásárolhatók a helyszínen, valamint elővételben Moldován Eszter szervezőnél.
Telefon: +3630-536-3941
E-mail: eszter660@gmail.com

***

8. Segítségkérés pszichológiai kérdőív kitöltéséhez

Kedves Érdeklődők!

A nevem Tasi Henrietta, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem végzős pszichológia szakos hallgatója vagyok. Szakdolgozatom középpontjába egy olyan fontos témát helyeztem, mint a látássérültek kötődése. Szeretnék minél többet megtudni a jellemzőiről, kialakulásáról. A már folyamatban lévő kutatás felolvasó programmal kompatibilis, online felületen zajlik, melyhez csatoltam a linket:

https://docs.google.com/…/1dOblZOr8wPm45vEyfPE03HtPau…/edit…

A segítségükért nagyon hálás lennék! Válaszaikat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Tasi Henrietta

***

9. A 90decibel Project márciusi audionarrációs kínálata

Kedves Színházszerető Közönség!

A 90decibel Project az alábbi narrált előadásokat ajánlja figyelmükbe márciusban:

március 11., 15 óra, Pécsi Nemzeti Színház
Vitéz-Vadnai-Márkus: Meseautó (zenés vígjáték)
Jegyár: 1.450.-Ft
Szűcs János bank-vezérigazgató nagy nőcsábász, éppen pihenni készül, ám ezúttal egy hónapos szabadságát távol a világtól és messze a nőktől szeretné eltölteni. Mielőtt elindulna, egy remek autót vásárol 20 000 pengőért. Ám ekkor egy az autószalonban nézelődő ifjú hölgy felkelti az érdeklődését, és minden másképpen alakul.

március 12., 15 óra, Kaposvári Csiky Gergely Színház
Cooney-Chapman: Kölcsönlakás (bohózat)
Jegyár: kérjük érdeklődjön!
Fergeteges bohózat egy lakásról, ahol egy bumfordi könyvkiadó beszélt meg üzleti találkát egy meseíró hölggyel, de váratlanul felbukkan egy másik férfi és egy másik nő, és még egy és még egy… és hozzá néhány félreértés és mindenféle titkos szándékok, amik férfiak és nők között lehetségesek, ha van hozzá egy kölcsönlakás…

március 16., 19 óra, Váci Dunakanyar Színház
Neil Simon: Az utolsó hősszerelmes
Jegyár: kérjük érdeklődjön!
Barney Cashman, a tisztességes és hű férj úgy dönt, enged évek óta tartó, csillapíthatatlan kíváncsiságának, és egyetlen felejthetetlenül romantikus délutánra, próbára teszi saját magát; házasságtörésre készül. A körülményes figura titokban édesanyja lakására hívja az áhított nőt. Tervez, kalkulál, kombinál. Mesterien készíti elő az izgalmas eseményt, ám mindenre ő sem gondolhat, az egyetlen délutánból zűrzavaros légyottok sora születik. A téma pikáns, a helyzetek fordulatokkal telik, a feszültséggel pedig az idő szűke játszik, hiszen a lakás csak néhány órára az övék. E briliáns vígjátékban Neil Simon páratlan finomsággal ötvözi a sziporkázó humort és a keserű igazságot. Csupa lendület, pazar nyelvi párbajok és egy fergeteges szereposztás!

március 19., 15 óra, Kecskeméti Katona József Színház
Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság (vígjáték)
Jegyár: 1.100.-Ft
A főhős életének egyik legfontosabb momentuma előtt állva gyanútlanul, mit sem sejtve apa lesz. De mit szól ehhez a feleség? Aki természetesen nem az anya… Nyílt lapokkal játszva minden megoldható! De ne próbáljunk meg inkább néhány kerülőutat? Például fogjuk másra az egészet, öltsünk álruhát, injekciózzunk be valakit, akit nem kellene és bonyolítsuk, göngyölítsük minél hatalmasabbra a káoszt magunk körül! Elhiszik, hogy ebből az egészből jól is kijöhetnek? Önök, kedves Nézőink kétségtelenül, hiszen az önfeledt kacagás órája elérkezett. Egy páratlan páros, Cseke Péter és Szerednyey Béla rendezésében újra bizonyságot nyer, hogy Család ellen nincs orvosság!

március 25., 11 óra, Erkel Színház
Johann Strauss: A cigánybáró (operett magyar nyelven)
Jegyár: 1.050.-Ft
Tartalom: Ifj. Johann Strauss egyik budapesti látogatása alkalmával megismerkedett Jókai Mórral, az ismeretség gyümölcse pedig a valcerkirály egyik legkiválóbb operettje, A cigánybáró lett, amellyel a 60 éves Strauss újra meghódította a fél világot.
A mű egyik legfőbb erénye operaszínpadra kívánkozó muzsikája, amelyben csodálatosan megférnek egymás mellett a csárdás, a cigányzene, a bécsi keringő és a fajsúlyosabb dallamok is. S hogy mit keres egy operettben egy felkapaszkodott disznókereskedő, kicsoda valójában a temesvári pasa örököse, és hogyan lesz egy földesúr fiából a cigányok bárója? Szinetár Miklós rendezéséből minden kiderül majd az Erkel Színházban.

március 26., 16 óra, Rózsavölgyi Szalon
Jean Marie Chevret: Amazonok
Jegyár: 1.500.-Ft
Tartalom: Az Amazonok alapproblémája a magány, az egyedüllét és a kapuzárási pánik.
A szereplők páncélt növesztenek, hazugságok mögé rejtőznek, újabb és újabb mentségeket találnak a hibáikra, de szép lassan lekopik a felszíni máz és kiderül az igazság.

Jegyrendeléseiket és az előadásokkal kapcsolatos további kérdéseiket az alábbi elérhetőségeken várjuk:

info@90decibel.org és

bonecz@90decibel.org e-mailcímen

vagy a 06 20 958 8688-as mobilszámon.

A hírlevélre feliratkozni szintén a fenti mail címeken lehet.

Facebook oldalunkon és honlapunkon www.90decibel.org még több információt találnak, kérjük ezeket is kövessék figyelemmel! Az előadásokhoz tartalmas kikapcsolódást és jó szórakozást kívánunk!

Üdvözlettel:

a 90 decibel csapat

***

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Szabó Hajnalka

Print Friendly, PDF & Email