MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 11. szám 2018.02.23.

Views: 64

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. február 16-23.)
2. Centenáriumi Év programok, beharangozó
3. Vakon is lehet önállóan szavazni
4. Változás a Hangoskönyvtár nyitvatartásában
5. Latin táncklub
6. Nőnapi Operett és Kuplé
7. Ismét lehet jelentkezni aláírás oktatásra
8. Segédeszközbolt termékajánló – játékok
8.1. Kígyók és létrák
8.2. Scrabble (játék a betűkkel)
8.3. Tili-toli
8.4. Duo + malom és remete társasjáték
9. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

Vendégoldal

10. Segítségkérés kérdőív kitöltéséhez
11. Segítségkérés szakdolgozathoz
12. Tájékoztató az Erzsébet pályázatról
13. Vakrepülés a LÁRKE szervezésében
14. Mielőtt az éj leszáll!- előadás audionarrációval

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. február 16-23.)

A Magyar Posta megkereste az MVGYOSZ-t annak érdekében, hogy pontosítsa a “vakok írását” tartalmazó, ingyenesen küldhető levelek és csomagok tartalmának körét és a vonatkozó belső szabályozást. Javaslatot kértek a Szövetségtől azzal kapcsolatban, hogy mely írásmódok, információ- és adathordozók, illetve speciális eszközök férhetnek bele az ingyenesen postázható iratok és termékek körébe. Az elnök a témában személyes egyeztetést javasolt, melyre hamarosan sor kerül. A Szövetség azt az álláspontot képviseli, hogy a hangoskönyvek és a pontírásos küldemények mellett vonatkozzon az ingyenesség a speciális segédeszközökre, így például a Braille-írás eszközeire, a beszélő eszközökre, a fehérbotokra és nagyítókra, valamint a speciális szoftvereket és hangostérképeket tartalmazó adathordozókra is, továbbá hogy ebbe a körbe tartozzanak az integráltan tanuló diákokat segítő tapintható ábrák, térképek és a gyengénlátók nagyított nyomtatású levelei, könyvei is.

A Centenáriumi Év tiszteletére megújul az MVGYOSZ arculata. Ennek legfontosabb, a külső érdeklődők által is legjobban észlelhető eleme a Szövetség jelenlegi, korszerűtlen honlapjának megújítása lesz, melynek tervezését kezdték meg a szervezet munkatársai az FPS Digitális ügynökség szakértőinek támogatásával. Az új honlap nem csak megfelelni hivatott a XXI. század webdesign, tartalmi és hozzáférhetőségi követelményeinek, hanem számos új szolgáltatással is segíti majd a vak és gyengénlátó emberek információhoz jutását és az MVGYOSZ szolgáltatásainak igénybevételét.
Az új honlap egyik legnagyobb innovációja lesz az online hangoskönyvtár, melynek segítségével postázás vagy személyes kölcsönzés nélkül lesz hozzáférhető a Bodor Tibor Hangoskönyvtár több mint 4000 kötetes állománya az olvasni szerető látássérültek számára. A jövőbeni tervek között szerepel még a segédeszközbolt webshopjának kialakítása és a tagegyesületeket támogató online ügyintézési rendszer bevezetése is. Az új honlapon hírfolyamban tájékoztatunk majd a vak és gyengénlátó embereket érintő szakmai, jogi és technikai újdonságokról és nemzetközi hírekről, a későbbiekben pedig számos szolgáltatásunk is online elérhető lesz, így például a vakvezető kutya igénylést vagy az újság előfizetést is meg kívánjuk könnyíteni egy elektronikus felület kialakításával. Az MVGYOSZ tagegyesületeinek tagsága minden tartalomhoz és kifejezetten részükre kialakított felülethez egyetlen regisztráció után, saját felhasználónév és jelszó megadásával férhet majd hozzá.
Az új honlap bemutatását és az online hangoskönyvtár megnyitását 2018. szeptemberére tervezzük.

Az MVGYOSZ elnöke rendszeresen kap meghívást a fogyatékosügyi szakma jelentős eseményeire, konferenciákra, ünnepségekre. Az elmúlt héten több ilyen rangos rendezvényen képviselte Dr. Nagy Sándor munkatársaival együtt az MVGYOSZ-t.

Február 16-án vette kezdetét az a hat alkalomból álló országos konferencia sorozat, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény elfogadásának huszadik évfordulója tiszteletére szervez. A nyitórendezvényre a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében került sor. A konferencián elhangzott előadásokban együtt idézték fel a múlt nehézségeit és vívmányait, valamint a jelen kor eredményeit és kihívásait az állami és a civil szféra fogyatékosügy terén munkálkodó ép és fogyatékossággal élő képviselői, akik az elmúlt húsz évben is aktívan jelen voltak a területen. Köszöntőt mondott, illetve előadást tartott többek között  Dr. Kósa Ádám siket EP képviselő, Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Földesi Erzsébet, az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) társelnöke, dr. Könczei György, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar intézetvezetője, a Magyar Fogyatékosságtudományi Intézet alapítója, dr. Hegedűs Lajos, az OFT elnöke, a MEOSZ leköszönt elnöke, dr. Kálmán Zsófia gyermekgyógyász főorvos, a Bliss Alapítvány megálmodója és az augmentatív és alternatív kommunikáció egyik hazai meghonosítója, dr. Tausz Katalin, az UNICEF gyermekjogi igazgatója.

Ugyancsak idén februárban ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), illetve idén február 22-én ünnepeltük először a magyar parasport napját. Ebből az alkalomból az MPB és a Minisztérium a Visegrádi Négyek parasportért felelős szervezeteinek részvételével szervezett nemzetközi konferenciát, ünnepi MPB közgyűlést és fogadást, melyet a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság leköszönt és jelenlegi elnöke is megtisztelt jelenlétével. A szakmai konferencia résztvevői megismerhették a Visegrádi Országok parasportjának múltját és jelenét, a sajátos helyi lehetőségeket és kihívásokat és felcsillantak az esetleges későbbi együttműködések lehetőségei is. A konferencia témája volt ezen kívül a sportegészségügy, a technológiai fejlődés és a Digitális Jólét program a fogyatékos emberek sportja szemszögéből, illetve kiemelten foglalkoztak a résztvevők a parasport utánpótlás nevelésének kérdéskörével is. A jubileumi ünnepségen 15 ország paralimpiai bizottságának elnökei voltak jelen, az ünnepi műsor keretében kitüntetések átadására is sor került.

Németh Orsolya

***

2. Centenáriumi Év programok, beharangozó

Tisztelt Olvasónk, Kedves Érdeklődők!

Az MVGYOSZ Centenáriumi Év programsorozattal ünnepli fennállásának századik évfordulóját. A rendezvényekkel nem csupán a vak és gyengénlátó tagságot és érdeklődőket szólítjuk meg és hívjuk közös ünneplésre, hanem mindenkit, akik elkötelezettek a magyar látássérült emberek ügye, azaz társadalmi részvételük, befogadásuk, aktivitásuk megerősítése iránt. Bízunk benne, hogy sokszínű programsorozatunk kínálatában mindenki megtalálja a kedvére való időtöltést és kapcsolódási pontot szervezetünkhöz és közösségeinkhez!
Ezúton szeretettel ajánljuk figyelmükbe a Centenáriumi Év első félévének programjait!

2018. március 10. szombat 15:00
Nőnapi operett és kuplé
(MVGYOSZ székház: 1146 Budapest, Hermina út 47.)

Kisnémedi Varga Pál látássérült előadóművész és barátai nőnapi operett műsorára hívunk mindenkit – nem csak a hölgyeket. Az operett gyöngyszemeiből összeállított csokor átnyújtásán túl számos meglepetéssel is készülünk elsősorban hölgy vendégeinknek. A belépés ingyenes!

2018. április 9. hétfő 15:00
Múlt, jelen, jövő irodalmi pályázatunk rendhagyó eredményhirdetése
(MVGYOSZ székház)

A költészet napja alkalmából megrendezendő verses délutánunkon a Múlt, jelen, jövő irodalmi pályázatra beérkezett legjobb alkotásokkal népszerűsítjük a költészetet és a verset, mint az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagolt irodalmi műfajt. A zsűri elkezdte a pályázatra beérkezett alkotások értékelését, melyek közül a legjobbakat neves látó és látássérült előadóművészek tolmácsolásában ismerheti meg a nagyközönség. A zsűri tagja Karafiáth Orsolya költő, műfordító és publicista, Ézsiás László Aranyharang díjas költő és versmondó, valamint a Centenáriumi Év programsorozat főtámogatója, a Vesper Kft. képviselője. A legjobb alkotásokat a Fabula Playback Színház tolmácsolásában is megismerhetjük.

2018. április 28. szombat 10:00
Vakvezető kutyák világnapja
(MVGYOSZ Vakvezető Kutya Kiképző Iskola, Csepel)

Az évek óta megrendezett, mára már hagyománnyá vált vakvezető kutyás napunkat ezúttal a Centenáriumi Év ünnepi hangulata hatja majd át. Összesen 100 vakvezető kutyát és gazdáját várunk erre a rendezvényre, beleértve a kölyöknevelőket és a már nyugdíjazott vakvezető kutyákat és gazdáikat is. A program célja nem csupán a vakvezető kutyával közlekedő látássérült személyek közösséggé formálása és hasznos szakmai tanácsokkal való ellátása, hanem a felelős állattartás kommunikációja is.

Figyelem, időpontváltozás!
A hagyományosan május elején megrendezésre kerülő V’aktív sportnapunkat idén augusztus 30-án tartjuk meg. A program részleteiről később teszünk közzé tájékoztatást!

2018. május 10. csütörtök 17:00
A Marmorstein Berta csodálatos élete c. monodráma Rák Katalin előadásában
(MVGYOSZ székház)
Rák Katalin hangját sokan ismerhetik az egykori Daráló című rádiójáték-sorozat Ildikójaként. Május 10-én színpadi színésznőként egy másik arcát mutatja meg nekünk. Az előadásra 1000 Ft-os áron válthatók jegyek.

A darabról:
A mosolygós- könnyes mese a 20. századdal egyidős asszony kalandjaival kalauzol a ferencjóskás kortól, az első világháború évein, a Horthy- korszakon át a II. világháború és az azt követő évek zűrzavarain át a megbékélésig. Nevetés, elképedés, nagy érzelmek mellett felsejlik nagyszüleink, dédszüleink mindennapi életén túl a múlt század történelme. Szerelem és háború, üldöztetés és üzletelés, egy mindig magára találó változatos élet fordulatai.

2018. május 28. hétfő 11:00
A Pontról Pontra Braille-társasjáték hivatalos bemutatója
(MVGYOSZ székház)

A Bieber Mária látássérült pedagógus által kifejlesztett, a Braille-írást oktató és népszerűsítő, Louis Braille életét és munkásságát ismertető társasjáték hivatalos bemutatását a játék világnapjára időzítettük, melyre látássérült és ép látású érdeklődőket egyaránt szeretettel várunk. A társasjáték bemutatásában terveink szerint egy iskolai osztály lesz segítségünkre, akik számára ez a program egyben egy érzékenyítő foglalkozás is lesz.

A Centenáriumi Év programsorozat rendezvényeire jelentkezéseiket Puskás Anett várja a szervezes@mvgyosz.hu e-mailcímen.
Szeretettel várjuk programjainkra!

Németh Orsolya

***

3. Vakon is lehet önállóan szavazni
Braille-írással készült értesítő és Braille-írással ellátott szavazósablon kérhető

A vak és gyengénlátó választópolgárok joggyakorlásának elősegítésére Braille-írással készült értesítő és Braille-írással ellátott szavazósablon kérhető a 2018. április 8.-ai önálló választójog gyakorlása érdekében, legkésőbb 2018. március 30-ig.
A választópolgár részére a Braille-írással készült értesítőt a Nemzeti Választási Iroda küldi meg.

A szavazást megkönnyítő tájékoztatót és sablont postai és online úton lehet igényelni a www.valasztas.hu oldalon.

Az online igénylés menete az alábbi:

Kattintson az alábbi linkre:
A Kérelem benyújtása online hivatkozásra

1. Ezen az oldalon két lehetőségünk van:
Belépés ügyfélkapuval
vagy
Belépés ügyfélkapu nélkül

2. Továbbiakban a „belépés ügyfélkapuval” lehetőséget járjuk végig.

A felhasználónév és jelszó beírását követően az alábbiak szerint kell eljárni:
A bejelentkezés után megjelenő oldalon az alábbi lehetőséget kell kiválasztani:

Fogyatékossággal élő választópolgárként választási segítséget igényelhet, illetve nyilatkozhat arról, hogy nem kívánja igénybe venni a korábban igényelt segítséget.

A kitöltés gombra való kattintást követően van lehetőség a személyes adatok megadására. Elsőként a személyi számot kéri, majd a személyes adatokat. Több esetben jelölőnégyzetet kell bejelölni.

Figyelem! A jelölőnégyzetek bejelölése úgy történik, hogy nem arra a sorra kell kattintani, ahol a beszélő program a jelölőnégyzetet jelzi, hanem az alatta lévő sort kell bejelölni, ami első hallásra sima szöveg.
Példa:
Dr jelölőnégyzet nincs bejelölve
alatta
Dr
A Dr szövegre szóközt nyomva, a felette lévő sorban a jelölőnégyzet bejelölődik. Érdemes ezt ellenőrizni.

A kérelemben nem csak a tájékoztató és szavazósablon Braille változatát lehet igényelni, hanem arról is dönthetünk, hogy a lakcímünket felhasználhatják-e a pártok a kampány során. Minden kérdéssor alján megtaláljuk a tovább gombot. Amikor a kitöltés végére értünk, egy összesítőben olvashatjuk vissza a kérelmünket, amelyet be tudunk küldeni a Választási Irodának. Akkor jártunk el megfelelően, ha a beküldést követően kapunk egy üzenetet még a honlapon arról, hogy értesíteni fognak minket a kérelem elbírálásáról, és ezt jóvá kell hagyni a rendben gombbal.

A kérelem kitöltése kb. 8 percet vesz igénybe.
A kérelem Internet Explorer 11. verzióval és JAWS 17-tel lett kitöltve.

dr. Nagyné Berke Mónika

***

4. Változás a Hangoskönyvtár nyitvatartásában

Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy hangoskönyvtárunkban 2018. február 27-től személyes kölcsönzés csak keddi munkanapokon, 10-től 17 óráig lehetséges.
A hangoskönyvtár személyes kölcsönzési lehetőség idejének növekedése terv szerint
2018 júniusától várható. Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Angyal Gábor
szakmai vezető

***

5. Latin táncklub

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Latin táncklubot hirdet látássérültek számára Plósz Dóra vezetésével.

Dóra kiváló eredménnyel végezte el Sütő Enikő modelliskoláját, ahol egy életre beleszeretett a divat, a fotózás és a tánc világába. 15 éves táncos- és versenytáncos múlt áll mögötte. A különböző stílusokkal való ismerkedést a jazz balettel kezdte, majd latin és standard táncokkal foglalkozott. Később a showtáncra váltott, és több neves táncművésszel is együtt dolgozott.

Ha eleged van a fagyos mindennapokból, csatlakozz Te is Latin táncklubunkhoz, ahol igazán felpezsdítjük a hangulatot a cha-cha, rumba, salsa és más táncok ritmusaival.

A Latin táncklub 2 hetente kerül megrendezésre, csütörtökön délután fél öttől.
A legközelebbi alkalom időpontja: 2018. március 1. 16:30

Helyszín: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Székház, Hermina terem (1146, Budapest, Hermina út 47.)

A táncklubra jelentkezni lehet a szervezes@mvgyosz.hu mail címen.
A táncklub látássérültek számára ingyenes, de a helyigény miatt korlátozott számban lehet jelentkezni.

Várunk szeretettel minden kedves táncolni vágyót!

Puskás Anett
rendezvényszervező

***

6. Nőnapi Operett és Kuplé

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége különleges Nőnapi rendezvénnyel kedveskedik Centenáriumi Évének alkalmából. A rendezvényen Kisnémedi Varga Pál és Barátai nyújtanak át az operett gyöngyszemeiből egy csokrot a jelen lévő hölgyeknek, és minden zeneszerető vendégnek.

A műsort és a jó hangulatot Siliga Miklós zenetanár, zeneszerző és zenész tanítványai szolgáltatják:
Kisnémedi Varga Pál – ének
Lukács Tímea – ének
Hlavátsch László – ének
Bodrogi Zsuzsi – ének
Siliga Miklós – zenész
Búváry Lívia – ének, az állami operaház művésznője
Erdős Melinda – ének, az állami operaház művésznője
Kovács Böske – ének
Nőnapi rendezvényünkön Peller Károly, a Centenáriumi Év nagykövete is részt vesz, hogy énekével megdobogtassa a női szíveket.

A rendezvény előtt és után Kis Virág (K.V. art design) üveg és textil ékszerek látható és tapintható kiállítását és vásárát fogja tartani. Az ékszerek mellett használati- és dísztárgyakból is lehet majd válogatni.

A rendezvény időpontja: 2018. március 10. 15:00
A rendezvény helyszíne: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székháza, Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.)

Várjuk jelentkezéseiket a szervezes@mvgyosz.hu mail címen, illetve a +36 30 449 2331-es telefonszámon 2018. március 8.-ig.
A rendezvény mindenki számára ingyenes!

Várunk szeretettel és meglepetésekkel minden kedves érdeklődőt!

Puskás Anett
rendezvényszervező

***

 1. Ismét lehet jelentkezni aláírás oktatásra

  Folytatódik az aláírás tanfolyam.
  Vakok esetében természetes, hogy nehézséget okoz, ha egy golyóstollal alá kell írniuk nevüket egy dokumentumon. Van, aki nem is képes rá. Pedig az élet számos területén szükség van erre.
  E fontos készség javítására, kifejlesztésére kínál segítséget az MVGYOSZ, a Fény Alapítvánnyal összefogva, aláírás tanfolyamain.

  Ha Ön, vagy ismerőse
  – aláírni soha nem tanult született vak, aliglátó, vagy gyengénlátó, vagy
  – az aláírást már ismerő, de ritkán használó veleszületetten vak, aliglátó, vagy gyengénlátó,
  – látását gyermekként, vagy felnőtt korban elvesztett sorstárs, kinek aláírása javításra szorul,
  jöjjön el a tanfolyamra és váljon profi aláíróvá!

  A foglalkozásokat tapasztalt gyógypedagógus tartja, a részvétel ingyenes. Időtartamuk esetenként 60 perc, hetente egy-két alkalommal. Az aláírás elsajátításához elegendő óraszám nem meghatározható, hiszen annak készségszintű használata és alkalmazása a tanuló képességeitől, ismereteitől, látásmaradványától függ.

  Az órák az MVGYOSZ székházában (1146 Budapest, Hermina út 47.) lesznek, időpontjukról mindenkivel külön egyeztetés történik.

  A tanfolyam részleteiről érdeklődni és jelentkezni Szőke Mártánál lehet e-mail-ben a szederkenyimarta@hotmail.com címen, vagy telefonon a 06 (30) 576-5400 számon.

  Angyal Gábor
  szakmai vezető

  ***

  8. Segédeszközbolt termékajánló – játékok

  Üssük el tartalmasan az időt!

  Ezekben a rossz időkben legtöbbünk inkább nem mozdul ki és élvezi az otthon melegét. Hogy tartalmasan, hasznosan és nem utolsó sorban szórakoztatóan töltsük el az időt, erre az alábbi játékok alkalmasak lehetnek.

  8.1. Kígyók és létrák

  A társasjáték alapja egyszerű. A játékosok felváltva dobnak a dobókockával, majd annyi lépést tesznek, amennyit dobtak. Ha valaki egy kígyó fejéhez ér, akkor visszacsúszik bábuja a kígyó farkánál lévő mezőre. Azonban ha a létra aljánál lévő mezőre lépünk, akkor szerencsénk van, és felmászhatunk a létra tetejére!
  A játékot az nyeri, aki először jut a célba.
  A színben és tapintásban is megkülönböztethető négy darab bábunak, valamint a tapintható dobókockának köszönhetően a társasjátékot látássérültek és látók egyaránt játszhatják.
  A játéktábla mérete egy A3-as papírlapnak felel meg, de félbe hajtható, így még kisebb helyen tudjuk tárolni.
  A termék ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 4199 Ft.

  8.2. Scrabble (játék a betűkkel)

  Ki tud magasabb pontszámot érő szavakat kirakni? A Scrabble a szókincs és kreativitás népszerű társasjátéka, melyet most már látássérültként is élvezhetünk.
  A társasjáték tartalmaz két darab betűtartót, 100 darab Braille-írású betűzseton-t és egy darab fa betűzseton-tartót, valamint egy darab 15*15 mezőből álló játéktáblát.
  A játéktábla és a betűk alapja egy négyzet, ezért a megfelelő irányú tartás végett a jobb felső sarkok enyhén csapottak.
  A termék ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 8890 Ft.

  8.3. Tili-toli

  Ha egyedül vagyunk az alábbi játékkal hasznosan elüthetjük az időt. Elsőre ugyan egyszerűnek tűnik, de fontos hozzá a logika és a kitartás.
  Kétféle méretben kapható: 3*3-as és 4*4-es változatban.
  Mind a két játék lényege, hogy a megfelelő sorrendben (balról jobbra, fentről lefelé) helyezzük el a tapintható számokkal ellátott csúsztatható kis négyzeteket.

  A 3*3-as változatban a számok 1-től 8-ig szerepelnek, a számok jelölése a dominón megszokott módon kerültek kialakításra.
  A tábla mérete 9*9*1,5 cm.
  A játék ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 2299 Ft.

  A 4*4-es változatban a számok 1-től 15-ig szerepelnek, az egyes négyzetek értékét Braille-számok jelölik.
  A tábla mérete: 13*13*1,5 cm.
  A játék ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 3175 Ft.

  8.4. Duo + malom és remete társasjáték

  A 15*15*5 cm-es fa doboz tartalmaz két kihúzható falapot. Az egyiken a malom, a másikon a remete társasjátékkal tudunk játszani.
  A doboz alján találjuk a két fakkos bábutartót. A bábúk henger alakúak, tetejük sima, ill. negatív taktilis jelzéssel ellátott.

  Malom
  Játékosok száma: 2 fő
  A játék rövid ismertetése: A játékosok először felváltva, egyenként rakják le bábuikat a táblára úgy, hogy közben próbálnak hármas malmot kialakítani. Miután mind a 9-9 bábu a táblára került, a bábukat felváltva az üres szomszédos mezők egyikére lehet tolni. Ha valamelyik játékosnak akár a lerakások, akár a tologatások során sikerül három bábuját egy vonalra állítania, azaz malmot alkotnia, akkor levehet egyet ellenfele bábuiból, kivéve az éppen malmot alkotó, ütés elleni védelmet élvezőket. A játéknak akkor van vége, ha az egyik játékosnak már csak két bábuja marad a táblán.

  Remete
  Játékosok száma: 1 fő
  A játék rövid ismertetése: Állítsuk fel a 32 darab bábut úgy, hogy a középpontot szabadon hagyjuk. Ezután lépjünk a bábukkal úgy, hogy egy bábu átugorhat egy szomszédos bábut, ha mögötte üres hely van. Ezzel az átugrott bábut kiütöttük, azt le kell vennünk a tábláról. Egy lépésben csak egy bábut lehet kiütni, átlósan nem léphetünk, csak vízszintesen és függőlegesen. A játék akkor ér véget, ha már csak egy bábu van a táblánkon. Ha több egymástól távol álló bábunk marad, elvesztettük a játszmát.
  A játék ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 4520 Ft.

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

  A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

  Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
  Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

  Benedek Zoltán

  ***

  9. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

  575 éve született I. Mátyás születési nevén Hunyadi Mátyás, becenevén igazságos Mátyás magyar király, (1443. február 23.- 1490. április 6.)

  Mulatságos anekdoták a Braille-könyvtárban.
  Szerző nélkül: Mátyás király tréfái.
  (2 kötet)

  Hallottátok-e igazságos Mátyás király hírét? Persze, hogy hallottátok… de vajon azt is tudjátok-e, hogy szeretett tréfálkozni? Mindenről a saját szemével igyekezett meggyőződni, ezért gyakran járt álruhában a népe között. S miközben a tapasztalt csalásokat, igazságtalanságokat keményen megbüntette, gyakran keveredett mulatságos helyzetbe.
  A szórakoztató, csattanósan rövid anekdotákat Szép Ernő, a kedves szavú költő gyűjtötte egy kötetbe. Szerepelnek itt ismerős mesék, mint az Okos Katica vagy a Róka fogta csuka, de szó esik Kinizsi Pálról vagy Holubárról, a cseh vitézről is. S hogy miért és mire mondjuk azt, hogy „egyszer volt Budán kutyavásár” – hát ez is kiderül a vidám történetekből.

  “– Kolozsvár és Magyarország urai, tanuljátok meg ebből, hogy az igazsággal tartoztok a földönfutó népnek, elgondolván, hogy ti se vagytok egyebek, királyostul, mint az ország alázatos jobbágyai.”
  (A kolozsvári bíró)

  A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
  kedd: 10:00-18:00
  Csütörtök: 9:00-17:00
  péntek: 8:30-12:30
  Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

  *

  125 éve született Honthy Hanna eredeti nevén Hügel Hajnalka magyar Kossuth-díjas színművésznő, operett primadonna,
  (1893. február 21. – 1978. december 30.)
  Néhány film: Bástyasétány ’74, Csárdáskirálynő, Déryné

  Egy diadalmas élet regénye a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
  Gál György Sándor: Honthy Hanna.

  A kitűnő író – sikeres életrajzok szerzője – a legendás művésznő 80. születésnapjára írta köszöntésül az élvezetes dokumentumregényt. Egy nagy primadonna útját kíséri benne végig, aki együtt aratta sikereit Kálmán Imrével, Lehár Ferenccel, Szirmai Alberttel és Fényes Szabolccsal. Élete hátterében feltűnnek a magyar színjátszás feledhetetlen óriásai: Csortos, Hegedűs Gyula, Somlay Arthur, Fedák Sári, Lábass Juci, Kosáry Emmi – mindazok, akik a Színházat jelentették.
  A regény elénk tárja a közönség által rajongva imádott művész sorsát, magánéletének mindazon intimitásaival, mely végül is emberközelbe hozza a művészt, aki a mai nemzedékeknek – holott nem láthatták színpadon – is a LEGENDÁT jelentik.

  A könyv adatai
  Felolvassa: Lukácsy Katalin.
  Időtartam: 23 óra.
  Adathordozó: 1 CD.

  A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

  Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), keddi napokon, 10:00-17:00 óra között.
  Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
  e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

  Árvay Mária

  ***

  Vendégoldal

  10. Segítségkérés kérdőív kitöltéséhez

  Tisztelt Illetékes!

  Tóth Réka, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar végzős hallgatója vagyok, és szakdolgozatom témája az iskolai bántalmazás. Kérdőívem kitöltéséhez szeretnék keresni olyan – 18. életévüket betöltött – látássérült, hallássérült, mozgássérült, beszédfogyatékossággal, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral élő felnőtteket, akik szívesen válaszolnának az iskolai éveikkel kapcsolatos kérdésekre.
  Amennyiben ideje és energiája engedi, és kapcsolatban áll olyan személyekkel, akik szívesen hozzájárulnának szakdolgozatom sikerességéhez, kérem, segítsen, hogy kérdőívem eljuthasson hozzájuk.
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScq1HorDINbTffmpdjfDjIJHGQjiRxvVU3no9j5xj-dSc5AaQ/viewform

  Előre is köszönök bárminemű segítséget!

  Köszönettel:
  Tóth Réka

  ***

  11.
  Segítségkérés szakdolgozathoz

  Krénusz Kata vagyok az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karának mester képzésének végzős hallgatója. Szakdolgozatom témája a közszolgáltatások hozzáférhetőségének felmérése látássérült személyek körében. Kérem, amennyiben lehetősége van rá az alábbi néhány perces kérdőívem továbbítsa 18 év feletti Magyarországon élő látássérült személynek! A kérdőív elérhetősége:
  https://goo.gl/forms/U0hKbsDUDLWAEZer2

  Krénusz Kata

  ***

  12. Tájékoztató az Erzsébet pályázatról

  Tisztelt Pályázó!

  Ezúton tájékoztatjuk, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által az Erzsébet-program keretében meghirdetett Üdülési pályázat fogyatékossággal élők számára 2018 elnevezésű pályázatra benyújtott jelentkezések feldolgozásának idejét – a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítjuk.

  Pályázatának eredményéről legkésőbb március végéig küldünk értesítést a személyes pályázói profiljában megadott e-mail címére.

  A hivatalos értesítés megérkezéséig szíves türelmét és megértését kérjük

  Az Erzsébet-programmal kapcsolatos aktualitásokért, kérjük, kövesse nyomon honlapunkat és Facebook-oldalunkat.

  Üdvözlettel:

  Az Erzsébet-program Ügyfélszolgálata

  ***

  13. Vakrepülés a LÁRKE szervezésében

  A Békefi Róbert által írt, A varázskert örökösei című darabjával érkezik Székesfehérvárra a Vakrepülés színtársulat.

  A darab rövid tartalma:
  Illatos, hangzatos mesejáték egy részben.
  Jázmin azzal a küldetéssel érkezett, hogy újabb varázskertet építsen, ezúttal Álmon király birodalmában. Ám küldetése rejtélyes módon elhúzódik, hazatérését mindhiába várják nővérei. Végül keresésére indulnak.

  Szép kihívás megalkotni a varázskertünket, de szorgalommal, elhivatottsággal gondozni még nagyobb feladat. A ránk szabott feladatok és kötelességek alól önző vágyaink eltérítenek, de újra erőt merítve, valami belső késztetésre hallgatva, mégis folytatjuk a megkezdett munkát.

  Szereplők:
  Dunyha a levegő úrnője: Simon Rita
  Jázmin a növények úrnője: Máj Kriszta
  Lomha a föld úrnője: Hényel Annamária
  Celesztina tündér: Borics Nikolett
  Álmon királyfi: Nagy László
  Zenecsiholó: Pál Zsolt
  Egyberendező: Sallai Zoltán

  Figyelem! A darab teljes sötétségben zajlik és a nézők ülőpárnákon foglalnak helyet.
  Az előadás alatt hangot és fényt kibocsátó tárgyakat kérjük mellőzni.

  Helyszín: szabad Művelődés Háza, Székesfehérvár, Fürdő sor 3.
  Időpont: 2018. 03. 03. 16:00

  A rendezvény minden érdeklődő részére ingyenes, viszont a férőhelyi korlátok miatt, regisztrációhoz kötött.
  Kérjük a jelentkezéseket az alábbi elérhetőségeken 2018. február 28-ig jelezzék:
  Németh Erika (LÁRKE adminisztrátor)
  +3622/318-700
  3630/598-38-72
  larke.info2003@gmail.com

  ***

  14. Mielőtt az éj leszáll!- előadás audionarrációval

  Bertolt Brecht: A szecsuáni jólélek című példázata A K2 Színház által újramesélve a Stúdió K színházban
  2018.március 11-én audionarrációval!

  A Stúdió K Színház Mielőtt az éj leszáll! című előadását 2018. március 11-én vasárnap, az AKKU Egyesület közreműködésével a közönség látássérült tagjai számára akadálymentesített formában játssza.

  Az előadás alatt a narrációt látássérült vendégeink egy készülék segítségével, fülhallgatón keresztül követhetik. Az eszközök és a jegyek limitált száma miatt kérjük, részvételi szándékát minél előbb jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
  email: info@akkuegyesulet.hu
  telefon: +36 30 226 8382
   
  Helyszín: Stúdió K Színház, Budapest, Ráday utca 32.
  Megközelíthetőség: 4-6-os villamossal a Corvin negyed megállótól, vagy metróval a Kálvin téri állomástól
  Jegyár: látássérült nézőinknek, plusz egy fő kísérőjüknek 2500 Ft.

  Az est menete:
  19:00 –találkozó a színház előterében, jegyvásárlás, ruhatár, büfé és mosdó használat

  19:30 – az előadás kezdete

  Az előadás hossza: 1 óra 50 perc, szünet nélkül
  A narrációt készítette, valamint az előadást narrálja: Lendvay Zsóka

  Igény szerint a helyszínre való eljutásban segítséget biztosítunk.

  A színház ajánlója a darabhoz:

  Brecht egész életműve a kételkedésre tanít. Arra, hogy ne kényelmesedjünk bele hétköznapjainkba. Hogy ne fogadjuk el a minket körülvevő világot olyannak, amilyen, csak azért, mert a fennálló társadalmi rend azt mondja: “ennek így kell lennie”. Hogy vizsgáljuk felül erkölcsi szabályainkat, ha azok szöges ellentétben állnak a valósággal. Hogy elégedetlenségünket ne csak panaszkodással fejezzük ki, hanem kutassunk megoldási lehetőségek után. Hogy cselekedjünk, ha cselekedni kell, mert nem-cselekvésünkért éppúgy felelősek vagyunk, mint tetteinkért.
  Persze, a mi történetünk Szecsuanban játszódik, innen nagyon messze, így az ottani problémák nyilván ránk nem vonatkoznak. A szerző is német. Mi közünk hozzá? Valószínűleg semmi. Úgyhogy azt tanácsoljuk a tisztelt közönségnek, dőljenek hátra székeikben, élvezzék ezt a régi kis fabulát, nevessenek sokat, aztán menjenek haza, és folytassák kicsinyes, elhibázott életüket ott, ahol abbahagyták, és még véletlenül se gondolkozzanak el azon, hogy csinálni kéne már valamit. Tisztelt Közönség, kulcsot ne találj, minek nektek jó vég, ha nem muszáj?

  AKKU Egyesület

  ***

  A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

  ***

  Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

  ***

  A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email