MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 10. szám 2018.02.16.

Views: 53

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó
2. Távmunka és bedolgozási lehetőség
3. Változás a Hangoskönyvtár nyitvatartásában
4. Be Brave! – angol társalgási klub, fiataloknak
5. Ismét lehet jelentkezni aláírás oktatásra
6. Jubileumi társasjáték pályázat eredményhirdetése
7. Segédeszközbolt termékajánló – Esőkabát pelerin
8. Heti könyvajánlók – jeles napok, kerek évfordulók tükrében

Vendégoldal

9. Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének hírei
9.1. Sportosan Borsodban
9.2. Ügyintézés egyenlő eséllyel
10. Mese audionarrációval
11. Informatika-oktatás az Óbudai Egyetemen

A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz.

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó

1. Tisztelt Olvasóink!

Szövetségünk heti rendszerességgel megjelenő elektronikus hírlevelét új rovattal bővítjük. Az Érdekképviseleti Híradóban hétről hétre röviden és közérthetően beszámolunk Önöknek az MVGYOSZ elnökének és munkatársainak tevékenységeiről, így érdeklődő tagtársaink, támogatóink, szimpatizánsaink is nyomon követhetik egyeztetéseinket, érdekképviseleti tárgyalásainkat és a szolgáltatásaink fejlesztése érdekében megtett lépéseinket, bontakozó együttműködéseinket.

Hírlevelünk terjedelmi keretei természetesen nem teszik lehetővé, hogy az elmúlt hetek valamennyi történését megosszuk Önökkel, ezért igyekszünk mindig a legérdekesebb és a közérdeklődésre leginkább számot tartó eseményeket kiválasztani.

Bízunk benne, hogy rövid híreink révén tagtársaink még inkább informáltak lesznek az MVGYOSZ érdekképviseleti munkájáról, támogatóink és szimpatizánsaink pedig még mélyebb betekintést kapnak nem csak szervezetünk szerteágazó tevékenységeibe, hanem a látássérült emberek mindennapjaiba, speciális igényeibe és a mindennapos nehézségek megoldási lehetőségeibe is.

dr. Nagy Sándor,
elnök

*

2. Érdekképviseleti Híradó (2018. február 12-16.)

Ezen a héten több olyan egyeztetést is folytattak munkatársaink, melyek a vak és gyengénlátó emberek akadálymentes közlekedése és önálló ügyintézése érdekében valósultak meg. Az akadálymentes fizikai és infókommunikációs környezet kialakítása kapcsán egyre több megkeresést kapunk közlekedési vállalatoktól és tervező cégektől, közszolgáltatást nyújtó intézményektől és szervezetektől. Jól jelzi ez a tendencia, hogy az MVGYOSZ a látássérült emberek számára történő akadálymentesítés, az egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése terén egyre inkább elismert és megkerülhetetlen szakmai és érdekképviseleti szervezetté válik.

*

2.1 A Sberbank Magyarország Zrt. marketing menedzsere személyes egyeztetés keretében tájékozódott a látássérült személyek banki szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeiről. A Sberbank vásárolta fel az egykori Volksbankot, amely Magyarországon elsők között biztosított beszélő bankautomatákat és kínált speciális kedvezményes szolgáltatáscsomagot látássérült ügyfelei számára.

A Magyar Nemzeti Bank fogyatékos ügyfelek kiszolgálására vonatkozó ajánlásának mentén adtunk tájékoztatást a vak és gyengénlátó emberek speciális igényeiről és a látássérültek banki ügyintézése során gyakran felmerülő nehézségekről, konkretizálva az ajánlásban általános érvénnyel lefektetetteket. Felhívtuk a bank munkatársának figyelmét többek között a beszélő bankautomaták folyamatos használhatóságának biztosítására, a frissítések során a beszédfunkció ellenőrzésének szükségességére, valamint arra, hogy a látássérült ügyfelek szívesebben használják a bankfiókok előterében vagy más biztonságos helyen elhelyezett ATM-eket, így a beszélő automaták kihelyezésekor ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni a prioritási sorrend kialakításánál. Jeleztük továbbá, hogy az ATM-eket még akkor sem feltétlenül érzik biztonságosnak a látássérült felhasználók, ha azok el vannak látva beszédfunkcióval, ezért igényeljük annak lehetőségét is, hogy a vak és gyengénlátó ügyfelek a bankfiókok pénztárából is ingyenesen vehessenek fel készpénzt akár havi több alkalommal. A megbeszélés során érintettük még az internetes bankolás, a szerződések megismerése, az aláírás és egy esetleges látássérült ügyfeleknek szóló speciális ajánlat lehetőségét is.

A Sberbank országos szinten 27 bankfiókkal rendelkezik és emellett olyan mobil bankár hálózatot működtet, melynek révén a banki szolgáltatások házhoz mennek, ami nagy segítség lehet a kis településeken élő vagy nehezen közlekedő látássérült személyek számára is, ez a szolgáltatás jó alapot jelent a pénzintézettel való jövőbeni együttműködésre.

*

2.2 A Sunrise projekt, mely kísérleti jelleggel Zuglóban, azon belül is kiemelten Törökőr településrészen valósul meg, a közösségi tervezés meghonosítását tűzte ki céljául. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy alulról jövő kezdeményezéseket, lakossági ötleteket, javaslatokat gyűjtenek és valósítanak meg annak érdekében, hogy közvetlen környezetünk minél élhetőbb legyen. Elsősorban olyan fejlesztéseket terveznek megvalósítani a projekt három éves időtartama alatt, melyek relatíve kevés anyagi forrás befektetésével adnak érzékelhető eredményt.

A BKK-val partnerségben azzal az ötlettel keresték meg az MVGYOSZ-t és a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületét (VGYKE), hogy a látássérült emberek közlekedésben való fokozott jelenlétére és a megfelelő segítségnyújtásra hívják fel a figyelmet a közösségi közlekedési megállókban kihelyezendő információs táblákon. Az egyeztetés eredményeként az eredetileg a Vakok Intézete elé helyezni tervezett egyetlen tábla helyett várhatóan több készül, melyeket a kerület látássérültek által leginkább használt tömegközlekedési csomópontjain, így például Zugló Vasútállomás, az Ajtósi Dűrer sor vagy a Laki Adolf utca környékén található megállókban helyeznek el.
A táblákon képregény-szerű formában mutatják be a látássérült emberek közlekedésével kapcsolatos tipikus szituációkat és azt, hogy ilyen helyzetben hogyan nyújthat segítséget bárki. A képeken láthatunk majd fehérbottal és vakvezető kutyával közlekedő vak járókelőt, de gyengénlátó személyt is, valamint látássérült gyermeket vagy látássérült szülőt látó gyermekével. A plakátokon többek között a segítség felajánlásának fontosságára, az erőszakos segítéstől való tartózkodásra és a látássérült emberek természetes igényeire kívánjuk felhívni a figyelmet, illetve olyan sztereotípiákat szeretnénk lerombolni, mint például hogy a látó kisgyermek vezeti el a vak szülőjét az óvodába vagy hogy akinek nincs fehérbotja, annak nem is lehet gond a látásával. A táblák megtervezése hamarosan kezdetét veszi, amihez tőlünk is várják az ötleteket.

*

2.3 Az MVGYOSZ folyamatosan figyelemmel követi a 3-as metróvonal felújításával kapcsolatos fejleményeket. Ezen egyeztetési folyamat keretében a héten a 3-as metró déli szakaszának felújítását menedzselő BKV munkatárssal folytattunk egyeztetést, aki megerősítette, hogy a látássérült utasokat segítő taktilis jelzések a korábbi, 2016-ban elkészült és akkor egy a látássérült utasokat széles körben képviselő munkacsoporttal – melynek a Szövetség is tagja volt – egyeztetett terveknek megfelelően fognak megvalósulni. A kivitelezés remélhetőleg még 2018-ban elindul a Népliget és a Kőbánya-Kispest végállomás közötti szakaszon.
A Szövetség évek óta nyújt akadálymentesítési szolgáltatást különböző tervező irodák részére, melynek keretében a taktilis vezetősávok és figyelmeztető jelzések megtervezését, illetve a már elkészült tervek véleményezését biztosítja és azok megfelelőségéről nyilatkozatot állít ki. Ebbe a munkába folyamatosan bevonunk olyan rehabilitációs környezettervező szakmérnököt, aki kiemelten foglalkozik a vak és gyengénlátó emberek fizikai és infókommunikációs környezetre vonatkozó speciális igényeivel és az ezeket maximálisan kielégítő megoldások tervezésével. Ez a szolgáltatás érdekvédelmi jelentősége mellett fontos szabadon felhasználható bevételt hoz az MVGYOSZ számára.

Németh Orsolya

***

2. Távmunka és bedolgozási lehetőség

Tisztelt Egyesületi Tagunk!

Az EFOP-1.1.1-15 projekt munkatársai felmérést végeznek, hogy tagjaink közül az ország mely területén és hányan érdeklődnek otthon végezhető munkalehetőség iránt.

Kérjük, hogy az alábbi tájékoztatót olvassák végig, és amennyiben jelentkezni szeretnének otthon végezhető álláslehetőségekre, úgy a levél alján szereplő e-mail címre küldjék el jelentkezésüket a megadott információkkal együtt.

Ezzel a felméréssel párhuzamosan a projekt munkatársai keresik azokat a munkáltatókat is, akik otthonról végezhető távmunka vagy bedolgozási lehetőséget kínálnak megváltozott munkaképességű munkavállalók részére. A szervezők a későbbiekben fogják majd jelezni Önöknek az elérhető távmunka és bedolgozói állásajánlatokat a jelentkezésben jelzett paraméterek alapján.

Köszönettel:

Daczi Péter
SZGYF EFOP-1.1.1-15 projekt
szakmai vezető

dr. Nagy Sándor
MVGYOSZ
elnök

TÁJÉKOZTATÓ Az Európai Unió támogatásával megvalósuló EFOP-1.1.1-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” elnevezésű kiemelt projektről

Az EFOP-1.1.1-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” kiemelt projekt célja a megváltozott munkaképességű személyek nyílt munkaerő-piaci integrációjának elősegítése. A program keretében megváltozott munkaképességű emberek felkészítése valósul meg, hogy képessé váljanak a munka világába történő be-, illetve visszalépésre. A projekt munkatársai segítséget nyújtanak a megmaradt képességekhez igazodó, annak megfelelő munkakör feltérképezésében, kiválasztásában, a munkavállalói és a foglalkoztatói igények, érdekek összehangolásában és a foglalkoztatók megváltozott munkaképességű munkavállalók befogadására való felkészítésében.

A projekt közvetlen, elsődleges célcsoportját azon megváltozott munkaképességű emberek alkotják, akik a bevonás időpillanatában a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján B1, C1, B2, C2, D, E minősítési kategóriával rendelkező személyek, vagy akik szakhatósági állásfoglalás, hatósági bizonyítvány alapján legalább 40 százalékos egészségkárosodással rendelkeznek, vagy akiknek a munkaképesség-csökkenése 50-100 százalékos mértékű, illetve akik fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülnek.

A projekt keretében a hagyományos munkavégzési formákon túlmenően az idei évtől elérhető az otthon végezhető munkavégzés támogatása, a távmunkában, illetve bedolgozói jogviszonyban történő foglalkoztatás támogatása is.
Az otthoni munkavégzés leginkább a mobilitásukban akadályozott, vagy rossz közlekedési viszonyokkal sújtott, alacsony számú munkalehetőséggel rendelkező kistelepülésen élő, ezért otthonról végezhető munkalehetőséget szívesen vállaló potenciális célcsoporttagok számára jelenthet megoldást a munkavállalásban. Ennek keretében olyan munkakörök létrehozása támogatható, amelyek a telekommunikációs, illetve informatikai eszközökkel végzett tevékenységek, vagy pedig összeszerelői, csomagolói, egyszerű otthon végezhető fizikai munkalehetőségek révén segíthetik az ügyfelek munkavállalási problémáinak megoldását.

Ezen túlmenően, főállásban (munkahelyen történő munkavégzésben történő munkavállalásban) történő elhelyezkedésre, és képzéseken történő részvételre is van lehetőség a projekten belül, amelyekkel kapcsolatban az SZGYF EFOP-1.1.1-15 projekt szolgáltatási helyszínein, személyesen van lehetőségük érdeklődni.
Az irodák elérhetősége az alábbi linken található meg:
https://tamogatottfejlesztesek.szgyf.gov.hu/2014-20/index.php/szolgaltatasi-helyszinek

Az EFOP irodában történő érdeklődése, megjelenése során az első alkalommal kérjük, hogy hozza magával a megváltozott munkaképességű célcsoportba tartozás igazolására:
az ellátást megállapító vagy elutasító határozatot, hatósági bizonyítványt, komplex minősítését,
szakértői bizottság szakvéleményét, vagy szakhatósági állásfoglalását,
rehabilitációs tervét, vagy szolgáltatás nyújtási tervét,
rehabilitációs kártyáját, amennyiben rendelkezik azzal,
személyes okmányait és iskolai/szakmai végzettségét igazoló iratait.

A projekttel kapcsolatos részletesebb információk az alábbi linken található tájékoztatónkban találhat:
https://szgyf.gov.hu/phocadownload/foglalkozasi_rehabilitacios_informaciok/informaciok/Ugyfel_tajekoztato_EFOP_111_15_2018.pdf

Amennyiben Ön megváltozott munkaképességű személynek minősül (a fenti feltételek alapján) és
(telefonos, vagy informatikai eszközön végezhető) távmunka vagy
(egyszerű, könnyű fizikai munkalehetőséget jelentő) bedolgozói munka
lehetősége érdekli Önt, akkor kérem, hogy a távmunka vagy bedolgozó jelleg megjelölése mellett az alábbi e-mail címre küldje el Önéletrajzát, jelentkezését: tavmunka_efop111@szgyf.gov.hu.

Kérem, hogy a jelentkezésében, az Önéletrajz mellett, legyen szíves az alábbiakat megküldeni részünkre:
Név:
Lakóhely: /Tartózkodási hely:
Telefonszám:
E-mail cím:

Az alábbi munkalehetőség érdekel (jelölje aláhúzással vagy X-el):
távmunka (telefonos, vagy informatikai eszközön végezhető otthoni munka)
bedolgozói munka (egyszerű, könnyű fizikai munkalehetőséget jelentő otthoni munka)
esetleg mindkét lehetőség
munkahelyen történő munkavégzés is érdekel.

Megcélzott munka, tevékenység, amelyet szívesen végeznék:
Tervezett heti munkaidő:
Legmagasabb iskolai végzettségem:
Legfontosabb munkatapasztalataim:

Kérem, hogy ezen túlmenően, amennyiben Önt kifejezetten a távmunkavégzés – és ezen belül adatrögzítés jellegű adminisztratív feladatok, vagy ügyfélszolgálati / értékesítés jellegű Call-Center feladatok – érdeklik, akkor az innen letöltött „TÁVMUNKA érdeklődés_EFOP111” Excel-fájlt is töltsék ki a megfelelő információkkal, és az Önéletrajz mellett a kitöltött Excel táblázatot is küldjék meg a tavmunka_efop111@szgyf.gov.hu e-mail címre.

Budapest, 2018. február 12.

Köszönettel:

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság
EFOP 1.1.1-15 kiemelt projekt

***

3.
Változás a Hangoskönyvtár nyitvatartásában

Ezúton tájékoztatunk minden érintettet, hogy hangoskönyvtárunkban 2018. február 27-től személyes kölcsönzés csak keddi munkanapokon, 10-től 17 óráig lehetséges.
A hangoskönyvtár személyes kölcsönzési lehetőség idejének növekedése terv szerint
2018 júniusától várható. Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Angyal Gábor
szakmai vezető

***

4.
Be Brave! – angol társalgási klub, fiataloknak

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége angol klubot indít Be Brave! címmel.

A klub célja a nyelvvizsgára készülő, illetve nyelvvizsgával már rendelkező, alap és középfokú nyelvtudással rendelkező látássérült fiatalok angol szóbeli nyelvtudásának szintre hozása, illetve szinten tartása.
A klubon az élet több területéről hozott témákat fogunk feldolgozni közösen, hasznos kifejezésekkel tarkítva.

Ahogy a klub elnevezése is mondja Légy Bátor!, mely arra utal, szólalj fel bátran, ha nem tudsz egy kifejezést, fejezd ki magad másképpen.
A klubokon barátságos befogadó környezetet igyekszünk teremteni, biztosítva nagyított, illetve Braille-jegyzeteket. A klubon átvetteket pedig egy héten belül mailben elküldjük a résztvevőknek.

A Be Brave! klubot kéthetente, csütörtöki napokon délután 15:00-től 17:00-ig tartjuk.
Az első klub időpontja: 2018. március 8. 15:00.
Helyszín: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (1146 Budapest, Hermina út 47.)

A klubra várunk minden 15-35 év közötti látássérült fiatalt, aki szeretné angol nyelvtudását fejleszteni.
Részvételi díj a jegyzetek anyagköltsége, mely 300 Ft/fő/alkalom.

Jelentkezni lehetséges e-mailben a szervezes@mvgyosz.hu mail címen, jelezve milyen típusú jegyzetre van szükség (nagyított, Braille-példány)

Várunk Titeket szeretettel!

Puskás Anett és Farkas Miklós
szervezők

***

5. Ismét lehet jelentkezni aláírás oktatásra

Folytatódik az aláírás tanfolyam.
Vakok esetében természetes, hogy nehézséget okoz, ha egy golyóstollal alá kell írniuk nevüket egy dokumentumon. Van, aki nem is képes rá. Pedig az élet számos területén szükség van erre.
E fontos készség javítására, kifejlesztésére kínál segítséget az MVGYOSZ, a Fény Alapítvánnyal összefogva, aláírás tanfolyamain.

Ha Ön, vagy ismerőse
– aláírni soha nem tanult született vak, aliglátó, vagy gyengénlátó, vagy
– az aláírást már ismerő, de ritkán használó veleszületetten vak, aliglátó, vagy gyengénlátó,
– látását gyermekként, vagy felnőtt korban elvesztett sorstárs, kinek aláírása javításra szorul
jöjjön el a tanfolyamra és váljon profi aláíróvá!

A foglalkozásokat tapasztalt gyógypedagógus tartja, a részvétel ingyenes. Időtartamuk esetenként 60 perc, hetente egy-két alkalommal. Az aláírás elsajátításához elegendő óraszám nem meghatározható, hiszen annak készségszintű használata és alkalmazása a tanuló képességeitől, ismereteitől, látásmaradványától függ.

Az órák az MVGYOSZ székházában (1146 Budapest, Hermina út 47.) lesznek, időpontjukról mindenkivel külön egyeztetés történik.

A tanfolyam részleteiről érdeklődni és jelentkezni Szőke Mártánál lehet e-mail-ben a szederkenyimarta@hotmail.com címen, vagy telefonon a 06 (30) 576-5400 számon.

Angyal Gábor
szakmai vezető

***

6. Jubileumi társasjáték pályázat eredményhirdetése

Megvan a neve a Braille-társasjátéknak!

2017 őszén a Braille-bizottság pályázatot hirdetett a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége megalakulásának századik évfordulója alkalmából tervezett társasjáték nevével kapcsolatosan.

A pályázati kiírásból megtudhattuk, hogy a társasjáték célja:

– megismertetni Louis Braille életének főbb eseményeit,
– játszva megtanítani/gyakoroltatni a Braille-írásrendszer alapjait (tájékozódás a hatpontrendszerben, betűk pontszámainak leolvasása),
– a pontírással kapcsolatos néhány érdekesség ismertté tétele,
– a Braille-rendszer népszerűsítése,
– kedvcsinálás a Braille-írás elsajátításához,
– néhány Alapvető tudnivaló megosztása a látássérültek oktatásának történetéből,
– bepillantás nyújtása az MVGYOSZ százéves történetébe.

Továbbá az is kiderült, hogy a társasjáték célcsoportja:
látássérült és látó felnőtt személyek, családok és baráti társaságok.
Gyermekeknek kb. 8—10 éves életkortól ajánlott!
Pedagógusok és gyógypedagógusok is nagy haszonnal játszhatják tanítványaikkal együtt!

A játékot minimum 2 fő, maximum 6 fő játszhatja. De nagyobb társaság esetén egy-egy kisebb csapat is játszhat egy-egy bábuval.

A játék tartozékai a következők: 1 db fából akadálymentesen elkészített játéktábla, amely 100 db játékmezőből áll; 6 db tapintással és színek alapján megkülönböztethető bábu, 1 db tapintós dobókocka, 1 db elforgatható Braille-hasáb, továbbá 13 db szerencsekártya, 100 db feladatkártya és 1 db Braille-ábécét is tartalmazó tájékoztató füzet. A kártyák mérete, természetesen, a pontírásra való tekintettel a szokványos kártyaméretnél nagyobb! A szövegek a kártyákon és a füzetben síkírásban is, Braille-írásban is olvashatók.

A játék egyszerre nyújt új és hasznos ismereteket és kínál remek szórakozást.

A társasjáték prototípusa 2017 novemberére készült el. A játék kipróbálására még abban a hónapban lehetőség nyílt a játékklubban, amelyet Zuglóban működtetünk. Továbbá kipróbálták már a Braille-bizottság tagjai, és bemutatásra került az elnökség tagjai számára is 2018. jan. 30-án, az elnökségi ülés végén.

A társasjátéknak azonban sokáig nem volt neve. Végül a pályázati felhívásunkra 12 személy összesen 57 névjavaslatot küldött be. A játszani szerető és névötletet beküldő személyeknek ezúton is tisztelettel megköszönjük a pályázaton való részvételét.

A Braille-bizottság, valamint az MVGYOSZ elnökségének tagjai pontozással szavaztak a listába rendezett névötletekre. A pontozás során az alábbi szempontokat vették figyelembe: mennyire frappáns, könnyen megjegyezhető, a játék lényegét kifejező, rövid, érdeklődést felkeltő, érthető és világos a név. A második szavazási forduló végére megszületett az eredmény, ami azt is jelenti, hogy megvan a Braille-társasjáték neve! Arról az információról, hogy ki alkotta meg a győztes nevet a pályázókkal és minden kedves érdeklődővel egyidejűleg a szavazatot leadó bizottsági és elnökségi tagok is most fognak értesülni.

A társasjáték neve: Pontról pontra.

A győztes társasjátéknév kitalálója: Árvay Mária.

Jutalma egy Társasjáték, amelyet 2018. máj. 28-án, hétfőn, a Játék Világnapján vehet át a nyertes pályázó. A Braille-bizottság ugyanis a szövetséggel szoros együttműködésben erre a napra szervezi a társasjáték nyilvános és ünnepélyes bemutatóját az MVGYOSZ székházában.

Szívből gratulálunk a nyertes pályázónak, és a rendezvényre már most minden kedves érdeklődőt szeretettel invitálunk.

Bieber Mária

***

7. Segédeszközbolt termékajánló – Esőkabát pelerin

A hóban, esőben, vakon történő közlekedés eléggé idegőrlő műfaj. A felerősödő környezeti zajok, a még figyelmetlenebbé váló, kezükben esernyővel rohanó emberek finoman szólva is megnehezítik számunkra az utcai közlekedést, arról már nem is beszélve, hogy ha elkap bennünket egy jó kiadós zuhé, akkor pár perc leforgása alatt bőrig ázhatunk.
Az első két problémára egyelőre nincs, de a harmadikra van megoldás. Neve: esőkabát pelerin
Ez a bebújós, kapucnis, praktikus darab megvéd bennünket a csapadéktól, továbbá használata során nagy méretének köszönhetően elfér alatta a hátizsákunk, vagy oldaltáskánk is. Amikor épp nincsen rá szükségünk, kis helyen tudjuk tárolni, mivel kb 15*15*2 cm-esre össze lehet hajtogatni. A bal és jobb oldalán található egy-egy lyuknak köszönhetően kezünket szabadon tudjuk mozgatni, de a felkarunkat még így is védi a csapadéktól.

További termékjellemzők
– szabása: uniszex
– mérete: univerzális (180 cm magas embernek a térde alá ér)
– színe: fehér, a mell és hát részén szürke fényvisszaverő csíkkal
– anyaga: PVC

A termék ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 2685 Ft.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.

Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

8. Heti könyvajánlók – jeles napok, kerek évfordulók tükrében

Február 14 – Szent Bálint, a szerelmesek védőszentjének ünnepe – Valentin nap

További részletek:
http://www.evfordulonaptar.hu/2017/02/februar-14-valentin-nap.html
 
Humoros, szerelmes novellák a Braille-könyvtárban.
Gádor Béla: Néhány első szerelem története
(6 kötet)

Hány első szerelem jöhet az ember életében? Gádor Béla bölcs mosollyal legalábbis néhányat engedélyez, tudván, hogy az első itt nem csupán egyszerű sorszám a történéseink krónikájában. Az első szerelem életünknek egy korszaka, különös, szép, ellentétes érzelmekkel telített idő, amikor még nem szerelmesünket keressük, hanem magát a szerelmet, amelynek soha nem egységesíthető játékszabályait most tanuljuk meg.

Tartalom:
A Büli
Útban a hírnév felé
A világot jelentő deszkák
Egy nap a Vay Ádám utcában
A rossz szellem
Tornakör
Lázadás
Hölgyválasz
Zsúron
Pontosvessző
Mariska
Klári

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

1903. február 12-én, 115 éve született Rideg Sándor magyar Kossuth-díjas író.

Néhány műve:
Csongrádi hun király, Indul a bakterház, Sámson, Tizenkét lépcsőfok, Tűzpróba, Urak országában.
1966. február 8-án hunyt el.

Humoros kisregény a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
Rideg Sándor: Indul a bakterház
„Regényemben mindössze arról teszek bizonyságot, hogy egy szekérderéknyi vidámság jobban élteti az embert, mint száz vagon keserves sóhajtás és ugyanannyi szomorúság. Jelen munkámat annak idején azért írtam, hogy olvasóimat megajándékozzam a szertelen vidámság és nevetés örömével és ez alkalomként szolgált nekem arra is, hogy támadást intézzek a határtalan butaság világa ellen, amelyet tiszta szívből utáltam.”
Rideg Sándor

A könyv adatai
Felolvassa: Bereznay Éva.
Időtartam: 6 óra.
Adathordozó: 1 CD.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Taba Zsófia a Bodor Tibor Hangoskönyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00-ig,
csütörtök: 9:00-17:00-ig,
péntek: 8:30-12:30-ig.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

9. Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének hírei

9.1. Sportosan Borsodban

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete „Sportosan Borsodban” című FOF2017/27 kódszámú projektje támogatásban részesült a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által.
A projekt célja különböző mozgásformák megismertetésével, biztonságos gyakorlásának elsajátításával a rendszeres mozgás, a mindennapi testedzés igényének kialakítása a résztvevőkben, mely által egy lépéssel közelebb kerülnek az egészséges életmódhoz. A bevont ép látású személyek megismertetése a látássérült személyek speciális igényeivel, a megfelelő segítségnyújtás módjával, a leggyakoribb szembetegségek alapvető jellemzőivel.
A 2017 novembere és 2018 júniusa között megvalósuló programban természetjáró gyalogtúrák, teke sportnapok, Etka-jóga és gyógytorna foglalkozások, társastánc-oktatás, tandemkerékpár túrák, a lovassport kipróbálása, érzékenyítő rendezvény és projektzáró esemény is szerepel.
A projekt eseményeire szeretettel várunk minden érdeklődőt. A projekt híreiről folyamatosan tájékozódhatnak www.borsodivakok.hu weboldalunkon.

*
9.2. Ügyintézés egyenlő eséllyel

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete „Ügyintézés egyenlő eséllyel” című NEA-TF-17-SZ-0023 számú projektje támogatásban részesült az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által.
Célunk a különböző szolgáltatásokat nyújtó társaságoknál látássérült személyekkel kapcsolatba kerülő dolgozók figyelmének felhívása e fogyatékossággal élő csoport problémáira annak érdekében, hogy hatékonyabb segítséget kaphassanak, ezáltal mindkét fél elégedettségére gördülékennyé váljon az ügyintézés.
A program során 7 szemléletformáló napot rendezünk például közműszolgáltatók, mobiltelefon szolgáltató, kábeltelevízió, bank, földhivatal, könyvtár, NAV ügyfélfogadással foglalkozó dolgozói számára látássérült személyek, köztük látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus részvételével. A gyakorlati tapasztalatszerzés során az ügyintézők olyan szituációkat kiviteleznek egy-egy látássérült személlyel párt alkotva, amelyek munkájuk során mindennaposak. A projekt keretében beszerzett szimulációs szemüvegkészlet segítségével az ügyintézők megtapasztalhatják a különböző szembetegségekkel járó látássérülések jellemzőit, továbbá megismerhetik a látássérültek életvitelt könnyítő eszközeit is. Az eseményekre 2018. február és március hónapok folyamán kerül sor Miskolcon minimum 35 ügyintéző bevonásával.

Barnóczki Gábor
Elnök

***

10. Mese audionarrációval
Fabók Mancsi Bábszínháza: A háromágú tölgyfa tündére

2018. március 4. és 25.,  10:00, Budapest, Bethlen téri Színház
Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfa tündére című mesejátékát 2018. márciusában két alkalommal, 4-én és 25-én, vasárnap délelőtt 10 órakor a közönség látássérült tagjai számára akadálymentesített formában játssza.

Az előadás alatt a narrációt vendégeink egy készülék segítségével, fülhallgatón keresztül követhetik. Az eszközök és a jegyek limitált száma miatt kérjük, részvételi szándékát minél előbb jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
email: akadalymenteskultura@gmail.com vagy epetne@gmail.com
telefon: +36 70 383 7766

Helyszín: Bethlen téri Színház, 1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
Jegyár: látássérültek, valamint egy fő kísérőjük számára 200 Ft/fő
Az előadás hossza: 50 perc, szünet nélkül

Az előadás 5 éves kortól ajánlott. Várjuk iskolás csoportok és családok jelentkezését is!
Közönségünk látássérült tagjai és kísérőik az előadás előtt 9:20-tól színpadbejáráson vehetnek részt.
 
A nap menete:
9:10-9:15 – érkezés a színházba, találkozó az aulában
9:15-9:20 – jegyek átvétele a színház pénztárában
9:20-9:45 – színpadbejárás
9:45-9:55 – a készülékek és fülhallgatók kiosztása, üzembe helyezése, a nézőtéri helyek elfoglalása
10:00 – az előadás kezdete

A narrációt készítette, valamint az előadást narrálja: Petneházy Emőke és Ruff Ágota
Az előadás után szeretettel várunk mindenkit egy rövid élménybeszámolóra és tapasztalatcserére!

A Bethlen téri Színház ajánlója a darabról:
„Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. Mesénk arról beszél, hogy éretlenke királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan.
De kettejük boldogságára várni kell türelmesen: hiszen a boszorkányt sem kell félteni! Ámító fondorlatossággal széjjelszakítja az egymásnak teremtetteket, a tündérleányt több ízben elveszejti, s haj, mi kegyetlenségeket nem mível! De hogy a szép, szelíd, erőtlen tündérleány mint kap erőre, s a királyi fiúból mint válik igaz, nyitott szemekkel élő királyi személy, s hogy kettejük szerelme legyőzi-e a sötét fondorlatokat, azt csak azok láthatják, kik megtekintik előadásunkat.”

Az előadást létrehozta Fabók Mancsi és Keresztes Nagy Árpád. A jelmez és díszlet Mátravölgyi Ákos munkája, a játékban Fabók Mancsi társa Lénárt András.

AKKU Egyesület

***

11. Informatika-oktatás az Óbudai Egyetemen

A fogyatékkal élők integrációjának egyik legfontosabb feltétele az informatikai írástudás. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán 2018. február 22. csütörtöktől ismét térítésmentes felkészítő tanfolyamokat szervezünk látássérültek részére.
A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik a Windows 7 operációs rendszer kezelését, a számítógépes alapismeretek, online alapismeretek, továbbá az Office 2016 irodai programcsomag lényeges alkalmazásait, moduljait szeretnék elsajátítani.

Az ECDL bizonyítvány megszerzésének módjai:
1. Rendszeres tanfolyami részvétel heti 1 vagy 2 alkalommal 6 tanórában.
2. Modulvizsgára jelentkezés, oktatás nélkül, tárgykörbeli szintfelmérés – vizsgára történő regisztrálás előtt – házi vizsgát kell tenni.
3. Távoktatás jelleggel, az alábbi módszerekkel segítünk a felkészülésben: Skype-on, messenger-en és Email-en keresztül.

A tanfolyam elsősorban az ECDL Start megszerzését célozza. A felkészítés gyakorlatközpontú. Minden modult gyakorlati feladatokon keresztül mutatunk be. A foglalkozások konzultációs jellegűek, tematikája az ECDL vizsgaközpont által kiadott tananyag szerint épül fel. A közösen megtárgyalt, egyénileg kipróbált anyagrész mellett lehetőséget biztosítunk az otthoni gyakorlás során felmerült kérdések tisztázására is. Az egyes modulok képzési időtartama 40-50 óra.

Az ECDL Start moduljai: Számítógépes alapismeretek, Online alapismeretek, Szövegszerkesztés, IT biztonság.
Teljes körű ECDL vizsgához további modulok: Táblázatkezelés, Adatbázis-kezelés, Prezentáció vagy OCR (optikai karakterfelismerő)/SCR (képernyőolvasó).

Tapasztalataink szerint a célcsoport igényeit, úgy tudjuk legjobban szolgálni, ha a tanárok személyesen is megküzdöttek már akadályokkal, valamint jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek az informatikai rendszerek használatában.)
A programhoz szakmai felügyeletet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság is biztosít, valamint azért, hogy a vizsga a résztvevőknek ne jelentsen anyagi terhet, az ECDL vizsgakártyákat is térítésmentesen bocsátja rendelkezésre.

A beiratkozás időpontja és tanfolyam kezdete 2018. február 22. csütörtök, 10 óra.
Ezen a napon indul a kezdő csoport részére az oktatás.

Az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni a tanfolyamra:
Ecsedi Csaba informatikus, felkészítő tanár
ecsedi.csaba@nik.uni-obuda.hu
Óbudai Egyetem – Neumann János Informatikai Kar
Cím: 1034 Budapest, Bécsi út 96/b 1.em. 112. fejlesztőlabor
Mobil: +36-30-2242798

Ecsedi Csaba

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email