MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 1. szám 2018.01.05.

Visits: 38

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Meghívó ékszerbemutatóra
2. Sok szombati napon kell majd dolgozni az idén
3. Megújul az MVGYOSZ vizuális arculata
4. Karórák kedvezményes áron
5. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

Vendégoldal

6. Meghívó narrált előadásra
7. Felhívás kutatómunkához
8. Bieber Mária januári programajánlói

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Meghívó ékszerbemutatóra

Sok szeretettel meghívjuk a Bodor Tibor Kulturális Egyesület jótékonysági estjére, amelyet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével és a K.V. Art designnal közösen szervez.
Időpont: 2018.01.11. 18.00
Helyszín: MVGYOSZ székháza, 1146 Budapest Hermina út 47.

Tervezett program:
Ékszerbemutató, melyen a Merilyn Modell Stúdió modelljei vak és gyengénlátó hölgyekkel együtt mutatják be az ékszereket. Teljes egészében akadálymentesített kiállítás a K.V. Art Design műveiből.

Az est hangulatáról nagyszerű zenészek és énekesek fognak gondoskodni.

Az est célja, hogy a támogatásokból a Hangoskönyvtár állományát bővítsük újonnan készülő hangoskönyvekkel a vakok és gyengénlátók számára.

Kérjük Önöket, hogy részvételi szándékukat a btke001@gmail.com E-mailcímen szíveskedjenek jelezni, mivel helyet csak korlátozott számban tudunk biztosítani. Részvételi szándékukkal kapcsolatos külön igényüket (látássérültség miatt audionarrátor készülék szükségessége, helyszíni odajutásban való segítségnyújtás, stb.) szintén a fenti címen szíveskedjenek jelezni.

Puskás Kata Szidónia
Bodor Tibor Kulturális Egyesület Elnöke

***

2. Sok szombati napon kell majd dolgozni az idén

Néhány hosszú hétvégével számolhatunk a különböző ünnepek miatti munkaszüneti napok körül, cserébe viszont ugyanennyi alkalommal kell majd szombaton munkát végezni.
A március 16-ai (pénteki) munkanapot március 10-én (szombaton), az április 30-ai (hétfői) munkanapot pedig április 21-én (szombaton) kell „ledolgozni”, azaz ily módon felcserélődnek a munkanapok és a pihenőnapok. November 10-e (szombat) ugyancsak munkanap lesz, ellenben november 2-án (pénteken) pihenhetünk. Decemberben a karácsonyi és szilveszteri ünnepek miatt két szombati napon, december 1-jén és 15-én ugyancsak dolgozni kell majd, ellenben december 24-e (hétfő) és december 31-e (hétfő) pihenőnap lesz.
Jogszabály: 9/2017. (V. 19.) NGM rendelet a 2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről
Megjelent: MK 2017/73. (V. 19.)
Hatályos: 2018. 01. 01.

Dr. Nagy Sándor, elnök

***

3. Megújul az MVGYOSZ vizuális arculata

2018 januárjától a szervezet megújulását és sokszínűségét tükröző, új vizuális arculatot kap a Szövetség. Ez nem csak egy új logót, hanem új szín –és formavilágot jelent a nyomtatott és digitális nyilvánossági kommunikációs anyagokon. Az arculatot és az azt tartalmazó kézikönyvet egy professzionális kommunikációs ügynökség tervezte. Négy terv közül – külső szakemberek bevonásával – sikerült kiválasztani azt, amelyik alkalmas a szervezeti értékeink tükrözésére a centenáriumi évben is.

Az új logóról, röviden: Két fő részből áll. Bal oldalon egy grafikus elemből, attól jobbra pedig három sorba rendezve az MVGYOSZ teljes nevének betű szerinti kiírásából.

A grafikus elem egy hat pontból álló egység. A pontok – bár emlékeztetnek a Braille-jelekben szereplő pontok egymáshoz viszonyított méretarányaira és távolságára – nem célzottan egy Braille-jelet ábrázolnak, de a látvány alapján akár arra is asszociálhatunk. Minden pont más színű és más mintázatú. Ez a szervezet sokszínűségét hivatott jelképezni, azt, hogy sok tagegyesület alkotja, azt, hogy egyaránt részei a vakok, az aliglátók, a gyengénlátók, azt, hogy nem csak egyféle dologgal foglalkozik a szervezet, hanem sokrétű a tevékenység, azt, hogy gazdaságilag nem csak egy lábon áll, stb..  A nonfiguratív ábrázolás  miatt valójában minden esetben a szemlélő, az MVGYOSZ-ről meglévő ismeretei alapján gondolhat bármit a logó mögé. Az új logó megfelel a professzionális logókkal szemben támasztott követelményeknek. Néhányan hiányolják belőle a látássérülést tükröző, vagy a vak embert formázó ábrázolásokat, de tény, hogy a sporteszköz gyártó cégek logója sosem sporteszközöket, az autógyártók emblémái nem járműveket, a telekommunikációs cégek logói nem telefonkészülékeket ábrázolnak, és sorolhatnánk tovább is.

Reméljük, hogy az új vizuális arculatunk elnyeri majd a többség tetszését.

Angyal Gábor
szakmai vezető

***

4. Karórák kedvezményes áron

Az alábbi termékeket rendkívül kedvező áron vásárolhatják meg Segédeszközboltunkban.

Angolul beszélő uniszex karóra
Férfiak és nők egyaránt viselhetik ezt a fekete színű, műanyag szíjas és házas, LCD-kijelzős karórát, mely az idő bemondásán túl ébresztő funkcióval is rendelkezik.
Ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 605 Ft.
Az ár az elemet tartalmazza!

Angolul beszélő férfi karóra
A karórák háza fémből készült, számlapja analóg kijelzésű. A szíj anyaga bőr vagy fém. Az idő bemondásán túl ébresztő funkcióval is rendelkezik.
A bőr szíjas változat ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 4000 Ft.
A fém szíjas változat ára érvényes MVGYOSZ tagsági igazolvánnyal: 5000 Ft.
Az ár az elemet tartalmazza!

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

5. Heti könyvajánlók – kerek évfordulók, jeles napok tükrében

195 éve született Petőfi Sándor magyar költő,
(1823. január 1 – 1849. július 31.)
További részletek: http://www.evfordulonaptar.hu/2010/01/petofi-sandor.html
 
Klasszikus elbeszélő költemény a Braille-könyvtárban.
Petőfi Sándor: Az apostol
(1 kötet)

Petőfi Az apostol-ban 1848 nyarán újragondolja mindazokat a gondolatokat és eszméket, melyek addigi költészetének fő alkotórészeit képezték. Mindeközben kiemelt szerepet kap a szabadság, a szabadsághoz való jog, melynek gyakorlása azonban kötelezettségekkel, lemondásokkal és áldozatokkal is jár. Erre csak az apostolok képesek. Az önéletrajzi elemekkel átszőtt történet hőse, Szilveszter, olyan cselekvő forradalmár, akit már nem csak az indulatok mozgatnak ösztönszerűen, cselekedeteit elsősorban a tudatosság vezérli.

“Azért, hogy énnekem
Szolgáim legyenek,
Én más szolgája nem leszek.”

“Mi czélja a világnak?
Boldogság! S erre eszköz? A szabadság!”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

75 éve hunyt el Rejtő Jenő magyar író,
(1905. március 29 – 1943.január 1)

Néhány műve: A három testőr Afrikában, A láthatatlan légió, A szőke ciklon, A tizennégy karátos autó, Piszkos Fred, a kapitány, Vesztegzár a Grand Hotelben.

Humoros krimi a Hangoskönyvtárban.
Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

Rejtő egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye ez. A Banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc a bubópestis megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett nemzetközi közönséggel, minden rendű és rangú szélhámossal zsúfolt Grand Hotelben zajlik. Bár az okmány megszerzése csak egypár titokzatos személy érdeke, mégis, a kényszerű bezártság nyomasztó hatására a legkülönfélébb rejtélyes eseményekbe keveredik bele a hotel szinte minden lakója, hogy azután az óriási kavarodásban lelepleződjenek az igazi bűnözők, és fejtetőre állított kalandok során egymásra találjanak az igazi szerelmesek – és az okmány hivatott tulajdonosai, illetve őrzői is.
Rejtőnek ebből a regényéből készült a Meztelen diplomata című, nagy sikerű filmvígjáték is.

A könyv adatai
Felolvassa: Komlós Róbert.
Időtartam: 5 óra.
Adathordozó: 1 CD.

A Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Taba Zsófia a Hangoskönyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00-ig,
csütörtök: 9:00-17:00-ig,
péntek: 8:30-12:30-ig.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

6. Meghívó narrált előadásra

Kedves Olvasó!

Színházi és mozi élményekben gazdag boldog új évet kívánunk!

Az új évet egy kiváló előadással indítjuk, melyre korlátozott számban még rendelhető belépőjegy:
2018. január 7., 16 óra, Rózsavölgyi Szalon
Szülőfalum, Pest – Fesztbaum Béla színházi estje
Látássérülteknek narrált előadás
Kedvezményes jegyár: 1.100.-Ft

Jól ismerjük az elegáns és briliáns vígjátékok, vagy a Pál utcai fiúk szerzőjét, de nem igazán ismerjük azt a szenvedélyes hangú, tisztán látó publicistát, aki a világhírű darabok hátterében, estéről-estére, magányosan, egy kávéházi asztal mellett, egyéni hangvételű cikkekben írta meg, mondta el véleményét a körülötte lévő világról, a felnövő világvárosról, Pestről, közéleti visszásságokról, a társadalmi egyenlőtlenségekről, mindent átszövő hazugságokról. Színjátékírói íráskészsége, szellemessége, humora és éleslátása ezekre az írásokra is nagyon jellemző, de ezeket természetesen nem színpadra szánta, bár megjelentek nyomtatásban, tulajdonképpen a nagyközönség számára ismeretlenek.
Közönségünk egy olyan egyszemélyes színházi estet láthat, ami tudatosan egymás mellett megidézi a “színházi” írót és a “kávéházi”, ismeretlen arcát, nem színpadra szánt szövegein keresztül. Az estet 3 fős zenekar kíséri, az elhangzó zenék Fesztbaum Béla szerzeményei.

További információ és jegyrendelés:
info@90decibel.org
06 20 958 8688

Üdvözlettel:

90 decibel csapata

***

7. Felhívás kutatómunkához

Tisztelt érdeklődő és leendő résztvevő!
Horváth Máté Szabolcsnak hívnak. A Babes Bolyai Tudományegyetem pszichológia nappali szakát fejezem be februárban. Diplomamunkámhoz keresek olyan személyeket, akik szívesen részt vennének egy érdekes kutatásban. Dolgozatom címe a szövegértés és az intelligencia faktorainak összefüggései látássérülteknél. Arra szeretnék választ kapni, hogy a szövegértés és az intelligencia milyen szinten kötődik egymáshoz. Ezen összekapcsolódások mentén szeretnék létrehozni egy fejlesztő gyakorlatokból álló programot vakok számára, aminek alapja lenne ez a kutatás. Témaválasztásom fő oka az, hogy későbbiekben szeretnék ezen a területen elhelyezkedni, valamint személyes ismeretségi körömben is vannak vakok illetve gyengénlátók, ők is támogattak abban, hogy ez legyen a diplomamunkám témája illetve tematikája.
A teszt 35-40 percet venne igénybe. Három részből állna, az első rész auditív lenne hallás utáni értés, a második rész Braille-szöveg olvasása és értelmezése lenne, a harmadik rész egy intelligencia teszt. Természetesen teljes anonimitással csak a kór illetve a nem lenne feltüntetve valamint egy három számjegyből álló sorszám. A sorszám azért fontos, mert ha valakit érdekel az ő eredménye, akkor szívesen elküldöm, illetve elmagyarázom neki privátban. Találkozó személyes lenne, rugalmas vagyok délelőtt és délután is jó akár hétvégén is a hét bármely napján.
Januári 22 –ig. fogom felvenni a teszteket és értékelni azt. Ha nem is szeretne részt venni ebben, de lehet, hogy önnek van ismerőse, akit érdekelhet, ez a téma akkor kérem, jelezze felé is. Minden személy nagy segítség lenne.
Köszönöm szépen hogy elolvasta a felhívásom. Bátran lehet kérdezni, mindenre szívesen válaszolok.
Email címem: homatesz@gmail.com
Mobilszámom: 06-30/321-91-32

Tisztelettel,
Horváth Máté

*** 

8. Bieber Mária januári programajánlói

Kedves Érdeklődők!
2018-ban is folytatódnak programjaink!
Január hónapban 3 különböző programra várjuk az érdeklődők jelentkezését. Ezek:
1. Interaktív hittanóra, 2. Boldog Ember Klubfoglalkozás, 3. Játékklub.
A felhívások szövegei közé 3 csillagjelet tettem a tájékozódás segítése céljából.

***

37. Interaktív hittanóra

„Boldogok, akik nem látnak, és mégis hisznek.” (Jn 20, 29)

Interaktív hittanórák látássérült és látó felnőttek részére 2018-ban is!

Imádságos együttléteink során életünk fontos és választ sürgető kérdéseire keressük közösen Isten feleletét. Célunk, hogy közösséget építsünk, hitünkben megerősödjünk, Istennel és egymással élő kapcsolatot ápoljunk, és mindezek által önismeretünkben is gazdagodjunk, álmaink megvalósításához, élethivatásunk betöltéséhez minél közelebb kerülhessünk.

Hagyományos és egyben rendhagyó hittanórákra invitáljuk a téma iránt érdeklődő látássérült és látó felnőtteket!
Ennek keretében 2018 küszöbén Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódva lakásszenteléssel egybekötött Szentmisén, valamint agapén (szeretetvendégség) vehetnek részt a jelentkezők.
A bemutatandó Szentmisét a résztvevőkért és az általuk megfogalmazott imaszándékokért ajánljuk fel közös imádságunkban!
A Szentmisét Bieber József mutatja be.

Időpont:
2018. jan. 12. péntek, 17.00 óra.

Helyszín:
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, egy magánlakás tágas és kényelmes nappalijában.

Megközelíthető:
a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 110-es, 112-es, 133E-s autóbusszal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.
A pontos kezdés érdekében kérünk, próbálj megérkezni 16.45 körül.
A részvétel feltétele az előzetes e-mailes bejelentkezés.

Jelentkezési határidő: Folyamatos.
Értsd ezalatt azt, hogy az aktuális programot megelőző csütörtök este 20.00 óráig lehet elektronikus levélben jelentkezni.

Részvétel költségei:
A programon való részvétel ingyenes!

További információkat a
bieber.m@freemail.hu
e-mail címen lehet kérni.

Kérem a tárgysorban feltűntetni: Interaktív hittanóra.
Bieber Mária

***

5. Boldog Ember Klubfoglalkozás

A boldogságra való képességünk fejleszthető!

Boldog Ember Klubfoglalkozást tartunk látássérült és látó felnőttek részére!

„A pszichológia által leírt összefüggésekben nem kell hinni – azok ugyanis tudományosan igazolt tények.” (Dr. Szondy Máté)

A Jobb Veled a Világ Alapítvány tízhónapos boldogságprogramjának tematikája alapján inkluzív szemléletű Boldog Ember Klubot szervezünk az érdeklődők részére.
A program a pozitív pszichológia kutatási eredményeire építve ad módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez az iskolás és a felnőtt korosztály számára egyaránt.
Érdemes megismerkedni az úgynevezett boldogságfokozó technikákkal, és azokat tudatosan alkalmazni mindennapjaink során. Ha így teszünk, nemcsak boldog pillanatokat élhetünk át, hanem azt is megtapasztalhatjuk, hogy boldogabban jobban boldogulunk az életünkben.

Melyik boldogságfokozó technikával foglalkozunk januárban?
Szeptemberben gyakoroltuk a hálaadást, októberben megismerkedtünk az optimista gondolkodásmóddal, novemberben a társas kapcsolatok ápolásának fontosságáról tanultunk, decemberben a boldogító jó cselekedetekkel foglalkoztunk, januárban, az új év küszöbén pedig a célok kitűzéséről és eléréséről lesz szó.

Mi a boldogságfoglalkozások alapvető célja?
A Boldogságfoglalkozások célja nem az, hogy elhitesse a résztvevőkkel azt, hogy az élet problémamentes, hanem az, hogy segítséget adjon ahhoz, hogy képesek legyünk szembenézni az élet kihívásaival, hatékonyan tudjunk megbirkózni a nehézségekkel, valamint a testi-lelki egészségmegőrzés fontosságának tudatosításával előmozdítsa a sikeres életmódváltást. A Boldogságfoglalkozás a tudatos életmódnak az önismereten alapuló módszertana. Minden egyes boldogságfokozó technika mögött empirikus kutatási eredmények állnak.

Mérő László nyomán nem csupán az érdekel bennünket, hogy lelki értelemben hogyan kapaszkodhatunk fel mínusz ötről nullára, hanem az még inkább, hogy nulláról hogyan juthatunk el plusz ötre.

Foglalkozásainkon világnézetre való tekintet nélkül szeretettel látunk minden kedves Érdeklődőt. Fontos, hogy akik elhatározzák magukat, hogy bekapcsolódnak a foglalkozásokba, próbáljanak elhatározásuk mellett ki is tartani a program lezárásáig, júniusig.

Saját hozzáadott értékként inkluzív szemléletű foglalkozásokat tartunk, akadálymentességet biztosítva a látássérült résztvevők számára is.
Az egyes alkalmak a résztvevők aktivitására, együttműködésére és kreativitására épülnek.

Mikor lesz a következő boldogságfoglalkozás?
A foglalkozásokat havonta egy alkalommal, szombat délutánonként szervezzük meg.
Az 5. boldogságfoglalkozás időpontja:
2018. jan. 13. szombat: 15.00—18.00 óra
A pontos kezdés érdekében kérünk, érkezz meg 14.45 körül.

Helyszín:
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, egy magánlakás tágas és kényelmes nappalijában.

Megközelíthető:
a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 108E-s, 110-es, 112-es, 133E-s autóbuszokkal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.

Részvételi költségek:
A foglalkozás költségeit egymás közt megosztjuk.

Jelentkezési határidő:
2018. jan. 11. csütörtök, 20.00 óra.

Bővebb információkat a
bieber.m@freemail.hu
e-mail címen lehet kérni.

Kérem a tárgysorban feltűntetni: Boldog Ember Klub/Boldogságfoglalkozás felnőttek részére.

Bieber Mária

***

44. Játékklub

A JÁTÉK MINDANNYIUNK KÖZÖS NYELVE!

Játékklub vak, aliglátó, gyengénlátó és éplátó felnőttek részére!

„A szabad, kreatív játék segíti a gyermeket emberré válni, és a felnőttet embernek maradni.” (Takács Bernadett)

Ha tudsz és akarsz időt szakítani 2018-ban is arra, hogy csapatépítő játékokkal és társasjátékokkal vidáman eltölts körünkben egy szombat délutánt, és így aktívan pihenj, testet, lelket fiatalító, egészséget karbantartó játékos tevékenykedésekbe belefeledkezve felüdülj;
Ha szereted a berozsdásodott agytekercseket csiszoló nyelvi játékokat, „észbontó” rejtvényfeladványokat, a biztonságos mozgással egybekötött játékos megmoccanásokat, vagy ha csak nevetésre vágysz, felhőtlenül örömteli pillanatokra;
Ha szívesen kipróbálnád magadat különféle páros és kiscsoportos játékos szituációkban és örömest fejlesztenéd asszociációs, improvizációs készségeid, emlékezőtehetséged, kreativitásod és alkalmazkodóképességed;
 Ha kíváncsi vagy arra, milyen új szerzeményekkel gazdagodott a játéktárunk az új év küszöbén, mik az új kedvenceink, vagyis mit tud az igaz és hamis állításokat ezerféleképpen variálni tudó „beszélgető” csillagjátékunk;
 Ha kedved van megtanulni a Bang játék szabályait, és belebújnál egy kis időre akár a serif, akár a banditák, akár a renegát szerepébe;
Ha van kedved megkóstolni a játékfoglalkozás szünetében a Terüljasztalkám ínycsiklandó finomságait;

AKKOR KÖZÖTTÜNK A HELYED!
Jelentkezz!

Jelentkezési határidő: Folyamatos.
Értsd ezalatt azt, hogy az aktuális programot megelőző csütörtök este 20.00 óráig lehet elektronikus levélben jelentkezni.
Tervezett csoportlétszám: 12 fő.

Jelentkezhetnek:
Látássérült és látó felnőttek 18 éves életkortól.
FIGYELEM! Nagyobbacska gyermekek is jöhetnek szüleikkel, rokonukkal, ismerősükkel együtt!

A játékklub legközelebbi időpontja:
2018. jan. 27. szombat: 15.00—18.00

Helyszín:
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, egy magánlakás tágas és kényelmes nappalijában.

Megközelíthető:
a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 108E-s, 110-es, 112-es és 133E-s autóbuszokkal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.

Költségek:
A programon való részvétel díjmentes, de az együttlét költségeit egymás közt megosztjuk.
(A legelső alkalom úgynevezett kóstoló alkalom, ingyenes!)

Bővebb információk a
bieber.m@freemail.hu
e-mail címen kérhetők.

Kérem a tárgysorban feltűntetni: Játékklub felnőttek részére.

Bieber Mária

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email