MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 67. szám 2018.11.16.

Views: 21

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Látássérültek álltak péktanoncnak
2. Változás a Braille-könyvtár nyitva tartási rendjében
3. Mikulásnapi vásár
4. Mi történt a kutyaiskolában?
5. Segédeszközbolt termékajánló

Újdonság

5.1. Analóg karóra gyengénlátóknak
5.2. Töltőkábel Androidos készülékekhez
5.3. Apple Lightning töltőkábel
5.4. Apple Lightning elosztó egyesítő
5.5. Mágneses USB kábel micro USB csatlakozóval

Heti ajánlat

5.6. Edényfogó kesztyű

Takarékos ajánlat

5.7. Közlekedést segítő négygombos távirányító
6. Heti könyvajánló – ismeretterjesztő művek

Vendégoldal

7. Horizont szülinap

MEGHÍVÓ

8. Narrált színházi előadások az AKKU közreműködésével
9. A 90 decibel programajánlója
10. A Pesti Magyar Színház decemberi kínálata

A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz, AKKU egyesület programajánlója.doc elnevezéssel

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Látássérültek álltak péktanoncnak

A kétéves képzés – amelyben látássérültek álltak péktanoncnak – egyedülálló Magyarországon, sőt Európában is.
Nincs két egyforma kenyér. Ahogy nincs két egyforma ember sem. És nincs két egyforma pék sem. Van, aki a szemére hagyatkozik, most lesz, aki a tapintására.
Az eredmény mégis szemet- és ízlelőbimbókat gyönyörködtető.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) nagy kíváncsisággal és várakozással tekint az első végzős osztály elhelyezkedése és tapasztalatai
elé. Mint mondják, nem naivan optimisták, biztosak abban, hogy komoly szakmai és érdekvédelmi munkát kell befektetni a látássérült pékek elfogadottságának elérésébe.
„Úgy gondoljuk, elsősorban a valamennyi megmaradt látással rendelkező, ún. gyengénlátó tanulók elhelyezkedése lesz egyszerűbb” – véli Nagy Sándor, a szövetség
elnöke. „A képzés jellegéből adódik, hogy a látássérült pékek elsősorban a kemencétől távoli, főleg előkészítési feladatok ellátására lesznek kiképezve és alkalmazva. Potenciált elsősorban a kisvállalkozásként működő kézműves pékségekben látunk, ahol akár a vezető személyes érintettsége, akár egy látogatás során szerzett pozitív tapasztalata megteremtheti a szükséges nyitottságot. Szerencsére napjainkban ezek a kis pékségek újra kezdenek divatba jönni, így egyre több olyan vállalkozás indul el, amelyben ezek a fiatalok is kellő odafigyelést és szakmai támogatást kaphatnak a betanuláshoz és a munkavégzéshez.”

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:
https://magyarnarancs.hu/riport/vegre-egy-szivderito-megoldas-egy-problemahalmazra-europaban-is-egyedulallo-kepzes-indult-115051

Árvay Mária

***

2. Változás a Braille-könyvtár nyitva tartási rendjében

Tisztelt Olvasók!
Ezúton értesítem Önöket, hogy a Braille-könyvtár 2018. november 23-án, pénteken zárva tart.
Megértésüket köszönöm!
Páll Erika könyvtáros.

***

3. Mikulásnapi vásár

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége megrendezi Mikulásnapi Vásárát, melyre szeretettel várjuk Önöket, családjukat és barátaikat!

A vásáron minden megtalálható lesz, mi szem-szájnak-fülnek és orrnak ingere, de a bőrünket kényeztető finomságok sem maradhatnak el.

Csodálatos kerámiák sokszínű választéka lesz elérhető a vásáron. Móga Erzsébet
(Kézzel Fogható Alapítvány) neve ma már referencia a minőségre. Számtalan szebbnél szebb alkotás lesz megtekinthető.

Kiváló munkáit hozza el nekünk a Vakok Általános Iskolája. Az intézmény évente többször rendez vásárokat, ahol áruik nagy része el is szokott fogyni. De Vida Gábor kaspói, állatfigurái és egyedileg megformázott táljai se maradhatnak ki a kínálatból.

A Vakok Állami Intézete is ismét eljön hozzánk, hogy bővítse a választékot kézzel készített szőtteseivel és sok más meglepetéssel.

A Kemence Egyesület most megmutatja, mit sütöttek ki, nem csupán kemencéjükben, de agyukban egyaránt. Félreértés ne essék: változatos kerámiakészítményeket fognak elhozni a Mikulásnapi vásárra.

Galambosné N. Margit és csapata ékszerkollekcióját fogja bemutatni. Megtalálható lesz nyaklánc, karkötő, fülbevaló és még sok különlegesség.

Kiss Virág már szintén több rendezvényünkön jár idén, nem csak, mint vendég, de mint igazi kézműves. A centenáriumi plakett is az Ő keze-munkája. Vajon milyen termékeket fog most hozni?

Molnár Imréné asztalánál többek között horgolással készített terítőket és faképeket lehet megvásárolni.

Katona Mihályné és csapata kézzel készített textil babákat, állatkákat és sok más érdekességet fog elhozni hozzánk, nem csak gyerekeknek!

Sztakó Krisztivel is találkozhatnak, aki pirospaprikával színesíti a vásár hangulatát.

Rácz Éva a finom illatok kedvelőit fogja asztalához vonzani. Kozmetikumok – testápolók, tusfürdők, és sok minden más készítmény közül választhatnak a vásárlók.

Farkas Péter és Fabók Judit várja a látogatókat ellen álhatatlan teakollekcióikkal. A teákat a helyszínen is lehet fogyasztani!

Idén először egy cég is ellátogat hozzánk, mely nem más, mint a Vesper Kft., a Centenáriumi év főtámogatója. Aki eddig kíváncsi volt, most megtudhatja milyen minőségi, de egyben egyedi készítésű ruhákat kínálnak.

Aki elfáradt az ajándékok vásárlásában, azt várja Trudy, a szövetség büféjében üdítőkkel, szendvicsekkel és sok-sok édességgel. A szövetség pedig minden vásárlónak kedveskedik egy pohár finom forró borocskával.

A vásár ideje alatt a Kádár-Nagy Lajos kiállítás is megtekinthető az aulából nyíló téli kertben, ahol szintén meg lehet vásárolni a festményeket, kisplasztikákat.

A Segédeszközbolt szintén várja az oda látogatókat.

Időpont: 2018. december 6. (csütörtök), 12:00 – 18:00
Helyszín: 1146 Budapest, Hermina út 47. MVGYOSZ székház, Hermina terem

Várnak Mindenkit nagy-nagy szeretettel
A szervezők

***

4. Mi történt a kutyaiskolában?

Elfoglaltuk az aluljárót! – persze csak gyakorlás céljából. Elhivatott kölyöknevelőinkkel és neveltjeikkel Rózsa Kata Kölyöknevelési Programfelelős gyakorolt.
Hálásak vagyunk a nevelőknek, hogy időt, energiát nem kímélve önkéntesként segítik kiképzői munkánkat és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy látássérültek csodálatos négylábú “látótársak” segítségével biztonságosan közlekedjenek. Köszönjük áldozatos munkájukat!

Schiff Mónika, központvezető

***

5. Segédeszközbolt termékajánló

Az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából

Újdonság

5.1. Analóg karóra gyengénlátóknak
Ár: 10.900 Ft.
Elegáns viselet, kiváló minőség. Az óra számlapja sötét kék színű, a mutatóké és a számokat helyettesítő csíkoké pedig arany. A csatos szíj anyaga acél, színe barna. Az óra szerkezete japán, a termék vételára egy díszdobozt is tartalmaz. Az óra egy darab gombelemmel működik. Az ár az elemet tartalmazza.
(egy darab termék van készleten.)

5.2. Töltőkábel Androidos készülékekhez
Ár: 1485 Ft.
A termék 150 cm és 200 cm hosszú változatban is kapható.

5.3. Apple Lightning töltőkábel
Ár: 500 Ft.
A termék hossza 9 cm.

5.4. Apple Lightning elosztó egyesítő
Ár: 980 Ft.
A terméket egy Ligthning-csatlakozóba bedugva két csatlakozóvá alakítja át, így egyszerre tudjuk készülékünket tölteni és használni Ligthning bemenetű headsetünket.

5.5. Mágneses USB kábel micro USB csatlakozóval
Ár: 2145 Ft.
Ennek a kiváló minőségű terméknek a nagy előnye abban rejlik, hogy a mágneses USB kábel már centiméterekről rácsatlakozik a tölteni kívánt eszközbe helyezett micro USB csatlakozóra, így az eszköz nem használódik el, élettartama megnő.

Heti ajánlat

5.6. Edényfogó kesztyű
Ár: 1200 Ft.
Praktikus termék a sütéshez, főzéshez, a forró edények megfogásához. A termék egyujjas kivitelben kapható. Az ujjaknál és a tenyérnél szilikon réteg található, melynek köszönhetően később forrósodik át a kesztyű, valamint erősebben és biztonságosabban lehet megfogni az edényt, mint a hagyományos kesztyűkkel. Hosszú kar részének köszönhetően, mely majdnem felér a könyékig, plusz biztonságot nyújt az esetleges égési sérülések ellen. Jobb-és balkezesek egyaránt használhatják.

Takarékos ajánlat

5.7. Közlekedést segítő négygombos távirányító
Ára: 1585 Ft.
A készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható vele.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet:
12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen
(150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a
rendeles@mvgyosz.hu
e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

6. Heti könyvajánló – ismeretterjesztő művek

A vakírás feltalálójának élete a Braille-könyvtárban.
Jakob Streit: Louis Braille
(1 kötet)

Amikor Louis Braille 1809. január 4-én egy Párizshoz közeli faluban, Coupvray-ban megszületett, még csak néhány olyan iskola volt egész Európában, ahová a vakok járhattak. Különböző kézműves szakmákat és zenét tanultak. Ám könnyen alkalmazható írás hiányában a világ jelentős része hozzáférhetetlen maradt számukra.
Louis látóként született. De amikor háromévesen, mint annyiszor, apja nyeregmíves-műhelyében játszott, egy árral megsebesítette magát, és nem sokkal később megvakult.
Alig tizennégy éves, amikor kitapogatható írás kifejlesztésébe fog, amelyből később megszületik az a bizonyos Braille-írás, amelynek segítségével a vakok mind a mai napig írnak és olvasnak.

Idézhető idézet:
“– A két évvel ezelőtt elhunyt Barbier százados nyomán jött az az ötlet – mesélte Louis –, hogy olyan kitapogatható írást fejlesszek ki, amely kiemelkedő pontokból áll. Akkoriban tizenkét éves voltam. Barbier látó volt, és ezért az elméletben kitalált betűk túl bonyolultak voltak. Én azonban ujjaimmal gondolkodtam.
Gabriel bizonyíthatja Önnek, egészen megszállottja lettem az egyszerű pontírás gondolatának. Éjt nappallá téve dolgoztam rajta. Talán tudja a kockajátékból, hogy az ember legfeljebb hat pontot tud egyszerre felfogni. Ami efölött van, azt már számolnia kell. Ezért áll az én ábécém csupán hat pontból.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

Híres filmek és regények állatairól a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
Veress István: Sztárok anekdoták nélkül
Veress István a könyvek és filmek tollas és bundás, vízi és szárazföldi hőseit vonultatja fel, legtöbbjük olyan “sztár”, akinek meséje, története már ismert.
Így aztán találkozhatunk a könyvben Joy Adamson emberhez szelídített oroszlánjával (Elsa és kölykei), Pippával, a gepárddal (A pettyes szfinx). Nem marad ki a sorból Erich Knight: Lassie hazatér című regényének hűséges skót juhászkutyája sem. Mellettük vízi sztárok is felbukkannak, így a kedves, barátságos delfinek, valamint a Cápa című amerikai film vízi ragadozója. Kitüntetett szerephez jut a westernek klasszikus állatszereplője a ló is. Legnagyobbként a bálna és az elefánt, legkisebbként pedig a rovarvilág tagjai érzékeltetik az állatvilág gazdagságát. A szerző szembesíti a legendákat, a romantikus jegyeket
a valósággal. Válaszol olyan kérdésekre, hogy vajon megalapozott-e a delfinek emberszeretetéről szóló, a cápák vérszomjas pusztításáról mesélő, a kutyahűségről
valló és sok-sok más jellembeli tulajdonságról szóló feltételezés.

Veress István munkája a tizenéveseknek és az állatbarát felnőtteknek ígér derűs, izgalmas órákat.

A könyv adatai
Felolvassa: Bereznay Éva.
Időtartam: 6 óra.
Adathordozó: 1 CD.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitva tartás szerint:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a
hangoskonyvtar@mvgyosz.hu
e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

7. Horizont szülinap
MEGHÍVÓ

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a VGYHE keretében működő Horizont Kultúrcsoport. Az alkalomhoz méltó és illő emlékműsort szervezünk “Ajándék volt minden perc és óra” címmel 2018. november 23.-án 15 órai kezdettel az MVGYOSZ Székházának Hermina Termében (1146 Budapest Hermina út 47.).
Hívunk és várunk mindenkit, aki emlékszik ránk és szívesen hallgatna a műsorban retro számokat, táncdalokat, musicaleket, operetteket és magyar nótákat.
A műsor zenei szerkesztője Dr. Péter Árpád, de közreműködik még Kamrás Sándor, Lukács Sándor és Kovács Judit, valamint énekeseink: Horváthné Dunaveczki Leona, Nagy Krisztina, Auervekné Kovácsi Mária, Rédai Tímea, Dobos Andrea, Vaskó Mária és versmondóink is megcsillogtatják tudásukat.
Műsorvezető: Bereczkné Bihari Erzsébet
Reméljük, hogy mindenki, aki eljön és megtiszteli rendezvényünket, szép emlékekkel távozik.
A belépés díjtalan.
Jó szórakozást kíván
a VGYHE keretében működő Horizont Kultúrcsoport Vezetősége

***

8. Narrált színházi előadások az AKKU közreműködésével

Lassan, de biztosan izzítjuk a rakétákat és belevágunk az idei akadálymentes színházi évadba. Úgy fest, az évad a zenés daraboké lesz, aminek mi magunk is nagyon örülünk, hiszen a zene az, amit tényleg a szívével lát az ember.
Korábbi kedves partnereink mellett 2019-ben az Operett Színház és a Nézőművészeti Kft. is együttműködik az AKKU-val.
Következzen a 2018/19-es repertoárunk, egyelőre még a teljesség igénye nélkül, hiszen az egyeztetések még itt-ott zajlanak. Reméljük, idén is mindenki megtalálja a számára kedves darabot, előadásokat és közösen élvezi velünk mindazt, ami mindannyiunk számára közös: az akadálymentes és korlátlan kultúrát!
Te melyik előadást várod a legjobban?
Az AKKU Egyesület 2018/19-es repertoárja:
Átrium – Chicago; Az öldöklés istene
Karinthy Színház – Tortúra; Tanár úr, kérem
Thália Színház – Oscar; Boeing, boeing; Csoda korban élünk
Miskolci Nemzeti Színház – egyeztetés alatt
Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház – Meseautó; Bob herceg
Székesfehérvári Vörösmarty Színház – egyeztetés alatt
Ódry Színpad – egyeztetés alatt
Centrál Színház – My fair lady
Stúdió K – Odüsszeusz bolyongásai; Bakfitty
Bethlen Téri Színház – Nőkből is megárt…; Viszontlátásra; A háromágú tölgyfa tündére
Operett Színház – István, a király
Nézőművészeti Kft. – egyeztetés alatt
A színházi előadások akadálymentesítését az NKA, az EMMI és az MVGYOSZ meghívásán keresztül az FSZK támogatja.
Havi bontás hamarosan! Első narrált előadásunkra 2018. november 13-án, a Karinthy Színházban kerül sor, ahol a Tanár úr kérem című darabot nézhetik meg velünk az érdeklődők.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt eseményeinken!
Részletes tájékoztató az itt letölthető hírlevél mellékletben olvasható, AKKU programajánló.doc címmel.
Pethes Ágnes
AKKU Egyesület

***

9. A 90 decibel programajánlója

Kedves Olvasók!

A soron következő narrált előadásokról szeretnénk hírt adni:

November 30. (péntek) 19 óra
Vígszínház, Budapest
Shakespeare: Hamlet
Látássérülteknek narrált előadás!
Jegyár: 990.-Ft

A trónörökös Hamlet apja, a volt király temetésére érkezik haza. Édesanyját friss feleségként, a királlyá előlépett nagybátyja oldalán találja. A gyászból nász lett. Hamlet nem találja a helyét, kérdések, kételyek kínozzák. Kutatni kezd. Hamlet, Horatio, Laertes, Rosencrantz, Guildenstern és Fortinbras. Egy generáció. Fiatalok. Külföldi egyetemen tanulnak, egyszerre lépnek ki az életbe, azonban más-más sors jut nekik. De nemcsak a saját, hanem apáik sorsát is cipelniük kell. Ki, hova, merre jut az úton? Erre a kérdésre is keresi a választ az előadás. A Vígszínház 122 éves történetében ez az első alkalom, hogy műsorra kerül Shakespeare leghíresebb műve.

December 1. (szombat), 15 óra
Kecskeméti Katona József Színház
David Seidler: A király beszéde
Látássérülteknek narrált előadás!
Jegyár: 1.100.-Ft
George apja halála után VI. Györgyként készül az angol trónra lépni. Súlyos dadogása miatt azonban nem képes a nyilvános szereplésre. Lionel Louge liberális szellemiségű beszédterapeuta segítségével készül nagy beszédére, miközben Európát egy új szónok készül irányítása alá vonni, Adolf Hitler.
2010-ben, Tom Hooper rendezésében, Colin Firth főszereplésével látott napvilágot a négy Oscar-díjjal és egy Golden Globe-díjjal jutalmazott film, mely a színpadi mű alapjául szolgál.
A király beszédét Kőszegi Ákos, Zayzon Zsolt és Bognár Gyöngyvér főszereplésével a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, színházunk kedvelt vendégrendezője, Béres Attila állítja színpadra.

December 9., 11 óra
Erkel Színház, Budapest
Puccini: Nyugat lánya (opera)
Látássérülteknek narrált előadás!
Jegyár: 1.100.-Ft
Puccini 1907-es New Yorki-i útja során látta David Belasco darabját, s döntött az operaszínpadon némileg szokatlannak ható vadnyugati szerelmi történet megzenésítése mellett. A színházi alapanyag jó választásnak bizonyult, a hatásos történetvezetés biztos kézzel vezeti a nézőket a végkifejlethez. Minnie karaktere is jól illeszkedik a Puccini hősnők sorába: a szerelem, szenvedély vezérli, és ezért az életét sem fél kockára tenni.

A december 21-i Diótörőre minden jegy elkelt!

Az előadásokra és jelentkezni az info@90decibel.org e-mail címen vagy a 06 20 958 8688-as mobilszámon lehet.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

90 decibel

***

10. A Pesti Magyar Színház decemberi kínálata

Decemberi előadások audionarrációval
December 2. vasárnap 15 óra Tündér Lala
December 5. szerda 15 óra Rumini
December 6. csütörtök 15 óra Időfutár
December 7. péntek 15 óra Tündér Lala
December 8. szombat 15 óra Rumini
December 9. vasárnap 15 óra A fösvény
December 10. hétfő 19 óra Utánképzés ittas vezetőknek
December 11. kedd 19 óra Utánképzés ittas vezetőknek
December 12. szerda 19 óra Folytassa, Ciceró!
December 13. csütörtök 19 óra Valahol Európában
December 14. péntek 19 óra Valahol Európában
December 15. szombat 15 óra Valahol Európában
December 16. vasárnap 15 óra Suncity – a Holnap Tali!-musical
December 17. hétfő 19 óra Házasságon innen, házasságon túl
December 19. szerda 19 óra Naptárlányok
December 20. csütörtök 19 óra A muzsika hangja
December 21. péntek 19 óra Naptárlányok
December 25. kedd 19 óra A muzsika hangja
December 26. szerda 15 óra A muzsika hangja
December 27. csütörtök 15 óra Rumini
December 28. péntek 15 óra Időfutár
December 29. szombat 19 óra Naptárlányok
December 30. vasárnap 11 óra Tündér Lala
December 30. vasárnap 19 óra Utánképzés ittas vezetőknek
Január 13. vasárnap 15 óra Legyetek jók, ha tudtok!

Tájékoztatjuk, hogy előadásainkat – előre egyeztetett időpontokban – színpadbejárás előzi meg, amennyiben az előadás előkészületei ezt megengedik. De bizonyos esetekben csak az előadást követően van lehetőség a színpad bejárására. Érdeklődni jelen hírlevelünk végén található elérhetőségeken lehet.
Jegyigénylés és részletes információk:
Tóth Cecília, társadalmi felelősségvállalási referensnél
e-mail: akadalymentesites kukac mszinhaz pont hu
akadalymentesites@mszinhaz.hu

Telefonszám: +36 70 903 8955

Tóth Cecília

***

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email