MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 64. szám 2018.11.09.

Views: 8

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. október 31-november 7.)
2. Beszámoló a szövetség küldöttgyűléséről
3. Változás az MVGYOSZ szolgáltatásainak rendjében
4. Változás a főpénztár nyitva tartási rendjében
5. Az MVGYOSZ álláshirdetései
5.1. Alkalmazásfejlesztő android
5.2. Alkalmazásfejlesztő IOS
6. Meghívó az MVGYOSZ Centenáriumi évének záró rendezvényére
7. 2018 novemberében is megjelenik a Vakok Világa
8. Mi történt a kutyaiskolában?
9. Segédeszközbolt termékajánló
Újdonság
9.1. Baseball sapka MVGYOSZ logóval
Heti ajánlat
9.2. Reggeliző asztal
9.3. Beurer BS 55 megvilágított kozmetikai tükör
Kutyás termékek
9.4. Fogápoló jutalomfalat kutyáknak, préselt csont
9.5. Világító nyakörv
9.6. Fém kutyatál (0,45 l)
9.7. Fém kutyatál tappancs mintákkal (2 l)
9.8. Fém tál csúszásgátló gumitalppal (4,1 l)
9.9. Kézre húzható, gumi Kutyakefe
Kutyajátékok
9.10. Tömör gumikarika
9.11. Recés gumikarika
Takarékos ajánlat
9.12. Közlekedést segítő négygombos távirányító
10. Heti könyvajánlók, kerek évfordulók tükrében

Vendégoldal

11. Szent Erzsébet napi gyertyafényes hangverseny a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban
12. Bieber Mária novemberi programajánlóiból
13. Braille-Biblia igénylés lehetősége

A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz.

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. október 31-november 7.)

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) 2011-ben díjat alapított azon települések számára, amelyek elkötelezettek a hozzáférhető települési környezet megvalósítása, az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika folytatása és a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett. A Befogadó magyar település díj pályázatot kétévente hirdetik meg és minden alkalommal legfeljebb három települést díjaznak. A díjért bármely magyarországi önkormányzat versenybe szállhat, amely képes hitelt érdemlően bemutatni, hogy tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőség biztosítására, a településen élő fogyatékos személyek inklúziójára, a fizikai és infókommunikációs akadálymentesítésre, a helyben elérhető szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésre. A pályázók kétkörös bírálati folyamat eredményeként nyerhetik el a Befogadó magyar település díjat, melyet két évig jogosultak kommunikálni, arculati elemeik között megjeleníteni. A díj átadására minden alkalommal a Parlamentben kerül sor.

2018-ban összesen 15 pályázat érkezett a FESZT elnökségéhez. Az elnökség javaslatai alapján a pályázatokat értékelő zsűriben az MVGYOSZ képviseletében Németh Orsolya vett részt. Az első körös pályázatokban az önkormányzatok írásban adtak választ a településen élő fogyatékos személyek létszámára, a nekik nyújtott helyi szolgáltatásokra, az egyenlő hozzáférés biztosítása érdekében elvégzett beruházásokra és megvalósított programokra, valamint azok számszerűsíthető eredményeire, a fogyatékos emberek szervezeteivel való együttműködésre és társadalmi párbeszédre, a település befogadó jellegét igazoló programokra és szolgáltatásokra vonatkozó kérdésekre. A beérkezett pályázatokból a zsűri végül hetet javasolt továbbengedni a második fordulóba, melynek során a pályázók személyesen, prezentáció formájában ismertették településük befogadó tevékenységeit.

A második körös bírálatra 2018. november 6-án került sor a MEOSZ székházában. A zsűri javaslata alapján a FESZT elnöksége dönt a három díjazottról. A Befogadó magyar település díj átadása a fogyatékos emberek világnapján, 2018. december 3-án lesz a Parlamentben.

Németh Orsolya

***

2. Beszámoló a szövetség küldöttgyűléséről

2018. november 26-án ülésezett az MVGYOSZ küldöttgyűlése. Már-már hagyománnyá válik a gördülékeny és hatékony munka.
A jegyzőkönyv vezetését ismét Sztakó Krisztina végezte. Hitelesítésére dr. Stefán Sándort és Németh Tamást kérték fel.
A himnusz eléneklése után az elnök úr köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében beszélt az elmúlt száz évről, a jelenlegi eredményekről: ismét jó kapcsolat alakult ki több látássérültekkel foglalkozó szervezettel, sikeresnek látszik a szövetség lobbija a Főkefénél bedolgozói jogviszonyban foglalkoztatott személyek munkájának megtartásáért. Beszélt a Távszem projektről; a költségvetési támogatás és az SZJA 1% emelkedéséről; valamint a kormányzattól kapott 150 millió forintról, amit a Centenáriumi év rendezvényeire, a Hermina terem felújítására és a székház homlokzatának rekonstrukciójára fordíthat a Szövetség. Az érdekvédelemben kifejtett munkával kapcsolatban elhangzott, hogy az AJB elfogadta a szövetség álláspontját, miszerint ne csak közjegyző előtt lehessen a látássérülteknek adásvételt bonyolítani, és a postai küldeményeket ne csak tanúk jelenlétében vehesse át egy látássérült személy.
Fejlesztések történtek a Vakvezetőkutya-kiképző Központban, hiszen megújult az épület, a munkavállalók pedig továbbképzéseken vettek részt. Így már egy modern épület biztosíthatja a szolgáltatást, ami alkalmas már akár az eddigieknél több kutya kiképzésére is.
Az idei év eredménye az országlicenc, ami által ingyenesen elérhetővé válnak a képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek. Megújul idén a szövetség honlapja, hangoskönyv online hallgatására alkalmas appot fejleszt a szövetség, valamint egy egységes tagnyilvántartót fog üzemeltetni.
A Centenáriumi év eredménye a 100 új Braille- és hangoskönyv, a Vakok Világa centenáriumi száma, az Emléktár, a szövetség székházának makettje, a 100 darab Centenáriumi plakett.
A beszédet követően a küldöttgyűlés vita nélkül elfogadta a napirendet, a felügyelőbizottság 2017. évi beszámolóját, valamint a szövetség 2017. évi szakmai beszámolóját, pénzügyi beszámolóját és az ezekből összeállított közhasznúsági mellékletet.
Az alapszabálynak megfelelően az elnök munkabérét módosította a küldöttgyűlés. 180.500 Ft/hó (garantált bérminimum), valamint havi 200.000 Ft prémium, ha az elnökség azt jóváhagyja. Több hozzászólás érkezett, amelyek egyöntetűen kevésnek találták az elnök fizetését, hangsúlyozva, hogy nemcsak névleg kell a tiszteletet megadni egy országos szervezet elnökének, hanem anyagilag is ki kellene azt fejezni. Megfontolásra javasolták a küldöttgyűlésnek a jövőben, hogy ezen változtasson.
Az Etikai Bizottság nem készített 2017. évi beszámolót a küldöttgyűlés részére. Így erről döntés sem született. Többször felmerült az ülés során, hogy ha jogszabály nem írja elő a bizottság létét, akkor azt meg kellene szüntetni.
Az utolsó napirendi pont a hozzászólások volt, ahol rengeteg kérdés merült fel, szinte már parázs vita alakult ki…
Kérdés volt:
– a balatonboglári üdülő felszereltsége, miért nincs wifi, tv, lehet-e bevinni vakvezetőkutyát
– miért nem kerül előbb utalásra a költségvetési támogatás, van-e lehetőség ebből tartalékot képezni
– van-e lehetősége a szövetségnek előleget adni az egyesületek részére, amíg a költségvetési támogatás nem érkezik meg
– ha a szövetség minőségi munkát vár el tagegyesületeitől, akkor azt próbálja megfizetni is
– nem szabad versenytársnak tekinteni a rehabilitációs központokat, azok munkáját segíteni kellene
– a szövetség forduljon az EBU-hoz, hogy a nagy háztartási gépek használhatóak legyenek vakok számára.
Az elnök a feltett kérdéseket igyekezett megválaszolni, több kérdés esetén pedig ígéretet tett a megfelelő megoldás kidolgozására.
Nemes-Nagy Tünde és Pesti Zoltánné lemondott az MVGYOSZ elnökségében betöltött tisztségéről. Többen megköszönték munkájukat és tudomásul vették döntésüket.
Sztakó Krisztina

***

  1. Változás az MVGYOSZ szolgáltatásainak rendjében

    Értesítek minden érintettet, hogy 2018. november 10-én, szombaton, az MVGYOSZ Székházában, minden szolgáltatás szünetel!
    Megértésüket köszönjük!

    Árvay Mária

***

4. Változás a főpénztár nyitva tartási rendjében

Tájékoztatok minden érintettet, hogy a jövőben az MVGYOSZ főpénztára szerdán és csütörtökön 9-14 óra között lesz nyitva. Kérjük, aki vidékről utazik fel és csak pénztári befizetés miatt jön Budapestre, előtte telefonon érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken:
Szitás Anett: 06-1/384-8440/119-es mellék;
Dr. Verdes Zsuzsanna: 30/823-1840.
Megértésüket köszönöm!

Dr. Verdes Zsuzsanna

***
 
5. Az MVGYOSZ álláshirdetései

5.1. Alkalmazásfejlesztő android

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége az EFOP-1.1.5-17-2017-00001 számú projektjéhez határozott időre (6 hónap), részmunkaidőben munkatársat keres az alábbi pozíció betöltésére: alkalmazásfejlesztő (Android rendszer)

Főbb feladatok: A Távszem alkalmazás Android rendszerre történő fejlesztésében közreműködés, az egyenlő esélyű hozzáférés elve mentén. Feladata, hogy a vak és gyengénlátó emberek képesek legyenek önállóan, a beszélő szoftverek segítségével használni az alkalmazást.

Munkavégzés helye: 1146 Budapest, Hermina út 47.
Kezdés: 2018. december 1.

Várjuk jelentkezését ha:
– Felsőfokú Szakirányú végzetséggel rendelkezik,
– Legalább 3 éves szakirányú munkatapasztalattal rendelkezik,
– Látássérültekkel foglalkozó szervezettnél szerzett munkatapasztalata van,
– Amennyiben ismeri az esélyegyenlőséget szolgáló infokommunikációs technológiákat.

Önéletrajzot, végzettséget igazoló dokumentumot és motivációs levelet a tavszem@mvgyosz.hu e-mail címre várjuk, 2018. november 16-ig.

dr. Nagy Sándor
Elnök

*

5.2. Alkalmazásfejlesztő IOS

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége az EFOP-1.1.5-17-2017-00001 számú projektjéhez határozott időre (6 hónap), részmunkaidőben munkatársat keres az alábbi pozíció betöltésére: alkalmazásfejlesztő (IOS rendszer)

Főbb feladatok: A Távszem alkalmazás IOS rendszerre történő fejlesztésében közreműködés, az egyenlő esélyű hozzáférés elve mentén. Feladata, hogy a vak és gyengénlátó emberek képesek legyenek önállóan, a Voiceover segítségével használni az alkalmazást.

Munkavégzés helye: 1146 Budapest, Hermina út 47.
Kezdés: 2018. december 1.

Várjuk jelentkezését ha:
– Felsőfokú Szakirányú végzetséggel rendelkezik,
– Legalább 3 éves szakirányú munkatapasztalattal rendelkezik,
– Látássérültekkel foglalkozó szervezettnél szerzett munkatapasztalata van,
– Amennyiben ismeri az esélyegyenlőséget szolgáló infokommunikációs technológiákat.

Önéletrajzot, végzettséget igazoló dokumentumot és motivációs levelet a tavszem@mvgyosz.hu e-mail címre várjuk, 2018. november 16-ig.

dr. Nagy Sándor
Elnök

***

6. Meghívó az MVGYOSZ Centenáriumi évének záró rendezvényére

Te rongyos élet… Jaj cica eszem azt a csöpp kis szád…
Asszonykám adj egy kis kimenőt… Hajmási Péter Hajmási Pál….
Ugye mindenki számára ismerős sorok, ahogy olvassuk, már dúdoljuk is a dallamot.

A 100 éves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége meghívja Önt és kedves családját, barátait, ismerőseit, munkatársait a Centenáriumi év záró eseményére az Operettszínházba.

A nagyszabású gálaműsorban a legnagyobb operett slágerekből és kevésbé ismert zenei ínyencségekből hallhatnak színes válogatást, az Operettszínház sztárjainak előadásában.
Természetesen a fellépők között köszönthetjük a Centenáriumi év fővédnökeit, Szendi Szilvit és Peller Károlyt. További meglepetésekkel is készülünk!

A gála időpontja: 2018. december 9. vasárnap 15:00 – 18:00 óra között
Helyszíne: Operettszínház Budapest, Nagymező utca 17.

Látássérült személyek, és 1 fő kísérő részére a belépődíj fejenként 500 Ft, egyéb esetben 3000 Ft / fő.
Támogatói jegy vásárlására is van lehetőség, ez esetben a jegy ára 6000 Ft.
A jegyeket kizárólag a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége székházában (Budapest, Hermina út 47.) lehet megvásárolni a Bodor Tibor Hangoskönyvtár munkatársainál, a könyvtár nyitvatartási idejében: kedden 10.00 és 18.00 óra, csütörtökön 9.00 és 17.00 óra, és pénteken 8.30 és 12.30 óra között, valamint hétfő és szerdai napokon pedig 8.30 és 15.30 óra között.

A látássérültség igazolására kérjük, hozza magával MVGYOSZ tagsági igazolványát.

Köszönjük, ha velünk ünnepel, és együtt zárhatjuk le a vakok szövetségének Centenáriumi évét.

az MVGYOSZ vezetősége és munkatársai nevében
dr. Nagy Sándor elnök

***

7. 2018 novemberében is megjelenik a Vakok Világa

Köszönjük, hogy előfizetett újságunkra!

*

Centenáriumi rendezvények
Az őszi hónapok a rendezvények jegyében teltek a szövetség székházában. Kedves olvasóink, fogadják szeretettel összeállításunkat!

*

Házunk tájáról
Az októberi Centenáriumi számunkban aktuális eseményekről nem írtunk, így ezt pótolva számolunk be az elnökség augusztusi és szeptemberi munkájáról.
Németh Orsolya pedig ismét érdekes témákat boncolgat részletesebben pl. érdeklődés mutatkozik látássérült munkavállalók iránt a nyílt munkaerőpiacon is; van-e már megállapodás a Főkefével a bedolgozói munkavállalók ügyében; milyen munkát végez a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért szervezet; egyiptomi vendégek jártak a székházban.

*

Nyelvünk csodái, irodalmunk szépségei
Marika Rátz Ottóval, az Országos Mécs László Irodalmi Társaság elnökével beszélgetett.
Rovatunk igen rövidre sikeredett, de igérjük, hogy decemberben már a versek sem maradnak el!

*

Tuti tippek, rövid hírek
Bemutatjuk a szövetség új szolgáltatását: ismerje meg részletesebben a hangoskönyvek online kölcsönzésének lehetőségét, mikéntjét.
Ismét német nyelvű olvasnivaló érkezett a Braille-könyvtárba.
Mit kínál segédeszközboltunk?
Mik a hírek a kutyaiskolában…

*

Társas barangoló
A Hermina Turista csoporttal ismét kirándultunk, kérjük, tartsanak velünk, szép helyeken barangoltunk!

*

Újság az újságban
Ingyenes programok a látássérülteknek. Országlicenc és az ezzel járó előnyök.

*

Náluk jártunk
Németh Orsi az Infoalapot mutatja be. Mit tett az elmúlt 15 évben a látássérültekért. Gratulálunk munkájukhoz, működésükhöz! Egyben köszönettel is tartozunk mindezekért!
Németh Tamás az őszi zenei eseményekről tudósít. Muzsika minden mennyiségben!
„Kenyér teremtő munka”… Hogyan is van ez? Már illatoznak a látássérült tanulók által készített friss pékáruk.

*

Meghívók, közlemények, hirdetések
Figyelem, a szövetség sajtótermékeinek pontos árát ismertetjük!
LESEK 2018-ban is lesz!
Adok-veszek: mit kínálnak tagjaink.

Kellemes időtöltést, jó olvasást mindenkinek! Reméljük, hogy találnak kedvükre valót!
Írjanak nekünk! Mondják el véleményüket, osszák meg írásaikat! Szerkesszünk újságot közösen!

Előfizetési lehetőség elektronikus VV-re:

A VV e-mailben kérhető elektronikus változatának 2018. évi lapszámai esetében a szolgáltatásért előfizetési díjat kell fizetni, amelynek összege 1 évre 1890 Ft.
Lehetőség van féléves előfizetésre is, melynek díja 945 Ft.

A félév január 1-jén és július 1-jén kezdődik.

Befizetési határidő: választott előfizetési időszak előtti hónap utolsó napjáig.  

Befizetés módja:
-emailben (email cím: elofizetes@mvgyosz.hu)
-személyesen a Szövetség székházában található pénzügyi osztályon (1146 Budapest, Hermina út 47) vagy
– telefonon 06 1 384-8440/119 melléken, Szitás Anettnél.
A személyes előfizetés előtt kérjük, minden esetben telefonon egyeztessen kolléganőnkkel!

Továbbá lehetőség van annál az egyesületnél történő előfizetésre is, ahol tag az illető. Ezek részleteiről az adott egyesület ad tájékoztatást.

Az előfizetés ügyintézője: Szitás Anett. Távolléte esetén a pénzügyi osztály munkatársai segítenek az ügyintézés zavartalan lebonyolításában.

Az előző évek gyakorlatához híven az előfizetési igény jelzését követően számlát állítunk ki, amelynek ellenében várjuk a befizetéseket. Az összeg beérkezését követően az igénylést előfizetéssé véglegesítjük, így Önnek a továbbiakban nincs más dolga, mint várni a sajtóterméket elektronikusan.

Számlázást követően Önnek háromféle lehetősége van a befizetésre. Átutalás esetén a bankszámlaszám minden esetben megtalálható a számlán. A megjegyzés rovatba a számla sorszámát kérjük feltüntetni. Postai befizetés esetén csekket az MVGYOSZ biztosít.

Várjuk megrendelését.

Elérhetőségünk:
vakokvilaga@mvgyosz.hu
sztaki1em@t-online.hu
+36303585555

A Vakok Világa munkatársai nevében
Sztakó Krisztina szerkesztő

***

8. Mi történt a kutyaiskolában?

Sikeres közlekedésbiztonsági vizsgát tett Gál Gabriella és Lord vakvezetőkutya. Gratulálunk!
Hálás köszönetünk vizsgabíróinknak: Juhászné Mályi Editnek, Hajdu Máriának és Bajnóczy Enikőnek!
Kiképző: Rózsa Kata

Schiff Mónika, központvezető

***

9. Segédeszközbolt termékajánló – Az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából

Újdonság

9.1. Baseball sapka MVGYOSZ logóval
Ár: 1500 Ft.
A termék jó minőségű, 100% pamutból készült, fehér színű, állítható méretű. A sapka elején az MVGYOSZ hímzett logója látható.
A logó rövid leírása:
A szöveges részen a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége felirat látszik, három sorba rendezve.
A grafikus elem egy hat pontból álló egység. A pontok – bár emlékeztetnek a Braille-jelekben szereplő pontok egymáshoz viszonyított méretarányaira és távolságára – nem célzottan egy Braille-jelet ábrázolnak, de a látvány alapján akár arra is asszociálhatunk. Minden pont más színű és más mintázatú. Ez a szervezet sokszínűségét hivatott jelképezni, azt, hogy sok tagegyesület alkotja, azt, hogy egyaránt részei a vakok, az aliglátók, a gyengénlátók, azt, hogy nem csak egyféle dologgal foglalkozik a szervezet, hanem sokrétű a tevékenysége, azt, hogy gazdaságilag nem csak egy lábon áll, stb..  A nonfiguratív ábrázolás  miatt valójában minden esetben a szemlélő, az MVGYOSZ-ről meglévő ismeretei alapján gondolhat bármit a logó mögé.

Heti ajánlat

9.2. Reggeliző asztal
Ár: 1945 Ft.
Ha szeretnénk párunknak kedveskedni és ágyba vinni neki a reggelit, akkor ez a termék nem hiányozhat az ön háztartásából sem. Kihajtható lábainak köszönhetően stabilan áll még az ágy felületén is. A kb 60*30 cm-es tálaló felület három részre osztott. Jobb és bal oldalt egy-egy kisebb rész találunk, ahová például az evőeszközöket, poharakat tehetjük, míg a középső, nagyobbik részre kerülhetnek a tányérok.

9.3. Beurer BS 55 megvilágított kozmetikai tükör
Ár: 10.365 Ft.
A termék méretéből adódóan otthoni használatra javasolt. Két forgatható és 16 darab LED-lámpával megvilágított tükörfelülettel rendelkezik. Az egyik tükörfelület normál, míg a másik hétszeres nagyítást biztosít. A tükörfelületek átmérője 13 cm. A LED-lámpák fényintenzitása fokozatosan állítható. A világítás érintésre bekapcsol és kb. 15 perc után automatikusan kikapcsol. A termék háza műanyag, krómhatású. Az eszköz 4 darab AAA-s elemmel működik. Az ár az elemeket tartalmazza.

Kutyás termékek

9.4. Fogápoló jutalomfalat kutyáknak, préselt csont
Ár: 599 Ft
A termék zacskós kiszerelésben kapható, a csomag 2 db fél tenyérnyi méretű, kemény, préselt csontból készült fogápoló terméket tartalmaz.

9.5. Világító nyakörv
Ár: 3250 Ft
A textil bevonatú, hengeres nyakörv állítható méretű. Erős fényű, folyamatosan és villogó üzemmódban egyaránt tud világítani. Micro USB csatlakozóval rendelkező mobiltelefon töltővel tölthető az akkumulátora. Narancssárga és citromsárga színekben kapható. A hagyományos nyakörv kiegészítéseként alkalmazható.

9.6. Fém kutyatál (0,45 l)
Ár: 1255 Ft.

9.7. Fém kutyatál tappancs mintákkal (2 l)
Ár: 2460 Ft.

9.8. Fém tál csúszásgátló gumitalppal (4,1 l)
Ár: 2320 Ft.

9.9. Kézre húzható, gumi Kutyakefe
Ár: 1675 Ft.

Kutyajátékok

9.10. Tömör gumikarika
Ár: 1500 Ft.

9.11. Recés gumikarika
Ár: 1720 Ft

Takarékos ajánlat

9.12. Közlekedést segítő négygombos távirányító

Ára: 1585 Ft.
A készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható vele.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

10. Heti könyvajánlók, kerek évfordulók tükrében

105 éve született Albert Camus francia író,
(1913. november 7. – 1960. január 4.)

Lélektani regény a Braille-könyvtárban.
Albert Camus: Közöny
(3 kötet)
„E kis könyv minden lapjáról a szegény és magányos nagyvárosi fiatalság szűkszavú s mégis oly beszédes, tömör és izzó lázongása, panasza és vágya száll fel – panasza e civilizáció megalázó rendje ellen, s vágya egy nyíltabb, szabadabb és igazibb élet után… Az, aki Meursault történetét tisztán emberi távlatban nézi, a kisember lelki nyomorát, magányát, elidegenülését érzi benne, azét a mai kisemberét, aki távlattalanul él a mában, emlék nélkül, reménység nélkül, mélyebb emberi kapcsolatok, komolyabb feladatok nélkül, s aki sejti, hogy börtönben él, s nem tud vagy nem akar szabadulni. Sorsa nem egyéb, mint sok száz és sok ezer hasonló kis életének pattanásig feszített szimbóluma, végletesen logikus és
kérlelhetetlen beteljesülése.”
Az idegen címmel is megjelent.

Idézhető idézetek:
“Van, aki nálam is szerencsétlenebb. Ez különben anyámnak volt egyik kedves gondolata, s olyan sokszor elmondta, hogy lassan mindenbe beletörődtem.”

“Abban talán nem vagyok biztos, hogy mi érdekel valójában, de hogy mi nem érdekel, abban egészen biztos vagyok.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

90 éve elhunyt Tóth Árpád költő, műfordító, újságíró,
(1886. április 14. – 1928. november 7.)

Tóth Árpád összes versei a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.

Tóth Árpád, akinek összes költői művét ebben a kötetben kapja először összegyűjtve az olvasó, mindössze negyvenkét évet élt. Életéből mintegy másfél évtized volt az igazi, érett, alkotó munka korszaka, utolsó kötetét a költő már csak korrigálni tudta, meglátni nem. Amit szegénységgel és betegséggel küszködve e rövid idő alatt alkotott, annak legjelentősebb és általánosan ismert részét, négy verseskönyve anyagát, halhatatlannak érzi és vallja az új magyar irodalom.

A könyv adatai:
Felolvassa: Sunyovszky Sylvia.
Időtartam: 10 óra 12 perc.
Adathordozó: 1 CD.
A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitva tartás szerint:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

11. Szent Erzsébet napi gyertyafényes hangverseny a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban

2018. november 16-án, pénteken, 18 órakor a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban a hagyományokhoz hűen megrendezésre kerül a Szent Erzsébet napi gyertyafényes hangverseny, amelyen fellép a székesfehérvári Ars Musica Zenebarátok Egyesülete. Vezényel: Szabó Adrienn művészeti vezető.
A műsorban a 16-tól a 19. századig komponáló zeneszerzők, köztük Bellasio, Brahms, Bach, Haydn és Lotti művei mellett olyan, hazai művek csendülnek fel, mint Nagybáncsai Mátyás „História az vitéz Hunyadi János vajdáról” c. művének részlete vagy Kodály Zoltán „Ének Szent István királyhoz” c. műve.

Információ, Jelentkezés: Károlyi József Alapítvány, 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2.
Tel.: 06213110426,
e-mail: info@karolyikastely.hu;
web: www.karolyi.org.hu

Károlyi Angelica

***

12. Bieber Mária novemberi programajánlóiból

Kedves Érdeklődők!

2018 novemberében a következő programjainkra invitáljuk Önöket szeretettel:
1. Interaktív hittanóra, adventi előkészületek – 2018. nov. 23. péntek,
2. Inkluzív játékklub – 2018. nov. 24. szombat,
3. „Zene füleimnek” (új program) – 2018. nov. 27. kedd.

Részletes tájékoztató az itt letölthető mellékletben olvasható:
„Felhívások – 2018 novemberében.doc” néven.

Bieber Mária

***

13. Braille-Biblia igénylés lehetősége

Tisztelt Hírlevél olvasó látássérültek!

A sokunk által ismert és szeretett Jakab Miklósné Erzsi néni kéri, hogy terjesszem a hírt: Braille-írásos Bibliai könyvek igényelhetőek a Református Vakmissziói Központban.
A könyveket elpostázzák az igénylők részére az igénylők által megadott címre.
Vannak ó-, és újszövetségi könyvek is.

A Református Vakmisszió Központ elérhetőségei:
Nógrádiné Kovács Alexandra lelkipásztor
Cím: 1151, Budapest, Alag utca 3.
Telefon: +3612710498;
E-mail: vakmisszio@rmk.hu; vakmisszio.rmk@gmail.com; iroda@rmk.hu

Szluka Lydia

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email