MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 53. szám 2018.09.14.

Views: 28

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. szeptember 6-13.)
2. Meghívó Mesemondó Versenyre
3. 100-ast egy 100-asért
4. Mi történt a kutyaiskolában?
5. Segédeszközbolt termékajánló
Újdonság
5.1. Bankkártyatartó Centenáriumi logóval
Heti ajánlat
5.2. Limitált kiadású, Centenárium aláírást segítő plasztikkártya
5.3. Átlátszó tok MVGYOSZ arcképes igazolványhoz
Takarékos ajánlat
5.4. Közlekedést segítő négygombos távirányító
A Centenáriumi logóról röviden
6. Heti könyvajánló kerek évfordulók tükrében

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. szeptember 6-13.)

A napokban kelt szárnyra a hír a látássérültek internetes fórumain, hogy a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. meg kívánja szüntetni a bedolgozói munkaviszonyra irányuló szerződéseket, ami országosan sok vak és gyengénlátó személy egzisztenciáját sodorja veszélybe. A bedolgozást végző látássérült munkatársainak a cég vagy a lakóhelyükhöz legközelebbi telephelyre való bejárást vagy munkaviszonyuk megszüntetését ajánlotta fel. Az MVGYOSZ elnökét több érintett személy is megkereste, közbenjárását kérve az érintett látássérülteket kétségbe ejtő helyzet megoldásában.

Dr. Nagy Sándor több csatornán is megkísérelte felvenni a kapcsolatot a Kft. jelenlegi ügyvezető igazgatójával, Becker Györggyel, ám a cég átszervezésére és új ügyvezető kinevezésére hivatkozva nem kapott lehetőséget az egyeztetésre. Ezt követően levélben fordult Fülöp Attilához, az EMMI államtitkárához és Orsós Zsolt főosztályvezetőhöz annak érdekében, hogy közösen keressenek megnyugtató és a jogszabályoknak megfelelő megoldást a problémára. A főosztályvezető úr közvetítésével, az új ügyvezető kinevezését követően, a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. cégvezetőjétől dr. Nagy Sándor szeptember 20-ára kapott időpontot személyes egyeztetésre. Ennek eredményeiről természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

A látássérült embereket és az MVGYOSZ-t különösen érzékenyen érinti a Főkefe Kft. intézkedése, mivel a cég jogelődjét 1949-ben éppen a Vakok Szövetsége javaslatára, kifejezetten a vak és gyengénlátó emberek számára munkahely teremtési céllal hozták létre. Ehhez képest az utóbbi évtizedekben a Kft. folyamatosan csökkenti az általa foglalkoztatott látássérültek létszámát és arányát, előnyben részesítve más, kevésbé súlyos egészségkárosodással élő és többféle feladat ellátására képes munkavállalókat. A szövetség álláspontja, hogy védett szervezetként a Főkefének kifejezetten a súlyos fogyatékossággal élő, a nyílt munkaerő-piacon boldogulni nem képes munkavállalók foglalkoztatását, támogatását kéne felvállalnia.

*

Az MVGYOSZ elnöke több társszervezet, így például a Vakok Állami Intézete, a vakok és a gyengénlátók általános iskolái, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a Siketvakok Országos Egyesülete képviselőivel együtt részt vesz a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért nevű szakmai csoport munkájában.

A Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért 2016-ban alakult meg a Semmelweis Egyetemen tizenegy alapító szervezet, köztük az MVGYOSZ összefogásával. A programbizottság célja, hogy elősegítse az Egészségügyi Világszervezet szem egészségét érintő globális akciótervének hazai megvalósítását. Mindez magában foglalja az elkerülhető vakság és gyengénlátás megelőzését, a jó látás megőrzését, illetve a látásrehabilitáció elérhetőségének fejlesztését, valamint a vak és gyengénlátó személyek számára a teljes élet lehetőségének biztosítását.

A programbizottság 2018. szeptember 10-én ülésezett a SOTE Mária utcai szemészeti klinikáján. Az ülést a bizottság megálmodója és elnöke, dr. Németh János szemész professzor vezette.

Az ülésen dr. Nagy Sándor tájékoztatást adott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Ártámogatási Főosztályával folytatott levelezésről. A NEAK többek között az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szemészeti Tagozatától és az MVGYOSZ-től kért állásfoglalást egyes egyedi méltányossággal támogatott látást javító és / vagy olvasást segítő eszközök odaítélésének jogosságáról, illetve a szabályozás esetleges finomításával kapcsolatos javaslatokat várt az érdekvédelmi szervezettől.

Az MVGYOSZ állásfoglalása szerint a levélben megjelölt eszközök (elektronikus nagyítók, felolvasó gépek, Braille-kijelzők és nagyértékű olvasótelevíziók) ténylegesen javítják a látássérült emberek bizonyos csoportjainak életminőségét, ugyanakkor sok esetben valóban indokolatlanul, azaz tájékoztatás, kipróbálás és betanítás lehetőségének biztosítása nélkül rendelik azokat az érintettek számára, akik így a drága eszközöket gyakran nem vagy csak minimális mértékben használják. A NEAK megállapítása szerint ezen eszközök méltányossági alapon történő támogatása érdekében az utóbbi időben túlzott számú kérelem érkezett be, az azonban levelükből nem derült ki, pontosan mennyi is az.

Dr. Nagy Sándor szerint a valóban méltányos támogatási rendszer kialakításához egy olyan széleskörű egyeztetés szükséges, melyben egyaránt részt vesznek a szemészorvosok, az elemi rehabilitációs központok, a NEAK, az érdekvédelmi szervezetek, valamint a látássérültek oktatási intézményeinek szakemberei. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a diagnózis önmagában nem elegendő a támogatás jogosságának megállapításához, hiszen az eszköz használhatóságában sok, ettől gyakran teljesen független tényező játszik szerepet, pl. a megmaradt látás mértéke és prognózisa, az egyén életkora, intellektusa, digitális kompetenciái, rehabilitáltságának mértéke és azzal kapcsolatos motivációi, stb.

Az MVGYOSZ álláspontja szerint a fogyatékos emberek, így a látássérültek életvitelt megkönnyítő eszközökkel való ellátásának nem egyedi méltányosságon, hanem emberi jogaik érvényesítésén és esélyegyenlőségük biztosításán kell alapulnia. Nehezíti a helyzetet, hogy ezek az eszközök messze túlmutatnak a gyógyászati segédeszközök körén és sokkal inkább az önálló életvitelt, a társadalmi részvételt támogatják az egészségi állapot javítása vagy szinten tartása helyett. Döntés kérdése, hogy az egészségbiztosítás terhére, vagy pályázati úton finanszírozzák az eszközök beszerzését. A szövetség álláspontja szerint az egészségbiztosítás lenne a járható út a használatra jogosultságot megállapító szakmai szervek kijelölésével és a visszaélések visszaszorításával. Problémát jelent azonban ezen eszközök támogatásba vonása, ugyanis – figyelemmel a speciális igényekre – csak kis számban lennének felírhatóak, ami miatt nem éri meg a méregdrága eljárási költséget megfizetniük a forgalmazóknak.

A fiatal vagy középkorú és legalább átlagos intellektusú látássérült személyek esetében az okostelefonok és táblagépek kifejezetten sok, drága és egyetlen funkcióval rendelkező eszközt kiválthatnak, pl. színfelismerő, elektronikus nagyító, beszélő óra, olvasógép, stb. Ennek alkalmazása már gyerekeknél is indokolt lehet természetesen elsősorban oktatási céllal, illetve legalább 50-60 éves életkorig a használatuk feltehetően elsajátítható a rehabilitációs központoktól vagy az MVGYOSZ tagegyesületeinek munkatársaitól / önkénteseitől kapható szakszerű támogatással.
Ugyanakkor megfontolandó az okos eszközök egészségbiztosítás általi támogatása abban az esetben, ha azok a látás pótlását szolgálják, mint például színfelismerés, pénzfelismerés, elektronikus nagyító, beszélő óra, olvasás, stb.

Az MVGYOSZ általánosságban azt javasolja, hogy a támogatás megállapításához a látássérültek rehabilitációjával foglalkozó, illetve a tanulók beiskolázására javaslatot tevő, jellemzően gyógypedagógus szakemberek szakvéleménye legyen szükséges. A szemészorvosoktól nem elvárható ezen eszközök és használhatóságuk naprakész ismerete, a rehabilitációval foglalkozó szakemberek sokkal jártasabbak ezen a területen. Egyes esetekben a megvásárlás helyett jobb megoldást jelentene az eszközök kölcsönzése, azonban – bár a szándék régóta megvan – még mindig nem állt fel olyan eszközkölcsönző hálózat, mely országos szinten garantáltan egyenlő eséllyel látná el az igénylőket.

A programbizottság ülésén a fenti tájékoztatáson túl ismertetésre kerültek az októberben megrendezendő látás- és fehérbot napi programok is. Tájékoztatás hangzott el továbbá a szürkehályog elleni küzdelem és a cukorbetegek szemészeti szűrése terén elért eredményekről dr. Németh János professzortól, valamint a negyvenéves elemi rehabilitációt ismertté tevő médiakampányról is.

Németh Orsolya

***

2. Meghívó Mesemondó Versenyre

Kedves Olvasóink!

Ezúton szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját, gyermekeit, unokáit a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége soron következő Centenáriumi rendezvényére.

A rendezvény a mese világnapja alkalmából kerül megrendezésre, Nagy Bercel, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója ihletésével, aki szintén jelen lesz az eseményen.

A rendezvényre a tagegyesületek delegálnak versenyzőket, akik egy-egy maximum 10 perces népmesét adnak elő.

Az előadásokat egy különleges zsűri értékeli:
Koltai Judit, színésznő, rendező
Baranyiné Miks Mária, író- és költőnő
Sándor Kata, meseíró, az “Erdők Uniója” Közösségi Tudat Fejlődését Segítő Alapítvány kurátora

A zsűri döntése mellett, a közönség soraiban helyet foglaló gyermekek szavazatai alapján egy közönségdíjasat is hirdetünk.

Amennyiben részt tudnak venni a rendezvényen, jelezzék a szervezes@mvgyosz.hu mail címen 2018. szeptember 26-ig.

A rendezvény időpontja: 2018. szeptember 29. (szombat) 10:00
A rendezvény helyszíne: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (1146 Budapest, Hermina út 47.).
A programváltozás jogát fenntartjuk.

Puskás Anett
szervező

***

3. 100-ast egy 100-asért

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját, mely keretében 100-ast egy 100-asért! címmel sportversenyt hirdet.
A verseny célja: Bármely, mérhető táv teljesítésére alkalmas mozgásforma végzésének ösztönzése.
A 100-ast egy 100-asért! egy olyan verseny, melyben a résztvevők megmutathatják az egész világnak, mire képesek, s ezzel mozgásra, sportolásra ösztönözhetnek más látássérülteket is!
Az egészséges életmód, a mozgás mindannyiunk számára fontos, legyünk fiatalok vagy idősek, függetlenül látásunk épségétől.
A versenyben részt vehet minden látássérült és segítője, vagy segítői, aki a részvételi feltételeket elfogadja.

Részvételi feltételek

– A résztvevő saját Facebook profiljából
– a végzett sporttevékenység(ek) mért eredményét kilométerben kifejezve
– és 3, a mozgás közben a résztvevőről készült fotót
– az alábbi link megnyitásával elérhető poszthoz:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1929347563788312&id=234062333316852
– nyilvános hozzászólásként elküldi!

A 100 km-t összeszedheted többféle sporttevékenységből is. Ha párban (vagy nagyobb csapatban) mozogsz, akkor fontos, hogy mindig ugyanazzal – ugyanazokkal mozogj együtt.

Mozgásformák, amelyekkel részt lehet venni

Futás, sétálás, túrázás, kerékpározás (tandem is), úszás, lovaglás… a lényeg, hogy a résztvevő tegyen meg minél több kilométert úgy, hogy az izomzatát és vérkeringését frissítse.
December elejéig kell elérni a 100 kilométert (vagy akár ennél többet is).

A részvétel módja

Sportolni és posztolni kell.
Fényképet kell készíteni vagy készíttetni arról, ahogy a résztvevő épp teljesít valamennyit a 100 km-ből.
A fenti linkről elérhető Facebook poszthoz kell kommentet írni arról, hogy, milyen mozgásformát végzett, kivel tette (ha nem egyedül) és hány km távot teljesített a résztvevő.

Aki a hozzászólásaira összesítve a legtöbb lájkot kapja, azé lesz a nyeremény. Szavazategyenlőség esetén az MVGYOSZ dönt. Egy egyéni és egy csapat nyertes lesz.

A nyeremény 100.000 Ft értékű, sportszer vásárlási utalvány.

A kilométereket megtenni, illetve a kommenteket beküldeni 2018. augusztus 15-től egészen december 1-ig lehet.
Eredményhirdetés 2018. december 4.

Puskás Anett
szervező

***

4. Mi történt a kutyaiskolában?

Gratulálunk!
Sikeres Közlekedésbiztonsági vizsgát tett Erdődy Viktor és Oreo vakvezetőkutya. Gratulálunk a párosnak!
Köszönjük csodás nevelőmunkáját dr. Vecsei Anna Lucának és családjának!
Vizsgabíróink munkáját is köszönjük Hajdu Máriának, Nyíriné Kovács Máriának és Renkó Zsuzsannának.
Mozgástréner: Kocsmárszky Judit /ERC-VÁI/, akinek szintén hálával tartozunk.
Oreo kiképzője: Gazsó Krisztina

Schiff Mónika
központvezető

***

5. Segédeszközbolt termékajánló

Az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából

Újdonság

5.1. Bankkártyatartó Centenáriumi logóval
Ár: 190 Ft.
A termék füzetként lapozható, 6 db kártya tárolására alkalmas, műanyag, alapszíne fekete.

Heti ajánlat

5.2. Limitált kiadású, Centenárium aláírást segítő plasztikkártya
Ár: 990 Ft.
A termék alapszíne fehér, anyaga enyhén hajlítható, rugalmas műanyag. Téglalap alakú, sarkai lekerekítettek. Az aláírás helyét keretező kivágás mérete 12, cm x 6 cm, melyet 2 mm-es fekete keret fut körbe. Az egy ablakos aláíró kereten az MVGYOSZ Centenáriumi Évben használt színes logója is látható.

5.3. Átlátszó tok MVGYOSZ arcképes igazolványhoz
Ár: 250 Ft
Az igazolványhoz pontosan illeszkedő méretű, a klasszikus füzetborítókhoz hasonló, egyszerűen, könnyen és gyorsan felhelyezhető, átlátszó műanyag borító vásárolható boltunkban. A termékkel védhetjük az igazolványt a szennyeződésektől, megakadályozhatjuk a címlap felirat lekopását. Ellenőrzés során az igazolványt nem kell kivenni a tokból, mivel a borítóval együtt kinyitható. Használatával  megőrizhető az igazolvány eredeti állapota.

Takarékos ajánlat

5.4. Közlekedést segítő négygombos távirányító
Ára: 1585 Ft.
A készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható vele.

*

A Centenáriumi Év alkalmából, limitált darabszámban forgalomba hozott termékeken feltűntetett MVGYOSZ logóról, röviden:
Három fő részből áll. Bal oldalon az alábbi mondat olvasható: CENTENÁRIUM; MVGYOSZ 1918 – 2018 MVGYOSZ 100 ÉVE; középen egy grafikus elem látható, jobb oldalon pedig a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége felirat látszik, három sorba rendezve.

A bal oldalon olvasható mondat vonalvezetése egy 100-as számjegy vonalvezetését utánozza, de a két nullás számjegy egy fekvő nyolcashoz, vagyis a végtelent ábrázoló síkírásos jelhez is hasonlít.

A középre beágyazott grafikus elem egy hat pontból álló egység. A pontok – bár emlékeztetnek a Braille-jelekben szereplő pontok egymáshoz viszonyított méretarányaira és távolságára – nem célzottan egy Braille-jelet ábrázolnak, de a látvány alapján akár arra is asszociálhatunk. Minden pont más színű és más mintázatú. Ez a szervezet sokszínűségét hivatott jelképezni, azt, hogy sok tagegyesület alkotja, azt, hogy egyaránt részei a vakok, az aliglátók, a gyengénlátók, azt, hogy nem csak egyféle dologgal foglalkozik a szervezet, hanem sokrétű a tevékenysége, azt, hogy gazdaságilag nem csak egy lábon áll, stb..  A nonfiguratív ábrázolás  miatt valójában minden esetben a szemlélő, az MVGYOSZ-ről meglévő ismeretei alapján gondolhat bármit a logó mögé.

*

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet:
12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen
(150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a
rendeles@mvgyosz.hu
 e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

6. Heti könyvajánló kerek évfordulók tükrében

120 éve elhunyt Erzsébet Amális Eugenia (Sissi) Ausztria császárnéja, Magyarország királynéja, I. Ferenc József neje.
(1837. december 24. – 1898. szeptember 10.)

Ifjúsági, történelmi regény a Braille-könyvtárban.
Dániel Anna: Erzsébet királyné
(2 kötet)

A bajorországi Possenhofenben, szinte polgári körülmények között, ceremóniátlan, természetközeli környezetben nevelkedik a bakfiskorú Sissi. Senki sem szánja uralkodónak. Amikor Zsófia főhercegasszony menyjelölt-választása a Habsburg-családnak erre az ágára esik, akkor sem Erzsébet, hanem a nővére, Helén a császárnak kiszemelt menyasszony. A közismert történetet, hogyan szeret belé első látásra az ifjú Ferenc József gyönyörű unokahúgába, Dániel Anna színesen és élvezettel meséli.

Idézhető idézetek:
“Némelyik ember irigyli a másik boldogságát, holott lelkét kellene irigyelnie, mely a boldogság befogadására és átérzésére képes. A történéseknek mindig saját lelkünk ad súlyt és jelentőséget.”

“Míg belátta, anyjának nem volt igaza: véres erőszakkal csak a testet lehet leigázni, megtörni, rabságba ejteni.
A lélek mindig szabad akar lenni, mert Istentől fogantatott, és erősebb minden földi hatalomnál. Ideig-óráig elfojthatják szavát, megbéníthatják akaratát, lenyeshetik szárnyait, de mindez hiábavaló.”

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

130 éve született Tersánszky Józsi Jenő író,
(1888. szeptember 12. – 1969. június 12.)

Állattörténet a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Hőse Gazsi, afféle megöregedett, faluvégre rugdalt, mindenki szolgája, valójában egyszerű, gyermeteg, tisztalelkű öregember. Egyetlen vágya, szinte már rögeszméje: egyszer nyúlpaprikást enni. Már-már hozzájuthat óhajtott tárgyához, ám a sors közbeszól. Megbetegszik, nem szerezheti meg a nyulat. És innen kezdődik a „legenda”: maga a nyúl jön el hozzá, de Gazsi megszánja, minden kísértésnek ellenállva életben hagyja, megszelídíti, magához emeli. Ezzel válik azután méltóvá a csodára: arra, hogy a grófkisasszony alászálljon érte a kastélyból, nyulastól magához vigye a „paradicsomba”, uradalmi kanásszá tegye.
A kisregény a már érett szerző alkotása, „állattörténetei” közül a legjobb.

Idézhető idézetek:
“A szorongattatás nagy pedagógus.”

“A varjú rossz ómen, nyúlbabona szerint. Viszont kényszerű szövetségese a nyúlnak minden madár. Veszély közeledtét leghamarabb jelzi a légi posta.”

A könyv adatai
Felolvassa: Gyarmathy Zsuzsa.
Időtartam: 3 óra.
Adathordozó: 1 CD.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitva tartás szerint:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email