MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 48. szám 2018.08.17.

Visits: 40

Tartalom

 

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

 

 1. Meghívó a 100 új hangos- és Braille-könyv átadására
 2. 100-ast egy 100-asért!
 3. Érdekképviseleti Híradó (2018. augusztus 6-16.)
 4. Az MVGYOSZ szolgáltatásainak nyári nyitvatartási rendje

  Vendégoldal

  5. Az Olimpiai Parknál akadálymentesen nézhetik az ünnepi tűzijátékot a mozgáskorlátozottak
  6. VGYHE Nosztalgia Klub Nyugdíjas rendezvény “Én lassan öregszem” címmel 2018 szeptember 28
  7. A 90 dB programjai

  ***

  Az MVGYOSZ hírei, közleményei

  1. Meghívó a 100 új hangos- és Braille-könyv átadására

  Nagy tisztelettel várunk minden kedves érdeklődőt a 100 éves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének 2018. szeptember 5-i (szerda) rendezvényére az Olvasás Világnapja alkalmából, melyet a Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével valósít meg.

  A program célja:
  100 hangos- és Braille-könyv átadása a Bodor Tibor Hangoskönyvtár és a Braille-Könyvtár részére.

  A program rövid leírása:
  A hangos- és a Braille-Könyvtár állományát 100-100 új könyvvel bővítjük együttműködésben a Bodor Tibor Kulturális Egyesülettel.
  Sajtótájékoztatóval egybekötött átadás, melyet Bodor Tibor emlékműsor követ.

  Időpont: 2018. szeptember 5. (szerda), 14:30
  A program helyszíne: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Hermina terem (1146 Budapest, Hermina út 47.)

  A rendezvény programja:
  14:30 Regisztráció / Sajtótájékoztató
  15:00 Ünnepi megnyitó
  Dr. Nagy Sándor az MVGYOSZ elnöke
  Puskás Kata Szidónia a Bodor Tibor Kulturális Egyesület képviselője
  15:10 A Hangos- és Braille könyvek átadása
  Dr. Nagy Sándor MVGYOSZ elnöke
  Puskás Kata Szidónia, Bodor Tibor unokája a BTKE képviseletében
  15:20 Oklevelek átadása
  15:30 Az Online Hangoskönyvtár bemutatása
  dr. Nagyné Berke Mónika a projekt koordinátora
  15:35 Werkfilm bemutatása a felolvasás és a Braille-nyomtatás menetéről

  Szünet

  16:00 Bodor Tibor emlékműsor:
  Beszélgetés Bodor Tiborról, aki közel 500 könyvet olvasott fel a látássérültek részére. Emlékezés, történetmesélés azokkal, akik ismerték, szerették, és akik a mai napig örömmel hallgatják az általa felolvasott könyveket.
  Vendég: Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas Színművész, és Hirtling István Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész.

  A nap háziasszonya Péter Móni, a Jazzy rádió műsorvezetője

  A programváltozás jogát fenntartjuk!

  Várjuk jelentkezéseiket a szervezes@mvgyosz.hu mail címen, illetve a +36 30 449 2331-es telefonszámon 2018. augusztus 31-ig.

  A centenáriumi év fővédnöke: Áder János Magyarország köztársasági elnöke
  A centenáriumi év nagykövetei: Szendy Szilvy és Peller Károly színművészek
  A centenáriumi év főtámogatója: Vesper Kft., a Guide kesztyűk magyarországi képviselője.
  Puskás Anett
  szervező

  ***

  2. 100-ast egy 100-asért!

  A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját, mely keretében 100-ast egy 100-asért! címmel sportversenyt hirdet.
  A verseny célja: Bármely, mérhető táv teljesítésére alkalmas mozgásforma végzésének ösztönzése.
  A 100-ast egy 100-asért! egy olyan verseny, melyben a résztvevők megmutathatják az egész világnak, mire képesek, s ezzel mozgásra, sportolásra ösztönözhetnek más látássérülteket is!
  Az egészséges életmód, a mozgás mindannyiunk számára fontos, legyünk fiatalok vagy idősek, függetlenül látásunk épségétől.
  A versenyben részt vehet minden látássérült és segítője, vagy segítői, aki a részvételi feltételeket elfogadja.

  Részvételi feltételek

  – A résztvevő saját Facebook profiljából
  – a végzett sporttevékenység(ek) mért eredményét kilométerben kifejezve
  – és 3, a mozgás közben a résztvevőről készült fotót
  – az alábbi link megnyitásával elérhető poszthoz: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1929347563788312&id=234062333316852
  – nyilvános hozzászólásként elküldi!

  A 100 Km-t összeszedheted többféle sporttevékenységből is. Ha párban (vagy nagyobb csapatban) mozogsz, akkor fontos, hogy mindig ugyanazzal – ugyanazokkal mozogj együtt.

  Mozgásformák, amelyekkel részt lehet venni

  Futás, sétálás, túrázás, kerékpározás (tandem is), úszás, lovaglás… a lényeg, hogy a résztvevő tegyen meg minél több kilométert úgy, hogy az izomzatát és vérkeringését frissítse.
  December elejéig kell elérni a 100 kilométert (vagy akár ennél többet is).

  A részvétel módja

  Sportolni és posztolni kell.
  Fényképet kell készíteni vagy készíttetni arról, ahogy a résztvevő épp teljesít valamennyit a 100 Km-ből.
  A fenti linkről elérhető Facebook poszthoz kell kommentet írni arról, hogy, milyen mozgásformát végzett, kivel tette (ha nem egyedül) és hány Km távot teljesített a résztvevő.

  Aki a hozzászólásaira összesítve a legtöbb lájkot kapja, azé lesz a nyeremény. Szavazategyenlőség esetén az MVGYOSZ dönt. Egy egyéni és egy csapat nyertes lesz.

  A nyeremény 100.000 Ft értékű, sportszer vásárlási utalvány.

  A kilométereket megtenni, illetve a kommenteket beküldeni 2018. augusztus 15-től egészen december 1-ig lehet.

Eredményhirdetés 2018. december 4.

Puskás Anett
szervező

***

3. Érdekképviseleti Híradó (2018. augusztus 6-16.)

Az MVGYOSZ és a vele együttműködő látássérült jogászok társadalmi egyeztetés keretében véleményezték a Szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény módosításáról szóló törvény tervezetét. A hamarosan megszülető törvény célja a fogyatékossággal élő személyek és szervezeteik számára a szerzői joggal védett művekhez való hozzáférés megkönnyítése annak érdekében, hogy azokhoz a fogyatékos személyek a számukra értelmezhető formátumokban juthassanak hozzá. Igen fontos ez a rendelkezés a vak és gyengénlátó embereknek, hiszen így várhatóan mind a hangos, a Braille-, de az elektronikus könyvek hozzáférhetősége is egyszerűbbé válik, legalábbis ezt hivatott garantálni a 2013-ban elfogadott Marrakesi szerződés, melynek beépítését jelenti ez a törvény a magyar jogrendszerbe. Ez a törvény a szerzői és szomszédos jogi védelemben részesülő egyes művek és más teljesítmények hozzáférhető formátumú példányainak a vakok, látáskárosultak és nyomtatott szöveget egyéb okból használni képtelen személyek érdekét szolgáló, határokon átnyúló, az Unió és harmadik országok közötti cseréjéről szóló 2017. szeptember 13-i (EU) 2017/1563 európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

A törvény módosítása azonban nem csupán a látássérülteknek jelent előnyt, hanem mindenkinek, akik – ahogy a törvénytervezet fogalmaz – “olvasási képességet érintő fogyatékossággal él”. Ebbe a körbe tartoznak értelem szerűen a diszlexiások, de ugyanígy a siket személyek is, akiknek nem a magyar, hanem a magyar jelnyelv az anyanyelvük. Előbbi célcsoportnak a látássérültekhez hasonlóan a hangoskönyvek jelenthetnek segítséget, utóbbiaknak pedig például a jelnyelvi videók tehetik értelmezhetővé az írott szövegeket.

A Marrakesi szerződés célja lehetővé tenni engedély kérése nélkül könyvek és más nyomtatott anyagok látássérültek és más olvasásra képtelen személyek számára hozzáférhető formátumú előállítását, továbbá e különleges formátumú példányok nemzetközi cseréjét a szerződéshez csatlakozott országok között. Ilyen különleges formátum a Braille-írás, a nagyított nyomtatás, a hangoskönyv és a speciális e-könyv is. A Marrakesi szerződést az EU is aláírta még 2014. áprilisában. Az EU rendelete és a Marrakesi szerződés valamennyi kedvezményezett személy és az ő érdekeiket nonprofit alapon szolgáló ún. jogosított szervezet javára a szerzői jog alóli kötelező és harmonizált kivételt vezet be. A jogosított szervezetek kijelölését az irányelv a tagállamokra bízza.

A magyar szerzői jogi törvény már a Marrakesi szerződés létrejötte előtt is széleskörű kivételt biztosított a fogyatékos személyek igényeit szolgáló szabad felhasználás kapcsán. Eszerint bármilyen fogyatékos személyek javára végzett, egyébként engedélyköteles felhasználás szabad felhasználásnak minősült. Azonban a törvény nem definiálta az érintett fogyatékossági csoportokat és a szabad felhasználás konkrét területeit. Ez a rendelkezés teszi már évtizedek óta lehetővé többek között az MVGYOSZ hangoskönyvtárának működtetését és a látássérült diákok speciális formátumú tankönyvekkel való ellátását is. A mostani módosítás a szabad felhasználás lehetőségét kiterjeszti az adatbázisok esetére is. Az új rendelkezések azonban továbbra sem teszik lehetővé, hogy azon fogyatékossági csoportok, akiket fogyatékosságuk az írott szövegek értelmezésében nem akadályoz, pl. hangoskönyveket készíthessenek szabad felhasználás keretében.

Az irányelv szerint az ún. jogosított szervezetek olyan szervezetek vagy intézmények, melyek jövedelemszerzési cél nélkül végeznek a kedvezményezettek számára speciális oktatási, képzési tevékenységet, akadálymentes olvasási lehetőségeket kínálnak vagy más módon biztosítják az információkhoz való hozzáférést, e tevékenységeik ellátására engedéllyel rendelkeznek, illetve az egyéb módon államilag elismert.

 szabad felhasználás egyik, talán legfontosabb feltétele, hogy a tevékenység nem folytatható kereskedelmi célból. Nem kizárt azonban, hogy a hozzáférhető formátumú példány előállításával vagy egyéb felhasználásával kapcsolatos költségeinek ellentételezésére a jogosított szervezet igényt tartson. Fontos továbbá, hogy a jogosított szervezetek információt szolgáltassanak elérhetőségükre és a náluk rendelkezésre álló speciális formátumú művekre vonatkozóan. Ezen információkat az Európai Bizottsághoz kell eljuttatni, ezért kívánatos országonként egy központi jogosított szervezet kijelölése, mely ezeket az információkat gyűjti és továbbítja. A hozzáférhető formátumok exportját kizárólag a jogosított szervezetek végezhetik, vagyis egy kedvezményezett személy nem jogosult arra, hogy egy másik uniós tagállambeli kedvezményezett személy számára hozzáférhető formátumú művet juttasson el.

A művek hozzáférhető formátumba alakítása során előfordulhat, hogy az átalakításhoz szükséges változtatások sérthetik az eredeti mű integritását. Erre a törvénytervezet értelmében az arányosság figyelembe vételével, az átalakításhoz szükséges mértékben van lehetőség. Arra sajnos nem tartalmaz magyarázatot vagy példát a törvénytervezet indoklása, hogy mit jelent ez a gyakorlatban, vagyis hogy például megengedi-e a törvény egy ábra szöveges magyarázatának beillesztését a mű szövegébe képaláírás vagy lábjegyzet formájában.

A törvényhez egy kormányrendelet is kapcsolódik majd Az olvasási képességet hátráltató fogyatékosságban szenvedő kedvezményezett személyek javára végezhető szabad felhasználás részletes szabályairól címmel. Ez definiálja a hozzáférhető példány, a jogosított szervezet és a kedvezményezett személy fogalmát. A rendelet tervezet értelmében a jogosított szervezet felelőssége a jogellenes felhasználás megakadályozása is, melynek keretében a kedvezményezettektől kérheti állapotuk igazolását. A jogosított szervezetek kötelesek tájékoztatást adni azon művekről, melyekből hozzáférhető formátumú példánnyal rendelkeznek, illetve azon jogosított szervezetekről és elérhetőségükről, melyektől hozzáférhető formátumú művet szereztek be vagy melynek részére ilyet juttattak el. A rendelet tervezet központi jogosított szervezetként az Országos Széchényi Könyvtárt jelöli meg.

Az MVGYOSZ érdekképviseleti munkája során rendszeresen kommunikálja a látássérült személyek számára hozzáférhető formátumú művek létrehozásának fontosságát és így a Marrakesi szerződés hazai jogrendbe való beépítésének szükségességét is. Dr. Nagy Sándor elnök üdvözölte a törvényjavaslatot és a kormányrendelet tervezetét. A szöveghez az MVGYOSZ csupán apróbb módosító javaslatokat tett, többek között felsorolva a hozzáférhetőnek minősülő formátumokat.

***

4. Az MVGYOSZ szolgáltatásainak nyári nyitvatartási rendje

Bodor Tibor Hangosjkönyvtár: Augusztus 20-tól 25-ig szünetel a szolgáltatás. Nyitás: Augusztus 28, kedd.

MVGYOSZ segédeszközbolt: Augusztus 20-tól szeptemnber 3-ig szünetel a szolgáltatás. Nyitás: Szeptember 4-én, kedden.

Braille-könyvtár: A megszokott rendben nyitva tart.

***

Vendégoldal

5. Az Olimpiai Parknál akadálymentesen nézhetik az ünnepi tűzijátékot a mozgáskorlátozottak

A fővárosi Olimpiai parknál lévő rakparti részen a fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak nézhetik majd meg az augusztus 20-ai esti tűzijátékot – jelentették be szerdán Budapesten. –VIDEÓ http://nyitraizsolt.hu/munkam/az-olimpia-parknal-a-mozgaskorlatozottak-nezhetik-a-tuzijatekot/

***

6. VGYHE Nosztalgia Klub Nyugdíjas rendezvény “Én lassan öregszem” címmel 2018 szeptember 28

Tisztelt Tagtársak!

A VGYHE keretében működő Nosztalgia Klub “Én lassan öregszem” címmel 2018 szeptember 28-adikán pénteken 15 órai kezdettel összejövetelt szervez az Idősek Napja tiszteletére. A rendezvény nyitott, bárki részt vehet rajta.
  A műsorban az alkalomhoz illő dalok, versek hangzanak el, majd pedig tombola és zene biztosítja a jó hangulatot. Vendégeinknek a büfé is rendelkezésre áll.
  Várjuk, hívjuk mindazokat, akik a Nosztalgia Klubal egy kellemes délutánt szeretnének eltölteni.

Bereczk Istvánné
a Nosztalgia Klub Vezetője

***

7. A 90 dB programjai

Bízunk benne, hogy mindenkinek jól és tartalmasan telik a nyár és parányit már hangolódik az őszre, amely tartalmas programokat kínál majd.

indenek előtt egy közérdekű közlemény! Az augusztus 26-ra meghirdetett Valami Amerika című film vetítése technikai okok miatt elmarad! A moziban felújítási munkálatok voltak és vannak, melyek miatt több program is egymásra csúszott. A narrált vetítésre szeptember valamelyik hétvégéjén kerül sor, melyről tájékoztatjuk majd az érintetteket. A mozi nevében is köszönjük a megértést!

Szeptembertől természetesen folytatódnak a narrált filmvetítések és reményeink szerint a színházi előadások is. A dátumok és előadások sajnos még nem ismertek, ezeket 1-2 hónapra előre tudjuk csak egyeztetni. Kivéve az Erkel Színházat, ahol 2019. júniusáig sikerült lefixálnunk az előadásokat. Ezek az alábbiak lesznek:

Csajkovszkij: A diótörő (balett)
Puccini: A nyugat lánya
Meyerbeer: Hugenották
Donizetti: Lamermoori Lúcia
Bizet: Carmen
Kodály: Háry János
Seregi/Delibes: Sylvia (balett)

A pontos dátumok a honlapon elérhetők. Az első előadás Csajkovszkij: A  diótörő lesz közvetlenül karácsony előtt, december 21-én 11 órakor. Jegyek korlátozott számban vannak, melyek már foglalhatók.
Kedvezményes jegyár: 1.800.-Ft.

ŐSZI PROGRAMOK

Szeptember 22., 14 órától, Nemzeti Színház
Nyílt nap a Nemzeti Színházban
A belépés és a programok díjtalanok.
Részletes program hamarosan.

Szeptember 29. (szombat) 10:30, Frida Kahlo kiállítás
Nemzeti Galéria
Október 14. (vasárnap) 10:30, Frida Kahlo Kiállítás
Nemzeti Galéria
Október 20. (szombat) 10:30, Frida Kahlo kiállítás
Nemzeti Galéria

A Frida Kahlo kiállítás megtekintése szakszerű tárlatvezetéssel és tapintható élménnyel, mely segít megismerni és megérteni a világhírű mexikói festőnő művészetét, személyiségét és életét.
Jegyár: a belépés vakos igazolvánnyal díjtalan, a tárlatvezetés díja 1.500.-Ft/fő.
A program kb. 2 órás. Maximális létszám alkalmanként: 6 fő!
Kérjük, hogy aki jelentkezik, az hozza magával az igazolványát!

VAKTÚRÁK

Ősztől 1 napos VAKTÚRÁKAT is szervezünk, melyben ötvözzük a kultúrát, gasztronómiát és a kirándulást.

Szeptember 30. (vasárnap), Dűlőtúra Villányban
Vylyan Pincészet, Kisharsány, Fekete-hegy
A borvidék történetének, legendáinak bemutatása vezetett dűlőtúra és pincelátogatás közben, melynek során a borkészítés állomásait végigkísérjük a szőlőfogadó résztől egészen a pincéig. Az ismerkedés természetesen a borkóstolót  és a kulináris élvezeteket sem nélkülözi.
Utazás 9 fős minibusszal. Indulás Budapestről a reggeli, majd vissza érkezés a kora esti órákban.
Részvételi díj: egyeztetés alatt, kérjük érdeklődjön!

Október 21. (vasárnap), Dűlőtúra Neszmélyen
Részletek hamarosan!

Szervezés alatt lévő Vaktúrák:

2019. május: Barcelona, Spanyolország
2019. június: Velence, Olaszország
2019. július: Horvátország
2019. augusztus: Horvátország

Ha bármilyen kérdés vagy kérés merül fel, akkor keressenek bennünket bizalommal a 06 20 9588 688-as számon vagy az info@90decibel.org e-mail címen.

Üdvözlettel:
A 90 decibel csapat

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Angyal Gábor

Print Friendly, PDF & Email