MVGYOSZ hírlevél – Együtt formáljuk élhetőbbé a világot! 47. szám 2018.08.10.

Views: 35

 

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. július 23-augusztus 3.)
2. Az MVGYOSZ Segédeszközboltjának és a Hangoskönytárának nyitva tartása szünetel!
3. Az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából
Újdonságok
3.1. Limitált kiadású, Centenárium lapnagyítók

3.2. Limitált kiadású, Centenárium rúdnagyítók
3.3. Limitált kiadású, Centenárium aláírást segítő plasztikkártya
3.4. Női karóra gyengénlátóknak
3.5. LED kijelzős karóra gyengénlátóknak
3.6. 8 Gb-os micro SD memóriakártya
3.7. Mini, fém pendrive-ok
Heti ajánlat
3.8. Esőkabát pelerin
Takarékos ajánlat
3.9. Közlekedést segítő négygombos távirányító
4. Sokszínű heti könyvajánló

Vendégoldal

5. Pályázat irodalmi antológiában való megjelenésre

A jelen hírlevél 1 mellékletet tartalmaz.

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. Érdekképviseleti Híradó (2018. július 23-augusztus 3.)

A Miniszterelnöki Kabinetiroda képviseletében Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott felkérése alapján az MVGYOSZ és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai, valamint az elnök által felkért külső szakértők közösen véleményezték a Közfeladatot ellátó szervek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló törvény tervezetét. Igen aktuális ez a téma nem csak a vonatkozó EU-s irányelv hazai jogrendbe illesztésének sürgető volta miatt, de azért is, mert jelenleg is számos elektronikus ügyintézési és információs felület fejlesztése zajlik EU-s forrásból, melyek kapcsán az MVGYOSZ és az Alapítvány is folyamatosan kommunikálja az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításának szükségességét.

A véleményt alkotók általánosságban megállapították, hogy a törvénytervezet jelenlegi formájában nem alkalmas a fogyatékos emberek honlapokhoz és alkalmazásokhoz való teljeskörű hozzáférésének elősegítésére. A tervezet számos kivételt engedélyez az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása alól, aránytalan teher fennállása esetén lehetőséget ad az egyenlő hozzáférési követelmény nem teljesítésére, miközben az “aránytalan teher” fogalmát nem definiálja. Hiányosnak látják továbbá a nem teljesítés esetére vonatkozó szankciókat, melyekre konkrét javaslatokat fogalmaznak meg.

A tervezet egyik legkérdésesebb pontja magának az érintetti körnek a meghatározása. A törvénytervezet ugyanis az Államháztartásról szóló törvény alapján határozza meg a közszférába tartozó szervezeteket, ami sokkal szűkebb kört jelent, mint a Fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényben meghatározottak. Vagyis nem csupán a közfeladatot ellátó szervezetekre, hanem a közszolgáltatásokat nyújtókra is szükséges kiterjeszteni a jogszabály hatályát. Emellett a törvény hatályát abban az értelemben is a lehető legszélesebb körre kell kiterjeszteni, hogy minél több, a nyilvánosság számára hozzáférhető információhoz és alkalmazáshoz akadálytalanul hozzáférhessenek a fogyatékos személyek is. Az MVGYOSZ nem fogadja el azt az általánosnak tűnő megoldást, hogy azokat a honlapokat nem kell akadálymentesíteni, amik nem kifejezetten a fogyatékos emberek számára készülnek. A véleményezők álláspontja szerint minden szolgáltató közvetett hátrányos megkülönböztetést valósít meg azzal, hogy a vonatkozó szabványoknak nem megfelelő, azaz nem akadálymentes honlapokat vagy alkalmazásokat fejleszt, publikál és tart fenn, hiszen a fogyatékos személyek éppúgy igényelhetnek információkat vagy szolgáltatásokat például az állatvédelemmel, közösségi közlekedéssel, közüzemi szolgáltatásokkal, kereskedelmi akciókkal vagy emberi jogokkal kapcsolatban, mint bárki más. Indokoltnak tartják tehát a törvény hatályát kiterjeszteni mindazon szervezetekre, melyek mindenki által azonos feltételekkel igénybe vehető szolgáltatásokat nyújtanak.

Fontos kitétel, hogy nem elegendő csupán az információkhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása, hanem az ügyintézési felületek, mobilalkalmazások használhatóságát is biztosítani szükséges. Elvárt a helyben telepített ügyintézési rendszerek, így például a vasúti jegyautomaták vagy ATM-ek akadálymentességének jogszabályi előírása is.

Teljesen hiányzik a törvényből a nyilvános információk körének pontos definiálása. A gyakorlatban így lehetetlenné válik annak meghatározása, hogy mit takar ez például egy iskola esetében. Elképzelhető eszerint, hogy míg a beiratkozással kapcsolatos információkat elérhetővé kell tenni akadálymentesen, addig az elektronikus napló esetében, amire egy ép látású gyermek látássérült szülője vagy egy látássérült diák is joggal kíváncsi lehet, ezt már nem biztosítják.

A véleményezők arra is felhívják a döntéshozók figyelmét, hogy a nyilvánosság számára nem elérhető honlapok és alkalmazások akadálymentes kialakításával lehetővé tennék a fogyatékos informatikusok munkába állását és minél önállóbb munkavégzését. Különösen indokolt lépés lenne ez, hiszen ezen a területen is gyakran küzdenek munkaerőhiánnyal a szervezetek. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az akadálymentesség követelményeinek meghatározása során, melyet várhatóan egy végrehajtási rendeletben tesznek majd közzé, az Európai Szabványügyi Testület által frissen kiadott EN 301549 számú szabványban foglaltakat kell figyelembe venni.

A véleményt alkotók javasolják, hogy a kormány az érintett honlapok és alkalmazások akadálymentességének ellenőrzésére az Egyenlő Bánásmód Hatóságot jelölje ki, illetve hogy ennek állományát bővítse az informatika területén akadálymentesítési tapasztalatokkal rendelkező szakértőkkel, mivel ennek a hatóságnak már komoly gyakorlata van az egyenlő hozzáférési kérdésekkel kapcsolatosan.

Németh Orsolya

***

2. Az MVGYOSZ Segédeszközboltjának és a Hangoskönytárának nyitva tartása szünetel!

MVGYOSZ Segédeszközboltja 2018. augusztus 21-étől (keddtől) szabadság miatt zárva tart.
Balog Tamás 2018. szeptember 4-étől (keddtől) ismét fogadja a vásárlókat.

MVGYOSZ Hangoskönyvtára 2018. augusztus 21-étől (keddtől) szabadság miatt zárva tart.
Koczkásné Tóth Csilla 2018. augusztus 28-ától (keddtől) ismét fogadja a kölcsönzőket.

Megértésüket köszönjük!

Koczkásné Tóth Csilla
szolgáltatásvezető


***

3. Az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából

Újdonságok

3.1.
Limitált kiadású, Centenárium lapnagyítók

A termék két méretben kapható: bankkártya (8,6 x 5,4 cm), és képeslap (10,4 x 14 cm). Mindkét nagyító kb. 1,2 mm vastag. A nagyítás mértéke megközelítőleg ötszörös. A lap nagyítót közvetlenül az elolvasni kívánt szöveget tartalmazó lap felületére kell helyezni. Anyaga: enyhén hajlítható, kissé rugalmas műanyag. A lapnagyítók borítóján az MVGYOSZ Centenáriumi Évben használt színes logója is látható.
Ár: 900 és 2050 Ft.

3.2. Limitált kiadású, Centenárium rúdnagyítók

A termék három méretben kapható: 15, 20 és 25 cm szélességben, a magassága 3 cm, mélysége pedig 4,5.
Anyaga törhetetlen műanyag. Nagyítás mértéke: kb. háromszoros. A rúdnagyítókon az MVGYOSZ Centenáriumi Évben használt színes logója is látható.
Ár: 6600, 7400 és 8100 Ft.

3.3. Limitált kiadású, Centenárium aláírást segítő plasztikkártya

A termék alapszíne fehér, anyaga enyhén hajlítható, rugalmas műanyag. Téglalap alakú, sarkai lekerekítettek. Az aláírás helyét keretező kivágás mérete 12, cm x 6 cm, melyet 2 mm-es fekete keret fut körbe. Az egy ablakos aláíró kereten az MVGYOSZ Centenáriumi Évben használt színes logója is látható.
Ár: 990 Ft.

3.4. Női karóra gyengénlátóknak

A terméket kifejezetten gyengénlátó hölgyeknek ajánljuk. Az óra számlapja fehér, rajta a számok kontrasztos megjelenítésűek, egyszerű vonalvezetésűek, az általánosan megszokottnál nagyobbak és vastagabbak, színük fekete.
A termék nem beszél és a számlapja sem tapintható.
Az óramű kvarc vezérlésű (elemes), az óramű tokja (ami nem egyenlő a termék csomagolásával) és az óraszíj fém, csat nélküli (rugalmas).
Ár: 2000 Ft.

3.5. LED kijelzős karóra gyengénlátóknak

A terméket kifejezetten gyengénlátóknak ajánljuk, mivel az időt csak látásmaradvánnyal rendelkező személyek tudják leolvasni. A kijelző alapállapotban fekete színű. A pontos időt, vagy a dátumot gombnyomásra lehet megjeleníteni. A számok pirosan világító, maximum egyenként 7 digitből (egyenes vonalkából) állnak össze.A digitek alacsony energiafogyasztású LED-ek.
Az óratok (ami nem egyenlő a csomagolással) fém, fekete festésű. Formája lekerekített sarkú négyzet. Az óraszíj fekete, szilikon, hagyományos fém csattal.
Ár: 1000 Ft.

3.6. 8 Gb-os micro SD memóriakártya
Ár: 2000 Ft.

3.7. Mini, fém pendrive-ok
Ár: 2000 Ft (16 Gb)
Ár: 2300 Ft (32 Gb)

Heti ajánlat

3.8. Esőkabát pelerin

Ez a bebújós, kapucnis, praktikus darab megvéd bennünket az esőtől, továbbá használata során nagy méretének köszönhetően elfér alatta a hátizsákunk, vagy oldaltáskánk is. Amikor épp nincsen rá szükségünk, kis helyen tudjuk tárolni, mivel kb. 15 x 15 x 2 cm-esre össze lehet hajtogatni. A bal és jobb oldalán található egy-egy lyuknak köszönhetően Kezünket szabadon tudjuk mozgatni, de a felkarunkat még így is védi a csapadéktól.
További termékjellemzők:
– szabása: uniszex,
– mérete: univerzális (180 cm magas embernek a térde alá ér),
– színe: fehér, a mell és hát részén szürke fényvisszaverő csíkkal,
– anyaga: PVC.
Ár: 2700 Ft.

Takarékos ajánlat

3.9. Közlekedést segítő négygombos távirányító

A készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható vele.
Ára: 1585 Ft.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a
rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

4. Sokszínű heti könyvajánló

Augusztus 7. IBOLYA
– magyar eredetű; jelentése: a virág maga.

Illemtan és pszichológia a Braille-könyvtárban:
Görög Ibolya: Mindennapi maceráink.
(6 kötet)

Érdekes könyvet tarthat kezében az olvasó: Életmód- és viselkedési tanácsok – otthon, utcán, gépkocsiban, turistaúton, orvosnál, kórházban, családi szerepek, a szórakozás illemtana, esküvő és más ceremóniák – sportolás.
Ismeretterjesztő, egyben szórakoztató könyv.

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd: 10:00-18:00
Csütörtök: 9:00-17:00
péntek: 8:30-12:30
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

Augusztus 8 – LÁSZLÓ
– szláv eredetű; jelentése: hatalom + dicsőség.

Krimi, szórakoztató irodalom a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
András László: A Laurentis-ügy.

Szabályos – illetve nagyon is szabálytalan – detektívregényt kap most kézbe az olvasó. A Laurentis-ügy egy rendőri nyomozás története, amit J. Szűcs Ferenc, a kritikus önmaga szórakoztatására gondol végig egy kórházi ágyon. Ezzel, persze, a detektívregény kilép megszokott műfaji kereteiből, és míg szerzőjét a nyomozás – és nem a nem kevésbé izgalmas írói műhelytitkok – problémáin végigkísérjük, egy másik műfaj, a szellemi kalandregény birodalmába érkezünk.
Mindez azonban kegyes csalás csupán. Nemcsak a regényfigurák nyomoznak itt, hanem A Laurentis-ügy írója, a második könyvével jelentkező András László is nyomoz és leleplez. A bűnügyi és szellemi kalandregény határainak senkiföldjén J. Szűcs Ferenc személyében egy fordított Midas-király nyomorúságos alakja bontakozik ki, akinek kezei között a legnemesebb eszmék, a legfennköltebb gondolatok éppúgy silányulnak szemétté, mint ahogy látszólag sikeres élete is darabjaira hullik. És mire a fanyar, intellektuális humorral megírt könyv végére ér, már az olvasó is tudja, hogy nem csupán detektívregényt és szellemi kalandregényt, hanem érdekes, szórakoztató és tanulságos regényt is olvasott.
Minden különleges műfaj-meghatározó jelző nélkül.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitva tartás szerint:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy e-mail-ben, a hangoskonyvtar@mvgyosz.hu e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

5. Pályázat irodalmi antológiában való megjelenésre

Kedves Pályázónk!
Tisztelt Hölgyem/Uram!

A Gyermekjóléti Alapítvány / Országos Mécs László Irodalmi Társaság (Regisztrált Tehetségpont) nevében tisztelettel köszöntöm Önt.

Tudnivalók az antológiával kapcsolatban:

Az irodalmi antológiát vak és gyengénlátó embertársaink által írt művekből állítjuk össze, a kiadást október 15., a gyengénlátók napjához időzítjük.

Tervezett paraméterek: A/5-ös méretű, (fekete-fehér belívek, 80 gr-os ofszet papíron) ragasztókötött, színes fóliázott borítós (250 gr-os fényes műnyomó karton).
Tervezett oldalszám: 80-120.

Kiadó: Gyermekjóléti Alapítvány / Országos Mécs László Irodalmi Társaság
Tervezett megjelenés: 2018. október eleje

Kik jelentkezhetnek e pályázatra ?
Vak és gyengénlátó költő, író, aki általa magyar nyelven írt verset, prózát szeretne megjelentetni igényes kiadványban.
A téma szabadon választott.

A beküldött pályaművek formai követelményei:
Méret: A5 méret,
Betűtípus: Times New Roman, Sortávolság: 1,15-ös , Betűnagyság: 12-es
Beküldendő min.2, max. 5 pályamű word dokumentumban
Maximális oldalszám: 4

Pályázatot emailben várjuk: omlitirodalmipalyazat@gmail.com

A beküldendő pályázat tartalma:
– kitöltött jelentkezési lap (pdf) (mely a jelen hírlevélben „Jelentkezési lap.doc” néven letölthető.
– pályaművek (word)
– befizetési bizonylat (pdf)

Hozzájárulás költsége: az antológiában megjelenés hozzájárulás – adomány – költsége kedvezménnyel 8500 ft/ pályázó
A megjelenést követően minden alkotónknak, aki megjelent az antológiában 1 db tiszteletpéldányt postázunk! (További köteteket 3200 Ft/db + postaköltség egységáron lehet megrendelni)

Jelentkezési és hozzájárulási díj- adomány befizetési (végső) határidő: 2018. szeptember 8.
A hozzájárulást átutalhatja, vagy a banki fiókban közvetlenül befizetheti (ebben az esetben a befizetendő költség növekszik +300 Ft-tal) a számlaszámra.
Számlaszám: A Gyermekjóléti Alapítványnak, Országos Mécs László Irodalmi Társaságnak szánt adományokat kérjük, az alábbi számlaszámra utalják:
K&H Bank Zrt. 10403318-50526789-83551000
Tárgy rovatba kérjük beírni: Árnyékból a fényre

Országos Mécs László Irodalmi Társaság http://www.omlit.hu * http://www.gyermekjolet.hu

Önéletrajz is megjelenhet az antológiában?
Igen. Amennyiben kéri a megjelenést, küldje el rövid, pársoros önéletrajzát, s ha szeretné, fényképet is mellékelhet.

Biztosan megjelenik írásom az Antológiában?
Igen. Amennyiben gyorsan jelentkezik, a felhívásnak megfelelően, továbbá befizeti a megjelenési támogatást/adományt is (8500 Ft), akkor igen.
A szerkesztőség dönt, hogy a beküldött művekből melyik jelenik/jelennek meg nyomtatásban.

Mi a végső jelentkezési határidő?
2018.szeptember 8.
Mellékelni kell a befizetési bizonylatot (pdf) és a pályaműveket kizárólag word dokumentumként.
A szerkesztőség a változtatás jogát fenntartja!

Országos Mécs László Irodalmi Társaság
http://www.omlit.hu

***
A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

Print Friendly, PDF & Email